Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Pare pytan dotyczacych smazenia..

  1. #1
    Anuszka23 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Pare pytan dotyczacych smazenia..

    Dlaczego ono jest tak odradzane przez wszytskich?? Przeciez jak smazysz, i np. uzywasz oliwy z oliwek to to powinno byc zdrowsze nawet od gotowania..a moze cos sie dodatkowo wytwarza podczas smazenia , co jest szkodliwe???
    I czy jak smaze, to do wyliczenia dziennego kalorii powinnam dodac ta oliwe , na ktorej samze?? Czy nie??
    Acha..i jesze jedno, takie pytanko poczatkujacej kucharki.. Czy jak chce upiec miesko albo rybke..to tak ja po prostu owijam w folie,albo sama klade na jakiejs metalowej podstawce, wkladam do piekarnika i ona sie upiecze??? I jak dlugo trzeba ja piec, i w jakiej temperaturze?
    A na koniec jeszcze pytanko o patenie teflonowa..czy jak bym na niej smazyla, to nie musze uzywac zadnego tluszczu,zeby cos usmazyc??
    Och , tyle tych pytan...ale taki los poczatkujacego ..

  2. #2
    Elewina Guest

    Domyślnie

    Dlaczego ono jest tak odradzane przez wszytskich?? Przeciez jak smazysz, i np. uzywasz oliwy z oliwek to to powinno byc zdrowsze nawet od gotowania..a moze cos sie dodatkowo wytwarza podczas smazenia , co jest szkodliwe???
    bo oliwa to tluszcz, a tluszcz to kalorie, a kalorie to tluszcz wchodzacy tam skad my chcemy go wypedzic

    czy jak smaze, to do wyliczenia dziennego kalorii powinnam dodac ta oliwe , na ktorej samze?? Czy nie??
    no tu jest dziwna sprawa bo caly tluszcz na jakim smazysz nie wchodzi do pozywienia, ale czesc na pewno.. i w sumie nie wiadomo... ile go wliczac...

    Czy jak chce upiec miesko albo rybke..to tak ja po prostu owijam w folie,albo sama klade na jakiejs metalowej podstawce, wkladam do piekarnika i ona sie upiecze??? I jak dlugo trzeba ja piec, i w jakiej temperaturze?
    ja wkladam do naczynia zaroodpornego i do piekarnika.. nagrzewam go najpierw, nie wiem do jakiej temperatury bo nie mam termometru w piekarniku u mnie jest na tak zwanej trójce [w skali od 1 do 8] i pieke az nie bedzie surowe i lekko przyrumienione

    A na koniec jeszcze pytanko o patenie teflonowa..czy jak bym na niej smazyla, to nie musze uzywac zadnego tluszczu,zeby cos usmazyc??
    oczywiscie ze mozesz bez tluszczu.. ale pamietaj, ze zeby bylo zdrowe to rowniez trzeba 'smazyc' bez panierki, nawet bez mąki... a w zwiazku z tym, zeby np. mieso sie nie posklejalo, to trzeba kazdy kawalek oddzielnie ulozyc na patelni, w separacji od innych kawalkow i obsmazyc z dwoch stron i dopiero wtedy mozna potrzasnac patelnia czy cos...
    smazenie-bez-smazenia, czyli na teflonie bez tluszczu to w sumie moj ulubiony sposob przygotowywania miesa... ryby to juz na pewno pieke w piekarniku bo na patelni bez panierki rozwalaja sie...

  3. #3
    Anuszka23 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    23-06-2004
    Posty
    0

    Domyślnie :)

    Dziekuje Ci bardo, za odpowiedzi.. teraz z nowym zapalem zabiore sie do pichcenia..
    A takz zupelnie innej beczki kulinarnej..przegladalam dzisiaj w sklepie kalorycznosc roznego rodzaju musli i roznego rodzaju platkow..i za kazdym razem jakos tak wychodzilo,ze musli ma wiecej!!!!Fakt,ze mialo mnostwo suszonych owocow,wiec moze dlatego,ale troszke mnie to zdziwilo..

  4. #4
    DELTOIDEUS jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez Elewina

    bo oliwa to tluszcz, a tluszcz to kalorie, a kalorie to tluszcz wchodzacy tam skad my chcemy go wypedzic

    .
    prxzypominam iz tluszcz ktory sie odklada w komorce tluszczowej u czlowieka nie pochodzi z tluszczu spozywanego ale z weglowodanow czyli cukrow ktore spozywamy takie jak chleb, makarony, ryz, czekoladki, cukier, maka itd)

    Odlozenie tluszczu z tluszczu jest po porsu w komorce tluszczoej niemozliwe, gdyz bark jest pewnego enzymu ktory odpowiada za ta reakcje

    pozdrawiam

  5. #5
    Elewina Guest

    Domyślnie

    no wiem ale chcialam obrazowo wyjasnic, ze nie warto, ze kaloryczny, etc

  6. #6
    DELTOIDEUS jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    dlatego polecam przejscie na ZYWIENIE OPTYMALNE - WYSOKOTLUSZCZOWE dr Jana Kwaśniewskiego

    pozdrawiam

  7. #7
    katharinkaa jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-06-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    235

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez DELTOIDEUS

    prxzypominam iz tluszcz ktory sie odklada w komorce tluszczowej u czlowieka nie pochodzi z tluszczu spozywanego ale z weglowodanow czyli cukrow ktore spozywamy takie jak chleb, makarony, ryz, czekoladki, cukier, maka itd)

    Odlozenie tluszczu z tluszczu jest po porsu w komorce tluszczoej niemozliwe, gdyz bark jest pewnego enzymu ktory odpowiada za ta reakcje
    wybacz..ale troche sie zgubiłam...
    no to w takim razie dlaczego na każdej diecie zalecasie odstawienie tłustych, smażonych pokarmów na rzecz gotowanych dlaczego zaleca sie ograniczenie tłuszczów- zwłaszcza tych zwierzęcych

  8. #8
    Maladie jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    07-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    A ja polecam również pieczenie w folii aluminiowej Weź pierś kuraka, rozbij trochę, posól i dopraw ziółkami i tym wszystkim, co lubisz; połóż na niej plaster mozarelli (wersja bardziej frywolna ), kilka plastrów pomidora, trochę czosnku; posyp to wszystko oregano i zawiń w folię aluminiową. Zawiń, czyli: urwij kawał folii, połóż na niej kuraka z atrakcjami, zawiń folię z jednej strony i z drugiej, boki paczuszki tyż zawiń do środka i zgnieć, żeby były w miarę szczelne. Piekłam usrtrojstwo jakieś pół godziny w temperaturze około 180 st. Parę minut więcej nie zaszkodzi.
    Z alufolii wyśmienity jest również pstrąg, nie filet, ale całe rybsko. Z tak upieczonego ości wyjmiesz bez problemu. Za dodatki niech mu robią sól i ziółka (oregano, zioła prowansalskie).
    Aha, uważaj! W trakcie pieczenia wydziela się sok, musisz ostrożnie zdejmować żarełko, bo w folii jest sporo płynu i można się paskudnie oparzyć.

    Na dobrym teflonie, ale nie na podróbach, usmażysz bez tłuszczu nawet sadzone jajko. I da się je zrobić tak, żeby się nie rozlało

    Za dietę optymalną podziekuję uprzejmie albowiem nie umiem żyć bez warzyw i owoców, nie znoszę za to tłustych rzeczy, w szczególnosci zaś mięs.

  9. #9
    Guest

    Domyślnie

    o Maladine- dobre pomysły tyż będę musiała wypróbować aaa yy ee ten tego ile to może mieć kalorii (taki kurczaczek :>)-tak jak w tabelach podają czy jak?

    DELTOIDEUS- bałabym się diety Kwaśniewskiego.. bez bułek ryżów... lubię miesko- jasne ale bez przesady całe życie na tłustym mięsie?
    bałabym się że po tym przytyję i będę wyglądać jak słonica

    hmm dziwne jedząc tłuste rzeczy -chudnąć- a jakie są wasze opisnie na ten temat
    a może już ktoś stossował??
    jeśli tak to niech się podzieli spostrzeżeniami i uwagami

    do sklikania pa:*

  10. #10
    nadziejka_82 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    26-05-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    171

    Domyślnie

    na OLIWIE sie NIE smazy!!
    wytwarzaja sie przy smazeniu szkodliwe substancje, a wszytsko co dobre w oliwie przepada!!

    oliwa- do saltek

    do smazenia- OLEJ Z PESTEK WINOGRON cena porownywalna, a onjest do smazenia i na chlodno tez. a co ciekawe, to on tylko miminalnie jest wchlaniany przez potrawe.

    a jak o smazeniu mowa. sprobujcie usmazyc piers z kurczaka na oleju sezamowym. niebo w gebie, z mieszanka chiska boskie.

Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •