Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: mąka

  1. #11
    Madziul777 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2006
    Posty
    5

    Domyślnie

    Kolega z gastronomika twierdzi, że mąka orkiszowa i razowa nadają się np. do naleśników czy bułek można wykorzystywać podobnie jak pszenną
    Może poszukaj na jakiś stronach dla wegetarian?

  2. #12
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ja nie jestem kolegą z gastronomika ale za to wyprobowalam make razowa,wiec moge sie wypowiedziec Tak,wiec,ja kupilam w sklepie ze zdrowa zywnoscia make razowa orkiszową typ:2000, jakiegos przetworstwa ekologicznego"Bio". Co prawda nie piekłam z niej nic,ale słyszałam,że ładnie się z niej lepi wszystko i wychodzi równie dobre jedzonko jak ze zwykłej. Za to robiłam z niej kluseczki(takie z dodatkiem twarogu i ziemniaczkow) i wyszly naprawde smaczniutkie nie rozwalil sie, ladnie sie ulepily, w smaczku tez rewelka Z tej maczki robilam rowniez nalesniczki. Wyszly takie jak z pszennej Wniosek: mozna smialo ja stosowac zamiast zwyklej, a warto bo jest zdrowsza Moze jedyny minusik to troszke wyzsza cena,ale co znaczy te pare groszy w porownaniu do naszego zdrowka Polecam Innych mak razowych,zytnichitd. nigdy nie uzywalam i sama tez mialam problem przy wyborze maki,gdy kupowalam po raz pierwszy,ale mysle,ze moj wybor byl dobry i chyba nawet nie bede eksperymntowala z jakimis zytnimi itp. bo z orkiszowej wszystko wychdzi takie jak sobie zycze

  3. #13
    Motyleq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-06-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Xixatushka kiedyś robila jakieś bułeczki z mąki żytniej i mówila że dobre tylko trudno sie kleja przy robieniu ( z tego co pamietam :P )

  4. #14
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    podejrzewam,ze z orkiszowej tez wyszlyby te buleczki.Skoro kluski ladnie sie sklejaly... Niestety nawet nie mam przepisu na takie wypieki,wiec nie wyprobuje W ogole zawsze jakos przeraala mnie wizja upieczenia jakiegos chlebka, buleczek. Wydaje mi sie to trudne. Ale moze warto sie kiedys odwazyc? Takie pieczywko wlasnej roboty jest na pewno boskie Cieplutkie, chrupiace i wiemy z czego zrobione no i mozna naprawde swietny,zdrowy chlebek czy buleczki zrobic...Jakby tak jeszcze wrzucic jakies ziarenka itd. Musze sie zmobilizowac do roboty Zaskoczylabym rodzinke

  5. #15
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    kurczę, ale trzeba przyznać, że czasochłonne to jest...

    ogolnie zrobiłabym coś drożdżowego (ciasto, bułeczki, pieczywo, ciasto na pizzę), ale jakoś nie mam weny...

  6. #16
    ala2 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez qwerq
    Są różne mąki: razowe, pszenne krupczatki, pszenne graham, kukurydziane, sojowe, żytnie razowe, gryczane, jęczmienne, pszenne sitkowe, gryczane, okriszowe.

    Nie mam pojęcia o ich zastosowaniu. Czy z każdej zrobie np naleśniki? Czy każda nadaje sie do wszystkiego?

    Wiem tylko, że z pszennej wroclawskiej zrobię wszystko: zaęszczę zupe, zrobię należniki, dodam do panier, ciasta.

    Ziemniaczana ma właściwości "sklejające", robi się z niej kleiki (kisiele, budynie)

    PS. ziemniaczana = krupczatka?
    poznańska = wroclawska = tortowa itd?
    krupczatka to mąka pszenna, (napewno nie ziemniaczana) dokładnie coś jak wrocławska, poznańska itd. tylko grubiej mielona, przypomina b. drobną kaszkę. Stosuje się ją głównie do ciast - mieszańców.
    Poznańska, wrocławska, tortowa to chyba praktycznie to samo - mąki pszenne.
    Ziemniaczana - jest z ...ziemniaków
    Gryczaną stosuje się podobno do blinów ale nie mam pojecia jak sie je robi.
    Orkiszowa - to mąka z pszenicy orkisz, chyba może być stosowana tak jak zwykłe pszenne - czyli do wszystkiego.
    Z żytniej robi się zakwas na żurek, poza tym miesza się ją z pszenną i robi chleb.
    Najzdrowsze są podobno razowe.
    Nie polecana jest kukurydziana - b. wysoki indeks glikemiczny.

  7. #17
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    jejciu, wielkie dzięki za odpowiedź :*

  8. #18
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez qwerq
    kurczę, ale trzeba przyznać, że czasochłonne to jest...
    qwerq, pracochlonne to raz,a dwa- boje sie,ze mi nie wjdzie. Nie wyrosnie albo w srodku bedzie surowe albo zamiast chrupiacego i pulchnego wyjdzie mi jakis kluch czy suchar... No ale zawsze musi byc ten pierwszy raz... wiec kto wie? A moze ma ktos jakis sprawdzony przepisik na pieczywko wlasej roboty?

  9. #19
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    no ja mam masę przepisów na chlebusie i bułeczki, bo kiedys piekłam bardzo dużo. ale napisz jakiego typu chleb byś chciała. z bananmi, czkoladowy, jakis z bakaliami, zwykły, no masa, masa jest przepisów...

  10. #20
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    hmmm.A cos w stylu chlebka razowego? Jakis ciemny chlebek z ziarnami np.? Albo zwykly tylko zrobiony wlasnie z tej maki orkiszowej.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •