Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: jabłka

  1. #11
    chazy jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    i jeszcze mozna sobie upiec jablko, bez niczego, a jest slodkie jak cholera

  2. #12
    Marzenka1 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    mnie bardziej by interesowały te słodkie przepisy

  3. #13
    hiphopera jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2

    Domyślnie

    Kasia heheh no moze jak bys miala czas to mozezesz napisac wszystkie przepisy :P a skad je masz ?:> bo moze nie bedziesz musiala az tyle pisac bo ja kocham jabluszka <serce> hehehe z gory dzieki aha a amsz moze jeszcze kcal do tego?:>

  4. #14
    Kasia Cz. Guest

    Domyślnie

    Hej, moje jabłkowe maniaczki

    Otóż niestety nie mam tych przepisów kompie, ale w książeczce, którą Wam gorąco polecam

    Nie wiem, czy to wydawnictwo jeszcze istnieje - nazywa się WATRA i specjalizuje się właśnie w kulinariach :P
    To jest cała seria takich małych książeczek - każda jest poświęcona innemu warzywu czy owocowi czy też innemu produktowi.

    Ta którą mam nosi oczywiście tytuł "JABŁKA" (Anna Gasik) i została wydana w 1984 roku. Mam jeszcze o papryce.
    Kupiłam je na Allegro za przysłowiowe grosze Zajrzyjcie na Allegro, może ktoś ją oferuje

    KREM JABŁECZNO-JAJECZNY :P

    50 dag jabłek, 4 jajka, 5 łyżek cukru, sok i skórka z cytryny, 4 łyżeczki żelatyny

    Z rozgotowanych jabłek przygotować przecier lub zetrzeć je surowe na drobnej tarce i skropić cytryną. Białka ubić, dodawać na końcu po trochu cukier i ubijać do rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka, jabłka, skórkę cytrynową i żelatynę.
    Całość lekko rozbić trzepaczką, wyprocjować i wystudzić.


    JABŁKA NADZIEWANE TWAROŻKIEM

    5 jabłek o ładnej skórce, 1 opak. twarożku homogenizowanego lub 25 dag sera białego i 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy lub cynamon, owoce kolorowe świeże lub z przetworów do dekoracji

    Jabłka umyć, ściąć z 2 stron (czapeczkę i podstawę), wydrążyć ostrożnie łyżeczką, uważając, aby dno zostało nienaruszone. Miąższ drobno zetrzeć lub posiekać.
    Ser rozetrzeć, dodając po trochu cukier i śmietankę. Do masy serowej dodać starte jabłka oraz cukier waniliowy i wymieszać.
    Nadziewać jabłko czubato, dekorować kolorowymi owocami; nadmiar masy ułożyć na bok.
    Jabłka te można również zapiec w piekarniku.


    JABŁKA Z BAKALIAMI

    50 dag jabłek, 1 łyżka masła, 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, 3 dag rodzynków, 3 dag migdałów, ewentualnie 1/2 szkl. białego winka

    Zagotować 1 szkl. wody z masłem, cukrem oraz posiekanymi migdałami i rodzynkami.
    Jabłka umyć, obrać, pokrajać na cząstki, dodać do syropu z bakaliami i krótko podgotować.
    Wyporcjować i ewentualnie zalać winem.
    Podawać na ciepło lub na zimno.

    Cdn.

  5. #15
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    ja tam kocham ryz na mleko+jablka

  6. #16
    Akinorew jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    16-09-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Hej Jabłuszka

    Mały wykładzik dla zainteresowanych....dieta,czy nie i tak warto je jeśc

    Swa popularnosc jabłka zawdzieczaja przede wszystkim walorom smakowym.Dziennie powinno sie zjadac co najmniej jedno jabłko,a dobrze jest zjesc dwa:rano dla urody(oczyszcza krew)i wieczorem dla zdrowia(przeciwdziała zaparciu

    Jabłka ulatwiaja przyswajanie WAPNIA przez organizm-umyte,jedzone ze skorka zawieraja wapn i krzem-dzialaja korzystnie na wlosy i paznokcie.
    Nalezy pamietac,aby je dobrze gryzc,bo sok z jablek to doskonale lekarstwo na chore badz sklonne do opuchniec dziasla.

    Jedzone na surowo wzmacniaja SERCE,UKLAD NERWOWY,MIĘSNIE i wplywaja pobudzajaco na prace watroby.
    Surowe,tarte jablka lecza tez biegunke u dzieci oraz niestrawnosc i choroby wrzodowe u osob doroslych.

    Owoce te zalecane sa takze przy zaparciach,oraz kuracjach ODCHUDZAJACYCH
    W 100g jabłek jest tylko od 30 do 50kcal.

    PEKTYNY dzialaja oczyszczajaco na ludzki organizm,"wymiataja z niego nie strawione resztki pokarmow,reguluja flore bakteryjna jelit,a takze neutralizuja substancje toksyczne.
    Rozpuszczaja tez cholestorol i dzieki temu skutecznie zapobiegaja miazdzycy.

    Jabłka zawieraja w wiekszosci skladniki mineralne o charakterze zasadowym.Najwazniejsze z nich to potas(poprawia napiecie skory,a tym samym ujedrnia skore)i zelazo(zapobiega anemii)

    Niezwykle cennym składnikiem jablek jest tez blonnik,ktory usprawnia perystaltyke jelit i ulatwia wyproznianie.

  7. #17
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    dziala na skóre to cool id ena targ

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •