Kolega z gastronomika twierdzi, że mąka orkiszowa i razowa nadają się np. do naleśników czy bułek można wykorzystywać podobnie jak pszenną
Może poszukaj na jakiś stronach dla wegetarian?
Kolega z gastronomika twierdzi, że mąka orkiszowa i razowa nadają się np. do naleśników czy bułek można wykorzystywać podobnie jak pszenną
Może poszukaj na jakiś stronach dla wegetarian?
a ja nie jestem kolegą z gastronomika ale za to wyprobowalam make razowa,wiec moge sie wypowiedziec Tak,wiec,ja kupilam w sklepie ze zdrowa zywnoscia make razowa orkiszową typ:2000, jakiegos przetworstwa ekologicznego"Bio". Co prawda nie piekłam z niej nic,ale słyszałam,że ładnie się z niej lepi wszystko i wychodzi równie dobre jedzonko jak ze zwykłej. Za to robiłam z niej kluseczki(takie z dodatkiem twarogu i ziemniaczkow) i wyszly naprawde smaczniutkie nie rozwalil sie, ladnie sie ulepily, w smaczku tez rewelka Z tej maczki robilam rowniez nalesniczki. Wyszly takie jak z pszennej Wniosek: mozna smialo ja stosowac zamiast zwyklej, a warto bo jest zdrowsza Moze jedyny minusik to troszke wyzsza cena,ale co znaczy te pare groszy w porownaniu do naszego zdrowka Polecam Innych mak razowych,zytnichitd. nigdy nie uzywalam i sama tez mialam problem przy wyborze maki,gdy kupowalam po raz pierwszy,ale mysle,ze moj wybor byl dobry i chyba nawet nie bede eksperymntowala z jakimis zytnimi itp. bo z orkiszowej wszystko wychdzi takie jak sobie zycze
Xixatushka kiedyś robila jakieś bułeczki z mąki żytniej i mówila że dobre tylko trudno sie kleja przy robieniu ( z tego co pamietam :P )
podejrzewam,ze z orkiszowej tez wyszlyby te buleczki.Skoro kluski ladnie sie sklejaly... Niestety nawet nie mam przepisu na takie wypieki,wiec nie wyprobuje W ogole zawsze jakos przeraala mnie wizja upieczenia jakiegos chlebka, buleczek. Wydaje mi sie to trudne. Ale moze warto sie kiedys odwazyc? Takie pieczywko wlasnej roboty jest na pewno boskie Cieplutkie, chrupiace i wiemy z czego zrobione no i mozna naprawde swietny,zdrowy chlebek czy buleczki zrobic...Jakby tak jeszcze wrzucic jakies ziarenka itd. Musze sie zmobilizowac do roboty Zaskoczylabym rodzinke
kurczę, ale trzeba przyznać, że czasochłonne to jest...
ogolnie zrobiłabym coś drożdżowego (ciasto, bułeczki, pieczywo, ciasto na pizzę), ale jakoś nie mam weny...
krupczatka to mąka pszenna, (napewno nie ziemniaczana) dokładnie coś jak wrocławska, poznańska itd. tylko grubiej mielona, przypomina b. drobną kaszkę. Stosuje się ją głównie do ciast - mieszańców.Zamieszczone przez qwerq
Poznańska, wrocławska, tortowa to chyba praktycznie to samo - mąki pszenne.
Ziemniaczana - jest z ...ziemniaków
Gryczaną stosuje się podobno do blinów ale nie mam pojecia jak sie je robi.
Orkiszowa - to mąka z pszenicy orkisz, chyba może być stosowana tak jak zwykłe pszenne - czyli do wszystkiego.
Z żytniej robi się zakwas na żurek, poza tym miesza się ją z pszenną i robi chleb.
Najzdrowsze są podobno razowe.
Nie polecana jest kukurydziana - b. wysoki indeks glikemiczny.
jejciu, wielkie dzięki za odpowiedź :*
qwerq, pracochlonne to raz,a dwa- boje sie,ze mi nie wjdzie. Nie wyrosnie albo w srodku bedzie surowe albo zamiast chrupiacego i pulchnego wyjdzie mi jakis kluch czy suchar... No ale zawsze musi byc ten pierwszy raz... wiec kto wie? A moze ma ktos jakis sprawdzony przepisik na pieczywko wlasej roboty?Zamieszczone przez qwerq
no ja mam masę przepisów na chlebusie i bułeczki, bo kiedys piekłam bardzo dużo. ale napisz jakiego typu chleb byś chciała. z bananmi, czkoladowy, jakis z bakaliami, zwykły, no masa, masa jest przepisów...
hmmm.A cos w stylu chlebka razowego? Jakis ciemny chlebek z ziarnami np.? Albo zwykly tylko zrobiony wlasnie z tej maki orkiszowej.
Zakładki