Na czym polega dieta stabilizacyjna?
- Trwa: 7 do 21 dni.
- Można ją powtarzać: co miesiąc.
- Polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom, które kończą dietę ubogokaloryczną np. 1000, 1200 kalorii
- Niewskazana dla: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących.
- Szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
- Dzienna dawka kalorii: 1600.
Dieta stabilizacyjna 1600 kalorii – jadłospis
- Śniadanie: 320 kcal – Pasta rybna, 2 kromki pieczywa razowego, ogórek kiszony, herbata rooibos
- II Śniadanie: 170 kcal – Kromka żytniego chleba razowego, 4 łyżeczki serka ziarnistego light, 1/3 małej papryki czerwonej.
- Obiad: 395 kcal – Bitki wołowe duszone (125 g), ćwikła (200 g), surówka z kapusty pekińskiej z oliwą (150 g), szklanka soku wieloowocowego niskosłodzonego.
- Podwieczorek: 255 kcal – Jabłko pieczone z 1 łyżeczką miodu, szklanka maślanki spożywczej 0,5%.
- Kolacja: 320 kcal – Ryż z jabłkami, kompot z truskawek bez cukru.
- Śniadanie: 355 kcal – 2 kromki pieczywa żytniego pełnoziarnistego posmarowane serkiem niskotłuszczowym z serem twarogowym chudym (70 g), mały pomidor, pół papryki czerwonej, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- II Śniadanie: 255 kcal – Koktajl z owoców cytrusowych (1/2 banana, kiwi, mandarynka, kubeczek kefiru).
- Obiad: 420 kcal – Mintaj pieczony w ziołach (100 g), brokuły gotowane na parze (150 g), ziemniaki (150 g) gotowane na parze, szklanka soku porzeczkowego.
- Podwieczorek: 185 kcal – Kisiel malinowy.
- Kolacja: 365 kcal – Grahamka, wędzonka wołowa gotowana (4 plasterki), pomidor, kilka rzodkiewek, 4 oliwki zielone, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Śniadanie: 325 kcal – 2 kromki chleba pumpernikla z pastą z sera twarogowego (70 g) i połówki brzoskwini z puszki, szklanka herbaty rooibos.
- II Śniadanie: 160 kcal – Jogurt naturalny (150 g), 2 wafle ryżowe.
- Obiad: 550 kcal – Omlet biszkoptowy ze szpinakiem, surówka z kapusty kiszonej (100 g), szklanka soku porzeczkowego.
- Podwieczorek: 190 kcal – Galaretka owocowa z ananasem (1 plaster z puszki, 150 g).
- Kolacja: 305 kcal – Serek twarogowy ziarnisty (200 g), 3 kromki pieczywa chrupkiego, 1/2 ogórka, szklanka herbaty czerwonej bez cukru.
- Śniadanie: 330 kcal – Jogurt z płatkami owsianymi (250 ml), kromka pieczywa wieloziarnistego z dżemem niskosłodzonym (1 łyżka).
- II Śniadanie: 280 kcal – Półmisek owoców, woda mineralna.
- Obiad: 420 kcal – Gotowany filet z kurczaka (70 g), talerz warzyw gotowanych (100 g mieszanki mrożonej), kasza gryczana (4 łyżki ugotowanej), szklanka wody mineralnej.
- Podwieczorek: 195 kcal – Sałatka warzywna, pieczywo chrupkie, woda mineralna.
- Kolacja: 325 kcal – Sałatka z tuńczyka, 2 kromki pieczywa ze słonecznikiem, herbata zielona bez cukru.
- Śniadanie: 350 kcal – Musli z jabłkiem, szklanka herbaty czerwonej.
- II Śniadanie: 205 kcal – Surówka z marchewki, woda mineralna.
- Obiad: 470 kcal – Papryka nadziewana mięsem drobiowym i ryżem (250 g), szklanka soku grejpfrutowego.
- Podwieczorek: 235 kcal – 3 wafle ryżowe, 3 mandarynki, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Kolacja: 275 kcal – Jajko na miękko, surówka z pomidora, papryki i ogórka, kromka chleba razowego posmarowanego niskotłuszczowym serkiem, herbata zielona bez cukru.
mgr inż. Kalina Gogała - dietetyk www.dieta.pl
Dieta stabilizacyjna 1600 kalorii – przepisy
- 100 g tuńczyka z wody;
- pomidor;
- mała cebula;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- sól, pieprz, zioła.
Tuńczyka rozgnieść widelcem. Dodać pokrojoną cebulę. Pomidora pokroić w kostkę i dodać do tuńczyka. Wymieszać i dodać oliwę, przyprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
- 100 g ugotowanego ryżu;
- 2 jabłka;
- łyżeczka oliwy;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- cynamon;
- małe opakowanie jogurtu naturalnego 2%.
Jabłka zetrzeć na tarce i skropić cytryną. Małe naczynie żaroodporne nasmarować oliwą. Ugotowany ryż wymieszać z jabłkiem i cynamonem. Zapiekać w mikrofalówce lub piekarniku 10 minut. Przed podaniem polać jogurtem i posypać resztką cynamonu.
- papryka żółta;
- pomidor;
- marchew;
- seler;
- 1/4 główki małej kapusty pekińskiej;
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2%;
- koperek;
- sól, pieprz.
Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, seler i marchew zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, kapustę pekińską poszatkować. Całość wymieszać, polać jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać koperkiem.
- 70 g chudego sera twarogowego;
- 50 g wędzonego dorsza;
- pół cebuli;
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Ser i dorsza rozgnieść widelcem, wymieszać z posiekaną cebulą i łyżeczką oliwy.
- 2 jajka;
- 2 łyżki mleka 0,5%;
- łyżka mąki, łyżka masła;
- 120 g szpinaku.
Oddzielić białka od żółtek, żółtka wymieszać z mlekiem i mąką. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą z żółtek. Szpinak usmażyć na łyżeczce masła i doprawić do smaku. Usmażyć omlet i przełożyć go szpinakiem.
- 2 marchewki;
- pół jabłka;
- łyżka nasion słonecznika;
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Zetrzeć marchewki i jabłko na drobnej tarce, wymieszać ze słonecznikiem i oliwą
- 100 g fileta z mintaja;
- zioła do ryb;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- sok z cytryny.
Filet z mintaja natrzeć mieszanką ziół, polać łyżeczką oliwy z oliwek, zawinąć w folię. Zapiekać w piekarniku, aż będzie miękki. Wyłożyć na półmisek i skropić sokiem z cytryny.
- 3 łyżki płatków owsianych;
- 3 łyżki płatków kukurydzianych;
- 1 łyżka słonecznika;
- jabłko;
- małe opakowanie jogurtu naturalnego 2%.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki wymieszać.
Komentarze