Dieta stabilizacyjna 1500 kalorii i jej zasady
- Trwa: 5 dni – cykl, można stosować przez kilka tygodni.
- Odchudza: dieta jest stworzona dla osób, które osiągnęły już oczekiwaną masę ciała. Nie odchudza, a raczej stabilizuje.
- Można ją powtarzać: każdorazowo po zakończeniu odchudzania.
- Polecana: dla osób, które osiągnięty oczekiwaną masę ciała.
- Niewskazana dla: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
- Wskazówka dla mężczyzn: może być stosowana w tych samych proporcjach co w przypadku kobiet.
- Szczególnie bogata w: witaminę C, wapń, witaminę B1, błonnik pokarmowy.
- Dzienna dawka kalorii: 1500.
Dieta stabilizacyjna 1500 kalorii – jadłospis
- Śniadanie: 430 kcal – Mała grahamka, 2 łyżeczki serka naturalnego 3%, 2 plasterki polędwicy drobiowej, 1/3 małej papryki żółtej, 1/2 średniego ogórka, 2 liście sałaty, szklanka pitnego jogurtu truskawkowego.
- II Śniadanie: 220 kcal – Szklanka kefiru naturalnego, 5 średnich, dojrzałych moreli.
- Obiad: 450 kcal – 1/2 torebki kaszy gryczanej (50 g - masa suchej), cielęcina w sosie musztardowym, surówka z kwaszonych ogórków i pomidorów, szklanka soku pomarańczowego.
- Podwieczorek: 160 kcal – Średnia pomarańcza, 1,5 czubatej łyżki rodzynek.
- Kolacja: 270 kcal – Zupa kalafiorowa z młodymi ziemniakami i koperkiem.
- Śniadanie: 460 kcal – 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 łyżeczki serka naturalnego 3%, 2 cienkie plasterki żółtego sera, 2 małe pomidory, szklanka maślanki naturalnej wymieszana z suszonymi owocami, 2 małymi morelami suszonymi i 2 suszonymi śliwkami.
- II Śniadanie: 190 kcal – Szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki malin.
- Obiad: 510 kcal – 1/2 torebki ryżu brązowego (50 g - masa suchego), wołowina duszona z warzywami, szklanka soku grejpfrutowego.
- Podwieczorek: 120 kcal – 10 średnich truskawek, 2 średnie figi suszone.
- Kolacja: 230 kcal – 120 g fileta z flądry (do upieczenia z przyprawami), surówka z kapusty włoskiej.
- Śniadanie: 450 kcal – Płatki na mleku z rodzynkami i orzechami.
- II Śniadanie: 220 kcal – Kromka chleba razowego, małe opakowanie serka ziarnistego light, 1/3 małej papryki czerwonej.
- Obiad: 480 kcal – 2 małe ziemniaki, 150 g fileta z soli (do upieczenia z gałązkami tymianku), sałatka z bakłażanów i pomidorów, szklanka soku z czarnej porzeczki.
- Podwieczorek: 120 kcal – Średnie kiwi, 4 plasterki suszonego banana.
- Kolacja: 240 kcal Kolet szpinakowy, 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej - może być świeża - do ugotowania na parze.
- Śniadanie: 450 kcal – Mała grahamka posmarowana 2 łyżeczkami serka naturalnego 3%, 2 plasterki szynki wołowej gotowanej, papryka czerwona, liście cykorii, szklanka jogurtu naturalnego wymieszana z 1/2 szklanki porzeczek czarnych.
- II Śniadanie: 220 kcal – Szklanka maślanki naturalnej, mały banan.
- Obiad: 510 kcal – Zapiekanka z indyka i pieczarek, surówka z kalarepki, szklanka soku z marchwi.
- Podwieczorek: 100 kcal – Mała gruszka, 3 śliwki suszone.
- Kolacja: 220 kcal –Sałatka grecka z fetą.
- Śniadanie: 480 kcal – Zapiekanki z pieczarkami, 2 małe pomidory, szklanka pitnego jogurtu wiśniowego.
- II Śniadanie: 170 kcal – Szklanka kefiru naturalnego, 1/2 szklanki jagód.
- Obiad: 540 kcal – Gulasz cielęcy z brokułami i pomarańczą, surówka z pomidorów i kwaszonych ogórków, szklanka soku jabłkowego.
- Podwieczorek: 100 kcal – 2 średnie mandarynki, 2 małe morele suszone.
- Kolacja: 240 kcal – Letnia zupa z groszkiem zielonym.
Dorota Osóbka, dietetyczka Szkoła Odchudzania nr 2 (30) 2006
Dieta stabilizacyjna 1500 kalorii – przepisy
- 1/4 opakowania mrożonego groszku zielonego - może być świeży (110 g);
- 2 małe marchewki;
- 1/2 średniej pietruszki;
- 1/3 średniego pora, 120 g fileta z piersi indyka;
- 300 ml bulionu (może być z kostki);
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Do gorącego bulionu wrzucić mięso i gotować razem kilka minut. Dodać kawałki pozostałych warzyw i gotować do miękkości. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Mięso podzielić przed podaniem na małe kawałki.
- 2 małe pomidory;
- 4 średnie ogórki kwaszone;
- natka pietruszki;
- koperek.
Warzywa pokroić na plasterki i ułożyć naprzemiennie. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej zieleniny.
- 1/2 torebki ryżu brązowego (50 g – masa suchego);
- 80 g chudej cielęciny;
- 1/4 opakowania mrożonych brokułów - mogą być świeże – (110 g);
- mała pomarańcza;
- łyżka oliwy;
- natka pietruszki;
- koperek.
Ugotować ryż. Brokuły ugotować na parze. Pomarańczę pokroić w kostkę. Cielęcinę pokroić na wąskie paski i obsmażyć na patelni teflonowej z małą ilością tłuszczu. Składniki wymieszać i poddusić na patelni teflonowej. Na końcu dodać posiekaną zieleninę i doprawić.
- mała grahamka;
- 4 duże pieczarki;
- 1/2 średniej papryki;
- plasterek żółtego sera;
- odrobina soli;
- pieprz.
Pieczarki i paprykę pokroić w kostkę, ułożyć na połówkach grahamki i posypać przyprawami i startym serem. Włożyć je do piekarnika i piec w temperaturze 180–200 stopni C przez 10–15 minut.
- kilka liści sałaty;
- 1/2 średniej papryki czerwonej;
- 1/2 średniego ogórka, 1/2 małej cebuli;
- 2 plasterki sera feta light;
- 5 sztuk oliwek;
- łyżeczka oliwy;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Sałatę porwać na małe kawałki, dodać cząstki warzyw, pokrojony w kostkę ser, plasterki oliwek, oliwę i wymieszać. Na końcu dodać posiekaną zieleninę i doprawić. [mks_toggle title="Surówka z kalarepki " state="close"]
- 1/2 małej kalarepki;
- 1/2 średniego ogórka;
- 1/3 małego jogurtu naturalnego;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Warzywa pokroić na kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić.
- 2/3 szklanki makaronu (35 g – masa suchego);
- 150 g fileta z piersi indyka;
- 10 małych pieczarek;
- 1/2 małej cebuli;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz;
- tymianek;
- bazylia.
Makaron ugotować na półtwardo. Warzywa pokroić w drobne kawałki i obsmażyć na patelni teflonowej z dodatkiem oliwy. Dodać pokrojonego na wąskie paseczki indyka i dusić przez kilka minut. Przygotowane składniki wymieszać, dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temperaturze 180-200 stopni C przez 20 minut.
- 2 jaja;
- 2 łyżki mleka 1,5%;
- 1/3 opakowania mrożonego szpinaku - może być świeży – (150 g);
- ząbek czosnku;
- odrobina soli;
- pieprz.
Jaja wymieszać z mlekiem, rozmrożonym szpinakiem, kawałkami czosnku i przyprawami. Smażyć na patelni teflonowej - bez dodatku tłuszczu.
- 1/3 małego bakłażana;
- duży pomidor;
- 1/2 małego jogurtu naturalnego;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz;
- tymianek;
- bazylia.
Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać jogurt, posiekaną zieleninę i doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią.
- 1,5 szklanki mleka 1,5%;
- 5 łyżek płatków owsianych;
- łyżka rodzynek;
- 10 orzechów laskowych.
1/2 szklanki kapusty włoskiej, 2 małe pomidory, 10 małych rzodkiewek, 1/2 średniego ogórka, 1/2 małej cebuli, 1/3 małego jogurtu naturalnego, natka pietruszki, koperek, odrobina soli, pieprz. Kapustę poszatkować, dodać kawałki pozostałych warzyw, jogurt i posiekaną zieleninę, doprawić.
- 80 g polędwicy wołowej;
- mała papryka;
- średni pomidor;
- 2 łyżki kukurydzy z puszki;
- łyżeczka oliwy;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Mięso pokroić na cienkie paseczki, podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać pokrojone na kawałki warzywa, posiekaną zieleninę i doprawić.
- 2 małe ziemniaki;
- 1/3 opakowania mrożonego kalafiora - może być świeży;
- 2 małe marchewki;
- 100 g fileta z piersi indyka;
- 300 ml bulionu;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Do gorącego bulionu wrzucić mięso, ziemniaki i pogotować razem kilka minut. Dodać kawałki pozostałych warzyw i gotować do miękkości. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić. Mięso podzielić przed podaniem na małe kawałki.
- 3 średnie ogórki kwaszone;
- 2 małe pomidory;
- 1/3 małej cebuli;
- łyżeczka oliwy;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz.
Warzywa pokroić na małe kawałki, dodać oliwę, posiekaną zieleninę i doprawić.
- 100 g chudej cielęciny;
- sos musztardowy;
- 1/3 małego jogurtu naturalnego;
- 2 łyżeczki musztardy;
- natka pietruszki;
- koperek;
- odrobina soli;
- pieprz;
- tymianek;
- bazylia;
- majeranek.
Cielęcinę posypać przyprawami, zawinąć w folię i piec w temperaturze 180–200°C przez 25 minut. Jogurt zmiksować z musztardą, doprawić i podawać razem z mięsem.
Komentarze