Wpyw diety na libido
Bez wątpienia to, co kładziesz na talerzu ma wpływ na twoją aktywność seksualną. Dlatego warto zastanowić się nad odpowiednia dietą. Poniżej przedstawiamy kilka cennych zasad i propozycję menu na 7 dni.
Zobacz inną dietę na 1200 Kalorii
Zasady diety:
- Dieta trwa: 7 dni.
- Polecana: wszystkim zdrowym osobom.
- Szczególnie bogata w: witaminy A i C, kwas foliowy, cynk, białko i błonnik.
- Dzienna dawka kalorii: około 1200.
- Odchudza: 0,5–1 kg tygodniowo.
Dieta 1200 kalorii bogata w afrodyzjaki – jadłospis
- Śniadanie: 300 kcal – Jogurt naturalny z truskawkami.
- II Śniadanie: 140 kcal – Kanapka z żółtym serem.
- Obiad: 380 kcal – Dorsz lub kalmary z ryżem i papryczką chili.
- Podwieczorek: 150 kcal – Średnia pomarańcza, 3 suszone morele.
- Kolacja: 220 kcal – Zupa krem z dyni.
- Śniadanie: 260 kcal – Twarogowa mieszanka ze smakołykami.
- II Śniadanie: 150 kcal – Czerwony koktajl.
- Obiad: 400 kcal – Krem z grzankami.
- Podwieczorek: 130 kcal – Duża gruszka, łyżeczka pestek z dyni.
- Kolacja: 240 kcal – Pikantny omlet ze szpinakiem.
- Śniadanie: 305 kcal – Kubeczek jogurtu naturalnego, pół szklanki pokrojonej brzoskwini z puszki, 3 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami.
- II Śniadanie: 160 kcal – Cienka kromka chleba graham z plastrem wędzonego łososia i małą zieloną papryką.
- Obiad: 380 kcal – Paprykowa zapiekanka z kaszą.
- Podwieczorek: 160 kcal – Duży banan w plasterkach z 7 posiekanymi migdałami.
- Kolacja: 213 kcal – Zupa.
- Śniadanie: 300 kcal – Półtorej bułki orkiszowej, szynka drobiowa, gruby plaster chudego twarogu, 5 rzodkiewek, średni ogórek w plasterkach.
- II Śniadanie: 140 kcal – Jogurt owocowy 150 g.
- Obiad: 415 kcal – Wołowina w bakłażanie.
- Podwieczorek: 130 kcal – Szklanka soku marchwiowo-owocowego, kalarepa na surowo.
- Kolacja: 205 kcal – Sałatka ze szparagami.
- Śniadanie: 300 kcal – Kanapki na słodko i ostro.
- II Śniadanie: 150 kcal – Ananas.
- Obiad: 390 kcal – Ciemny makaron z tuńczykiem.
- Podwieczorek: 140 kcal – Grejpfrut.
- Kolacja: 255 kcal – Żółte placuszki z cukinii na ostro.
- Śniadanie: 290 kcal – Koktajl bananowy z płatkami.
- II Śniadanie: 160 kcal – Kanapka z twarogiem.
- Obiad: 380 kcal – Gotowana pierś z imbirem, surówka z selera.
- Podwieczorek: 140 kcal – 2 średnie mandarynki, 10 migdałów.
- Kolacja: 240 kcal – Dorsz z pieca.
- Śniadanie: 260 kcal – Chlebek z jajkiem.
- II Śniadanie: 190 kcal – 150 g serka wiejskiego z brzoskwinią.
- Obiad: 390 kcal – Kraby z chili i kurkumą.
- Podwieczorek: 130 kcal – Średnie kiwi, 3 orzechy włoskie.
- Kolacja: 208 kcal – Sałatka z rodzynkami.
mgr inż. Kalina Gogała – dietetyk www.dieta.pl
Dieta 1200 kalorii bogata w afrodyzjaki - przepisy
- pomidor;
- seler naciowy;
- ½ jabłka;
- ¼ białej rzodkwi;
- sok z cytryny;
- jogurt naturalny bez cukru (100 ml);
- szczypiorek, natka.
Warzywa i owoce umyć. Pomidor, jabłko i rzodkiew pokroić w kostkę, seler w drobne talarki. Składniki sałatki dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny, posypać szczypiorkiem i natką.
- 4 łyżki ugotowanego na sypko ryżu;
- 100 g pokrojonej;
- gotowanej piersi kurczaka;
- 100 g brokułów;
- 100 g marchwi;
- ½ cebuli;
- ¼ szkl. wywaru z warzyw;
- szczypior.
Marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Brokuły i marchew zblanszować na parze. Wszystkie składniki wraz z kawałkami kurczaka połączyć i wymieszać, skropić wywarem i posypać szczypiorkiem.
- ½ główki sałaty lodowej;
- 50 g tuńczyka z puszki;
- pomidor;
- sos winegret.
Sałatę i pomidora umyć. Sałatę porwać na małe kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Tuńczyka odcedzić. Składniki połączyć, wymieszać i polać sosem.
- półtorej szklanki pokrojonej czerwonej kapusty;
- średnie jabłko;
- łyżka rodzynek;
- 2 łyżki granulowanych otrąb;
- łyżeczka soku z cytryny;
- cynamon.
Składniki obrać, pokroić i wymieszać. Następnie skropić sokiem z cytryny i posypać szczyptą cynamonu.
- pół opakowania paluszków krabowych (125 g);
- 2 małe ziemniaki;
- pół małego opakowania jogurtu naturalnego bez cukru;
- mały ogórek;
- 3 rzodkiewki;
- chili;
- kurkuma;
- garść dowolnych kiełków;
- 10 listków kapusty pekińskiej.
Pokroić paluszki na spore kawałki. Zmiksować jogurt, ogórek, dodać chili i kurkumę. Talarki z ziemniaków poddusić bez tłuszczu. Na talerzu ułożyć listki kapusty, na nich kraby i ziemniaki. Polać sosem i posypać kiełkami.
- 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego;
- jajko na miękko;
- 50 g sałaty;
- średni pomidor.
- 150 g fileta z dorsza;
- łyżeczka oleju roślinnego;
- 1/3 opakowania mrożonej marchwi z groszkiem;
- 2 łyżki otrąb granulowanych.
Filet z dorsza obrać ze skóry, skropić olejem, zawinąć w folię razem z warzywami. Zapiec w piekarniku przez ok. 30 minut. Posypać otrębami.
- 150 g fileta piersi z indyka;
- imbir;
- 2 czubate łyżki kaszy gryczanej.
Kaszę ugotować, pierś opłukać, ugotować w wodzie z dodatkiem bulionu. Imbir zatrzeć na tarce. Wyciągnąć pierś, natrzeć imbirem. Podawać z kaszą
- mała bułka orkiszowa;
- mała cykoria;
- dwa cienkie plastry chudego sera twarogowego;
- łyżeczka koperku.
- szklanka maślanki;
- mały banan;
- łyżka kakao;
- 3 łyżki otrąb pszennych.
Wszystkie składniki zmiksować.
- mała cukinia;
- 2 łyżki mąki;
- łyżka płatków owsianych;
- pół małego opakowania serka homogenizowanego;
- przyprawy (kurkuma, chili, pieprz, szczypta kakao).
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z mąką i płatkami owsianymi. Smażyć placuszki na beztłuszczowej patelni. Podawać polane jogurtem i posypane przyprawami.
- puszka tuńczyka w sosie własnym;
- mała żółta papryka;
- 3 łyżki kukurydzy z puszki;
- ćwierć główki sałaty;
- ćwierć szklanki makaronu razowego;
- pół opakowania małego jogurtu naturalnego;
- łyżka koperku;
- pieprz.
Tuńczyka odsączyć. Pokroić paprykę w paseczki, dodać kukurydzę, rozdrobnioną sałatę. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z rybą i warzywami. Połączyć jogurt z koperkiem i pieprzem. Polać sałatkę sosem.
- mała grahamka;
- średnia tarta marchewka;
- 2 łyżki rodzynek;
- imbir;
- pół małego opakowania sera tofu;
- średni pomidor;
- 10 kiełków sojowych.
Wymieszać marchew z rodzynkami i imbirem. Położyć na połówkę bułki. Drugą połówkę posmarować tofu, udekorować krojonym pomidorem i posypać kiełkami.
- słoik szparagów konserwowych;
- ćwierć główki sałaty;
- mała czerwona papryka;
- pół małego fileta z kurczaka;
- cienki plaster sera feta;
- łyżeczka musztardy.
Mięso podduś bez tłuszczu. Szparagi, paprykę i ser pokrój. Połóż gotowe mięso na liściach sałaty i dodaj mieszankę warzywną. Polej musztardą i dopraw.
- 100 g mielonego mięsa wołowego;
- mały bakłażan;
- średni pomidor;
- łyżka oleju rzepakowego;
- kromka pumpernikla;
- pieprz naturalny i ziołowy.
