Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Lecznicze właściwości herbat

  1. #1
    dorex3 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    24-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie Lecznicze właściwości herbat

    witajcie
    znalazlam ciekawy artykul na temat roznych herbatek i ich dobroczynnej dzialalnosci

    Odkrycia zdrowotnymi wynikającymi z picia herbaty oraz ponowne docenienie dziedzictwa starożytnego wypchnęło herbatę na pierwszy plan zainteresowania. Zawarte w niej antyoksydanty (przeciwutleniacze) obniżają poziom cholesterolu, wzmacniają układ krążenia i bronią przed niektórymi nowotworami. Zdaniem niektórych ekspertów, flawenoidy mogą hamować powstawanie kamienia nazębnego.
    Aktywne składniki kawy to kofeina połączona z taniną, nadające cierpki smak i większość aromatu i smaku ( który wzbogacają także odpowiednie olejki). W 1995 roku na Nowojorskiej Akademii Medycznej odbyło się sympozjum na temat: „Farmakologiczny i fizjologiczny wpływ herbaty”. Przedstawione na nim wyniki badań wykazały brak wpływu pitej w umiarze herbaty, w przeciwieństwie do kawy, na nerwowość, bezsenność, zaburzenia pracy żołądka. Naukowcy zgodzili się, że herbata jest skutecznym środkiem pobudzającym nie wywołującym późniejszego stanu depresji. Rozjaśnia działanie umysłu.

    Leczenie herbatą
    Lata badań w Chinach i Japonii wykazały, że picie dużej ilości herbaty faktycznie przedłuża życie. Japończycy palący papierosy zapadają na raka płuc połowę rzadziej niż Amerykanie. W regionie Japonii, w którym pije się przeważnie herbatę, występuje najmniej przypadków zachorowań na raka żołądka. W badaniu 6 tysięcy Japonek, te które pijały 5 filiżanek lub więcej zielonej herbaty dziennie, obniżyły ryzyko wystąpienia zawału o połowę. Również badacze nowotworów z University of British Columbia twierdzą, że popijanie herbatą posiłków w Japonii i Chinach jest przyczyną niskiej ilości zachorowań na raka w tych państwach.
    Długotrwała konsumpcja czarnej herbaty – rodzaj pity najczęściej przez Europejczyków i Amerykanów- i innego pożywienia zawierającego flawonoidy jak jabłka, została powiązana z obniżeniem ryzyka zawału w badaniu 552 Duńczyków. Flawonoidy to naturalne substancje występujące w żywności podobne budową do witamin. Nieznacznie obniżają krzepliwość krwi zapobiegając powstawaniu zakrzepów krwi, a zachowując się jako przeciwutleniacze, przeciwstawiają się wyniszczaniu tętnic przez wolne rodniki.
    W przeprowadzanych badaniach na mężczyznach pijących czarną herbatę dowiedziono, że dostarczanie flawonoidów w 73% obniża ryzyko zawału. Mężczyźni, którzy wypijali powyżej 4,7 filiżanek herbaty dziennie byli w 69% bardziej odporni na ryzyko zawału w porównaniu do pijących mniej niż 2,6 filiżanek herbaty, stwierdzili naukowcy z National Institute of Public Health and Environmental Protection in Bilthoven w Holandii.
    Herbata także zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego. Zawiera dużą dawkę fluoru, który działa lepiej niż antybiotyk tetracyklina. Według naukowców z Tokyo Dental College, herbata zwalcza niektóre bakterie w jamie ustnej będące mogące w rezultacie prowadzić do utraty uzębienia. Niszczy także mutanty Streptococcus- będące przyczyną powstawania ubytków.
    W dodatku, naukowcy z Australii ogłosili, że filiżanka herbaty może być bronią przeciwko rakowi skóry. W Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization przeprowadzono badania na myszach. U tych, które piły łyk czarnej herbaty zaobserwowano 54% mniej zachorowań na raka skóry, a wszystkie myszy wystawiane były na dawkę promieniowani ultrafioletowego, którą przeciętnie otrzymuje każdy Australijczyk.
    Wcześniejsze badania nad czarną herbatą wykazały jej skuteczność w walce nad niektórymi nowotworami, a zawarte w niej składniki mogą zapobiegać chorobom serca i wątroby. Antyoksydanty- składnik czarnej i zielonej herbaty, zapobiegają rakowi skóry. W ostatnich 10 – 15 latach wykazano znaczący wpływ spożywanych potraw i witamin z dużą zawartością przeciwutleniaczy na zmniejszenie ryzyka wielu chorób, łącznie z rakiem i starzeniem się. W 1997 roku w Australii rozpoczęto badania naukowe nad rakiem skóry u ludzi pijących czarną herbatę.

    Herbata Pu-Erh
    Herbata ta pochodzi z Yunnan – prowincji Chin i od dawna jest uważana za wyjątkowo delikatną dawkę leku w codziennej diecie. Wiele osób uważa, że jest ona przyczyną ich długotrwałego zdrowia. W Chinach od pokoleń pija się nią po obfitych posiłkach.
    Chińscy lekarze dostarczyli dane dowodzące fakt obniżania się poziomu cholesterolu w wyniku picia herbaty pu-erh. Zostało to potwierdzone przez naukowców z Francji. Ich badania wykazały 25procentowe obniżenie cholesterolu u 20 pacjentów cierpiących na hipercholesterolemię. Picie innych herbat nie wywarło takiego wpływu a herbata pu erh działała tak samo jak popularne w tej chorobie leki, nie powodując skutków ubocznych.
    Herbata pu erh przyspiesza metabolizm i dzięki temu powoduje spadek wagi.
    Spożywanie jej po obfitych posiłkach redukuje uczucie przesycenia i niestrawności. Ponadto Chińczycy twierdzą, że herbata pu erh obniża poziom alkoholu we krwi, zapobiega biegunce i wpływa pozytywnie na funkcjonowanie śledziony i innych organów.

    Herbaty mrożone
    Wywierają podobny wpływ jak herbaty ciepłe. Są najbardziej popularne w Ameryce, gdzie wypija się 80% jej światowej produkcji. Najbardziej cenioną jest herbata Keemum.

    Herbaty ziołowe
    Tak jak zielona herbata może być pomocna w walce z nowotworami, tak u herbat ziołowych wykryto wpływ na zdolność do przeciwstawiania się i uśmierzania bólu powodowanego przez wiele chorób. Z technologicznego punktu widzenia, herbat ziołowych nie można nazwać herbatami, lecz naparami wielu ziół, kwiatów i przypraw zamiast liśćmi Camellia sinensis. Nazwy herbat kuszą potencjalnych smakoszy i mówią o ich działaniu: przeciwalergiczne, na problemy z żołądkiem itp. Jednak należy uważać na herbaty ziołowe i pić je w umiarze.
    A juz myslalam ze czarna herbata jest szkodliwa a jednak nie

  2. #2
    Awatar pisces
    pisces jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    20-06-2006
    Mieszka w
    Olsztyn
    Posty
    347

    Domyślnie

    herbatka pu-erh jest czerwona. Herbaty czarne są bardzo niezdrowe

  3. #3
    dorex3 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    24-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    chyba niedokladnie przeczytalas artykul powyzej czarna herbata obniza ryzyko zawalu serca

  4. #4
    dorex3 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    24-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    znalazlam jeszcze ciekawostke o zimnych i goracych napojach

    Mity o zimnych i gorących napojach
    Jesień i zima to czas , w którym lubimy się ogrzewać pijąc gorąca herbatkę, aromatyczną czekoladę i zajadać talerz gorącej zupy.
    Wszyscy uważają, że wypijanie gorących napojów rozgrzewa zmarznięte ciało, ale tak naprawdę ogrzanie zawdzięczamy znalezieniu się w ciepłym pomieszczeniu. Wypicie termosu gorącej kawy na stadionie rozgrzeje cię, bo płyn spowoduje wzmożony przepływ krwi w organizmie. Jednak może zdziwić fakt, że wpłynie to ostatecznie na większy ubytek ciepłoty ciała!!!

