-
Podroby saute - kto mi wyjaśni?
Od czasu do czasu jadam podroby, ściślej mówiąc kurze serduszka saute - gotowane w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, bez żadnych dodatków. Przy okazji gotowania wytapia się potworna ilość tłuszczu (to dobrze), ale nie wiem, ile go w srodku zostaje (to źle). Czy ktoś zna wartośc kaloryczną/tłuszczową 100 g serc drobiowych? Help! Bo nie wiem, czy dobrze robię, ze je lubię...
-
Re: Podroby saute - kto mi wyjaśni?
Dokladnie nie wiem (cos kolo 150 kalorii na 100 gram), wiem natomiast, ze podroby nazywane sa przez dietetykow ukrytymi magazynami tluszczow - tak, ze raczej te twoje smaczki na serduszka do niczego dobrego nie prowadza!
Poczytaj troche o tluszczach - skopiowalam dla ciebie ze strony [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jak kontrolować ilość spożywanego tłuszczu?
Prawie połowa tłuszczu, który jemy, znajduje się w mięsie. Dlatego przed przyrządzeniem, usuwaj z mięsa widoczne kawałki tłuszczu.
Zamiast mięsa jedz więcej ryb i drobiu (samo mięso, bez skóry).
Potrawy z chudego mięsa, drobiu i ryb gotuj lub piecz w folii lub na grillu zamiast je smażyć.
Unikaj kiełbas, pasztetów i podrobów - znajduje się nich największa ilość tłuszczu.
Spróbuj nie smarować pieczywa ani masłem, ani margaryną - małą ilość zalecanego tłuszczu roślinnego spożyj w postaci oliwy do surówki warzywnej.
Spożywaj mleko niskotłuszczowe (najlepiej o zawartości 0.5 % tłuszczu),sery i jogurty o niskiej zawartości tłuszczu.
Unikaj jedzenia dużych ilości żółtego sera.
Nie dodawaj śmietany do zup, zastąp ją jogurtem.
Unikaj dodawania tłustych sosów do ziemniaków, kasz i makaronów.
Zamiast majonezu i sosów opartych na śmietanie dodawaj do sałatek sosy z jogurtu
Unikaj dań typu fast-food - zapiekanek, hamburgerów i pizzy - na ogół zawierają one dużą ilość tłuszczu
Ogranicz ilość spożywanych słodyczy - ciast z kremem, czekolad, lodów. Oprócz wysokiej liczby kalorii pochodzącej z węglowodanów spożyjesz dużo tłuszczu
Unikaj jedzenia słonych przekąsek - chipsów, solonych orzeszków, krakersów. Bardzo łatwo zjeść ich dużo a są wysokokaloryczne i jest do nich dodana duża ilość tłuszczu
Nie kupuj gotowych do przyrządzenia potraw. Na ogół w trakcie przygotowywania wzbogacono je w dużą ilość tłuszcz
Uwaga! Ukryty tłuszcz
Tłuszcz znajduje się nie tylko w maśle, margarynie, smalcu i oleju i w smażonych potrawach ale także w wielu innych produktach spożywczych.
-
Re: Re: Podroby saute - kto mi wyjaśni?
Dzięki. Tak coś podejrzewałam Wobec tego żegnam się z podrobami, bo to ostatnia tłusta rzecz, jaką jeszcze jadam. Nie mam zamiaru po raz drugi zostać zmuszoną do ostrej diety. Wprost przeciwnie, chciałabym zrzucić jeszcze trzy kg..
-
Re: Re: Re: Podroby saute - kto mi wyjaśni?
A moim zdaniem nie ma co panikowac.
Co prawda nie znam dokladnej wartosci kalorycznej podrobow ale z tego co wiem, maja bardzo duzo zelaza i witamin z grupy B.Wiec warto je jesc.
A tak w ogole to ja mam do Ciebie Dzidencjo sprawe.
Z tego co zauwazylam jestes weteranka diety Cambridge.
Moze napisalabyc cos o swoich zmaganiach?
Ja teraz jestem w 4 dniu drugiej serii i jestem bardzo z tej diety zadowolona, ale jak czytam wypowiedzi i rady osob, ktore tez to przeszly to mnie to jeszcze bardziej motywuje.
Jezeli chcesz, napisz na mojego prywatnego maila [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Dzieki!!!
Buziaki
Scarlett
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki