Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: DLACZEGO TAK A NIE INACZEJ?

  1. #1
    Guest

    Domyślnie DLACZEGO TAK A NIE INACZEJ?

    hej wszystkim...

    mam dwa glupie pytanka:

    1. Dlaczego owoce suszone maja znacznie wiecej kalorii niz ich odpowiednik w wersji swiezej? Przeciez nie wszystkie owoce sa suszone na slodko wiec skad ta roznica?
    2. Dlaczego popcorn ma wiecej kalorii niz kukurydza? Przeciez mozna go zrobic bez dodatku masla, oleju itd.- "nadmuchac" goracym powietrzem.

    Jesli ktos wie, niech powie. Dziekuje

  2. #2
    Mmmartuuusia jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-07-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    co do owocow to patrz jedno jabłko suszone jest małe objętościowo w porównaniu do świeżego owocu więc jedno jabłko ususzone= jebłko świeze jesli chodiz o kalorie a nie objętość co do popcornu to chodzi w tabel;i o popcorn robiony na tłuszczu wiec mysle,ze taaki bez dodatku tluszczu bedzie malo kaloryczny

  3. #3
    Vanesa22 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    22-01-2006
    Mieszka w
    Tychy
    Posty
    0

    Domyślnie

    a jak sie robi popcorn bez tluszczu???

  4. #4
    kokilka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-08-2006
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    0

    Domyślnie

    W kuchence mikrofalowej.
    Tylko trzeba miskę przykryć talerzem, bo skacze

  5. #5
    Guest

    Domyślnie

    są specjalne do mikrofali..o różnych smakach ; serowym, cebulowym etc. Takie w torbie papierowej którą wkładasz a ona sie rozrasta na całą mikrofale.

  6. #6
    Guest

    Domyślnie popcorn

    mmmm... popcorn

    no ale taki popcorn z mikrofali to dopiero burza kalorii

  7. #7
    kasiula288 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-08-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    moim zdaniem ten popcorn do microfali jest jeszcze gorszy bo on jest zapewne już nasączony tłuszczem.a co do owoców to rzeczywiście tak jest i niedawno na to wpadłam wagowo 1 jabłko surowe = np 3 jabłkom suszonym i dlatego tak to wychodzi

  8. #8
    Awatar Olifka1
    Olifka1 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    04-07-2004
    Mieszka w
    Częstochowa
    Posty
    13

    Domyślnie

    Są specjlne maszynki do robienia popcornu bez dodatku tłuszczu - wsypuje się do nich taki "suchy" z woreczka. Ten do mikrofali rzeczywiście jest już bardzo tłusty i kaloryczny (wartosc kaloryczną ma zazwyczaj na opakowaniu i jest ona wysoka niestety).

    26,9% fat

    Jeśli chcesz znajdziesz sposób, jeśli nie chcesz znajdziesz powód.

  9. #9
    edheene Guest

    Domyślnie

    ja biorę zwykły popcor taki na patelnię, wsypuję do miski, przykrywam talerzem i do mikrofali, tylko trzeba bardzo uważać, bo on się może przypalić i tego nie widać, bo zaczyna przypalanie od samego środka a to strasznie śmierdzi :P

  10. #10
    Awatar agassi
    agassi jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    20-03-2005
    Mieszka w
    Poznań
    Posty
    411

    Domyślnie

    ja też tak robię. ziarenka kukurydzy wsypuję do miski i włączam mikrofalę
    niestety taki popcorn w porównaniu do tego w kinie albo zwykłego robionego na oleju nie smakuje wyśmienicie
    ale zawsze jakaś przegryzka, pewnie całkiem zdrowa nawet
    ale kalorii chyba tez trochę ma

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •