to nie jest ani poznanska ani wroclawska ja licze ja za 240 za 100g
u mnie ta z przedzialkiem to zazwyczaj "murarka" sie nazywa ale to tez zaleznie od piekarni
Witam
Mam takie pytanie, zawsze jem chleb pelnoziarnisty razowy ale tak naprawde to on ma tylko (z tabeli kcal diety pl) 25 kcal mniej na 100 gram to nie jest taka duzo roznica wiec sie zastanawiam czemu jem ten chleb a nie bialy czy moze ktos napisac jakie on ma wlasciwosci ze sie go je na diecie
A jeszcze musze napisac ze producenci strasznie nas oklamuja kupilam ostatnio ten nowy chleb fitness i mial ponad 60 kcal w jednej kromce ale takiej malej ze 2 takie to jedna normalna kromka wiec i tak ma tyle samo kcal co zwykly razowy
To samo mialam z ryzem z warzywami juz nie wiem jakiej to bylo firmy, kupowalam dosc dlugo bo niby mial 110 kcal w 100 gramach ale kiedys czytam sobie a tam pisze ze w 100 gr ale ugotowanego !!!! a nie suchego to jest po prostu beznadziejne !!!!!!!!!!!!!!!!!!
no dokładnie, czasem to jest bezndziejne
jeśi chodzi o ryż , to ja sobie to tak wytłumaczyłam...jak na opakowaniu pisze ze 100gr ma 350 kcal, wiec gotuje cały worek , jem go pół czyli 175 kcal, to nic ,ze on po ugotowaniu ma wiecej gramów , ale on tylko nasiąknął woda , a woda nie ma kcal.
jesli chodzi o pieczywo, no to podobno zwykły chleb tuczy bo jest on z mąki pszennej, a jak wiadomo mąka razowa i pieczywo pełnoziarniste mają więcej błonnika, a jest on niezywkle ważny na diecie, daje poczucie sytości i pomaga w odchudzaniu, ogolnie taki chleb jest lepszy na przemiane materii, teraz nic wiecej mi sie nie przypomina o wspaniałych własciowsciach pieczywa pełoziarnistegojak mi sie przypomni to napisze
pozdrawiam
nie wiem czemu ale zawsze po zjedzeniu razowego chleba czuje sie jeszcze bardziej glodna
a ile kromek jakiegos razowca jecie dziennie ?
D- doskonałosc zawsze daleka..
..::})i({::..
ja jem gora trzy dziennie! ale zazwyczaj tylko dwie...jedna na sniadanie i jedna na kolacje!
Ja jem 2 w pracy z salatka bo po jednej to bym umarla z glodu i czasem jedna w domu po pracy
bułka z przedziałkiem nazywa się poznańska- lub też czasami mówi się na nią śniadaniowa
ja ostatnio upeiklam sama chleb pełnoziarnisty, z mąki z małego przemiału i z dużą ilością pestek siemienia lnianego, dyni i słonecznika.
Na pewo był on bardziej kaloryczny od takiego zwykłego chleba kupnego - nazwijmy "pelnoziarnistego" ale za to był o wiele smaczniejszy i zdrowszy
pełnoziarnisty dlatego jest w cudzysłowie- poieważ trudno jest dostać taki chleb prawdziwie z pełnych ziaren. tak jak ktoś już tu pisał są one zabarwiane karmelem ! albo miesza się najtańszą mąkę białą z otębami i dodaje barwniki....
a widzieliscie składy tych chlebów w folii koszmar co z tego ze ma ziarna i jest z mąki mało przemialowej, jak ma duuużo konserwantów i innych dopalaczy uważajcie na to a nawet jeżeli tego nei podają w składnikach to i tak to jest oczywiste, bo czy jakiś chleb nie zeschłby się sam z siebie przez 2 tygodnie lezenia
Zakładki