Pieczywo z pełnego przemiału

Takie pieczywo jest bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Ciemny chleb ma też w większym stopniu niż jasny chronić przed cukrzycą czy nowotworami. Jest trwalszy, np. razowy na miodzie można w ciemnym miejscu przechowywać nawet przez tydzień. Niestety razowe pieczywo jest również ciężkostrawne, więc nie każdemu można je polecić.

Chleb biały
Produkowany z mąki o wysokim stopniu przemiału. Oznacza to spore straty witamin i składników mineralnych, nawet o 30?80%. Jest za to bardziej lekkostrawny. Jednak jedzenie wyłącznie białych bułeczek nie sprzyja zdrowiu. Badacze z Uniwersytetu w Colorado zbadali, że dieta bogata w biały chleb zbytnio podnosi poziom insuliny w organizmie, co nie tylko może prowadzić do cukrzycy, ale też sprzyjać... krótkowzroczności!

Cytat z http://polki.wp.pl/wiadomosc.html?wi...wjW1ggT70otpfC