Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Brukselka

  1. #1
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Brukselka



    O brukselce tak niewiele jest na tym forum, więc postanowiłam poświęcic jej osobny temat, jako, że jest dośc kontrowersyjnym warzywem.
    Po pierwsze dlatego, że niektórzy jej wręcz nie znoszą (jak przeciwnicy szpinaku czy np wątróbki), niektórzy uwielbiają oraz jako, że jedni mówia, że jest warzywem wskazanym na diecie, innie wręcz odwtrotnie.

    Własnie odkryłam, że brukselka jako jedno z nielicznych warzyw naprawdę jest zapychaczem! Niewiele znam takich warzyw, po których zjedzeniu czułabym się syta. A tutaj ugotowałam sobie mini marcheweczkę i brukselkę i nie czuje głodu od dłuższego czasu.

    Brukselka to tylko 35 kcal/100g, dlatego nie wiem dlaczego na niektórych listach jest zaliczana (m.in z bananani, awokado, ziemniakami) do tych warzyw i owoców, które maja żółte światło (nie czerwone - bo nie należy ich unikać, ale tez nie zielone - "jedz dowoli"). Zawiera sporo węglowodanów, jednak kaloryczność jej jest niska no i naprawde zapycha! Uwielbiam jej gorzkawy smak, a jeszcze jak ugotowałam ją dzisiaj z marchewką (eh, też kontrowersyjna gotowana ze względu na wysoki poziom IG), która ma słodkawy smak i moje mini-danie było wyśmienite!

    Wśród warzyw kapustnych małe główki brukselki wyróżniają się delikatnym i intensywnym smakiem. Duże stężenie tiaminy - witaminy B1 i kwasu foliowego sprawia, że brukselka jest idealnym warzywem dla uczniów i osób, którym brakuje energii i odczuwających zmęczenie - poprawia nastrój i koncentrację, usuwa zmęczenie. Niedobór tiaminy u dzieci w wieku szkolnym jest częstą przyczyną złych wyników w nauce. Ponieważ nie magazynuje się ona w organizmie musi być stale dostarczana z pożywieniem. Monotonny sposób odżywiania (hamburgery, pizza, słodkie napoje) sprawia, ze organizm otrzymuje niewiele tiaminy i jeszcze mniej manganu - brukselka wyrównuje te niedobory. Brukselkę można kupić cała zimę, od października do kwietnia. Im bardziej zielone główki tym, świeższe i mające więcej składników odżywczych. Pokryte plamkami, zwiędłe liście należy usunąć, główki dobrze umyć. Brukselki nie wolno gotować zbyt długo, gdyż zniszczy się cenną tiaminę; ponadto główki powinny pozostać jędrne, bo są najsmaczniejsze.

    Ze względu na bogactwo składników odżywczych i wymienione wyżej właściwości zdrowotne zachęcam do wprowadzenia warzyw kapustnych do codziennego jadłospisu. Niech argumentem będzie i to, że mają tyle samo witaminy C co cytrusy, a brukselka nawet znacznie więcej.
    W stanie świeżym dostępna od października do końca stycznia, a przy właściwym przechowywaniu - nawet do marca. Zaliczana jest do warzyw o dużej wartości odżywczej.
    Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoten, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy, biotynę, kwas foliowy
    Jak widać zawiera mase witamin z grupy B, zatem dobrze wpływa przede wszystkim na paznokcie, ale także włosy i skórę. Zawiera dużo błonnika.

    Zachęcam do jedzenia brukselki - samej, ugotowane, z innymi warzywami, do zrobienia zupy brukselkowej (świetna jest zmiksowana, np porowo-brukselkowa), naprawdę syci!
    100 g produktu zawiera:
    Białko Tłuszcze Węglowodany
    (strawne)
    [g]
    4.7 0.5 3.3

    Pozostałe dane:

    Wartość energetyczna [kcal]: 35
    Odpadki [%]: 24
    Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 0.07
    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 0.01
    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 0.3
    Węglowodany ogółem [g]: 8.7
    Cholesterol [mg]: 0
    Sacharoza [g]: 0.8
    Błonnik pokarmowy [g]: 5.4
    Sód [mg]: 10
    Potas [mg]: 416
    Wapń [mg]: 57
    Fosfor [mg]: 33
    Żelazo [mg]: 0.9
    Magnez [mg]: 21
    Witamina A* [µg]: 74
    Beta-karoten [µg]: 447
    Witamina D [µg]: 0
    Witamina E [mg]: 0.88
    Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.08
    Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0.16
    Niacyna (Witamina PP) [mg]: 0.7
    Witamina C [mg]: 94


    A tutaj macie kilka rpzepisów dietetycznych z brukselką na czele:

    Brukselka zapiekana z ryżem i pieczarkami
    Składniki
    50 dag brukselki, 25 dag długoziarnistego ryżu, 20 dag pieczarek, duża cebula, 8 dag margaryny, 10 dag żółtego sera (najlepiej mozzarelli), kostka przyprawy do zup, sól
    Sposób przyrządzania
    Brukselkę oczyścić i ugotować prawie do miękkości, odcedzić. Pieczarki opłukać, pokroić w cienkie plasterki, dodać posiekaną cebulę, margarynę, przyprawę do zup, sól, 3-4 łyżki wody i dusić 10 min. Ryż wypłukać i ugotować na półmiękko w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki margaryny, odcedzić. Ugotowaną brukselkę wymieszać z ryżem, pieczarkami i połową startego sera, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym margaryną, posypać serem i zapiekać w piekarniku około 15 min w temperaturze 220 °C.

    Brukselka duszona z rozmarynem
    Składniki:
    brukselka – 1 kg
    mleko – kilka łyżek
    rozmaryn (świeży) - 1 gałązka
    lub suszony – 1 łyżeczka
    cebula – 1 szt.
    pomidory – 80 dag
    papryka mielona ostra
    liście laurowe – 2 szt.
    koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
    masło – 1 łyżka
    sól, cukier, pieprz
    Przygotowanie:
    Brukselkę przebrać, umyć, włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem mleka i gotować 10-12 minut. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić, cebulę obrać, posiekać. Na maśle podsmażyć cebulę, dodać pomidory, poddusić. Dodać brukselkę, koncentrat i rozmaryn oraz cukier, sól i pieprz do smaku, wszystko udusić.

    Brukselka z grejpfrutem



    Składniki:
    - 50 dag brukselki
    - 3 grejpfruty
    - kilkanaście migdałów
    - 3 łyżki oleju arachidowego lub słonecznikowego
    - sok z cytryny
    - cukier, sól, pieprz
    Wykonanie:
    Na początku oczyść z wierzchnich liści brukselkę, dokładnie opłucz i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj około 20 minut. Po ugotowaniu odsącz i odstaw do ostudzenia. Migdały po sparzeniu obierz i posiekaj. Grejpfruty obierz, podziel na cząstki i po usunięciu błonek nieco rozdrobnij.
    Przygotuj sos z oleju i soku z cytryny - przypraw wedle uznania. W salaterce wymieszaj składniki sałatki z sosem.

    Zupa z brukselką
    Składniki:
    50 dag brukselki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 łyżka mąki
    1/2 szklanki śmietany
    4 kromki chleba
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    Sposób przygotowania:
    Marchewki pietruszkę i selera obrać, opłukać, marchewkę pokroić na małe kawałki. Warzywa zalać ok.1 1/2 zimnej wody,gotować na małym ogniiu. Dodać oczyszczoną i opłukaną brukselkę o raz sól i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przyprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową, zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką. Gototwać jeszcze przez 5 minut. Podawać z grzankami z chleba.

  2. #2
    dziubasek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-10-2007
    Posty
    0

    Domyślnie

    Grejfruty przyjęłam z otwartymi rękami, ale brukselce, szpinakowi i wątróbce mówię stanowcze NIE!!!!!!!!

    Choć opisałaś ją świetnie

  3. #3
    lulastars jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-11-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Kocham brukseleczkę gotowaną, później posypuje ją koperkiem i bazylią i jest wyśminita

  4. #4
    Guest

    Domyślnie

    mniam...

  5. #5
    Yanna jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    06-11-2005
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    17

    Domyślnie

    Błe błe błe błe błe NIE! BRUKSELCE MÓWIĘ STANOWCZE NIE!!! Dla mnie jest paskudna

  6. #6
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie Re: Brukselka

    Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoten, witaminę E, K, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy i pantotenowy, biotynę, kwas foliowy
    a to ciekawe

    Choć za bruksleką niezbyt przepadam, to czasem zjem dla urozmaicenia.

  7. #7
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    hehe, wiedziałam, że nie każdy lubi Dla mnie ta jej goryczka jest wyśmienita. A pomysł na brukselkę z bazylią i koperkiem jest genialny!

    Mi, jak juz kiedys pisałam, bardzo zmieniły się smaki. Jak kiedyś nienawidziłam brukselki, wątróbki, szpinaku, to teraz wprost uwielbiam! Z jedzonka do którego się nie mogę póki co przekonać (i wiem, że własnie dużo ludzi tez nie lubi) zalicza sie kaszanka i flaczki

  8. #8
    noemcia jest nieaktywny Sławny na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    10,707

    Domyślnie

    ja lubie brukselkę....ale niestety z masełkiem i bułką tartą :P

  9. #9
    worrygirl jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    25-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Na warzywa jestem otwarta, ale na jakieś wątróbki, flaki zy kiszki nieeee... aż mnie odpycha :P Tak samo jak widzę jak np. moi rodzice zachwalają zupę czerninę :P Albo zupę... hmm... z ogona :P

  10. #10
    Awatar orzechowa
    orzechowa jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    12-08-2007
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    369

    Domyślnie

    Brukselke bardzo lubie, podobnie szpinak
    Na sam zapach watrobki robi mi sie niedobrze, podobnie zoladki, i inne wewnetrzne czesci zwierzat <bleee> W ogole coraz rzadziej jem mieso i wedliny, mysle, ze jestem na dobrej drodze do zostania wegetarianka.

Strona 1 z 4 1 2 3 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •