-
Studenckie południowe plaże
Spędzam na uczelni czas od 8.00 do 18.00 a czasem i gorzej.
Na pewno niejedna osoba musi jeść posiłki poza domem.
Szukam przepisów bądź pomysłów na proste dania, które można zabrać w pojemniku na uczelnię i zjeść bez podgrzewania na razie w pierwszej fazie diety South Beach.
Głównie zależy mi na sałatkach, ale problem w tym, że gotuję tylko i wyłącznie sama dla siebie i często trudno mi coś zrobić, jeśli potrzeba do tego dużej ilości składników.
Czekam na propozycje, jeśli coś wymyślę to sama dodam, pozdrawiam.
-
Ja na SB jadłam wędzone tofu z ogórkiem kiszonym. Możesz zabrać też kefir czy jogurt albo orzeczki. Nie wspominając o jajkach na twardo jak za dawnych dobrych czasów
Ale wg mnie prawda jest taka, że SB jest niewygodne na uczelnię.
-
Cześć!
Oto przepisy na sałatki:
"Sałatka grecka"
8liści sałaty rzymskiej podartej na kwałki wielkości kęsa
1ogórek zielony,obrany,pozbawiony pestek i pokrojony w plasterki
1 posiekany pomidor
1/2szklanki pokorojonej w plasterki czerwonej cebuli
1/2szklanki pokruszonego sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
2łyżki oliwy z oliwek(extra virgin)
2łyżki świeżego soku z cytryny
1łyżeczka suszonych liści oregano
1/2łyżeczki soli
Włożyć sałatę,ogórek,pomidor,cebulę i ser do dużej miski.Ubić oliwę,sok cytrynowy,oregano i sól w małej misce.Otrzymanym sosem polać warzywa i wymieszać ,tak by równomiernie rozprowadzić sos.
"Siekana sałatka South Beach z tuńczykiem"
Sałatka
1 puszka tuńczyka w zalewie wodnej
1/3 szklanki posiekanego ogórka
1/3szklanki posiekanego pomidora
1/3szklanki posiekanego awokado
1/3szklanki posiekanego selera
1/3szklanki posiekanej rzodkiewki
1szklanka posiekanej sałaty rzymskiej
Sos
4łyżeczki oliwy z oliwek(extra virgin)
2łyżki świeżego soku z cytryny
2ząbki drobno posiekanego czosnku
1/2łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie sałatki:Ułożyć tuńczyka,ogórki,pomidory,awokado,seler,rzodkiewk i i sałatę w ozdobnej szklanej misie.Przygotowanie sosu:Wymieszać oliwę,sok cytrynowy,czosnek i pieprz.Otrzymanym sosem skropić sałatkę
"Sałatka kurczakowo-pistacjowa"
Sałatka
1/2szklanki wyłuskanych orzechów pistacjowych
drobno zmielonych
1/2+1/4łyżeczki soli
1/2łyżeczki+szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4połówki piersi z kurczaka
bez kości i skóry
2łyżki oliwy z oliwek
(extra virgin)
1/2szklanki pokrojonej w kostkę
słodkiej białej cebuli
1główka sałaty rzymskiej
Sos
1łyżeczka startej słodkiej białej cebuli
1duże dojrzałe awokado obrane i wypestkowane
3łyżki oliwy z oliwek
3łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżka wody
Przygotowanie sałatki:
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.Na blaszce do pieczenia wymieszać orzeszki z 1/2łyżeczki soli i 1/2łyżeczki pieprzu.Obtoczyć pierś kurczaka w orzechach ,mocno przyciskając je do mięsa.Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i smażyć piersi w orzechach przez 2 minuty z każdej strony.Przełożyć je do naczynia do zapiekanek i piec przez 15minut albo dopóty,dopóki termometr włożony w najgrubszą część nie pokaże 70stopni celcjusza a w wypływającym soku nie będzie krwi.Pozostałą łyżkę oliwy rozgrzać mocno na patelni z powłoką nieprzyczepną i smażyć na niej pokrojoną cebulę z 1/4łyżeczki soli i szczyptą pieprzu,aż się zrumieni.Ułożyć sałatę na czterech talerzach.Pokroić upieczone piersi i położyć po jednej na każdym talerzu.Podawać z sosem.
Przygotowanie sosu:Zmiksować razem cebulę,awokado,oliwę,sok cytrynowy i wodę.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki