-
jaki chleb wybierac przy diecie????
Hej, dziewczyny jakie chleby jecie w diecie?Razowe czy pełnoziarniste czy co?Piszcie, pomoc mile widziana
Kala
-
Od trzech tygodni stosuję dietę SB i na razie nie jem chleba i powiem Wam, ze wcześniej nie wyobrażałam sobie dnia bez niego, a teraz mi go nie brakuje i to jest wspaniałe!
Ale jeżeli ktoś musi to w diecie najlepsze są te pełnoziarnita poniważ zawierają dużo błonnika, który ułatwia trawienie.
-
Hej, ja osobiscie lubie chleby chrupki, rozne rodzaje pieczywa Wasa
na przyklad.
Fajne sa tez pieczywa firmy Sonko, tylko ze one takie bardziej dmuchane sa
Jadam tez chleb razowy i pieczywo pelnoziarniste, np z dodatkiem slonecznika i
innych ziarenek.
Pozdrawiam!
I zycze smacznego
-
Z produktów zbożowych jadaj:
- pieczywo z pełnego ziarna,
- grahamki,
- pumpernikiel,
- macę,
- owsiankę,
- ryz nieczyszczony,
- kaszę jęczmienną,
- kaszę gryczaną,
- muesli.
Unikaj natomiast:
- pieczywa jasnego,
- bulek maślanych,
- słodkich bułek,
- drożdżówek,
- kaszy mannej.
Oczywiście jeśli od czasu do czasu zjesz sobie drożdżówkę, to nic się nie stanie. Generalnie poprostu należy ich unikać.
Pozdrawiam.
-
zgadzam sie z przedmowczynia. pieczywo chrupkie ma bardzo malo kalorii, ale nie syci na dlugo. lepsze jest pelnoziarniste, grahamki, razowy, etc.
bialego chleba to ja juz nie jem od ho-ho tzn. dlugo
-
Ja ostatnio sama piekę chleb
Jest bardzo smaczny długo zachowuje świeżość
przepis :
500g maki pszennej
200g maki zytniej razowej
150g różnych zbóż kto co lubi (ja dodaje: siemienie lniane, słonecznik, sezam, otręby )
3łyżeczki soli morskiej lub normalnej
zioła jakie kto lubi ja dodaje łyżke bazylii zioła prowansalskie,
5 dkg drozdzy rozpuszczonych w 300-500ml wody(wode pozniej mozna dolewac podczas zagniatania ciasta wiec najlepeij dac jej wczesniej mniej)
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki brązowego cukru lub miodu
jak drozdze wyrosna ciasto zagniatamy
odtsawiamy do wyrosniecia
pozniej znow zagniatamy wkladamy do foremki takiej podluznej jak na chleb tostowy
zostawiamy znow do wyrosniecia
nastepnie wkladamy do zimnego piekarnika nastawiamy na 200-220 stopni
i pieczemy godzine
do piekarnika wkladamy naczynie z woda podczas pieczenia.
wyciagamy z piekarnika po 10 min wyciagamy z foremki odstawiamy do ostudzenia
proporcje maki mozna zmieniac w zaleznosci od upodoban
smacznego pozdrawiam
Milak
-
Ja nie jem pieczywa białego, ani razowego natomiast wybrałam pieczywo chrupkie "wasa" teraz jadam 3zboża czasami też zjem "Chaber" ... I musze się przyznać, że lepiej się po nim czuje tak bardziej lekko :P
pozdrawiam
-
Cześć!
bardzo dobry jest chleb czarny grahamski bo zawiera dużo blonnika ja tak przynajmniej slyszalam.Pozdrawiam.Ania
-
Zalecam pieczywo chrupkie typu Waza i pieczywo pełnoziarniste. Na razowca trzeba uważać, bo często dodawany jest do niego karmel dla uzyskania lepszej barwy i smaku.
-
Pieczywo ciemne i grahameczki
Smakuje mi Wasa ale jak juz zaczne je jeść to w dużych ilościach, bo jak dla mnie jest mało sycące i do tego takie dobre
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki