Dodano: 2015-05-14

Szpinak w diecie, czyli zdrowo i zielono Ocena: 5/5 Ilość głosów: 1

Szpinak, mimo, że niekoniecznie lubiany przez nas w dzieciństwie, obecnie wraca do łask, często serwowany jako dodatek do potraw. Dodaje on smaku, jest bogaty w składniki odżywcze, a także ma wspaniały wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jest również polecany osobom na diecie z powodu jego niskiej kaloryczności. Ponadto zawarte w nim potas i witaminy z grupy B uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów oraz przyśpieszają metabolizm.

Właściwości odżywcze i lecznicze szpinaku

Szpinak z całą pewnością należy zaliczyć do grona wyjątkowo zdrowych produktów. Zawiera sport ilości witamin i składników mineralnych,  a także stosunkowo dużą zawartością białka na tle innych roślin Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Właściwości lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym, szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. Jest również niskokaloryczny – w 100 gram zawiera zaledwie 16 kcal.

Jednak tym, co zdecydowanie przyciąga do szpinaku jest jego smak. I choć z dzieciństwa wynieśliśmy inne wspomnienia, nie ma wątpliwości, że odpowiednio przygotowany i podany szpinak jest nie tylko zdrowy, ale również wyrafinowany w smaku.

naleśniki ze szpinakien

Jak i z czym podawać szpinak?

Szpinak można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu czy podsmażeniu. Oczywiście, jak łatwo się domyślić, najlepiej postawić na szpinak świeży Możliwości jest bardzo wiele. Surowy szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Łącz go z serami – pleśniowymi, fetą, parmezanem lub oscypkiem oraz makaronami. Pasują do niego również owoce.

Szpinak świetnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronów, jako dodatek do omletów czy naleśników. Fenomenalne w smaku jest także użycie szpinaku w formie farszu do pierogów. Popularnością cieszą się ponadto wszelkiego rodzaju szpinakowe tarty.

Przeciwwskazania

Istnieje również kilka przeciwwskazań do spożywania szpinaku. Zbyt dużych ilości powinny wystrzegać się też osoby w podeszłym wieku, ponieważ zbyt duża zawartość żelaza może być dla nich szkodliwa.Ograniczyć konsumpcję szpinaku powinni też chorzy na artretyzm, cierpiący na reumatyzm, osoby ze schorzeniami nerek, ludzie z chorą wątrobą oraz osoby z chorobami układu pokarmowego.

Zawarty w szpinaku kwas szczawiowy wykazuje właściwości, które utrudniają przyswajanie wapnia. Aby zminimalizować tego typu efekty, warto do potraw ze szpinakiem dodawać nabiał. Dodatkowo posiłki warto wzbogacić o witaminę D, która reguluje wchłanianie wapnia, a znajdziemy ją np. w jajkach. Zarówno nabiał, jak i jajka świetnie komponują się w smaku ze szpinakiem, więc na tego typu dodatkach nasz szpinak może tylko i wyłącznie zyskać.

To pole jest wymagane Wciśnij ENTER, aby dodać komentarz
To pole jest wymagane