Bakłażan przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne. Mocz ok. godziny w osolonej wodzie. Osusz i podduś na patelni z odrobiną wody. Do mięsa dodaj przyprawy i smaż bez tłuszczu przez ok. 15 minut, mieszając. Pomidor pokrój na kilka grubych plastrów i podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będzie miękki. Na każdą połówkę bakłażana wyłóż połowę porcji mięsa, przykryj plastrami pomidora. Podawaj z pieczywem.
- szklanka bulionu;
- 1/3 opakowania mrożonych brokułów;
- szklanka utartego selera korzeniowego;
- ząbek czosnku;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- łyżka nasion sezamu;
- plaster żółtego sera;
- pieprz.
Przygotować bulion (może być z kostki). Do gorącego bulionu dodać brokuły, seler, czosnek i ser. Zagotować, wymieszać z jogurtem i sezamem, doprawić pieprzem.
- mała cukinia;
- średni pomidor;
- 1/4 żółtej papryki;
- 2 czubate łyżki kaszy gryczanej;
- cielęcina 130 g;
- łyżeczka oleju sezamowego;
- rozmaryn.
Z cukinii wydrążyć miąższ. Pokroić paprykę i pomidora w kostkę. Warzywa podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Mięso ugotować i pokroić na duże kawałki. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Wymieszać cielęcinę z kaszą i warzywami, włożyć do środka wydrążonej cukinii. Skropić olejem sezamowym i posypać rozmarynem. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut.
- 1/3 opakowania mrożonego szpinaku;
- 2 średnie jaja;
- łyżka tartego parmezanu;
- ulubione przyprawy.
Odparować rozmrożony szpinak na patelni bez tłuszczu. Zalać zmiksowaną masą z jajek i parmezanu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- 130 g piersi krewetek;
- średnia cebula;
- 3 łyżki mleka skondensowanego (lub kokosowego);
- kurkuma;
- plasterek imbiru;
- średni ogórek;
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej;
- mała grahamka.
Krewetki wrzucić do gotującej się wody, pozostawić pod przykryciem kilka minut, wyjąć z wywaru. Zmiksować cebulę, imbir, ogórek. Dodać do wywaru, zagotować. Dodać do sosu mleko oraz krewetki. Wymieszać i gotować przez ok. 10 minut, aż zupa lekko zgęstnieje. Pokroić grahamkę w kostkę i opiec w piekarniku. Przed podaniem dodać do zupy grzanki i kukurydzę, posypać kolendrą.
- mały kefir;
- 1/4 opakowania mrożonych wiśni;
- cynamon.
- 1/3 kostki chudego sera białego;
- łyżka pokrojonego szczypiorku;
- 3 łyżki płatków owsianych;
- 3 łyżki otrąb pszennych;
- średnia marchewka;
- średni ogórek;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Z sera, szczypiorku, jogurtu, pokrojonych warzyw i otrąb przygotować masę serową i posypać płatkami owsianymi.
- 250 g dyni;
- szklanka przegotowanej wody;
- pół opakowania serka naturalnego homogenizowanego;
- łyżka nasion słonecznika;
- kolendra;
- chili, inne przyprawy.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Dusić na patelni bez tłuszczu, ale z odrobiną wody przez ok. 15 minut, następnie zmiksować. Wlać wodę i jeszcze raz zagotować. Wymieszać na gładki krem z serkiem, dodać przyprawy.
- 150 g fileta z dorsza;
- 1/3 opakowania brązowego ryżu;
- mała czerwona cebula;
- pół papryczki chili;
- natka pietruszki;
- pieprz;
- łyżka oliwy z oliwek;
- pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej.
Pokroić rybę i papryczkę na kawałki, natkę posiekać. Ugotować ryż oraz fasolkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać rybę i papryczkę. Dusić przez kilka minut, dolać nieco wody i dusić przez kolejny kwadrans. Dodać ryż i natkę. Pozostawić na patelni przez kolejne 10-15 minut.
- cienka kromka chleba żytniego pełnoziarnistego;
- cienki plaster żółtego sera w kształcie serca;
- średni pomidor.
- niepełna szklanka jogurtu naturalnego;
- 4 płaskie łyżki zarodków pszennych;
- 3 płaskie łyżki płatków śniadaniowych;
- 1/3 opakowania mrożonych truskawek.
Zmiksować wszystkie składniki
Komentarze