Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: mąka

  1. #1
    adusia14 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie mąka

    ile gram ma szklanka mąki ?

  2. #2
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    eeee nie wiem

  3. #3
    relyt jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Mąka tortowa poznańska - ok 100g +- 10g.

  4. #4
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    wznawiam temat, bo zupełnie się na tym nie znam. A zamierzam w najbliższej przyszłości kupić mąke. Może to i śmieszne, ale ja od dłuższego czasu nie posiadałam tego w zasadzie podstawowego produktu w swojej kuchni. Mama zawsze używala tylko pszennej wrocławskiej no i ziemniaczanej.

    Są różne mąki: razowe, pszenne krupczatki, pszenne graham, kukurydziane, sojowe, żytnie razowe, gryczane, jęczmienne, pszenne sitkowe, gryczane, okriszowe.

    Nie mam pojęcia o ich zastosowaniu. Czy z każdej zrobie np naleśniki? Czy każda nadaje sie do wszystkiego?

    Wiem tylko, że z pszennej wroclawskiej zrobię wszystko: zaęszczę zupe, zrobię należniki, dodam do panier, ciasta.

    Ziemniaczana ma właściwości "sklejające", robi się z niej kleiki (kisiele, budynie)

    Jaka kupić, by dało sie z niej zrobić wszystko to, co z pszennej wrocławskiej, a była ona zdrowsza?

    Dobre kucharki zapraszam do wypowiedzi

    PS. ziemniaczana = krupczatka?
    poznańska = wroclawska = tortowa itd?

    znalazlam takie coś:

    Mąka - produkt sypki i drobnoziarnisty - uzyskana być może z przemiału oczyszczonego ziarna zbóż chlebowych (żyto, pszenica), a także innych roślin (m.in. jęczmień, owies, kukurydza, gryka, soja, ryż). Te ostatnie - zwane mąkami niechlebowymi - mają zastosowanie często jako dodatek do mąk chlebowych lub są wykorzystywane do przyrządzania potraw i wyrobu koncentratów spożywczych.

    Podsumowując - wyróżniamy mąki chlebowe (pszenna, żytnia) i niechlebowe (jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, sojowa, gryczana).
    Podstawowe typy mąk pszennych:

    mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów
    mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych
    mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych
    mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych
    mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
    łojoj, tu mi zamieszali w glowie, bo dla mnie te wszystkie mąki sa akurat takie same. pszenna to pszenna. do nalesników, ciast. co inego np kukurydziana, gryczana, sitkowa, żytnia itd - do czego one?

  5. #5
    Madziul777 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2006
    Posty
    5

    Domyślnie

    Wiem, że krupczatka napewno nie jest mąką ziemniaczaną i że moja mama piecze z niej jabłecznik
    A poznańska = wrocławska = tortowa I właściwie nadają się prawie do wszystkiego

  6. #6
    gaja210804 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    05-03-2006
    Posty
    0

    Domyślnie Re: mąka

    Cytat Zamieszczone przez adusia14
    ile gram ma szklanka mąki ?
    z tego co wiem to szklanka maki pszennej to 170 gram

  7. #7
    rudakotka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-11-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    qwerq,

    ja wiem tylko ze im wyzszy typ tym maka lepsza bo bardziej razowa

  8. #8
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    kurczę, napiszcie cos o tych mąkach, bo jutro lecę do sklepu... skonczy sie na tym, że kupię pszenną wroclawską. a na pewno jest lepsze wyjście. ja po prostu sie nie znam. nie wiem, czy te inne nadają się normalnie do wszystkiego (do wypieków, do naleśników, do klusek itd)

  9. #9
    Madziul777 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2006
    Posty
    5

    Domyślnie

    No ale co za różnica czy wrocławska czy poznańska czy tortowa wszystkie one są pszenne więc sie nadają a chyba nie chodzi o kalorie? No bo o porady prawdziwego kucharza może tu być trudno

  10. #10
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    no własnie żadna różnica. dlatego czekam na propozycje innych mąk. bo pszenna wroclawska=poznańska=... itd. Te białe takie. Ale wiem, że sa inne. Razowe jakieś. Orkiszowe. Żytnie, itd. Tylko nie wiem, czy one sie nadadza do czegkolwiek, czy normalnie mozna na nich robić wyżej wymienione przeze mnie potrawy

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •