Na czym polega dieta wegetariańska?
Składnikami tej diety są głównie warzywa, owoce, nabiał, jajka. Zawiera dużą dawkę witamin i błonnika. Jadłospis diety jest wzbogacony szczególnie w produkty sojowe: mleko, tofu. Decydując się na tę dietę, należy wypijać 2-2,5 litra czerwonej i zielonej herbaty bez cukru oraz niegazowanej wody mineralnej.
Dieta wegetariańska – zasady:
- Trwa: kilka tygodni, można ją powtarzać kilka razy w roku.
- Odchudza: 1 kg w ciągu tygodnia.
- Polecana dla: dla osób dorosłych i zdrowych.
- Niewskazana dla: dzieci, rosnącej młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących.
- Szczególnie bogata w: witamy z grupy B (B1, B2, B6) oraz składniki mineralne: potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, izoflawony, nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Dzienna dawka kalorii: około 1200.
Dieta wegetariańska – jadłospis
- Śniadanie: 430 kcal – Grzanki zapiekane z gruszką, szklanka herbaty bez cukru z cytryną.
- II Śniadanie: 100 kcal – 150 g wiśni, pół banana, szklanka wody mineralnej.
- Obiad: 295 kcal – Zupa z brokułów, szklanka soku grejpfrutowego.
- Podwieczorek: 245 kcal – Półmisek surowych warzyw (10 liści sałaty, marchewka, 2 pomidory, 5 rzodkiewek, 1/2 ogórka, szczypiorek), szklanka soku porzeczkowego.
- Kolacja: 250 kcal – Grahamka ze szpinakiem, herbata czerwona.
- Śniadanie: 235 kcal – Pół grejpfruta, jajko na miękko, kromka chleba żytniego, szklanka herbaty bez cukru.
- II Śniadanie: 165 kcal – 2 ogórki i pomidor polane łyżką oliwy z oliwek i posypane posiekaną w kostkę cebulką, kromka chleba razowego.
- Obiad: 320 kcal – Kotlety sojowe (100 g gotowanych), surówka z sałaty lodowej ze słonecznikiem.
- Podwieczorek: 330 kcal – Marchewka z orzechami.
- Kolacja: 190 kcal – Kiełki z sezamem, szklanka czerwonej herbaty.
- Śniadanie: 245 kcal – Pasta z soi z pietruszką, kromka pieczywa ze słonecznikiem, szklanka kawy.
- II Śniadanie: 140 kcal – Jogurt probiotyczny (150 ml), 2 kiwi, mandarynka.
- Obiad: 200 kcal – Gulasz z fasolki szparagowej.
- Podwieczorek: 50 kcal – Jabłko pieczone, szklanka zielonej herbaty.
- Kolacja: 350 kcal – Sałatka z selera, szklanka zielonej herbaty.
- Śniadanie: 240 kcal – Twarożek z pieczonym jabłkiem na słodko, kromka chleba żytniego.
- II Śniadanie: 60 kcal – Szklanka soku wielowarzywnego.
- Obiad: 585 kcal – Pieczeń z pieczarek, surówka z kapusty pekińskiej (100 g), szklanka wody mineralnej z cytryną.
- Podwieczorek: 110 kcal – Mus malinowy.
- Kolacja: 200 kcal – Ryż paraboliczny (3 łyżki ugotowanego) ze szklanką mleka sojowego.
- Śniadanie: 180 kcal – Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kromka chleba razowego.
- II Śniadanie: 200 kcal – Mus truskawkowy.
- Obiad: 480 kcal – Koktajl z awokado na mleku sojowym.
- Podwieczorek: 90 kcal – Sałata zielona polana jogurtem naturalnym (pół szklanki), posypana szczypiorkiem.
- Kolacja: 290 kcal – Sałatka owocowa (1 porcja), szklanka herbaty zielonej.
- Śniadanie: 250 kcal – Muesli (3 łyżki) z mlekiem sojowym (pół szklanki) i tartym jabłkiem.
- II Śniadanie: 130 kcal – 2 pomarańcze, szklanka wody mineralnej.
- Obiad: 400 kcal – Makaron sojowy z warzywami.
- Podwieczorek: 150 kcal – Budyń sojowy, szklanka wody mineralnej.
- Kolacja: 240 kcal – Ser tofu (100 g), surówka z pomidora i ogórka, 2 kromki pieczywa chrupkiego, szklanka herbaty zielonej.
- Śniadanie: 195 kcal – Sałatka z jajek przepiórczych, kawa bez cukru.
- II Śniadanie: 175 kcal – Mandarynka, szklanka mleka sojowego.
- Obiad: 485 kcal – Zapiekanka pomidorowa z serem feta.
- Podwieczorek: 220 kcal – Koktajl piękności, szklanka wody mineralnej.
- Kolacja: 130 kcal – Kromka pumpernikla z łyżką sera twarogowego ziarnistego, 2 plasterkami pomidora i kiełkami rzodkiewki.
Dieta wegetariańska – przepisy
- po 50 g kiełków rzodkiewki, fasoli, soi;
- łyżka sezamu;
- łyżka oleju z pestek winogron, sok z cytryny;
- łyżeczka sosu sojowego;
- koperek;
- imbir;
- sól;
- pieprz.
Kiełki opłukać i osączyć. Ziarna zrumienić i ostudzić. Przygotować sos z oleju, sosu sojowego, soku z cytryny, szczypty imbiru, koperku, soli i pieprzu. Wymieszać.
- 2 marchewki;
- 1/3 szklanki orzechów;
- pół szklanki jogurtu naturalnego;
- łyżka majonezu light;
- sól;
- natka pietruszki.
Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, orzechy posiekać. Wymieszać jogurt z przyprawami i majonezem. Składniki wymieszać i posypać posiekaną natką pietruszki.
- główka sałaty lodowej;
- papryka czerwona;
- łyżka słonecznika;
- łyżka oliwy z pestek winogron;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- pieprz;
- sól;
- zioła prowansalskie.
Sałatę porwać na kawałki. Paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, przyprawami i słonecznikiem. Wszystkie składniki surówki wymieszać.
- jabłko;
- pół banana;
- pomarańcza;
- 2 suszone śliwki;
- 1 łyżka ziaren sezamu;
- 1 łyżka ziaren słonecznika.
Wycisnąć sok z pomarańczy, jabłko obrać z gniazd nasiennych, banana obrać ze skórki. Składniki zmiksować i schłodzić.
- 2 duże pomidory;
- pół opakowania serka feta light;
- łyżka oliwy z oliwek;
- jajko;
- ząbek czosnku;
- bazylia;
- ulubione przyprawy.
Pomidory i ser feta pokroić w plastry. Jajko roztrzepać i dodać rozgnieciony czosnek. Wysmarować niedużą formę oliwą i układać w niej warstwami pomidory i ser feta posypując posiekaną bazylią. Polać wszystko rozbełtanym jajkiem i doprawić do smaku. Zapiekać 10 minut.
- 4 jajka przepiórcze;
- młoda kalarepka;
- młody por.
Sos:
- małe opakowanie jogurtu naturalnego;
- łyżka soku z cytryny;
- łyżka wina wytrawnego;
- starta skórka z połowy cytryny;
- sól;
- pieprz.
Jajka ugotować na twardo. Kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Pora poszatkować i posolić. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Jajka obrać i pokroić w plasterki, dodać kalarepkę, pora i polać sosem.
- 100 g makaronu sojowego;
- 2 ząbki czosnku;
- cebula;
- 3 łyżki kukurydzy z puszki;
- opakowanie kiełków zbożowych;
- czerwona papryka;
- plaster ananasa;
- sok z cytryny;
- łyżeczka curry;
- natka pietruszki;
- pieprz
- sól;
- łyżka oleju słonecznikowego.
Makaron zalać wrzątkiem, gdy napęcznieje, osączyć i pokroić. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę, paprykę pokrojoną w paseczki, ananas w kostkę, curry, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać makaron, kiełki i skropić cytryną. Podgrzać i przyprawić do smaku. Posypać natką.
- 1 melon galia;
- 4 banany;
- arbuz;
- 40 g wiórków kokosowych;
- limonka;
- liście mięty;
- łyżeczka cukru pudru.
Banany pokroić w plasterki, melon i arbuz na cząstki. Limonkę wyparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Wiórki przyrumienić na brązowy kolor na patelni. Wymieszać sok z limonki z łyżeczką cukru pudru. Owoce i wiórki wymieszać w misie, polać sokiem i ozdobić listkami mięty.
- pół awokado;
- szklanka chudego mleka sojowego;
- 3 łyżki rzeżuchy;
- łyżeczka sezamu;
- łyżeczka płatków owsianych;
- łyżeczka pestek słonecznika;
- łyżeczka orzechów włoskich.
Wszystkie składniki zmiksować i doprawić do smaku.
- szklanka kefiru;
- 150 g truskawek;
- 2 łyżeczki otrąb pszennych;
- łyżeczka miodu.
Składniki zmiksować.
- 100 g chudego twarogu;
- 6 rzodkiewek;
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- świeża bazylia;
- świeża mięta;
- sól;
- pieprz.
Składniki wymieszać.
- bułka grahamka;
- 4 łyżki rozmrożonego szpinaku;
- 1/2 cebuli czerwonej;
- łyżka oleju słonecznikowego;
- łyżka jogurtu naturalnego;
- natka pietruszki;
- pieprz;
- sól.
Ściąć wierzch bułki, wydrążyć miąższ. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać szpinak i chwilę dusić. Dodać jogurt naturalny, przyprawy, miąższ z bułki i posiekaną pietruszkę. Włożyć masę do bułki i przykryć jej wierzchem.
- 250 g brokułów;
- cebula;
- ząbek czosnku;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- łyżka oleju słonecznikowego;
- łyżeczka zarodków pszennych;
- ulubione zioła;
- sól;
- pieprz.
Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, brokuł podgotować 10 minut. Podzielić na różyczki i zmiksować. Dodać cebulę, czosnek, jogurt i przyprawić do smaku. Posypać otrębami lub zarodkami pszennymi.
- 2 kromki pieczywa tostowego graham;
- łyżeczka margaryny;
- 2 plasterki serka mozzarella;
- gruszka.
Upiec tosty, położyć kawałki gruszki i serka.
- 100 g jogurtu naturalnego;
- 60 g świeżych malin;
- łyżeczka cukru waniliowego.
Maliny gotować z cukrem 7-10 minut. Przetrzeć i dodać do jogurtu.
- 2 łyżki płatków owsianych;
- 1/2 szklanki mleka 0,5 %;
- 200 g pieczarek;
- cebula;
- jajko;
- natka pietruszki;
- bułka tarta;
- łyżka margaryny;
- pieprz;
- sól;
- łyżka oleju słonecznikowego.
Płatki zalać wrzącym mlekiem, zostawić, żeby napęczniały. Drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę dusić na oleju, dodać płatki owsiane i podsmażyć. Dodać jajko, natkę, doprawić. Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Włożyć masę i zapiekać w piekarniku.
- 100 g chudego twarożku;
- jabłko;
- cynamon;
- łyżeczka miodu.
Jabłko obrać, udusić w małej ilości wody, wystudzić. Twarożek rozdrobnić widelcem, wymieszać z jabłkiem, miodem i cynamonem.
- seler;
- 3 winne twarde jabłka;
- 20 g orzechów włoskich;
- 20 g rodzynek;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego;
- sok z połowy cytryny;
- łyżka wytrawnego wina;
- sól;
- pieprz.
Obrać seler i jabłka, rodzynki namoczyć w winie. Zetrzeć seler i jabłka na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Dodać odsączone rodzynki, pokrojone orzechy, jogurt, wino i przyprawić do smaku. Przed podaniem wstawić na 10 minut do lodówki.
- 500 g fasolki szparagowej żółtej;
- pół papryki czerwonej;
- cebula;
- 250 g pomidorów;
- 2 łyżki oleju słonecznikowego;
- sól;
- pieprz;
- bazylia świeża lub suszona;
- łyżka jogurtu naturalnego.
Podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną w cząstki fasolkę. Dusić około 10 minut. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do fasolki, dusić 10 minut. Dodać jogurt i przyprawy. Podawać na liściach sałaty, posypany rzeżuchą.
- 100 g ugotowanej kostki sojowej;
- pomidor;
- 1 łyżka natki pietruszki;
- ulubione przyprawy.
Ugotowaną kostkę sojową zmiksować, dodać pokrojony w kostkę pomidor i natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić do smaku.
Komentarze
Suuper
fajne
jak dla mnie katering to jest cos odpowiedniego, ale nie byle jaki. jest duzo i korzystalem z oferty wielu ale tylko jeden sprawil ze do teraz korzystam z ich uslug. mianowicie Białko Eat Fit, ukladaja mi diete wege w ktorej wystepuja roznorodne potrawy smaczne i swieze, bardzo wysoka jakosc, dzieki tej firmie poznalem potrawy o ktorych nie mialem pojecia i czuje sie duzo lepiej dzieki diecie wege :)
Pierwszy dzień jadłospisu - dramat, same węglowodany, żadnego białka... To jest niezdrowe!
Nie chodzi o to, żeby było zdrowe dla nas, tylko żeby zwierzęta nie cierpiały.
Do Zuzek: Rozumiem podejście ideologiczne, ale takie myślenie jest chore. Dieta musi być zbilansowana, bo to niekorzystnie wpływa na zdrowie. Drapieżniki nie patrzą, czy inne zwierzęta cierpią, bo mają taką dietę. My nie musimy zachowywać się jak drapieżniki, ale powinniśmy patrzeć na to, żeby nasza dieta była zbilansowana. A o tym, że jesteśmy roślinożercami niech świadczy fakt, że mamy kły i nie mamy kilku żołądków jak krowy. Czy chcemy, czy nie, jesteśmy wszystkożercami. Rozumiem tych, którzy nie chcą krzywdzić zwierząt i przechodzą na wegetarianizm, ale wszystko z głową. I pamiętajcie o tym, żeby nie krzywdząc zwierząt nie ... krzywdzić zwierząt. Ani koty ani psy NIGDY nie będą wegetarianami ani weganami!
Również uważam, że ta dieta w ogóle nie stosuje się do zasad zdrowego żywienia. Łączenie owoców z jajkiem?? Popijanie jedzenia szklanką herbaty, to co na początku rzuciło mi się w oczy. Dalej nie brnąłem
Jestem wegetarianką już 34 lata. Mam 75 lat, jestem zdrowa, zdrowsza od moich rówieśnic. Nikt mi nie jest w stanie udowodnić, że dieta wegetariańska jest niezdrowa. Jestem wegetarianką właśnie ze względów etycznych. Dla mnie nikt nie zabija zwierząt, a ja nie zabijam sie ich miesem :)
PS. Żadnego białka?! Zerknij do internetu, aby dowiedzieć się, w jakich produktach jest białko i dopiero wtedy wypowiadaj się na temat diety :)
Mam pewne zastrzeżenia :) - nie da się na tydzień kupić w sklepie 2 kromek chleba żytniego 1 kromki chleba ze słonecznikiem, zjeść odrobinę jogurtu, czy zużyć pół kostki paczki feta a resztę wyrzucić (chociaż ten może jakiś wytrzyma otwarty drugi tydzień :). Polecam zmodyfikować to trochę pod kontem realnej ilości jaką mamy do dyspozycji w domu jeżeli kupujemy nawet najmniejsze dostępne opakowania jedzenia w sklepie. U mnie w domu każdy je inaczej, ma swoje preferencje, żona jest weganką, a syn strasznie wybredny i ze skazą białkową, dlatego wiem co piszę :)
Wszystkie tego typu diety to bzdura jeśli chcemy praktycznie planować zakupy. Chociaż widziałem i takie gdzie wskazywane ilości to były ćwierć kiwi i dwa plasterki banana. To nazywacie troska o planetę? Walczycie o prawa zwierząt a gdzieś macie prawa roślin...
1200kcal to za mało, by organizm prawidłowo funkcjonowal, jest to radykalna dieta zagrażająca zdrowiu
Nie, zależy dla kogo, dla kobiety 165 cm, która chce zrzucić 5-10 kg taka dieta jest ok. Szczególnie np: dla wieku 30+. Dla faceta 190 cm i 90 kg to ta dieta nie za bardzo. 2000 kcal to uśrednione zapotrzebowanie. Takie myślenie jak twoje powoduje grube społeczeństwo, bo wam się wydaje, że trzeba żreć nie wiadomo ile kiedy się siedzi na tyłku przed tv.
Co za bzdura, że jest to dieta, która może trwać kilka tygodni, można być wegetarianinem/weganinem całe życie! ;) trzeba tylko pamiętać żeby dostarczać swojemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych, są przecież produkty nie pochodzące od zwierząt, a posiadające sporą ilość białka, żelaza i innych składników.
Ja np. postanowiłam odmienić swoją dietę i póki co idzie mi świetnie. Korzystam z diety pudełkowej i jestem zachwycona smakiem i tym ile schudłam przez 2 tygodnie :)
Mam 16 lat i planuje przejść na wegetarianizm ,z powodu cierpienia zwierzat
Piękna świadomość, gratuluję. Połączenie umysłu z sercem. Proszę dalej odczuwać sercem.
Ja mam 13 i jestem wegetarianką już od roku - z troski dla zwierząt. Czuję się lepiej i w tym roku przestałam chorować (a wiem co mówię, bo regularnie chodzę na treningi). Trzeba tylko pamiętać o zróżnicowanej i zdrowej diecie oraz garściami korzystać z darów natury, jakimi są... rośliny!
1 dzień - banan, gruszka, wiśnie, sok porzeczkowy i grejpfrutowy? Same węglowodany proste. Potem już lepiej, ale owoce w nadmiarze wcale nie są zdrowe.
Prawda, wszystko w nadmiarze szkodzi