Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: MIKROFALA

  1. #1
    ciotkawujka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Re: Re: MIKROFALA

    Witaj Dzidencja
    Bardzo prosze o wszelkie przepisy na mikrofale.

    dzieki!mk

  2. #2
    Czyzyk Guest

    Domyślnie Re: Re: Re: MIKROFALA

    Ja mikrofali używam już chyba z 10 lat i tak sie do niej przyzwyczaiłam, że nie umiałabym chyba bez niej żyć )) W moim domum służy ona głównie do podgrzewania i rozmrażania ale są też rzeczy, które robi się w mikrofali o wiele prościej niż tradycyjnie (np. budyń i kisiel, które poprostu niesposób przypalić).
    Gotuję też w niej czasami warzywa na sałatkę i mrożonki (wychodzą, jakby były gotowane na parze).
    Co do naczyń, to te dobre są bardzo drogie (szklane), ale ja odkryłam, że naczynia z duraleksu spisują się super (i wogóle wszystkie żaroodporne). Natomiast kamionki strasznie się nagrzewają i łatwo sie poparzyć.

    Ja podam ci przepis, który sprawdziłam: Gulasz warzywny z pulpetami.
    Potrzebujesz: 1 cukinię, 1 opakowanie mieszanki warzywnej (ulubionej), 3 ziemniaki, 2 cebule, 2 z. czosnku (dowolnie), 1.5I bulionu (z kostki), 20 dag mielonych filetów z indyka lub kury, 20 dag płatków sojowych, 1 jajko, sól, pieprz, papryka, 2 łyżki oleju.
    Cebulę i czosnek posiekać drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wyłożyć na tależ i wstawić do kuchenki na 5 min. Cukinię obrać i drobno pokroić. Płatki sojowe namoczyć i wymieszać z mięsem i jajkiem. Przyprawić. Zrobić małe kulki.
    Do żaroodpornego naczynia wlej olej, dodaj cebulę i czosnek i duś przez 3 min. Ziemniaki, cukinię i mieszankę warzywną zalej bulionem, przykryj i gotuj 10 min. Wrzuć do gulaszu kulki z mięsa i gotuj 15 min. W połowie czasu gotowania wymieszaj. To wszystko.

    Powiem ci jeszcze, że przyda ci się specjalna folia do mikrofalówek, która ma małe dziurki i może zastąpić pokrywkę. Wygląda jak folia do żywności, w rolce.
    Co jeszcze... Nigdy nie przykrywaj szczelnie naczynia w którym gotujesz- zostawiaj małą szparkę dla pary. Nie gotuj całych jajek, chyba że chcesz zobaczyć fajny wybuch i przez godzinę zeskrobywać jajo z kuchenki ))
    Zreszta taki sam efekt daje smażona wątróbka albo kasza czy ryż- lepiej je przykrywać do odgrzewania.
    Jeśli masz jakieś pytania- służę pomocą. Najlepiej byłoby jednak, gdybyś kupiła sobie książkę, np. "Mistrz kuchni mikrofalowej". Tam na wstępie jest dużo porad co, jak i w czym gotować i do czego jeszcze można wykorzystać kuchenkę.
    Pozdrawiam. Małgosia


  3. #3
    Magdalenkasz jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Merzig
    Posty
    231

    Domyślnie Re: Re: Re: Re: MIKROFALA

    czyzyk, a powiedz mi kochana, jak ty robisz ten kisiel lub budyn w mikrofali? chetnie bym sprobowala.
    Magda

  4. #4
    ciotkawujka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie MIKROFALA

    Witam
    Drogie kobietki czy mozecie mi powiedziec jakich uzywac naczyn do mikrofali?? i czy znacie jakies przepisy do upichcenia w tym urządzeńku ??
    z gory dziekuje
    Gosia

  5. #5
    moniafil jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Re: MIKROFALA

    to ja jeszcze jedno pytanko a propo mikrofalki, czesto z niej korzystam i rownie czesto slysze ze to niezdrowe..czy cos w tej niezdrowosci jest faktycznie?

  6. #6
    moniafil jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Re: MIKROFALA

    to ja jeszcze jedno pytanko a propo mikrofalki, czesto z niej korzystam i rownie czesto slysze ze to niezdrowe..czy cos w tej niezdrowosci jest faktycznie?

  7. #7
    Dzidencja jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Re: MIKROFALA

    Po pierwsze: NIE wolno wkładać tam naczyń metalowych. Mało tego. Wystarczy złoty szlaczek na szlance, zeby wewnątrz mikrofali zaczęły buchac niebieskie pioruny. Wstawiajcie plastiki. Są w sklepach specjalne naczynia.
    Mam sporo przepisów na mikrofalę, ale nie wiem, co Was interesuje: warzywa, mięso, nabiał? Na razie podam przepis na piankę jajeczną niskokaloryczną. Proste jak barszcz: wbijamy dwa surowe jajka do szklanki, mieszamy, solimy, pieprzymy i wstawiamy do mikrofali. A potem już tylko obserwujemy, aż WSZYSTKO sie zetnie delikatnie. Smak wyborny.

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •