PRZEPISIKI
Surówka z marchwi i jabłek
3 marchewki, 3-4 kwaśne jabłka, sok z cytryny, sól, cukier
Marchew wymyć dokładnie, jabłka umyć i obrać, usunąć pestki. Marchew i jabłka utrzeć grubo na tarce lub cieniutko posiekać. Na salaterce posolić, doprawić cukrem, skropić cytryną, wymieszać.

Surówka z marchwi i ogórka
2 marchewki, cebula, 3 ogórki kiszone, jabłko, pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki, 2 łyżki oliwy, kilka listków sałaty do ozdoby
Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki, jabłko i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z ogórków odcisnąć sok. Warzywa wymieszać, dodać oliwę i koperek. Doprawić. Surówkę można podawać w przeciętych wzdłuż i wydrążonych ogórkach albo na liściach sałaty.

Surówka z kapusty
40 dag kapusty, 15 dag pomidorów, 2 jaja gotowane na twardo, 100 ml śmietany, zielenina, sól, pieprz, sok z cytryny
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z jajami, połączyć z kapustą, śmietaną i zieleniną.

Surówka z cykorii

2-3 cykorie, 1 kwaszony ogórek, 1 kwaśne jabłko, sól, cukier, 1 marchewka, 1/2 butelki śmietany, zielenina
Cykorie oczyścić, odciąć piętkę, oddzielić liście, starannie opłukać, osączyć z wody, pokroić w kawałki o długości 1-2 cm i wymieszać ze śmietaną. Ogórek obrać, pokroić w paski. Jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć. Marchew wymyć, oskrobać, opłukać, rozdrobnić. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną.

Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków
2-3 cebule, 2 kwaszone ogórki, łyżeczka musztardy, 2-3 łyżki oleju, sól, koperek
Drobne cebule po obraniu i umyciu, kroić najpierw na połowy, a następnie każdą polówkę w poprzek, w cienkie krążki. Tak rozdrobnioną zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie (nie dłużej niż minutę) i po osączeniu wykładać do salaterki. Obrany ogórek kroić w cienkie krążki i łączyć z cebulą. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz olejem wymieszanym z musztardą, posypać koprem.

Sałatka z warzyw i jajek
4 jajka ugotowane na twardo, 2 ogórki surowe lub kiszone, 2 papryki, 2 cebule,
4 pomidory, sól, pieprz, sok z cytryny
Jajka obrać ze skorupek, podzielić na ćwiartki. Obrać cebulę i ogórki, pokroić w plasterki. Paprykę wymyć dokładnie, oczyścić, pokroić w pierścienie. Pomidory uprzednio sparzone, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Ogórki, cebulę i paprykę połączyć razem, posolić, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzykach, przybrać ćwiartkami jajek na twardo i pomidorami.

Sałatka z twarogu z pomidorami
40 dag chudego sera twarogowego, 30 dag pomidorów, 10 dag cebuli, 4 łyżki posiekanej zieleniny, 3/4 szklanki jogurtu, sól
Ser pokroić w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć równomiernie na powierzchni sera. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt wymieszać z zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę.

Sałatka z szynki, papryki, makaronu i cebuli
cztery papryki każda innego koloru pokroić w drobna kostkę, szklanka makaronu (np. świderki) ugotować i ostudzić, średnia cebula drobno pokrojona około 20-30 dkg szynki pokroić w drobna kostkę, wszystko razem wymiesza - dodać 2-3 łyżki majonezu.

Sałatka z sera feta, tuńczyka, kapusty pekińskiej
kapusta pekińską pokrojona w paseczki, pomidor w kawalki, cebulka w cieniutkie talarki (najlepiej czerwona), tuńczyk w oleju (rozdrobniony), można dodać kilka oliwek drobno pokrojonych, można tez dodać czerwona fasolkę w puszce (ja nie zawsze ją dodaje), ser feta w drobna kostkę
Wszystkie składniki wymieszać, dodać odrobinę cukru, soku z cytryny i olej z tuńczyka.

Sałatka z ogórków
4 ogórki kwaszone, duża cebula, jabłko, 2-3 łyżki oleju, cukier, sól
Ogórki, cebulę i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w paseczki. Wymieszać z olejem. Przyprawić solą, cukrem. Podawać do potraw mięsnych i ryb smażonych.

Sałatka z kapusty pekińskiej
Kapusta 1 główka (pekińska), ogórki świeży, ogórki kiszone, pomidory, jajka papryka zielona i czerwona, majonez, sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo. Składniki pokroić i wymieszać.

Sałatka wiosenna

10 dag fasolki szparagowej, 1 mały kalafior, sól, 1 pęczek rzodkiewek, 1 główka sałaty, 1/2 pęczka młodych marchewek, 1 jabłko, 2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży, pieprz, cukier, posiekany szczypiorek, kilka łyżek śmietany
Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki lub pokroić na drobne cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać. Marchewki, jabłko i ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szczypiorkiem.

Sałatka świąteczna
4 jabłka, sok z cytryny, 4 łyżki pokrojonego ananasa, 20 dag szynki, 20 dag żółtego sera,
1 butelka śmietany, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich albo migdałów, sałata
Jabłka wymyć, obrać cienko, pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny. Szynkę i ser pokroić w paski. Seler po umyciu i obraniu pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka, szynkę i seler wymieszać, zalać śmietaną i przyprawić do smaku. Półmisek wyłożyć wymytymi listkami sałaty, na nich rozłożyć sałatę i posypać orzechami.

Sałatka porowo-kukurydziana
por 1 szt. (surowy), kukurydza 1 puszka, ser żółty 10 dkg., papryka 1 szt., ogórki kiszone
3 szt., wędlina 10 dkg., nać 1 pęcz., majonez , sól ,cukier , pieprz
Składniki pokroić, połączyć i wymieszać ze sobą.

Sałatka kukurydziana

1 puszka kukurydzy konserwowanej, 1 puszka groszku konserwowanego, 200-250 g sera żółtego najlepiej miękki, majonez, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Mieszasz razem (ser najlepiej pokroic w kostkę) dodajesz majonezu i gotowe.

Sałatka hawajska
1 pieczony kurczak, obrany z kości i skóry i pokrojony w kostkę, 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę, 6 jaj na twardo pokrojonych w kostkę
Składniki wymieszaj, dodając 2-3 łyżki syropu z ananasa oraz kilka łyżek majonezu wymieszanego z ketchupem

Sałatka grecka
Ogórek, 2-3 pomidory, cebula, zielona papryka, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, czarne oliwki z puszki, ser feta,
Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem.

Sałatka wiejska (grecka)
3 twarde pomidory, 1 Ogorek, 1 cebula, 2 zielone papryki, 200 g czarnych oliwek,
180 g sera owczego lub białego, 125 ml oliwy, 60 ml octu winnego, oregano, sól, pieprz.
Pomidory i ogórek pokroić w plastry, podobnie pokroic cebule i papryki. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i dokładnie wymieszać. Ser pokroić w drobna kostkę i wrzucić do miski. Całość połać octem i oliwa i wymieszać.

LETNIA SAŁATKA
2 pomidory, 2 ogórki zielone, 2 cebule, papryka czerwona, pęczek pietruszki, 20 dag sera białego, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego
Warzywa dokładnie wyszorować. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w plasterki /nie zdejmować skórki/, paprykę w paski, cebulę w krążki. Przygotować sos: wymieszać olej z octem, doprawić pomidory i pokruszony ser. Ostrożnie wymieszać. Ozdobić pietruszką.

BUKIET Z SURÓWEK
1 zielona sałata, 400 g kapusty chińskiej lub białej, 200 g ugotowanej białej fasoli,
2 marchewki, 1/2 dużego selera bulwiastego, 2 pory (tylko białe części), 1 ogórek,
2 pomidory, 3 czerwone ostre papryki, 6 ugotowanych kartofli, kilka marynowanych grzybów, korniszonów, cebulek, 3 łyżki kaparów, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka majeranku, 1 żabek czosnku, sól, 2 łyżeczki cukru.
Sos:
9 łyżek oliwy, 3 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz.
Surowe jarzyny umyć, osączyć z wody. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Kapustę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
5-6 cm. Wymieszać z cukrem, odstawić na 2 godz. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Skropić zaraz sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Do marchewki dodać 1 łyżeczkę cukru. Pory (tylko białe części) pokroić na plasterki. Paprykę bez pestek pokroić na cieniutkie paseczki. Ugotowane kartofle pokroić na plasterki. Każdy pomidor przekroić na 8 części. Ogórek pokroić na plasterki. Fasolkę osączyć z wody, dodać roztarty czosnek, sól, majeranek i 1lyzke sosu. Poszatkowana kapustę lekko odcisnąć, dodać paprykę, 2 łyżki sosu, wymieszać, odstawić na 2 godz. Na liściach sałaty ułożyć dekoracyjnie jarzyny, przybrać korniszonami, cebulkami i grzybkami. Przed podaniem połać sosem.

ANGIELSKA SAŁATKA COLESLOW

1/2 główki białej kapusty, 1 cebula, 2 marchewki, 1 zielona papryka, 1 łyżka soku cytrynowego.
Sos: 150 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebule obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
4 mm. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietana. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na 1 godz. do lodówki.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++
No Troszke sie napracowalam z przepisywaniem tego,wiec mam nadzieje,ze chociaz komus sie przydadza powyzsze przepisiki Podalam w oryginale,ale oczywiscie modyfikacje mile widziane Np. jesli ktos chce miec wersje bardziej dietetyczna to mysle,ze mozna zrezygnowac z cukru albo troszke mniej go wsypac,a smietane czy majonez zastapic jogurcikiem i juz bedzie super