Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: ryż czy makaron??

  1. #11
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    na opakowaniu pisze, że woreczek ma 100 g, a kalorycznośc na 100 g to (załóżmy, bo nie chce mi się sprawdzać) 350 kcal. tylko nie wiem czy chodzi o surowe 100 g czy o ugotowane...
    inaczej: czy jak ugotuję woreczek ryżu to cały woreczek ma 350 kcal?

  2. #12
    rafka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    tak, kalorycznosc ryzu, makaronu, kaszy itd. zawsze odnosi sie do 100 g suchego produktu. czyli 100 g woreczek ryzu po ugotowaniu wazy zalozmy 300 g (nie wiem, strzelam) i ten caly ryz ma te zalozone 350 kcal.
    nie wiem, czy ktos lubi makaron razowy. ja niedawno sprobowalam i jest pyszny!

  3. #13
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Heh ja o razowym dużo dobrego słyszałam, widziałam nawet ryżowy makaron heehe :P Musze kiedys ZTATEM jechac na zakupy on da sie naciagnac

  4. #14
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    razowy to nie to samo co z pszenicy durum?
    bo jeśli nie to samo, to jeszcze nie póbowałam, ale chętnie spróbuję czy podaje się go jak każdy inny makaron? czy są jakieś specjalne przepisy?

  5. #15
    rafka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    11-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    nie, razowy to nie to samo co z pszenicy durum. jest z maki razowej, z pelnego przemialu. ma brazowy kolor. w smaku rozni sie od zwyklego (jest troche bardziej jedrny i nie tak latwo go rozgotowac), ale podaje sie go jak normalny makaron. ja uwielbiam go z serem bialym i cynamonem . aha, no i ladniej sie komponuje na talerzu niz zwykly, a ja lubie jesc kolorowo

  6. #16
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    hmmm jeszcze go nie widziałam, ale już sie zastanawiam, jakby to wyglądało ładnie na talerzyku, jakby ugotowac troszkę razowego, troszkę z durum, pesto z oliwy i ziół, i gotowane warzywka (brokułki, kalafior) dla przystrojenia... chyba się jutro wybiorę na zakupy

  7. #17
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Brzmi ciekawie ale by mi sie nei chciałooo

  8. #18
    omega83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-01-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ja czasami lubię eksperymentować w kuchni nie zawsze mi się chce, ale zdarzają się dni, kiedy mogę siedzieć w kochni godzinami i coś pichcić.

    dzięki za ten temat, dziewczyny. dzięki temu nie jem makaronu z przerażeniem w oczach 300 kcal na 100 g suchego makaronu to nie tak źle buziaczki

  9. #19
    mam-kompleksy jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-05-2004
    Mieszka w
    Chorzów
    Posty
    110

    Domyślnie

    Mi sie np. dzis nie chcialo brak cieplego posilku...

  10. #20
    Guest

    Domyślnie

    Wg mnie lepszy jest ryż niż makaron bo po pierwsze ma mniej kcal a po drugie podobno makaron pęcznieje w żołądku czy coś takiego. Nie jestem do końca pewna ale o tym gdzieś czytałam. Nieważne, ryż jest mnie kaloryczny

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 ... OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •