Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Indes glikemiczny???

  1. #1
    Karolciaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Indes glikemiczny???

    Co to właściwie jest indeks glikemiczny? Czy to ma znaczenie przy odchudzaniu?

  2. #2
    zahra jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    o ile dobrze się orientuje im większy indeks glikemiczny podany przy danym produkcie, tym większy apetyt masz po zjedzeniu tego produktu. I tak po zjedzeniu na przykład kromki białego chlebka (IG 95) apetyt Ci sie zaostrzy...bedziesz chciała zjesc cos wiecej, w odroznieniu od na przyklad pomidorków (IG 15)


    [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

  3. #3
    Berecik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witaj Ma duże znaczenie przy odchudzaniu

    Wszystko tłumaczę poniżej:

    Z indeksu glikemicznego (IG) korzysta się w diecie pana Michela Montognaca. Jest to liczba, które względnie opisuje poziom cukru we krwi wywołany po spożyciu danego posiłku. Wszystkie węglowodany (dla których podawany jest indeks glikemiczny) odniesione zostały do glukozy, dla której przyjęto wartość 100. Więc jeśli np chleb pełnoziarnisty ma indeks 50, oznacza to że przecukrzenie krwi po spozyciu tego chleba, będzie 2 razy mniejsze niż gdyby spożyc glukozę.
    W diecie z indeksem glikemicznym chodzi o to, by w zależności od etapu diety jeść produkty nie przekraczające pewnej liczby IG, albo jeść takie posiłki które będą skomponowane z produktów o różnych indeksach, których wypadkowa nie będzie przekraczała tej liczby. Jeżeli nie należy przekraczać np IG=40 nie oznacza to od razu, że w ogóle nie można zjeśc nic co moze mieć IG np 50, 60. Jeżeli zje się to razem z czymś co ma 15 IG całego posiłku będzie gdzieś pomiędzy tymi liczbami. Oczywiście nie otwiera to furtki do tego by zjadac bez skrępowania coś co ma np 80, 100.

    W diecie Montignaca zakłada się, że przybieranie na wadze jest wynikiem zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Gdy poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki trzustka zaczyna wydzielać insulinę, która ma za zadanie obniżenie tego poziomu przez magazynowanie tłuszczów spożywanych w ostatnim posiłku. Im większe stężenie cukru, tym obficiej wydzielana jest insulina. Natomiast u osób, które mają zaburzoną pracę trzustki, insulina nie jest wydzielana proporcjonalnie do stężenia cukru. Gdy poziom cukru po posiłku jest duży trzustka zacznie wydzielać insulinę, ale w znacznie większych niż powinna ilościach. Stąd przybieranie na wadze.
    Tak mniej więcej przedstawia się rozumowanie Montignaca, chociaż w telegraficznym skrócie

    Jesli chodzi o zasadę diety Montignaca, to są dwie:
    posiłki o jak najniższym wypadkowym IG
    dozwolone są dwa rodzaje posiłków:
    1. białkowo-tłuszczowy + ewentualnie węglowodany o IG < 35
    2. białkowo-węglowodanowy IG<50 + ewentualnie bardzo mało tłuszczów
    (opócz tł.nasyconych)

    Osobiście potwierdzam skuteczność tej diety W ubiegłym roku schudłam na niej ok 8 kg w ciągu dwóch miesięcy. Jadłam naprawdę do syta, miałam dużo energii. Jedynym powodem, dla którego ją przerwałam był brak czasu i pomysłów na posiłki. Myślę, że nie jest to bardzo trudne ale najlepiej gdy ktoś lubi wymyślać potrawy, lubi gotować. Ja sama nie lubię i nie potrafię na dłuższą metę pichcić sobie i układać menu tak by było różnorodne. Myślę, że bardzo pomocna byłaby książka z przepisami, która byłaby dostosowana do warunków polskich [/b]

  4. #4
    Berecik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Stwierdziłam, ze przyda się tu tabela tego IG, WIęc wklejam, jaką znalazłam w internecie. A może tutaj na stronce gdzieś jest? Ja narazie nie znalazłam.IG do 30
    Moze komuś się przyda

    Czereśnie 25
    Fasola mung kiełkujaca 25
    Fruktoza 19
    Grejpfrut 25
    Groch gotowany 5 minut 22
    Jogurt czysty bez cukru danone 15
    Jogurt niskotłuszczowy 14
    Marchewka swieza 16
    Mleko zsiadle 3% 23
    Orzechy 22
    Orzeszki ziemne 14
    Otręby ryzowe 19
    Pomidory 15
    Soja 14
    Sliwki wisnie 25
    Ziarno jęczmienia 25
    Zielona soczewica 22
    Brzoskwinia 22
    Jogurt 0% mleko 27
    Graham dhal 5
    Humus 6
    Fasola pinto 14
    Gorzka czekolada (70% kakao) 22
    Zielona soczewica 22
    Groch łuskany 22
    Wisnie, czereśnie 22
    Sliwki, grejpfrut 22
    fruktoza 20
    Soja gotowana 20
    Orzeszki ziemne 20
    Swieża brzoskwinia 20
    Orzechy włoskie 15
    cebula 10
    czosnek 10

    zielone warzywa, sałata, grzyby, pomidory,bakłażan zielona papryka, kapusta, brokuły,kalafior, kapusta, szczaw, papryka, por, cukinia, pieczarki, rzepa, kapusta kiszona, rzodkiew, ogorki, seler, korniszony, szparagowa zielona, oliwko zielone i czarne, cebulki maryowane, pikle, korniszony, domowy winegret, cytryna parmezan zółty, pietruszka, tymianek, bazylia, szczypior, koper, bocwina, brukselka

    10

    IG 30 do 50


    2% mleko 30
    Otręby nieoczyszczone 30
    brzoskwinia 30
    jabłka 30
    Fasola biała 30
    Fasola zielona 30
    Soczewica brązowa 30
    Ciecierzyca gotowana 30
    Marmolada bez cukru 30
    Suchy gotowany groch 35
    Surowa marchew 35
    Jogurt naturalny 35
    Niskotłuszczowy jogurt 35
    pomarańcze 35
    Figi, gruszki 35
    Morela suszona 35
    Al dente spaghetti 45
    Pumpernikel 40
    Swieży groch 40
    winogorna 40
    Wyciskany sok pomarańczowy 40
    naturalny sok jabłkowy 40
    Chleb żytni 40
    Kidney fasola 40
    Makaron durum, razowy 45
    Chleb otrębowy 45
    Al dente spaghetti 45


    IG powyżej 50

    Całe ziarna pszenicy, mąka razowa 50
    Kiwi 50
    Basmati ryż 50
    brązowy ryż 50
    Sorbet 50
    ciastka 55
    Ciastka maślane 55
    Biały makaron 55
    Ryż biały długoziarnisty 60
    Mąka 65
    Ziemniaki w mundurkach 65
    Kasza manna 65
    konserwanty 65
    banany 65
    Sok pomarańczowy kartonowy 65
    rodzynki 65
    Chleb biały 70
    Słodkie ziarna 70
    Batony (mars) 70
    Gotowane ziemniaki 70
    Cukier-sacharoza 70
    rzepa 70
    Mąka kukurydziana 70
    kukurydza 70
    Ryż błyskawiczny 70
    Cola 70
    Makaron ravioli 70
    Dynia, kabaczek 75
    bagietka 75
    arbuz 75
    Chipsy ziemniaczane 80
    Bób gotowany 80
    Tapioka 80
    krakersy 80
    Gotowana marchew 85
    Płatki kukurydziane 85
    popcorn 85
    Mąka pszenna, chleb pszenny 85
    Wafle ryzowe 85
    Ziemniaki tłuczone 90
    Ryż błyskawiczny 90
    miód 90
    Pieczone ziemniaki 95
    frytki 95
    Dmuchany ryż 95
    piwo 110

    Szkoda tylko, że tyle jest amerykańskich rzeczy

  5. #5
    Karolciaaa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    18-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dzięki, ale ja już znalazłam IG. Nie pamiętam stronki Ale jest dużo produktów, jak skopiowałam go do Wroda to mi 11stron wyszło (czcionka 10) stronka to chyba [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] czy coś takiego...

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •