Strona 1 z 7 1 2 3 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 70

Wątek: Ryby

  1. #1
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Ryby

    Ryby sa smaczne, zdrowe, zawierają mnóstwo fosforu, większośc jest niskokaloryczna. Z moich obserwacji wynika, że 100 g:

    płoć - 35 kcal
    kargulena - 40
    lin - 44
    sandacz - 45
    szczupak - 47
    mintaj - 49
    okoń - 50
    nototenia - 54
    pstrąg - 58
    sieja - 60
    sola - 60
    leszcze - 60
    amur - 67
    dorsz - 70
    błękitek filet - 78
    ostrobok - 90
    flądra - 90 kcal

    Z tego wynika, że najmniej kaloryczna jest płoć. widziałam w Realu takie malusieńkie świeże płocie, ciekawa jestem jak je przyrządzacie. Czy znacie moze jakies przepisy na smaczną rybkę? Gotujecie, pieczecie w folii (gdzie? w piekarniku, kuchence mikrofalowej?), grillujecie, smażycie? Może odacie jakies przepisy na smaczną rybke, ale żeby nie trzeba było dodawać np. tłuszczu? Jakie rybki z wyżej wymienionych polecacie?

  2. #2
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    hehe ja przed chwila zjadlam plat sledzia [83kcal] w occie

  3. #3
    Nantosvelta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Aż dziw bierze! Wg. mojej tabeli ryby mają dwa razy więcej kalorii!

  4. #4
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    hehe to zalezy w czym, jakie , surowe, pieczone, gotowane

  5. #5
    Nantosvelta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    No właśnie-nie pisze

  6. #6
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    to pewnie surowe

  7. #7
    Nantosvelta jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    A to te wyżej to kaloryczność mrożonych, dobrze myśle??

  8. #8
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    no wydaje mi się, że tu chodzi o surowe ryby. Przecież jak je upieke w folii bez dodatków, czy usmażę na grillu lub ugotuje, to nie zwiększą swojej kaloryczności. Zreszta sprawdźcie w tabelach kaloryczności tu, w serwisie. moja książeczka kalorii pokrywa się dokładnie z tymi danymi, które podaja tutaj. To jak? Macie jakies przepisy na dobra rybkę? Jak je przyżądzacie? Kupujecie świeże, czy mrożone?

  9. #9
    Awatar op
    op
    op jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Wolbrom
    Posty
    134

    Domyślnie

    rozmrożonego mintaja nacieram "balsamem": oliwa z oliwek (malutka łyżeczka)+ przyprawy przeróżne + 1-2 ząbki czosnku. Balsam robimy w jakimś bardzo malutkim naczyniu.
    Odstawiam na kilkanaście minut. Na patelni teflonowej na 3 kropelkach oliwy kładę rybkę, podpiekam z obu stron i gotowa. Mało kalorii, smaczna i szybka do zrobienia

  10. #10
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    super! Dzieki! Na bank skorzystam z przepisu w przyszłym tygodniu Piszcie, piszcie, może macie jeszcze jakies ciekawe, albo i proste przepisy

Strona 1 z 7 1 2 3 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •