-
tanio, zdrowo, 1-osobowo
nie chciałabym w tym temacie dostac przepisów typu: pierś z kurczaka + jakieś warzywka etc. Najmilej widziane będa chyba dla mnie posty kobiet mających rodzine, gotujących dla rodzin, gotujących w miarę normalne posiłki, a także osób, które gotuja dla siebie samych - tylko błagam, nie przesadzajcie z lightowością potraw.
Muszę znacznie zwiększyc swoją dawke kalorii, jednym słowem: schudlam za bardzo. Muszę przytyć. ale nie moge oczywiście tego zrobic obżerając się hamburgerami, tylko racjonalnie. Powoli i racjonalnie. Potrzebuję wprowadzic normalne posiłki (a nie rybka + warzywka) w dietę. Na razie potrzebuję 1300 kcal dziennie. Potem będę jeszcze zwiększać. W nowym tygodniu moja misja: 1300 kcal.
Smażąc mielone robi sie ich od razu 10, naleśniki - 30. A ja tak nie chcę. Chce jeśc normalne dania, ale by były one:
- zdrowe
- w miarę nieskokaloryczne, ale nie do przesady
- tanie (jestem studentką, mam juz dosyć wydawania kupy pieniędzy na jedzenie light ect, wbrew pozorom jedzenie podczas odchudzania jest drogie, bo normalnie zrobi sie jakis makaron z serem, albo kotlet + ziemniaki i jest to tanie, a takie "wydziwianie" w kuchni z lightowymi rzeczami jest drogie)
- dla 1-osoby (to b. ważny punkt)
oczywiście mam na myśli posiłki głownie obiadowe, ciepłe.
jak tu gotowac dla siebie samej? gotując dietetycznie było w miarę łatwo... a tu nie zrobię przecież 100 pierogów... bo po co to komu? kupowac gotowych też nie bede, bo za drogo.
Przejżalam rózne jadłospisy dzienne na 1300 kcal, ale te wszystkie dania są zbyt wymyślne. I malo sycące. Kaloryczne, ale dośc małe. niestety nie skorzystam z gotowych jadłospisów. Komu się chce robic dla jednej osoby buef strogonow? albo pieczeń rzymską?
czekam na jakies pomysły. troche boje sie potraw mącznych, a także tłustych, więc nie przesadzac mi tu chce je właczyc w jadłospis, ale nie musi to byc ociekający tłuszczem kotlet. czekam na propozycje
-
To podam Ci moje ostnie danko, taka inna forma chilli con care, w sumie jedzenie na 3 dni.
Składniki:
piers z kurczaka tak ok. 300g - ptasia grypa, więc obecnie tania
1 puszka czerwonej fasolki
1 mały koncentrat pomidorowy
2 pomidory czy tez pomidory z puszki ( pomidory z przeceny, bo i tak je będziemy gotować )
strąg papryki
ząbek czosnku
cebula
przyprawy wg uznania tymianek, zioła prowansalskie, ostra papryczka, sól, pieprz, majeranek
1 łyżka oliwy z oliwek czy oleju.
Mięso drobno kroimy w kostke i podsmażamy na połowie oliwy, przyprawiamy i odstawiamy. W drugim garczku podzmażamy cebulke, dodajemy pokrojone pomidory, paparyke i dusimy. Potem dodajemy fasole z puszki, mięso, zmaiażdzony czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy i jedzonko gotowe.
Sa to składniki na 3 porcje po 300 kcla, więc wystarczy dodać do tego kromke chleba, czy też w twoim wypadku, podzielic obiad na dwa czyli masz po 450 kcal.
Pozdrawiam
P.S.
W taki prosty sposób tez mozna zrobic fasolke po brytońsku, fasola z puszki, chuda wędlina, koncentrat, ale nie robic żadnych zasmażek.
-
Jak lubisz to bigos też jest fajanym , tanim, w miare nie duzo kalorycznym daniem a im dluzej sie go je tym jest lepszy. pol kilo kapusty kiszonej, jakas kielbaska, parowki, troche przecieru pomidorowego no i oczywiscie przeprawy: liść laurowy, ziele angielskie, przyprawa do dań z kapusty.
-
Ja lubie taką mieszankę: filet z kurczaka, kukurydza, fasolka szparagowa, fasolka czerwona. Ilość składników wg uznania.
Albo racuchy z otrąb firmy Sante. Zdrowe i smaczne.
-
gotuje ryz brazowy z sola, curry, papryka i majerankiem - pod koniec gotowania dodaje troche mieszanki warzywnej i pol fasolki konserwowej - gotuje... potem odcedzam na talerzyk i posypuje obficie feta lub serem zoltym
-
super dziewczynki! dziekuję za przepisy. jeśli macie cos jeszcze, to mile widziane. Jeszcze jedno może dodam: niech to nie będa porcje na kilka dni, bo ja nie umiem trzymać czegoś w garnku. dlatego przepis agalicht wypróbuje robiąc z połowy porcji, ale jeśli cos podajecie, to proszę, by były to dania na 1 dzień.
-
Niestety ja mam tylko przepisy na dwie porcje, ale może czas nauczyc się dzielic jedzenie i zaoszczędzisz czas i pieniążki gotując na dwa dni.
Krokiety mięsno-selerowe 2 porcje
kcal 248, białko 30,8, tłuszcz 9,6, węglowodany 6,4, cholesterol 76
250 g mielonej wołowiny
100 g startego selera
2 łyżki mąki sojowe czy może byc i pszennna
sól, pieprz, natka pietruszki
posiekana cebula
ketchup
olej do smażenia
Zagnieść wszystkie składniki, doprawic i uformować zmasy krokiety. Usmażyc z obu stron na złoty kolor.
Można je równiez potem zapiecnp. z plastrem sera, czy warzyw, np. drugiego dnia dla urozmaicenia.
W sumie polecam książke "365 potraw" Gertrud Reiger czyli szybko, smacznie i zdrowo. Ja przepisy troche modyfikuje, ale są całkiem, całkiem, mniej i bardziej kaloryczne. Niestety nie ma typowej kuchnii, więc rzadko cos pichce - wole czasem bar mleczy, ale od czasu diety unikam. Czasem sie skusze tylko na barszcz z fasolą jaś czy barszcz ukraiński.
Pozdrawiam
-
a ja zawsze gotuję duzo, a potem dzielę na porcje i zamrażam.
potem szybciej jest podgzac i nie stoję wiecznie przy garach tylko raz na jakiś czas. pozatym nie lubię monotonni i jak potrawy co dzień sa te same. a tak to tyjmę z zamrazalki i nawet po pół roku mam super danie
-
nie będę się bawic w zamrażanie, ale moge robic z połowy porcji. Temat nadal aktualny, czekam
-
To masz dzis gratisodemnie - mój dzisiejszy obiad.
Pierogi leniwe wg. Agi ;]
120 g sera białego - 125 kcal
2 łyzki mąki nie za bardzo czubate - 80 kcal
Wyrobic ciasto, jakby sie okazało, że rzadkie dodac mąki. Zrobic wałeczek i kroic małe romby. Wrzucac na osolony wrzątek. Chwile gotowac i wyciągać.
Z czym podawać, ja miałam z kiwi, cynamon i jogobella. Ale równie dobrze masełko i cukier, cynamon. Śmietana, rodzynki czy starte jabłko. A może na ostro - kto co lubi.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki