-
DIETA z "CENTRUM LECZENIA OTYŁOŚCI 'W KRAKOWIE
Pare lat temu byłam z centrum leczenia ityłości w Krakowie.
Podziele się z Wami dieta którą dostałam-( nie będziecie musiały płacić ponad 100-we za wizyte )
dzień 1:
Śniadanie: 1 kromka chleba razowego, 1 plasterek szynki z kurczaka,sałatka z 1 ogórka i 1/2cebuli, 1 szkl. kawy zbozowej z mlekiem (200ml)
II Śniadanie: kromka chleba chrupkiego, mala papryka świeża, 1 opakowanie jogurtu(200ml)
Obiad: filet z dorsza 150g gotowany w jarzynach (1 marchewka, 1/2pietruszki, 1/2 małego selera),1 średni ziemniak gotowany, surówka z 1 szkl. kapusty kiszonej, cebuli, 1/3 marchewki, 1 szkl. kompotu z 10 truskawek bez cukru
podwieczorek: 1/2 grapefruita
Kolacja: kromka chleba razowego , 2 pomidory faszerowane bialym chudym serem (50g)
ze szczypiorkiem, szkl. herbaty
dzień 2
Śniadanie: mała bulka grahamka, salatka z 1 małej marchewki, 1/4 pietruszki, 1/4 małego selera, 1 łyżki groszku zielonego, 1/2 średniego ziemniaka, 1/2 ogórka kiszonego z łyżka jogurtu. Szklanka herbaty z mlekiem 100 ml.
II Śniadanie: 2 krakersy, szklanka kefiru
Obiad: kurczak pieczony bez skóry, 2/3 szkl. ryżu gotowanego, surówka z 1 pora z 1/2 jabłka. Szkl. herbaty.
powieczorek 2 owoce kiwi
Kolacja: 3 kromki chleba chrupkiego, pasta z sera białego chudego (50g) z rzodkiewkami (8-10 szt.), szczypiorkiem z łyżką mleka, herbata
Dzień 3
Śniadanie: 4 plaskie łyżki płatków kukurydzianych z 200 ml mleka, 1 kromka chleba razowego z 1 łyżeczką z powideł śliwkowych
II Śniadanie: serek homogenizowany chudy 50 g z 8 truskawami
Obiad: wołowina gotowana 100g , 1 średni ziemniak gotowany lub pieczony, sałatka z 1 buraczka z chrzanem, 1 szkl. kompotu
podwieczorek; mandarynka, kefir 150 ml
Kolacja; kromka chleba chrupkiego, sałatka z morszczuka gotowanego 100g. ,1/3 małego selera, 1/3 pietruszki, 1/2 papryki, cebuli, z łyżką jogurtu, herbata
Dzień 4
Śniadanie: kromka chleba razowego, 2 plastry polędwicy z indyka, 1 pomidor, szkl kawy zbozowej z mlekiem (150ml)
II śniadanie: 1 ziemniak gotowany lub pieczony, kefir 200 ml
Obiad: gołąbki z 2/3 szkl. gotowanej kaszy lub ryzu, 100 g cielęciny, 6 pieczarek i cebuli ( 2 gołabki) sok pomarańczowy 100%- 2000ml
powieczorek : 2 krakersy, 1 jabłko
kolacja 2 kromki chleba chrupkiego, roladki z sałaty zielonej i sera białego ziarnistego 50 g, szkl. herbaty
dzień 5:
Śniadanie: kromka chleba razowego, ser biały chudy 50g, surówka z selera naciowego 150 g z 2 płaskimi łyżkami kukurydzy, 2łyżkami jogurtu, szkl. herbaty
II śniadanie:
8 truskawek, 200 ml kefiru
Obiad: 2 ziemniaki wydrążone- faszerowane mięsem wolowym 100 g zapiekane w piekarniku, surówka z czerwonej kapusty, 1/2 jabłka i cebuli, kompot
Powiedzorek : średnia pomarańcza
Kolacja;
2 kromki chleba chrupkiego, galaretka ze 100 g morszczuka z jarzynami( na wywarze jarzynowy ugotować rybę, w wywarze rozpuścić 1 łyżką żelatyny)
kawa z mlekiem
C.D.N
-
dzień 6:
Śniadanie: kromka chleba razowego, pasta z sera białego chudego 50 g i 30 g dorsza gotowanego, surówka z 1 ogórka kiszonego, 1/2 papryki, szczypiorku, szkl. kawy zbozowej z mlekiem
IIśniadanie sok marchewkowy 200ml
Obiad: kurczak bez skóry 100 g , 1 ziemniak gotowany, 1 brokuł gotowany, kompot
podwieczorek 1/2 grapefruita
kolacja: 2/3 szklanki ryżu gotowanego z 1 jabłkiem, szklanka jogurtu naturalnego
Dzień 7
Śniadanie: 1 kromka chleba grahama, jajecznica na 2łyżkach mleka z 6 pieczarkami i cebulą, sałata zielona, szkl. herbaty z mlekiem
II śniadanie: 1 suchar, jabłko
powieczorek; galaretka z kefiru 150 ml z 2/3 szkl. malin bez cukru( 1łyżeczkę żelatyny rozpuścić w wodzie , połączyć z kefirem, maliny ulożyć w salaretce- zalac przygotowanym kefirem, odstawic do ldówki
kolacja: 2kromki chleba chrupkiego, ser biały chudy 50g , 1 papryka świeża, kawa zbożowa z mlekiem
Dzień 8
Śniadanie: 1 kromka chleba razowego, dorsz wędzony bez skóry 50 g, surówka z 1 średniej rzepy, 1/2 paprykiz z 2 łyżkami jogurtu, herbata
II śniadanie: 2 owoce kiwi, kefir 200 ml
Podwieczorek: 1 suchar, mleko 150ml
Kolacja: 1 kromka pieczywa chrupkiego, średni kabaczek faszerowny mięsem wolowym 50 g , szkl soku pomidorowego
Dzien 9:
Śniadanie;
1 kromka chleba graham, 2 plasterki szynki wolowej gotowanej, surówka z 1 pora z 2 łyżkami jogurtu, szkl. herbaty z mlekiem
IIśniadanie:
kromka chleba chrupkiego, sałatka z 1/2 kalafiora gotowanego, 1/2 jabłka z 2 łyżkami kefiru.
Obiad: indyk bez skóry pieczony z 1 jabłkiem, 1 średni zimniak gotowany, surówka wielowarzywna 200 g
powieczorek: coctail z 200 ml kefiru i 8 truskawek
Kolacja: 2 kromki chleba chrupkiego, twarozek ziarnisty 50 g z pomidorem i szczypiorem
Dzień 10:
Śniadanie:2 kromki chleba chrupkiego, salatka z 1/2 średniego ziemniaka , 50 g fileta z kurczaka, 1 ogórka kiszonego z 10 fasolkami , z cebulą i 2łyzkami jogurtu, herbata z mlekiem
II Sniadanie sałatka z łyżki groszku zielonego, 1 papryki i łyżki serka homogenizowanego chudego.
obiad: gulasz z cielęciny 100 g z jarzynami( 1 marchew, 1/2 pietruszki,1/2 cebuli, 2/3 szkl. kaszy gryczanej gotowanej, surówka z 1 pora i 1/2 jablka)
Podwieczorek nektarynka
Kolacja : 1/2 kromki chleba graham, 1 jajl na miekko, szparagi z wody, kefir 150 ml.
UFFF TYLE- AŻ MI SIĘ PALCE ZAPALIŁY
MAM NADZIEJE ŻE WAM SIĘ PRZYDA
MAM JESZCZE KILKA RAD OD DIETETYCZKI ALE O TYM PÓŹNIEJ .
POZDRAWIAM
-
Dobre RAdy:))
PŁYNY:
1.5-2.0 L DZIENNIE: WODY MINERALNEJ NIEGAZOWANEJ LUB ODGAZOWANEJ, SŁABE HERBATY NATURALNE, HERBATY OWOCOWE Z SASZETKI, KAWĘ ZBOZOWĄ Z CHUDYM MLEKIEM, BAWARKĘ, ODTŁUSZCZONE MLEKO, ODTŁUSZCZONY KEFIR, ODTŁUSZCZONY JOGURT- WSZYSTKIE BEZ CUKRU ( W RAZIE POTRZEBY UŻYWAC SŁODZIKI NP. DIASPAM, ASPARTAM,PEPTIS, SWEETEX.
SOKI WARZYWNE- WSZYSTKIE, OWOCOWE-GRAPEFROITOWY BEZ CUKRU, INNE W PROPORCJACH 1/3 SOKU,2/3 WODY MINERALNEJ.
U W A G A:
- WAGA MIĘSA I RYB PODANA JEST W PRODUKCIE SUROWYM
-W POTRAWACH MOGA BYC WYKORZYSTANE OWOCE I WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
-SURÓWKI I SAŁATKI DOPRAWIAMY DO SMAKU SOKIEM Z CYTRYNY LUB KWASKIEM CYTRYNOWM ROZPUSZCZONYM W PRZEGOTOWANEJ WODZIE, JOGURCIE LUB KEFIRZE
(MOZNA DODAC SLODZIK)
- NAPÓJ PIJEMY PO POSIŁKU'- OSTATNI POSILEK ZJEDZ PRZED GODZINA 18:30- MIĘDZY POSILKAMI ZJEDZ 100 G OWOCÓW SUROWYCH I UZUPEJNIAJ PŁYNY
WOLNO JEŚC:
wARZYWA : OKOŁO 400 G DZIENNIE W POSTACI GOTOWANEJ, SURÓWEK LUB SOKÓW
OWOCE: 250 DZIENNIE( BEZ BANANÓW I WINOGRON)
mIĘSA: CIELĘCIENA, KURCZAK, MLODA WOLOWINA, INDYK, KRÓLIK
RYBY; DORSZ, MINTAJ, MORSZCZUK, SZCZUPAK,SANDACZ, BŁĘKITEK, LESZCZ, KARP- W POSTACI GOTOWANEJ, LUB Z RUSZTU
-
SUPER! Dzięki Ci! A czy mi się zdaje, czy tam też się jakieś ziółka do picia przepisuje??
-
PRZEPISUJA ZIOLA ŁEEEE OCHYDNE
I LEKI ZMNIEJSZAJĄCE APETYT, ALE JA PO NICH ŻLE SIĘ CZUŁAM.
GENERALNIE DIETA JEST SKUTECZA TYLEZE CZASOCHLONNA DO PRZYGOTOWANIA, BO TRZEBA WSZYTKO WAŻYĆ, MIERZYC
JAK MA KTOS CZAS TO POLECAM
-
Z tego, co widzę, to chyba dietka 1000 kcal? Czy może się mylę
-
Dokładnie ni mniej ni więcej tylko 1000 kalorii.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki