-
i jeszcze mozna sobie upiec jablko, bez niczego, a jest slodkie jak cholera
-
mnie bardziej by interesowały te słodkie przepisy
-
Kasia heheh no moze jak bys miala czas to mozezesz napisac wszystkie przepisy :P a skad je masz ?:> bo moze nie bedziesz musiala az tyle pisac bo ja kocham jabluszka <serce> hehehe z gory dzieki aha a amsz moze jeszcze kcal do tego?:>
-
Hej, moje jabłkowe maniaczki
Otóż niestety nie mam tych przepisów kompie, ale w książeczce, którą Wam gorąco polecam
Nie wiem, czy to wydawnictwo jeszcze istnieje - nazywa się WATRA i specjalizuje się właśnie w kulinariach :P
To jest cała seria takich małych książeczek - każda jest poświęcona innemu warzywu czy owocowi czy też innemu produktowi.
Ta którą mam nosi oczywiście tytuł "JABŁKA" (Anna Gasik) i została wydana w 1984 roku. Mam jeszcze o papryce.
Kupiłam je na Allegro za przysłowiowe grosze Zajrzyjcie na Allegro, może ktoś ją oferuje
KREM JABŁECZNO-JAJECZNY :P
50 dag jabłek, 4 jajka, 5 łyżek cukru, sok i skórka z cytryny, 4 łyżeczki żelatyny
Z rozgotowanych jabłek przygotować przecier lub zetrzeć je surowe na drobnej tarce i skropić cytryną. Białka ubić, dodawać na końcu po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka, jabłka, skórkę cytrynową i żelatynę.
Całość lekko rozbić trzepaczką, wyprocjować i wystudzić.
JABŁKA NADZIEWANE TWAROŻKIEM
5 jabłek o ładnej skórce, 1 opak. twarożku homogenizowanego lub 25 dag sera białego i 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy lub cynamon, owoce kolorowe świeże lub z przetworów do dekoracji
Jabłka umyć, ściąć z 2 stron (czapeczkę i podstawę), wydrążyć ostrożnie łyżeczką, uważając, aby dno zostało nienaruszone. Miąższ drobno zetrzeć lub posiekać.
Ser rozetrzeć, dodając po trochu cukier i śmietankę. Do masy serowej dodać starte jabłka oraz cukier waniliowy i wymieszać.
Nadziewać jabłko czubato, dekorować kolorowymi owocami; nadmiar masy ułożyć na bok.
Jabłka te można również zapiec w piekarniku.
JABŁKA Z BAKALIAMI
50 dag jabłek, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 dag rodzynków, 3 dag migdałów, ewentualnie 1/2 szkl. białego winka
Zagotować 1 szkl. wody z masłem, cukrem oraz posiekanymi migdałami i rodzynkami.
Jabłka umyć, obrać, pokrajać na cząstki, dodać do syropu z bakaliami i krótko podgotować.
Wyporcjować i ewentualnie zalać winem.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Cdn.
-
ja tam kocham ryz na mleko+jablka
-
Hej Jabłuszka
Mały wykładzik dla zainteresowanych....dieta,czy nie i tak warto je jeśc
Swa popularnosc jabłka zawdzieczaja przede wszystkim walorom smakowym.Dziennie powinno sie zjadac co najmniej jedno jabłko,a dobrze jest zjesc dwa:rano dla urody(oczyszcza krew)i wieczorem dla zdrowia(przeciwdziała zaparciu
Jabłka ulatwiaja przyswajanie WAPNIA przez organizm-umyte,jedzone ze skorka zawieraja wapn i krzem-dzialaja korzystnie na wlosy i paznokcie.
Nalezy pamietac,aby je dobrze gryzc,bo sok z jablek to doskonale lekarstwo na chore badz sklonne do opuchniec dziasla.
Jedzone na surowo wzmacniaja SERCE,UKLAD NERWOWY,MIĘSNIE i wplywaja pobudzajaco na prace watroby.
Surowe,tarte jablka lecza tez biegunke u dzieci oraz niestrawnosc i choroby wrzodowe u osob doroslych.
Owoce te zalecane sa takze przy zaparciach,oraz kuracjach ODCHUDZAJACYCH
W 100g jabłek jest tylko od 30 do 50kcal.
PEKTYNY dzialaja oczyszczajaco na ludzki organizm,"wymiataja z niego nie strawione resztki pokarmow,reguluja flore bakteryjna jelit,a takze neutralizuja substancje toksyczne.
Rozpuszczaja tez cholestorol i dzieki temu skutecznie zapobiegaja miazdzycy.
Jabłka zawieraja w wiekszosci skladniki mineralne o charakterze zasadowym.Najwazniejsze z nich to potas(poprawia napiecie skory,a tym samym ujedrnia skore)i zelazo(zapobiega anemii)
Niezwykle cennym składnikiem jablek jest tez blonnik,ktory usprawnia perystaltyke jelit i ulatwia wyproznianie.
-
dziala na skóre to cool id ena targ
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki