Tłusty Czwartek juz za 4 dni, dlatego oprócz faworków dodam jeszcze przepis na pączki:
Składniki:
- 50 dkg mąki
- 10 dkg masła
- 5 żółtek
- 1 szkl. mleka
- 5 dkg drożdży
- 10 dkg cukru
- 1 cukier waniliowy
- sól do smaku
- 25 dkg marmolady
- 75 dkg smalcu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe. Wyrośnięte rozwałkować i wycinać krążki szkalnką. Na jeden krążek nakładac marmoladę i przykrywac drugim. Brzegi zlepic palcami i jeszcze raz wyciąć tą samą szklanką, by były dobrze zlepione. Ułozyc w cieplym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte wykładać na rozgrzany głęboki tłuszcz wypukłą strona do dołu. Smażyc na niezbyt silnym ogniu pod przykryciem. Gdy połowa pączka zanurzonego w tłuszczu arumieni się, odwrócic i dosmażyć bez przykrycia. Ostudzone posypac pudrem
Smacznego!
Zakładki