Jeny Justyna, ja nie rozumiem, nie umiesz policzyć ile ma 50g. suchego ryżu kcal???
Jeżeli 100g. ma powiedzmy 350 to 50 175 kcal :/
Jeny Justyna, ja nie rozumiem, nie umiesz policzyć ile ma 50g. suchego ryżu kcal???
Jeżeli 100g. ma powiedzmy 350 to 50 175 kcal :/
bez obrazy, ale już mnie to irytuje...
Justyna, możesz zjeść CAŁY KILOGRAM SUCHEGO ryżu i nie utyć---> tylko musiałabyś przebiec maraton po takim "obiedzie"... taki "obiadek" miałby tylko 3500kcal i ważyłby ok. 3 kg a jeśli chodzi o to ile masz zjeść na obiad itp.-->skąd forumowicze mają wiedzieć jaką dietę stosujesz, co ?ile tego, ile tamtego?mój obiad ma średnio 500kcal , kolegi kulturysty ok. 1500kcal-->inna dieta, inne cele...
Co do ryżu, makaronu, nie wiem czego jeszcze...
1. bierzesz SUCHY ryż/makaron/... i go ważysz...wydzielasz sobie porcję SUCHEGO "zboża"
np. 50g ryżu SUCHEGO to ok. 190 kcal, 100g makaronu to ok. 370kcal itp.
2. gotujesz
3. jesz
wartość kaloryczna produktu się nie zmienia, to samo z mięsem, warzywami, owocami, i wszystkim co jesz...gotowane jajko ma tyle samo co surowe, mięso pieczone ma tyle samo co surowe, nie ma sensu uwzględniać tego, że z 200g schabu wytopi się 1g tłuszczu...bo przy porcji która ma 300kcal te 8kcal nie robi różnicy. przy smażeniu wartość wzrasta, ale tylko dlatego , że smaży się na TŁUSZCZU --> to tak samo jak z herbatą, sama w sobie nie ma prawie kalorii, ale jak posłodzisz 10 łyżeczek to może mieć tyle co porządny obiad
mam nadzieję, że wszystkie wątpliwości rozwiałem
P.S. kup sobie wagę kuchenną i waż wszystko przed przyrządzeniem, ołówek, kartka, kalkulator/liczydła/patyczki i już wszystko wiesz
POZDRAWIAM
tak?to dlaczego w tabelach sa podane zupelnie inne wartosci liczbowe?i kazdy mowi cos innego?jak to jest?zAMIAST POMUC CZLOWIEKOWI TO TYLKO WYRZUTY I KPINY SOBIE KTOS ROBI Z MOJE OSOBY!JESLI SIE KOMUS NIE PODOBA POPROSTU NIE PISZE!!!MYSLALAM ZE TO FORUM JEST PO TO BY SOBIE POMAGAC A NIE NASKAKIWAC NA KOGOS SKORO KTOS NOIE WIE.
PAULANIUNIA DAWNO MI WYSTARCZYLA CHCIALAM SIE TYLKO UPEWNIC BO SA ROZNE LICZBY Z ROZNYCH ZRODEL A ZOSTALAM ZJE ODEBRANA PRZEZ POLOWE FORUM.TO PRZYKRE
nie ma co sie obrazac, ja tez WCIAZ czegos nie rozumiem
bo 100g suchego makaronu to duzo (objetosciowo) i ma to powiedzmy 340kcal.
ale jak wezme 100g ugotowanego, to objetosciowo wyjdzie mniej a i tak bedzie mialo to 340kcal
rany, ja tak lubie makaron z sosem.. tyle postow przeczytalam i nic tylko zamotac sie mozna
no wlasnie ja etz nierozumialam i wsiedli na mnie i zrobilo mi sie przykro w pewnym momencie odechcialo mi sie pisac na forum
100 g suchego to dużo, ale nie gotujesz 100 g suchego, prawda? bierzesz np. 30 g suchego, co ma ok. 140 kcal. gotujesz. nieważne, ile jest go po ugotowaniu [dużo ], i tak ma 140 kcal,. bo woda nie ma kalorii. może być takie wytłumaczenie? bierz np. 50 g suchego, gotuj, nie waż, ile wyszło,m ale jedz na zdrowie, i taki będzie to jakieś 170 kcal [bo to 50 g]Zamieszczone przez swieta666
może dlatego, iż jestem odmiennej płci to nie mogę tego zrozumieć...spróbuję jeszcze raz...ostatni...
bez obrażania się proszę, bo po to jesteśmy żeby sobie pomagać tłumaczyć itp., a nie fochy stroić
Instrukcja obsługi makaronu/ryżu (białego, długoziarnistego, brązowego, dzikiego, bezjajecznego, dwujajecznego, czterojajecznego, pełnoziarnistego...nie wiem jakiego jeszcze) -->
1. idziemy do sklepu
2. kupujemy ryż/makaron (jakikolwiek, nawet w 1 kg opakowaniu)
3. idziemy do domu
4. bierzemy pustą miskę i szklankę
5. przesypujemy makaron/ryż tą szklankę do miski, po kolei liczymy szklanki...(1 szklanka, 2 szklanki, 3 szklanki...)
6. dzielimy wagę naszej paczki przez ilość szklanek jaka nam wyszła (przykład-->torebka ma 1kg ryżu, wyszło nam 5 pełnych szklanek; 1000g/5=200g --> 1 szklanka ma 200g suchego ryżu)
7. wyliczamy sobie odpowiednią porcję-np. 100g SUCHEGO ryżu ma ok. 370 kcal (przykład--> jesteśmy głodni jak wilki, chcemy zjeść mega syty obiad-bierzemy 100g SUCHEGO ryżu, co sie równa połowie szklanki...)
8. gotujemy
9. jemy tenże ugotowany ryż, którego jest ok.300-400g--> jest go dużo, jesteśmy najedzeni a zjedliśmy tylko 370kcal
10. PROSTE?
KALORYCZNOŚĆ PRODUKTÓW PODCZAS OBRÓBKI (TERMICZNEJ-gotowania, pieczenia, gotowanie na parze, grillowania, smażenia BEZ TłUSZCZU) SIĘ NIE ZMIENIA !!
Zakładki