katharinkaa ciesze sie bardzo ze mam sprzymierzenica w tym temacie. wiec powim ci od razu ze te kupowane w sklepie nie mogą sie rownac tym ktore wychodujesz sobie samam w domu.mozna kupic typowe nasionka do sadzenia ielek i to bedzie bardzo latwe w przygotowaniu. kiełkuje się strączkowe(w tym , soję, soczewicę), kaszę gryczaną, pszenicę, rzeżuchę, brokuły, lucernę ( bogactwo wit. B12 i wszystkie aminokwasy), słonecznik i inne. najlepiej kiełkuje się w słoiku - przepłukane nasiona nie zaprawiane chemicznie +2 do3 razy tyle wody mineralnej. Nałozyć na słoik gazę i gumkę recepturkę. Następnego dnia rano wylać wodę, przepłukać nasionka i postawić słoik " do góry nogami". kazą do dolu i włożyc wylot słoika do jakiegos płaskiego pojemniczka z woda.
Cykl przepłukiwania powtarzać 2razy dziennie. trzymac słoik w ciemnym miejscu. nie mozna saadzic takich nasion ze sklepu ogrodniczego które sa zaprawiana chemicznie musza to byc czyste ziarenka kupowane np w sklepie ze zdrowa zywnoscia lub slonecznik na wage nieprazony fasola kasza itp.ze slonecznika kielki sa bardzo dobre.maja taki orzechowy smak.np z rzezuchy tez barrzo lubie taki lekko piekacy.polecam!!!