-
Re: Re: MIKROFALA
Witaj Dzidencja
Bardzo prosze o wszelkie przepisy na mikrofale.
dzieki!mk
-
Re: Re: Re: MIKROFALA
Ja mikrofali używam już chyba z 10 lat i tak sie do niej przyzwyczaiłam, że nie umiałabym chyba bez niej żyć )) W moim domum służy ona głównie do podgrzewania i rozmrażania ale są też rzeczy, które robi się w mikrofali o wiele prościej niż tradycyjnie (np. budyń i kisiel, które poprostu niesposób przypalić).
Gotuję też w niej czasami warzywa na sałatkę i mrożonki (wychodzą, jakby były gotowane na parze).
Co do naczyń, to te dobre są bardzo drogie (szklane), ale ja odkryłam, że naczynia z duraleksu spisują się super (i wogóle wszystkie żaroodporne). Natomiast kamionki strasznie się nagrzewają i łatwo sie poparzyć.
Ja podam ci przepis, który sprawdziłam: Gulasz warzywny z pulpetami.
Potrzebujesz: 1 cukinię, 1 opakowanie mieszanki warzywnej (ulubionej), 3 ziemniaki, 2 cebule, 2 z. czosnku (dowolnie), 1.5I bulionu (z kostki), 20 dag mielonych filetów z indyka lub kury, 20 dag płatków sojowych, 1 jajko, sól, pieprz, papryka, 2 łyżki oleju.
Cebulę i czosnek posiekać drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na tależ i wstawić do kuchenki na 5 min. Cukinię obrać i drobno pokroić. Płatki sojowe namoczyć i wymieszać z mięsem i jajkiem. Przyprawić. Zrobić małe kulki.
Do żaroodpornego naczynia wlej olej, dodaj cebulę i czosnek i duś przez 3 min. Ziemniaki, cukinię i mieszankę warzywną zalej bulionem, przykryj i gotuj 10 min. Wrzuć do gulaszu kulki z mięsa i gotuj 15 min. W połowie czasu gotowania wymieszaj. To wszystko.
Powiem ci jeszcze, że przyda ci się specjalna folia do mikrofalówek, która ma małe dziurki i może zastąpić pokrywkę. Wygląda jak folia do żywności, w rolce.
Co jeszcze... Nigdy nie przykrywaj szczelnie naczynia w którym gotujesz- zostawiaj małą szparkę dla pary. Nie gotuj całych jajek, chyba że chcesz zobaczyć fajny wybuch i przez godzinę zeskrobywać jajo z kuchenki ))
Zreszta taki sam efekt daje smażona wątróbka albo kasza czy ryż- lepiej je przykrywać do odgrzewania.
Jeśli masz jakieś pytania- służę pomocą. Najlepiej byłoby jednak, gdybyś kupiła sobie książkę, np. "Mistrz kuchni mikrofalowej". Tam na wstępie jest dużo porad co, jak i w czym gotować i do czego jeszcze można wykorzystać kuchenkę.
Pozdrawiam. Małgosia
-
Re: Re: Re: Re: MIKROFALA
czyzyk, a powiedz mi kochana, jak ty robisz ten kisiel lub budyn w mikrofali? chetnie bym sprobowala.
Magda
-
MIKROFALA
Witam
Drogie kobietki czy mozecie mi powiedziec jakich uzywac naczyn do mikrofali?? i czy znacie jakies przepisy do upichcenia w tym urządzeńku ??
z gory dziekuje
Gosia
-
Re: MIKROFALA
to ja jeszcze jedno pytanko a propo mikrofalki, czesto z niej korzystam i rownie czesto slysze ze to niezdrowe..czy cos w tej niezdrowosci jest faktycznie?
-
Re: MIKROFALA
to ja jeszcze jedno pytanko a propo mikrofalki, czesto z niej korzystam i rownie czesto slysze ze to niezdrowe..czy cos w tej niezdrowosci jest faktycznie?
-
Re: MIKROFALA
Po pierwsze: NIE wolno wkładać tam naczyń metalowych. Mało tego. Wystarczy złoty szlaczek na szlance, zeby wewnątrz mikrofali zaczęły buchac niebieskie pioruny. Wstawiajcie plastiki. Są w sklepach specjalne naczynia.
Mam sporo przepisów na mikrofalę, ale nie wiem, co Was interesuje: warzywa, mięso, nabiał? Na razie podam przepis na piankę jajeczną niskokaloryczną. Proste jak barszcz: wbijamy dwa surowe jajka do szklanki, mieszamy, solimy, pieprzymy i wstawiamy do mikrofali. A potem już tylko obserwujemy, aż WSZYSTKO sie zetnie delikatnie. Smak wyborny.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki