Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Lasagne

  1. #1
    gina31 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    16-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie Lasagne

    Pisałyście jakiś czas temu o lasagne, a ponieważ ją bardzo lubię znalazłam kiedyś przepis na taką odchudzoną wersję
    1 duży seler ok 1/2kg -
    1/3 opakowania sosu pomidorowego Primo Gusto
    1/2 kg drobiowego mięsa mielonego -
    30dkg pieczarek
    30dkg cebuli
    2 duże pietruszki
    ser mozarella - 20dkg

    Seler obieramy i kroimy na bardzo cieniutki plasterki, wrzucamy na wrzącą osoloną i wodę i gotujemy ok 10min, odcedzamy delikatnie i studzimy
    Smażymy mięsko bez tłuszczau najlepiej na patelni teflonowej, dodajemy pieczarki, cebulę, przyparawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, czosnkiem i po jakiś 20min dodajemy startą pietruszkę, dusimy jeszcze 10min i dodajemy sos pomidorowy i jak ktoś lubi bardziej pomidorowe (mnie się wydaje że lepsze jak bardziej pomidorkami czuć) dodajemy 2 łyzki koncentratu pudliszki, dusimy jeszcze 10min
    na dno naczynia żarodpornego wlewamy ciut sosu pomidorowego i układamy plastry selera normalnie jak plastry lasagne, na to mięsko z warzywami na to troszkę startej mozarelli, i tak ze 3 warstwy, na koniec posypujemy startym serem, zapiemany w piekarniku ok 20min na 200st. i pilnujemy żeby nam się ser za bardzo nie przypalił.
    Ja zazwyczaj robię dzień wcześniej bo lepsze jest takie jajk przejdzie się wszystkim wzajemnie i wtedy na prawdę nie czuć że jemy dietetyczny seler zamias płatów lasagne
    Może ktoś policzy ile to wychodzi
    Z takiej ilości spokojnie wychodzą 3 porcje

  2. #2
    Madziul777 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2006
    Posty
    5

    Domyślnie

    Ale sprytny sposób zamiany makaronu na selera

  3. #3
    rudakotka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-11-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Madziul777
    Ale sprytny sposób zamiany makaronu na selera
    Tylko ze ja jesli mam juz jesc lasagne to tylko z wolowina i zoltym serem i prawdziwym makaronem

  4. #4
    bobsonek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ja nienawidzę selera ale pewnie wielu sie przyda

  5. #5
    gina31 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    16-02-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    selera na prawdę nie czuć jeśli lasagne zrobi się dzień wcześniej....zresztą ja też kiedyś nie lubiałam selera i co to dużo ukrywać też wolę tradycyjną wersję

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •