Postanowiłam spróbować diety niełączenia,tylko że jakoś mam mało przepisów.Może stworzymy książkę kucharską dla tej diety właśnie?Za każdy wpis bardzo dziękuje.
Postanowiłam spróbować diety niełączenia,tylko że jakoś mam mało przepisów.Może stworzymy książkę kucharską dla tej diety właśnie?Za każdy wpis bardzo dziękuje.
Hmm... kiedyś stosowałam tę dietę....
Jadłam dokładnie to, co napisała pani Maja Błaszczyn w swoich ksiązkach.
Zaraz postaram się je znaleźć :P
i coś poprzespisuję
[ 10 minut później ]
....
yhym
Tak to jest, jak ma się śmietnik w pokoju :P
Postaram się znaleźć te książki nie wiem, czy będzie dokładnie o to chodzić, ale ja schudłam na tej diecie... 10 kg.
Nie można było łączyć białka z węglowodanami
Musiły być trzygodzinne odstępny między nimi
do 12 owoce, po 12 jakieś pieczywo ciemne, a reszta była już w przepisach...
Postaram się je tutaj umieścić Może komuś pomogą
Pozdrawiam :]]
dziękuję za odpowiedź .A w jakim czasie schudłaś dzięsięć kg?Ile ważyłaś,przy jakim wzroście?
W dalszym ciągu czekam na przepisy
A jak np.poczuję chętkę na jogurt np.toffi to mogę go w ostateczności zjeść?
Dużo niejasności niestety w tej diecie,nie ma to jak 1000 kcal,ale postanowiłam spróbować czegoś nowego.Tamta już nie "działa".
A ksiązki żadnej nie mogę znależć .
Pozdrawiam
Ja tez bym chciala zastosowa ta diete. Tylko nie wiem o niej zbyt wiele. Moze razem nam bedzie latwiej jej sie trzymac i zdobywac informacje na jej temat? Probujemy razem?
ja znam diete nie łączenia...ale nie wiem czy to to oczym mówicie....
wiem,że jej nie wolno cały czas stosować...
4 dni a potem 3 dni jedzonko dietetyczne ale tak do 1000 kalori no i potem znowu 4 dni tej dietki...
z tym ,że tą ja już testowałam i ważyłam sporo więc może dlatego tak spadała miw aga...tygodniowo 2 do 3 kg
Nie nie nie! to nie to.Poszlajase tę dietę można stosować całe życie.To właściwie nie dieta ale na początku się traci zbędne kg a w dlaszy etapie ogólnie dobrze robi na zdrowie.
DobraKrysia-pewnie że razem próbujemy.Mam nadzueję że zbierze się nas tu więcej.Narazie wiem tylko to:
niełączymy produktów z grupy białek i węglowodanów w jednym posiłku
Produkty z grupy o dużej zawartości białka
Mięso: wołowina, cielęcina, jagnięcina, baranina, dziczyzna, drób (surowe, gotowane, wędzone), wędliny parzone, pieczone i gotowane, szynka, produkty w galarecie, podroby
Ryby: wszelkie gatunki ryb (surowe, gotowane i wędzone), owoce morza
Owoce: owoce pestkowe (oprócz kruchych jabłek), owoce południowe, wszelkie jagody (oprócz czarnej), owoce cytrusowe
Warzywa: gotowane pomidory, sok pomidorowy, przecier pomidorowy
Jajka, białko
Mleko: mleko o każdej zawartości tłuszczu, ser żółty nabiał do 45 procent tłuszczu w masie suchej
Soja: produkty sojowe, takie jak tofu, mąka sojowa, sos sojowy, kiełbasa sojowa (kiełki sojowe i 0- lej sojowy są neutralne)
Napoje: soki owocowe i warzywne, herbata owocowa, białe wino, czerwone wino, szampan
Inne: sos worcester, tabasco
Produkty z grupy o dużej zawartości węglowodanów
Zboże: pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, gryka, owies, kukurydza, proso, ryż;
Produkty: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, śruta, kasze zbożowe, kasza manna, chleb, ciasto, płatki śniadaniowe,
makarony, proszek do pieczenia, budyń w proszku (zaleca się produkty pełnoziarniste)
Owoce: słodkie i kruche jabłka, banany, świeże figi, daktyle, suszone owoce (oprócz rodzynek), jadalne kasztany
Warzywa: bogate w skrobię warzywa, takie jak skorzonera, ziemniaki, topinambur (Słonecznik bulwiasty, w Polsce hodowany jako roślina pastewna), pataty (słodkie ziemniaki)
Napoje: Piwo
Słodziki: Cukier nie rafinowany, miód, syrop z buraków cukrowych, syrop klonowy, nektar gruszkowy i jabłkowy, frutiloza (niekwaśny koncentrat soku jabłkowego i gruszkowego)
Inne: Proszek do pieczenia z winnikiem, carob (substytut kakao)
Uwaga
Warzywa o przeważającej zawartości skrobi znajdują się w grupie bogatej w węglowodany, a nie w neutralnej. Owoców strączkowych należy unikać ze względu na zawartość zarówno węglowodanów, jak i białka.
Produkty z grupy neutralnej
Owoce: rodzynki, czarne jagody (świeże lub suszone), oliwki, awokado
Warzywa: sałata wszelkie surowe lub gotowane warzywa kalafiorowate, liściaste, bulwiaste (oprócz ziemniaków, topinamburów, patatów, skorzonery, gotowanych pomidorów), wszelkie gatunki sałaty, grzyby, zarodki, kiełki, zioła (świeże i suszone)
Mleko: nabiał wszelkie zakwaszone produkty mleczne, takie jak maślanka, kwaśne mleko, serwatka, kefir, jogurt, kwaśna śmietana, śmietanka
Śmietanka do kawy (słodka, o zawartości co najmniej 10% tłuszczu), bita śmietana (słodka śmietana o zawartości co najmniej 30% tłuszczu), creme double (słodka śmietana o zawartości co najmniej 40% tłuszczu)
Ser żółty o zawartości ponad 45% tłuszczu. Wszystkie gatunki sera świeżego, takie jak ser owczy (feta), ser kozi, ziarnisty ser świeży, świeży ser śmietankowy, twarożek o różnej za- wartości tłuszczu, ricotta, mozzarella, mascar- pone
Tłuszcze Roślinne tłuszcze nieprasowane do gotowania roślinne i smarowania (z gospodarstwa ekologicznego),
nierafinowane tłuszcze roślinne (oliwa z oliwek), nieprasowany tłuszcz kokosa
Tłuszcze Masło, smalec pochodzenia zwierzęcego
Napoje Wysokoprocentowe (wódka, sherry, likier)
Inne Bulion warzywny (instant)
Środki żelujące agar-agar, żelatyna, mąka nasion chleba świętojańskiego.
Świeże i suche drożdże, ekstrakt drożdży Żółtko jajka
Musztarda, chrzan, skórki owoców cytrusowych Wszystkie nasiona, orzechy, pestki
To się może przydać w praktyce
w naszej diecie można łączyć produkty z:
- grupy produktów o dużej zawartości białka i grupy neutralnej
- grupy neutralnej
- grupy produktów o dużej zawartości węglowodanów +
- grupy neutralnej
Tylko łączenie grupy produktów o dużej zawartości białka z produktami o przewadze węglowodanów jest zabronione.
Najważniejsze zasady diety.
- w czasie jednego posiłku nie spożywaj jednocześnie produktów o dużej zawartości białka i węglowodanów.
- Warzywa i owoce stanowią główną część diety, natomiast mięso, produkty zbożowe itp. są tylko dodatkiem.
- Przed każdym posiłkiem zjedz surówkę. :. Po godzinie 16.00 nie spożywaj posiłków zawierających białko, gdyż obciążają one nadmiernie organizm.
- Używaj produktów tylko pochodzenia naturalnego. Unikaj produktów gotowych, takich jak majonez, keczup, gotowe twarożki, jogurt owocowy, twarożki owocowe, gotowe potrawy, gotowe zupy czy sosy i konserwy (jako alernatywa dla produktów surowych dozwolone są produkty mrożone).
- Unikaj mąki i jej produktów (chleba, ciasta, makaronów) oraz oczyszczonego ryżu, w zamian używaj produktów pełnoziarnistych.
- Unikaj cukru, słodziku oraz produktów zawierających cukier (dżemy, słodycze). Jako substytut wskazane są: miód, syrop klonowy, nektary owocowe, frutiloza, syrop l buraków cukrowych.
- Unikaj roślin strączkowych (fasola, groszek) i orzeszków ziemnych.
- Używaj soli w niewielkich ilościach; sól kuchenną zastąp solą ziołową.
- Unikaj kawy, czarnej herbaty, kakao i alkoholu. Pij takie napoje, jak herbatki owocowe i ziołowe, woda mineralna, rozcieńczone soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa
Ludzie Kochani!Pomóżcie proszę .Nikt nie próbował tej diety?Chociaż kilka przepisów.Każdy po jednym i będzie dobrze...Nie chce znowu podchodzić 10 rzay do odchudzania
Jak ktoś jeszcze chce przepisy to piszcie!
mam książke na ten temat chetnie odstapie jesli Cie to interesuje, albo moze jutro cos wrzuce.Zamieszczone przez Lericia
Pozdrawiam
Agalicht-jaka to książka(jakiego autora)?Bo ja też jakąś mam-może to ta sama.A co w ogóle możesz o tej diecie powiedzieć?
Zakładki