Ryby sa smaczne, zdrowe, zawierają mnóstwo fosforu, większośc jest niskokaloryczna. Z moich obserwacji wynika, że 100 g:

płoć - 35 kcal
kargulena - 40
lin - 44
sandacz - 45
szczupak - 47
mintaj - 49
okoń - 50
nototenia - 54
pstrąg - 58
sieja - 60
sola - 60
leszcze - 60
amur - 67
dorsz - 70
błękitek filet - 78
ostrobok - 90
flądra - 90 kcal

Z tego wynika, że najmniej kaloryczna jest płoć. widziałam w Realu takie malusieńkie świeże płocie, ciekawa jestem jak je przyrządzacie. Czy znacie moze jakies przepisy na smaczną rybkę? Gotujecie, pieczecie w folii (gdzie? w piekarniku, kuchence mikrofalowej?), grillujecie, smażycie? Może odacie jakies przepisy na smaczną rybke, ale żeby nie trzeba było dodawać np. tłuszczu? Jakie rybki z wyżej wymienionych polecacie?