-
Na Czym smażyć .......
na czym smażyć ryby,piers z kurczaka i inne potrawy ?? w panierce czy bez ??? jaki jest najlepszy sposob ????
-
Bez panierki..
A koniecznie smażyć ?
Można robić na parze, grillować, piec w piekarniku w folii albo smażyć bez tłuszczu na patelnii teflonowej. KAżda z tych opcji to minimum 100kcal mniej niż panierka i olej.
-
Ja smaże na oliwie z oliwek. Nie kazdy ma mozliwośc piec w piekarniku czy gotowac na parze czy grillowac. A gotowane ile mozna jeśc. Tłuszcze tez są potrzebne do zycia i dla urody. A na jednej łyżce oliwy mozna usmazyc dwie porcje piersi z kurczaka czyli juz mamy po 45 kcal do doliczenia - tylko 45.
Pozdrawiam
-
ja używam patelni teflonowej i ja bardzo chwale
-
na oleju roślinnym- panierka z białek i otrębów- pyyyycha
-
Folie też trzeba posmarować tłuszczem, bo inaczej mięsko przywiera :/
-
Ja też mam teflonową, ale niestety przykleja się wszystko
-
A ja robilam rybki w folii w piekarniku i nic sie nie przyklejalo. tylko trzeba dac rozne przyprawy i wtedy jest pyyyyycha. lepsze niz smazone
-
ja smaruje naczynko zaroodporne niewielka iloscia oliwy z oliwej i wczesniej rozmrozony filet z mintaja i natarty przyprawami wkladam do naczynka i tak pieke
-
z tymi olejami to proszę uważajciem. Oleje roslinne zawieraja tluszcze nienasycone. Maja one korzystny wplyw na zdrowie w odroznieniu od tluszczow nasyconych(zwierzecych) jednak w trakcie obrobki cieplnej tluszcze nienasycone utleniaja sie i powstaja szkodliwe nadtlenki,ktore moga bardziej zaszkodzic od tluszczow zwierzecych. Na szczescie podatnosc na utlenienie zalezy od tego czy sa to tluszcze jedno czy wielonienasycone, Tluszcze jednonienasycone utleniaja sie duzo trudniej i lepiej znosza temperature.
Oliwa z oliwek oraz olej rzepakowy maja najwiecej tluszczow jednonienasyconych i dlatego sa najlepszymi tluszczami do smazenia. Nie wyklucz to ich zastosowania jako olejow surowych, sa rowniez bardzo dobre. Natomiast oleje arachidowy,slonecznikowy,itp sa tluszczmi wielonienasyconymi i ich smazenie tworzy z nich "trucizny". Sa cennym uzupelnieniem diety w postaci surowej.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki