-
ze wsyztskim??? Co masz w lodówce mozesz skroic, wrzucic do serka i mniam
-
a ja może jeszcze dodatkowo sypnę jakimś przepisikiem:
twarożek ze sliwkami
125g twarożku zmiksować z 50ml mleka, 1 łyżką soku z cytryny i słodzikiem. 40g suszonych sliwek zmiksować z 2 łyzkami niesłodzonego soku z jabłek. Twarozek i śliwki ułożyc warrstwami w pucharku, ozdobić cytryna i mięta
192 kcal
surówka twarożkowa
250g warzyw (marchew, kalarepa, ogórek, seler) pokroic w słupki, zmieszać z 60g chudego twarożku ziołowego i jogurtem naturalnym
100 kcal
chleb z twarożkiem i rzodkiewką
2 kromki chleba pełnoziarnistego posmarować 2 łyzeczkami chudego twarożku i obłożyć 5 plasterkami rzodkiewki
203 kcal
koreczki z serkiem ziołowym
2 kromki chleba tostowego obrać, pokroić w ćwiartki. 2 łyzki twarożku wymieszać z 1 łyzeczka posiekanej natki pietruszki, posmarowac chleb, ułożyc liście sałaty. Chleb złożyć w koreczki
201 kcal
ryz z twarozkiem na słodko
30g ryżu ugotować z 1 łyżką kremu kokosowego (z puszki) i słodzikiem. Wystudzić, wymieszać z 50g twarożku. Razem z 50g pokrojonego mango i cząstek pomarańczy ułożyc wartstwami w pucharku, udekorować melisą
198 kcal
kanapka z twarożkiem i papryką
1 czerwona paprykę i 1 cebulę pokroic w kostkę. Wymieszać ze 125g twarożku i 4 łyżkami mleka. doprawic pieprzem i solą, posmarować 2 kromki chleba, posypac rzeżuchą
441 kcal
wafle ryzowe z twarożkiem
100g twarożku wymieszać z łyzkami pełnego mleka. Doprawic 1 posiekanych ziół, pieprzem i solą. Wyłozyc na 3 wafle ryżowe. do popicia proponowane 2 filizanki zielonej herbaty "Green Wonder"
188kcal
bagietka z twarożkiem
1 minibagietkę przekroic na pół. Posmarowac 150g twarozku wiejskiego, posypać 1 łyżką kiełkó lub 1 łyzką pokrojonej papryki i szczypiorkiem. Podać z 250 ml soku z marchwi.
336 kcal
chleb z twarożkiem
3 kromki chrupkiego chleba ze 100g serka wiejskiego i 2 łyzkami konfitury. 200ml nektaru z gruszek
379kcal
pieczywo z serkiem
1 bułeczka z ziarnami z 10g masła i 10g konfitury. 1 kromka chleba pełnoziarnistego z 50g chudego twarożku i 20g kremu z rokitnika
362 kcal
pikantny pumpernikel
1 kromka pumpernikla z 2 łyzkami twarożku ziołowego, 2 pomidory
145 kcal
twarożek energetyczny
wymieszać po 75g chudego twarożku i jogurtu. dodać 100g pokrojonych winogron i 5 łyżek platków kukurydzianych
318kcal
kanapka z serem i melonem
kromke chleba posmarowac 50g serka wiejskiego, podać z 200g melona, 100ml soku z marchwi i 1 łyżeczką otrębów pszennych
232kcal
twarozek z ananasem
50g serka wiejskiego wymieszeć ze 100g niesłodzonego ananasa z puszki
102 kcal
kanapka energetyczna
kromka ciemnego pieczywa, 60g serka, pokrojone 1 jajo, 1 pomidor
276 kcal
truskawkowa przekąska
1 kromka chrupkiego chleba posmarowana 1.2 łyzeczki margaryny i twarożku, do tego 150 g truskawek
462 kcal
kanapki energetyczne
1/2 kromki zytniego chleba posmarować 1 łyzeczką chudego twarożku. 100g truskawek. 1/2 kromki posmarować 1 łyżeczka serka wiejskiego, 3 czątki pomarańczy, 1 szklanka mleka (3,5%)
373 kcal
cynamonowa pychota
2 łyżki chudego twarożku wymieszanego z 10dag pokrojonych truskawek, posypane cynamonem i kromka chleba z pełnego przemiału
200kcal
sałatka serowa
pół opakowania serka granulowanego wymieszane z posiekanym szczypioorkiem. serek nałozyc na liśc sałaty. wierz udoekorować 2 pokrojonymi strąkami papryki. słatkę polać 2 łyzeczkami oleju i zjeśc z tostem natartym czosnkiem
340kcal
z jabłkiem
kromka chleba zbozowego lub z pełnego przemiału z 2 łyzkami twarożku oraz połówką utartego jabka, posypane cynamonem
210kcal
z miodem
kromka chleba z pełnego przemiału posmarowana łyzeczką miksu jogurtowego z 2 łyzkami twarożku, wymieszanego z utartym jabłkiem i łyżeczką miodu
255 kcal
kanapka pomidorowa
sparz i obierz ze skórki 30dag pomidorów. miąższ pokrój na małe kawałki razem z 2 osiekanymi ząbkami czosnku, duś przez 10 minut, dopraw do smaku. 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego posmaruj pastą pomidorową, posyp 2 dag serka wiejskiego i łyżka bazylii.
350kcal
placuszki z bałego sera
100g białego sera rozgnieśc i wymieszać z 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 baiałkami i łyżką mąki. Formowac placuszki i smażyc na rozgrzanej patelni, podawac z kefirem i owocami
wstążki z białym serem
40 dag makaronu szerokie wstążki
1/2 kg chudego lub maślankowego białego sera
6 łyżek cukru pudru
łyżeczka startej skórki z cytryny
3 jajka
sól
10 dag rodzynek
2 łyżki masła
2 łyżki tartej bułki
Dno i ścianki żaroodpornej płaskiej formy posmarować łyżką masła i posypać bułką tartą.
Położyć kolejno 1/2 makaronu, masę serową, resztę makaronu.
Na wierzchu rozłożyć wiórki masła.
Zapiekać 20 minut w 200ºC.
Biały ser utrzeć z cukrem i jajkami.
Rodzynki sparzyć i razem ze skórką dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać.
Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą.
smażony ser z masłem
1 kg białego sera
20 dag masła
sól
kminek
0,5 l kwaśnej śmietany
Ser pokruszyć, postawić na bardzo słabym ogniu i drewnianą łyżką mieszać i rozcierać, dopóki nie zmieni się w gładką masę.
Oddzielającą się serwatkę starannie odlewać.
Włożyć masło i znów ogrzewać, żeby się masa "wyrównała", wsypać kminek i soli do smaku, wlać śmietanę i na jeszcze mniejszym ogniu ogrzewać mieszając, aż zrobi się gładka.
Gorącą ponakładać w blaszane garnuszki wypłukane serwatką.
Po zastudzeniu okroić cienkim nożm i przechowywać w chłodnym miejscu lub zużyć natychmiast.
pierozki z serem i rodzynkami
ciasto:
25 dag mąki pszennej
1 jajko
sól
do polania pierożków:
1 łyżka masła
do posypania:
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cynamonu
farsz:
25 dag białego sera twarogowego
2 łyżki rodzynek
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
Przygotować ciasto: z podanych składników i wody wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
Rozwałkować je na duży placek i pokroić na kwadraty.
Przygotować farsz: rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie.
Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem, dodać rodzynki i wymieszać.
Na przygotowane kwadraty z ciasta nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać trójkąty.
Pierożki gotować w posolonym wrzątku 3 minuty od chwili wystygnięcia na powierzchnię.
Wyjąć i odcedzić na sicie.
Przed podaniem polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
pasta z jaj i twarogu
2 jaja
15 dag twarogu
3 łyżki śmietany
szczypiorek lub koperek
sól
Jaja ugotować na twardo, oddzielić żółtka.
Twaróg utrzeć ze śmietaną i żółtkami na gładką masę, wymieszać z posiekanym białkiem i pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Posolić.
makaron z boczkiem i białym serem
30 dag makaronu rurki
20 dag białego półtłustego sera
cebula
20 dag chudego wędzonego boczku
łyżka oleju
słodka mielona papryka
sól
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić.
Boczek pokroić w paski.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Dodać boczek, chwilę smażyć, by się zrumienił i lekko wytopił.
Ser biały pokruszyć (np. widelcem).
Makaron wymieszać z boczkiem i cebulą, posypać serem i szczyptą mielonej papryki.
twarożek na grzance
2 grzanki z ciemnego pieczywa
20 dag półtłustego sera twarogowego
6 łyżek śmietany 18-procentowej
2 łyżki drobno pokrojonego ogórka
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki kiełków słonecznika
2 łyżki rzodkiewek
sól, pieprz
Ser ze śmietaną rozcieram widelcem.
Dodaję ogórka, rzodkiewkę, szcypiorek oraz kiełki i dokładnie mieszam.
Doprawiam solą i pieprzem.
Podaję na grzankach z koktajlem.
kluseczki serowe w sosie pomidorowym
50 dag chudego twarogu
1,2 kg pomidorów
3 - 4 cebule
2 jajka
5 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła roślinnego
2 łyżki tartej goudy
1 łyżka grysiku
1 łyżka mąki
1 pęczek świeżej bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
1 ząbek czosnku
tarta gałka muszkatołowa
słodka papryka
grubo mielony pieprz do posypania
sól, pieprz
Zagnieść twaróg z jajkami, grysikiem i mąką ziemniaczaną, doprawić solą, pieprzem, papryką i tartą gałką muszkatołową.
Dwiema łyżkami uformować z masy osiem klusek, włożyć ostrożnie do garnka z zagotowaną, lekko osoloną wodą.
Przykryć garnek częściowo pokrywką, gotować kluski 12-15 minut na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do silnego wrzenia wody.
Obrać czosnek i cebulę.
Cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę.
Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Naciąć poprzecznie pomidory, włożyć na chwilę do wrzątku, wyjąć, obrać ze skórki.
Pokroić pomidory na kawałki.
Zeszklić w garnku na łyżce tłuszczu czosnek i cebulę, wrzucić pomidory (i ewentualnie suszoną bazylię), zagotować.
Zagnieść mąkę z resztą tłuszczu, uformować kulkę.
Wrzucić do sosu, mieszać tak długo, aż kulka się rozpuści.
Ponownie zagotować sos, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Opłukać i osuszyć świeże zioła, połowę posiekać, wymieszać z sosem.
Wlać sos do głębokiego naczynia, włożyć kluski.
Posypać danie utartym żółtym serem i grubo mielonym pieprzem.
Udekorować resztą bazylii.
-
przyszla nasza encyklopedia lol
-
ja mieszam ser bialy z makrela wedzona + cebulka no i wiadomo sol, pieprz - pyszna pasta na razowy chlebus lub sama polecam
-
o tak ! Z rybka jest pycha. Ja robie czasem z ryba wedzona lub rybka z puszki, ale te maja wiecej kalorii.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki