Na czym polega dieta odchudzająca brzuch?
Uwaga!
Dieta odchudzająca brzuch:
- Trwa: 8 do 21 dni.
- Odchudza: 1,5–2 kg przez 8 dni.
- Można ją powtarzać: za każdym razem, gdy mamy za duży brzuch.
- Polecana: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom ze skłonnością lub otyłością brzuszną.
- Niewskazana dla: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, osób z otyłością w dolnych częściach ciała.
- Szczególnie bogata w: witaminy z grupy B, witaminy A, C, E, D, potas, białko oraz błonnik.
- Dzienna dawka kalorii: około 1000.
Dieta odchudzająca brzuch – jadłospis
- Śniadanie: 250 kcal – Omlet z 4 białek na parze z papryką zieloną (100 g), pomidorem (100 g), cebulą (50 g) i groszkiem (30 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- II Śniadanie: 100 kcal – Kisiel jagodowy (150 g).
- Obiad: 370 kcal – Tost z kiełkami, szklanka herbaty ziołowej bez cukru.
- Podwieczorek: 100 kcal – Kanapka z kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem cykorii i plasterkiem chudej szynki wołowej, szklanka wody niegazowanej.
- Kolacja: 210 kcal – Talerz zupy ze śruty pszennej, kromka chleba pełnoziarnistego, szklanka zielonej herbaty.
- Śniadanie: 290 kcal – Bułka domowej roboty z jagodami, szklanka wody mineralnej.
- II Śniadanie: 110 kcal – Szklanka soku warzywnego mieszanego.
- Obiad: 375 kcal – Wykwintna sałatka z kiełków, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- Podwieczorek: 105 kcal – Kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem cykorii i plasterkiem kiełbasy żywieckiej, szklanka wody niegazowanej.
- Kolacja: 210 kcal – Ryba (panga biała) pieczona (150 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, kapusta kwaszona (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Śniadanie: 235 kcal – Dwie kromki chleba mieszanego z soją i słonecznikiem posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi kapusty pekińskiej, plasterkiem kiełbasy szynkowej i plasterkiem polędwicy z indyka, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- II Śniadanie: 90 kcal – Surówka z jabłka (100 g) i selera korzeniowego (100 g), skropiona sokiem z cytryny i oliwą, szklanka wody niegazowanej.
- Obiad: 370 kcal – Sałatka makaronowa z kurczakiem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Podwieczorek: 110 kcal – 20 g migdałów, szklanka wody niegazowanej.
- Kolacja: 210 kcal – Pomidor nadziewany, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 250 kcal – Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty, pierś z kurczaka wędzona (100 g), papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
- II Śniadanie: 100 kcal – Szklanka soku z różowego grejpfruta.
- Obiad: 310 kcal – Sałatka ryżowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: 130 kcal – 300 g melona, mandarynka.
- Kolacja: 205 kcal – Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty, dwoma plasterkami polędwicy z indyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Śniadanie: 260 kcal – Pasta z sera białego chudego (70 g) i ryby gotowanej (120 g) z natką, kromka chleba pełnoziarnistego, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- II Śniadanie: Awokado (100 g), szklanka wody niegazowanej z plasterkiem cytryny.
- Obiad: 320 kcal – Omlet po azjatycku, szklanka zielonej herbaty.
- Podwieczorek: 120 kcal – Galaretka melonowa (150 g).
- Kolacja: 220 kcal – 100 g pieczonej piersi z indyka, kromka chleba pełnoziarnistego, surówka z pomidora (100 g), cebuli (50 g), ogórka zielonego (50 g) i oliwy, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
- Śniadanie: 260 kcal – Suflet z dżemu niskosłodzonego jagodowego (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
- II Śniadanie: 100 kcal – Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana margaryną z liściem sałaty, z papryką pomarańczową (100 g), posypana koprem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Obiad: 365 kcal – Pierś z kurczaka bez skóry pieczona (200 g), gotowany ryż dziki (30 g suchego), marchew z groszkiem gotowana (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: 135 kcal – Brokuły i kalafior z posypką, kromka chleba razowego, szklanka herbaty owocowej.
- Kolacja: 205 kcal – Sałatka z pora i jajka, kromka chleba chrupkiego żytniego, herbata zielona bez cukru.
- Śniadanie: 260 kcal – Mintaj w galarecie (150 g), kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z kiełkami z lucerny (10 g), surówka z kapusty pekińskiej skropionej sokiem z cytryny i oliwą (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
- II Śniadanie: 95 kcal – Banan (100 g), szklanka wody niegazowanej.
- Obiad: 385 kcal – Super sałatka warzywno-owocowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
- Podwieczorek: 105 kcal – Kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty i plasterkiem chudej kiełbasy szynkowej, szklanka wody niegazowanej.
- Kolacja: 210 kcal – Melon z frutti di marę, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
- Śniadanie: 260 kcal – 3 łyżki płatków pełnoziarnistych na szklance mleka 0,5%, 100 g melona, herbata owocowa.
- II Śniadanie: 100 kcal Kromka chleba pełnoziarnistego z margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem szynki z indyka, szklanka wody niegazowanej.
- Obiad: 360 kcal – Suflet jagodowy, zielona herbata.
- Podwieczorek: 105 kcal – Szklanka soku z marchwi.
- Kolacja: 215 kcal – Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego, herbata z cytryną.
Dieta odchudzająca brzuch – przepisy
- 1/4 melona;
- mała puszka krewetek;
- dymka;
- papryka marynowana;
- łyżeczka oliwy;
- świeża bazylia;
- sól;
- pieprz.
Melon włożyć do lodówki na 3 godziny, pokroić w grubą kostkę. Osączoną paprykę pokroić w paski. Dymkę posiekać. Krewetki wymieszać z melonem, papryką, dymką, posolić, popieprzyć, skropić oliwą, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować bazylią.
- 1/2 fenkułu;
- 50 g selera łodygowego;
- 50 g selera korzeniowego;
- cukinia;
- marchew;
- 40 g kiełków sojowych;
- 1/2 banana;
- 60 g mango;
- 80 g ananasa;
- 4 łyżki soku pomarańczowego;
- łyżeczka soku cytrynowego;
- łyżeczka miodu;
- łyżeczka oleju sezamowego;
- łyżka orzeszków cashew;
- łyżka listków mięty;
- przyprawa 5 smaków.
Fenkuł i seler łodygowy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Seler korzeniowy, cukinię i marchew obrać, umyć, pokroić na talarki. Warzywa wymieszać z pokrojonymi mango, ananasem i kiełkami. Banan rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem pomarańczowym, cytrynowym, olejem sezamowym, miodem, olejem, przyprawą, sosem polać sałatkę. Na patelni teflonowej zrumienić orzeszki, miętę posiekać i posypać nimi sałatkę.
- cebula;
- łyżka oleju;
- 2 łyżki śruty pszennej;
- 1/2 łyżeczki bulionu drożdżowego instant;
- sól morska;
- pieprz;
- ulubione zioła;
- 1/2 pora;
- łyżka siekanej natki.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę, podsmażyć na oleju ze śrutą. Wlać szklankę wody i dodać bulion, zagotować, doprawić. Por oczyścić, posiekać, wrzucić do zupy i gotować na małym ogniu pod przykryciem 25 minut. Przed podaniem oprószyć natką.
- pomidor;
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki;
- kromka chleba pełnoziarnistego;
- łyżeczka siekanych orzechów włoskich;
- 1/2 łyżeczki niskokalorycznej margaryny;
- sól;
- pieprz;
- plasterek sera żółtego light.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Pomidora umyć i pokroić w plasterki. Kiełki umyć i osączyć. Chleb opiec, posmarować margaryną, posypać orzechami, obłożyć kiełkami, posolić, popieprzyć. Na toście położyć ser i zapiekać 5 minut.
- 2 jajka;
- 3 łyżki mleka 0,5%;
- szczypta sambal oelek;
- łyżeczka sosu sojowego;
- sól;
- pieprz;
- 40 g pędów bambusa;
- 50 g kiełków fasoli;
- 3 łyżki strączków groszku;
- 1/2 czerwonej papryki;
- 1/2 pora;
- 3 pieczarki;
- łyżeczka klarowanego masła;
- 1/2 łyżeczki ketchupu.
Jajka rozmącić z mlekiem, sambal oelek, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, solą i pieprzem. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w paseczki. Por oczyścić i pokroić w talarki. Pieczarki oczyścić i posiekać. Na patelni rozgrzać 1/2 łyżeczki masła i dusić na nim 3 minuty paprykę, por, groszek, dodać pędy bambusa, pieczarki i kiełki fasoli, dusić 2 minuty. Doprawić warzywa ketchupem i resztą sosu sojowego. Na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i usmażyć omlet. Warzywa wyłożyć na omlet i złożyć go na pół.
- 50 g brokułów;
- 50 g kalafiora;
- sól;
- pieprz;
- 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek;
- ząbek czosnku;
- łyżeczka bułki tartej;
- łyżka posiekanej natki;
- tarta skórka cytrynowa i pomarańczowa;
- łyżeczka masła.
Rozgrzać piekarnik do 230°C. Kalafior wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty, dodać brokuły i gotować 2 minuty. Warzywa odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć czosnek, dodać bułkę tartą i smażyć, aż zbrązowieje, dodać natkę i skórki. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać bułką z ziołami, dodać masło i piec 5 minut.
- 1,5 łyżki orkiszu;
- 2 łyżki kiełków z lucerny;
- łyżeczka bulionu drobiowego instant;
- papryka czerwona;
- 3 łyżki rzeżuchy;
- 30 g sera owczego;
- 2 łyżki ziaren kukurydzy, łyżeczka białego octu winnego;
- 2 łyżki oliwy;
- 1/2 łyżeczki musztardy;
- sól;
- pieprz.
Orkisz wsypać na sito i umyć. Zagotować 100 ml wody, dodać bulion i orkisz, gotować pod przykryciem na małym ogniu 25 minut, osączyć. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kawałki. Kiełki i rzeżuchę umyć i osączyć. Ser pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Z octu, oliwy, musztardy, soli i pieprzu przygotować marynatę, polać nią sałatkę, wymieszać i odstawić na godzinę.
- jajko;
- 30 g białej części pora;
- pomidor;
- ogórek konserwowy;
- 1/4 główki sałaty;
- łyżka kiełków lucerny;
- 2 łyżki sosu winegret.
Jajko ugotować na twardo i pokroić w półplasterki. Warzywa umyć i posiekać, wymieszać z jajkiem i polać sosem winegret.
- 50 g jagód;
- 3 łyżki chudego twarogu;
- cynamon;
- skórka cytrynowa;
- bułeczka pełnoziarnista.
Jagody umyć i osączyć. Twaróg wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Bułeczkę przekroić na pół, posmarować twarogiem i obsypać jagodami.
- 60 g ryżu pełnoziarnistego;
- 50 g zielonego groszku;
- 1/2 cukinii;
- dymka;
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego;
- sól;
- pieprz kajeński;
- łyżeczka ulubionych posiekanych ziół;
- 30 g jogurtu naturalnego.
Ryż ugotować na półtwardo i ostudzić. Cukinię i dymkę pokroić na cienkie plasterki, wymieszać z groszkiem, jogurtem, octem, przyprawami i ziołami. Składniki połączyć i wymieszać z ryżem.
- 50 g makreli w sosie pomidorowym;
- 1/2 jajka na twardo;
- świeżo zmielony czarny pieprz;
- duży i twardy pomidor;
- liść sałaty;
- szczypiorek.
Makrelę rozgnieść widelcem. Jajko posiekać, dodać do makreli, posolić i popieprzyć. Pomidor umyć, osuszyć, odciąć czubek, wydrążyć miąższ. Masą rybno-jajeczną napełnić pomidor, ułożyć na liściu sałaty i ozdobić posiekanym szczypiorkiem.
- 50 g makaronu pełnoziarnistego;
- 80 g upieczonego kurczaka;
- 20 g groszku zielonego;
- 1/2 czerwonej papryki;
- 20 g kukurydzy z puszki;
- 1 dymka ze szczypiorkiem;
- 40 g ogórka zielonego;
- włoski sos do sałatki.
Makaron ugotować na półtwardo i odcedzić. Kurczaka pokroić w małe paski. Paprykę, ogórka, dymkę ze szczypiorkiem posiekać, wymieszać z resztą składników i sosem.
- 150 g jagód;
- tarta skórka cytrynowa;
- 1/2 laski cynamonu;
- 30 g mąki gryczanej;
- żółtko;
- 80 g kefiru;
- szczypta soli;
- oliwa.
Jagody zalać 25 ml wody, dodać cynamon i skórkę cytrynową, gotować 5 minut. Wyjąć cynamon i skórkę cytrynową. Mąkę wymieszać z żółtkiem, kefirem, solą i wlać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Jagody odcedzić zachowując sok i położyć na cieście, zapiekać 40 minut w temperaturze 200°C. Sok z jagód zagotować i polać suflet zostawiając w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Suflet najlepiej podawać gorący.
Komentarze