    A teraz troszkę danych:

    Temperatura ciała wynosi zazwyczaj około 37 stopni Celsjusza (98,6 stopni F.) Dlatego też, spożycie jakiegokolwiek pokarmu lub płynu o temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza) będzie wpływało na obniżenie ciepłoty ciała a wszystko o temperaturze przekraczającej 37 stopni będzie ciepłotę ciała obniżać....ale nie tak znacząco jak to można sobie wyobrazić.

    Uwierzcie albo i nie, ale nieporozumienie może wynikać z czegoś, z czym jesteśmy bardzo oswojeni- od KALORII. A teraz uważajcie! Przy końcu artykułu powiecie; Interesujące!! Nie wiedziałem tego!!!

    Pojedyncza kaloria (cal) jest miarą energii wydatkowanej jako ciepło. Ściślej mówiąc, jest to ilość energii potrzebna do podwyższenia temperatury 1ml wody o 1 stopień Celsjusza. Kaloria (określana przez duża C) to tak naprawdę 1000 kalorii c, czyli 1kcal (kilokaloria). Jedna kcal jest określana jako ilość energii potrzebna do podwyższenia temperatury kwarty wody (ok. 1/14 L) o 1 stopień Celsjusza. Problem stanowi zbyt częste mylenie pojęcia kalorii c przy opisywaniu energii z żywności jako energii fizycznej.

    Filiżanka herbaty ma pojemność 240ml a zasadniczo nie dostarcza żadnych kalorii. Jesteśmy w stanie wypić ciecz o temperaturze do 60?C (140F). Różnica pomiędzy 37?C (temperatura ciała) a 60?C napoju wynosi 23?C. Po pomnożeniu to przez 240ml gorącej herbaty, otrzymujemy 5,520 kalorii. Brzmi to jak mnóstwo kalorii, szczególnie jak na coś, co przecież nie zawiera kalorii samo w sobie.

    Jednakże, aby zmierzyć zmianę temperatury wywołaną wypiciem 240ml bardzo gorącej herbaty, musimy użyć pojęcia kalorii c, a nie kcal a 5,520 kalorii to tylko 5,52kcal a więc nawet nie warto o nich wspominać?. Aby organizm mógł normalnie funkcjonować w optymalnej temperaturze, nawet w czasie odpoczynku, potrzebuje około 50-70kcal / godzinę. Oznacza to, że wypicie gorącej herbaty dostarcza energii na około 5 minut. I nie zostaj wiele na rozgrzanie ciała!! Rozumując w ten sam sposób, zimne napoje w lecie tak naprawdę nie ochładzają, ale...

    Istnieje także wiele mitów o chłodnych napojach. Gdy pogoda jest upalna albo gdy się bardzo pocimy, wiele osób wybiera zimne napoje. Tak naprawdę wypicie bardzo schłodzonych napojów kiedy czujemy się bardzo rozgrzani, może prowadzić do niewielkiego skurczu naczyń krwionośnych i na kilka minut spowodować spadek szybkości utraty ciepłoty ciała ( co nie jest wskazane w momencie gdy próbujemy się ochłodzić).

    Najważniejsze w czasie ćwiczeń lub gdy jest się bardzo rozgrzanym jest nie sama temperatura napoju, co ilość dostarczonych płynów. Najpoważniejszy i nagły spadek energii przy ćwiczeniach spowodowany jest nie zastąpieniem utraconej wody podczas ćwiczeń płynami.

    Być może powiecie: i co z tego?

    Praktyczna informacja z tego artykułu to wiedza o tym, że wypicie gorącej herbaty tak naprawdę nie podnosi temperatury ciała o jakąś mierzalną wartość a wypicie zimnych napojów w rzeczywistości nie obniża w znaczący sposób temperatury ciała.

    Gdy straciliście mnóstwo płynów w trakcie ćwiczeń lub wdychane przez was powietrze w zimnym dniu jest bardzo suche, nie zapomnijcie uzupełnić płynów!!! Bez żadnych obaw o kalorie możecie pozwolić sobie na wypicie czegoś gorącego gdy jest wam zimno.

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •