Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Sałatkowa książka kucharska

  1. #31
    niezapominajka19 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Jeju ale się zdziwilam, ze ten post tu jeszcze jest Normalnie w szoku jestem. Postanawiam dorzucić kolejna łatwą słatatkę , ktora moim zdaniem smakuje wyśnienicie do obiadku
    Marchewka, jabłko , pół pietruszki i pół selera malego trzemy na tarce na grubym ostrzu i doprawiamy sokiem z cytryny . I już jest

  2. #32
    Awatar DAGMARA7
    DAGMARA7 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-07-2004
    Posty
    284

    Domyślnie

    A taką sałatkę zobaczyłam na innym portalu , którą zamieściła Agnes23 :

    'SIÓDEMKA'
    sałatka warzywna


    Przygotowanie: ok. 45 min.
    Gotowanie: w słoikach-25 min.
    Trudność: łatwe

    Składniki
    • 1 średnia główka kapusty białej • 1 kg ogórków świezych • 1 kg pomidorów
    • 1 kg papryki świezej (kolor wg gustu) • 0.5 kg marchwi • 0.5 kg cebuli
    • nać pietruszki(2-3 pęczki) • 0.5 szkl. octu 10% • 0.5-1 szkl. oleju rzepakowego
    • sól, pieprz

    Etapy przygotowania
    1. Kapuste poszatkować,pomidory sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostke,ogórki obrać ze skórki pokroić w plasterki, z papryki wydrążyć nasionka i pokroić ją w kosteczke, marchew obrać i poszatkować na tarce jarzynowej o dużych oczkach,cebule pokroić w kosteczkę.
    2. Kapuste i marchew skropić octem i lekko posolić i odstawić na ok 10-15 min. aż puści soki.Gdy zbierze się zbyt duzo wody odcedzić lekko.Wszystkie pozostałe składniki dodać do kapusty wraz z posiekaną natką.
    3. Dokładnie wymieszać polać olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem.Ponownie odstawić na 5-10 min.
    4. Sałatkę tak przyrządzoną wkładać do słoiczków typu week, dobrze ucisnąć i pasteryzować przez 20-25 min.
    5. Wspaniale smakuje zimą, jako sórówka do dań obiadowych. Życzę smacznego!!!


    Do góry ten pościk , do góry !!

    Każdy może upaść, ale po co się od razu wylegiwać ?

  3. #33
    Awatar DAGMARA7
    DAGMARA7 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    08-07-2004
    Posty
    284

    Domyślnie

    SURÓWKI JABŁKOWO - JOGURTOWE

    por + jabłko + jogurt + ewent. natka
    seler + jabłko + jogurt + ewent. natka
    burak surowy + jabłko + jogurt + ewent. natka
    ogórek kiszony + cebula + jabłko + natka , albo i bez niej
    rzodkiewka ( długa ) + jogurt naturalny + ewent. natka

    Dodaję jogurt Activia . W związku z tym surówki te są dla mnie idealne , bo są słodkie .

    Każdy może upaść, ale po co się od razu wylegiwać ?

  4. #34
    Awatar gigii
    gigii jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Olsztyn
    Posty
    6

    Domyślnie

    jesli ktos chce to ja mam calego ebooka z tymi wczesniejszymi salatkami pmozna go sciagnac na emulu - o ile jeszcze jest

  5. #35
    bluefire jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    19-12-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    co do tej salatki poleconej przez Niezapominajke - ja znam przepis odrobine inny, tzn jest male jablko, kawalek selera wielkosci jablka, troszke tylko pietruszki i ze 2 duze marchewki (tzn. mi smakuje najbardziej wlasnie wtedy, kiedy jest najwiecej marchewki, troche mniej selera i jablka i najmniej pietruszki), a oprocz tego jeszcze troche pora, a przyprawiam pieprzem, sola i jogurtem naturalnym (mozna i chuda smietana, to juz jak kto woli)

    Dobra tez jest salata ze szczypiorkiem, do tego ogorek i/lub pomidor i/lub rzodkiewka, a do tego np. sos kopeerkowo-ziolowy albo wloski Winiary. Nie zebym robila reklame, ale surowka wtedy dobra wychodzi

  6. #36
    pysia1981 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    14-06-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    To ja coś od siebie

    Brokoli
    kiełki soi - 100g
    papryka żółta 1 duża
    fasola szparagowa 200g /puszka/
    brokuły 200g
    ogórek sałatkowy 1 szt.
    kapusta pekińska 1/2 główki
    Sos: sól, pieprz, łyżka musztardy,
    2 łyżki sosu vinegret,
    1 łyżka octu jabłkowego
    Przygotowanie:Kroimy na małe kostki, mieszamy, dodajemy sos, smakujemy.

    Wiosenna
    pomidory (2 szt.)
    ogórki (2 szt.)
    cebula (2 szt.)
    papryka czerwona (1 szt.)
    pęczek pietruszki 1 szt.
    Ser feta light 200g
    Sos: 3 łyżki oleju słonecznikowego
    1 łyżka octu jabłkowego
    sól, pieprz.
    Przygotowanie:
    Kroimy na małe kostki, mieszamy, dodajemy sos, smakujemy.

    Fitness
    Pomidory (3 szt.)
    ogórek sałatkowy (1 szt.)
    cebula (1 szt.)
    papryka zielona (2 szt.)
    oliwki czarne 100 -150g
    Ser feta light 180g
    Sos: 125 ml oleju słonecznikowego
    60 ml octu jabłkowego sól, pieprz, łyżeczka oregano
    Przygotowanie:
    Kroimy , mieszamy, dodajemy sos, smakujemy.

    Bałtycka
    Fasola szparagowa 400 g (2 puszki.)
    ogórek sałatkowy (1 szt.)
    pomidory (3 szt.)
    natka pietruszki 1 szt.
    tuńczyk ok 200 g (2 małe puszki)
    Sos: ćwierć szklanki oleju
    słonecznikowego
    1 ząbek czosnku, 3 łyżki soku z cytryny
    sól, pieprz, Przygotowanie:
    Kroimy, mieszamy, dodajemy sos, smakujemy.

  7. #37
    pysia1981 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    14-06-2006
    Posty
    0

    Domyślnie

    Mam tu jeszcze kilka pprzepisów , które kiedyś już były na forum, ale są warte przypomnienia


    PRZEPISIKI

    Surówka z marchwi i jabłek
    3 marchewki, 3-4 kwaśne jabłka, sok z cytryny, sól, cukier
    Marchew wymyć dokładnie, jabłka umyć i obrać, usunąć pestki. Marchew i jabłka utrzeć grubo na tarce lub cieniutko posiekać. Na salaterce posolić, doprawić cukrem, skropić cytryną, wymieszać.

    Surówka z marchwi i ogórka
    2 marchewki, cebula, 3 ogórki kiszone, jabłko, pęczek siekanego koperku
    pół żółtej papryki, 2 łyżki oliwy, kilka listków sałaty do ozdoby
    Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki, jabłko i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z ogórków odcisnąć sok. Warzywa wymieszać, dodać oliwę i koperek. Doprawić. Surówkę można podawać w przeciętych wzdłuż i wydrążonych ogórkach albo na liściach sałaty.

    Surówka z kapusty
    40 dag kapusty, 15 dag pomidorów, 2 jaja gotowane na twardo, 100 ml śmietany, zielenina, sól, pieprz, sok z cytryny
    Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, cienko poszatkować, usuwając głąb i grube nerwy. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w kostkę razem z jajami, połączyć z kapustą, śmietaną i zieleniną.

    Surówka z cykorii
    2-3 cykorie, 1 kwaszony ogórek, 1 kwaśne jabłko, sól, cukier, 1 marchewka, 1/2 butelki śmietany, zielenina
    Cykorie oczyścić, odciąć piętkę, oddzielić liście, starannie opłukać, osączyć z wody, pokroić w kawałki o długości 1-2 cm i wymieszać ze śmietaną. Ogórek obrać, pokroić w paski. Jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć. Marchew wymyć, oskrobać, opłukać, rozdrobnić. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną.

    Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków
    2-3 cebule, 2 kwaszone ogórki, łyżeczka musztardy, 2-3 łyżki oleju, sól, koperek
    Drobne cebule po obraniu i umyciu, kroić najpierw na połowy, a następnie każdą polówkę w poprzek, w cienkie krążki. Tak rozdrobnioną zanurzyć na cedzaku we wrzącej wodzie (nie dłużej niż minutę) i po osączeniu wykładać do salaterki. Obrany ogórek kroić w cienkie krążki i łączyć z cebulą. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz olejem wymieszanym z musztardą, posypać koprem.

    Sałatka z warzyw i jajek
    4 jajka ugotowane na twardo, 2 ogórki surowe lub kiszone, 2 papryki, 2 cebule,
    4 pomidory, sól, pieprz, sok z cytryny
    Jajka obrać ze skorupek, podzielić na ćwiartki. Obrać cebulę i ogórki, pokroić w plasterki. Paprykę wymyć dokładnie, oczyścić, pokroić w pierścienie. Pomidory uprzednio sparzone, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki. Ogórki, cebulę i paprykę połączyć razem, posolić, skropić sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzykach, przybrać ćwiartkami jajek na twardo i pomidorami.

    Sałatka z twarogu z pomidorami
    40 dag chudego sera twarogowego, 30 dag pomidorów, 10 dag cebuli, 4 łyżki posiekanej zieleniny, 3/4 szklanki jogurtu, sól
    Ser pokroić w słupki, rozłożyć cienką warstwą na półmisku. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, lekko posypać solą. Cebulę rozłożyć równomiernie na powierzchni sera. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ułożyć grupując w środku sera. Jogurt wymieszać z zieleniną, przyprawić solą. Sosem jogurtowym polać sałatkę.

    Sałatka z szynki, papryki, makaronu i cebuli
    cztery papryki każda innego koloru pokroić w drobna kostkę, szklanka makaronu (np. świderki) ugotować i ostudzić, średnia cebula drobno pokrojona około 20-30 dkg szynki pokroić w drobna kostkę, wszystko razem wymiesza - dodać 2-3 łyżki majonezu.

    Sałatka z sera feta, tuńczyka, kapusty pekińskiej
    kapusta pekińską pokrojona w paseczki, pomidor w kawalki, cebulka w cieniutkie talarki (najlepiej czerwona), tuńczyk w oleju (rozdrobniony), można dodać kilka oliwek drobno pokrojonych, można tez dodać czerwona fasolkę w puszce (ja nie zawsze ją dodaje), ser feta w drobna kostkę
    Wszystkie składniki wymieszać, dodać odrobinę cukru, soku z cytryny i olej z tuńczyka.

    Sałatka z ogórków
    4 ogórki kwaszone, duża cebula, jabłko, 2-3 łyżki oleju, cukier, sól
    Ogórki, cebulę i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w paseczki. Wymieszać z olejem. Przyprawić solą, cukrem. Podawać do potraw mięsnych i ryb smażonych.

    Sałatka z kapusty pekińskiej
    Kapusta 1 główka (pekińska), ogórki świeży, ogórki kiszone, pomidory, jajka papryka zielona i czerwona, majonez, sól, pieprz
    Jajka ugotować na twardo. Składniki pokroić i wymieszać.

    Sałatka wiosenna
    10 dag fasolki szparagowej, 1 mały kalafior, sól, 1 pęczek rzodkiewek, 1 główka sałaty, 1/2 pęczka młodych marchewek, 1 jabłko, 2 ogórki kwaszone lub 1 ogórek świeży, pieprz, cukier, posiekany szczypiorek, kilka łyżek śmietany
    Fasolkę szparagową i kalafior oczyścić, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Fasolę pokroić w skośne kawałki, kalafior podzielić na drobne różyczki lub pokroić na drobne cząstki. Rzodkiewki opłukać, osączyć, pokroić w talarki. Sałatę opłukać. Marchewki, jabłko i ogórek opłukać, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Ułożyć na liściach sałaty. Zalać śmietaną, wymieszać ze szczypiorkiem.

    Sałatka świąteczna
    4 jabłka, sok z cytryny, 4 łyżki pokrojonego ananasa, 20 dag szynki, 20 dag żółtego sera,
    1 butelka śmietany, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich albo migdałów, sałata
    Jabłka wymyć, obrać cienko, pokroić w paski, skropić sokiem z cytryny. Szynkę i ser pokroić w paski. Seler po umyciu i obraniu pokroić w cienkie paski lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Jabłka, szynkę i seler wymieszać, zalać śmietaną i przyprawić do smaku. Półmisek wyłożyć wymytymi listkami sałaty, na nich rozłożyć sałatę i posypać orzechami.

    Sałatka porowo-kukurydziana
    por 1 szt. (surowy), kukurydza 1 puszka, ser żółty 10 dkg., papryka 1 szt., ogórki kiszone
    3 szt., wędlina 10 dkg., nać 1 pęcz., majonez , sól ,cukier , pieprz
    Składniki pokroić, połączyć i wymieszać ze sobą.

    Sałatka kukurydziana
    1 puszka kukurydzy konserwowanej, 1 puszka groszku konserwowanego, 200-250 g sera żółtego najlepiej miękki, majonez, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    Mieszasz razem (ser najlepiej pokroic w kostkę) dodajesz majonezu i gotowe.

    Sałatka hawajska
    1 pieczony kurczak, obrany z kości i skóry i pokrojony w kostkę, 1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę, 6 jaj na twardo pokrojonych w kostkę
    Składniki wymieszaj, dodając 2-3 łyżki syropu z ananasa oraz kilka łyżek majonezu wymieszanego z ketchupem

    Sałatka grecka
    Ogórek, 2-3 pomidory, cebula, zielona papryka, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, czarne oliwki z puszki, ser feta,
    Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem. Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem.

    Sałatka wiejska (grecka)
    3 twarde pomidory, 1 Ogorek, 1 cebula, 2 zielone papryki, 200 g czarnych oliwek,
    180 g sera owczego lub białego, 125 ml oliwy, 60 ml octu winnego, oregano, sól, pieprz.
    Pomidory i ogórek pokroić w plastry, podobnie pokroic cebule i papryki. Przełożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Dodać oliwki i dokładnie wymieszać. Ser pokroić w drobna kostkę i wrzucić do miski. Całość połać octem i oliwa i wymieszać.

    LETNIA SAŁATKA
    2 pomidory, 2 ogórki zielone, 2 cebule, papryka czerwona, pęczek pietruszki, 20 dag sera białego, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego
    Warzywa dokładnie wyszorować. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórki w plasterki /nie zdejmować skórki/, paprykę w paski, cebulę w krążki. Przygotować sos: wymieszać olej z octem, doprawić pomidory i pokruszony ser. Ostrożnie wymieszać. Ozdobić pietruszką.

    BUKIET Z SURÓWEK
    1 zielona sałata, 400 g kapusty chińskiej lub białej, 200 g ugotowanej białej fasoli,
    2 marchewki, 1/2 dużego selera bulwiastego, 2 pory (tylko białe części), 1 ogórek,
    2 pomidory, 3 czerwone ostre papryki, 6 ugotowanych kartofli, kilka marynowanych grzybów, korniszonów, cebulek, 3 łyżki kaparów, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 łyżka majeranku, 1 żabek czosnku, sól, 2 łyżeczki cukru.
    Sos:
    9 łyżek oliwy, 3 łyżki soku cytrynowego, sól, pieprz.
    Surowe jarzyny umyć, osączyć z wody. Przygotować sos. Rozetrzeć sól i pieprz z sokiem cytrynowym. Dodać oliwę, wymieszać. Kapustę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
    5-6 cm. Wymieszać z cukrem, odstawić na 2 godz. Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Skropić zaraz sokiem cytrynowym, by nie ściemniały. Do marchewki dodać 1 łyżeczkę cukru. Pory (tylko białe części) pokroić na plasterki. Paprykę bez pestek pokroić na cieniutkie paseczki. Ugotowane kartofle pokroić na plasterki. Każdy pomidor przekroić na 8 części. Ogórek pokroić na plasterki. Fasolkę osączyć z wody, dodać roztarty czosnek, sól, majeranek i 1lyzke sosu. Poszatkowana kapustę lekko odcisnąć, dodać paprykę, 2 łyżki sosu, wymieszać, odstawić na 2 godz. Na liściach sałaty ułożyć dekoracyjnie jarzyny, przybrać korniszonami, cebulkami i grzybkami. Przed podaniem połać sosem.

    ANGIELSKA SAŁATKA COLESLOW
    1/2 główki białej kapusty, 1 cebula, 2 marchewki, 1 zielona papryka, 1 łyżka soku cytrynowego.
    Sos: 150 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.
    Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebule obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości
    4 mm. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebule drobno posiekac. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietana. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na 1 godz. do lodówki.
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++






    [/b]

  8. #38
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    naszło mnie na buraczki, jednak nie robiłam jeszcze nigdy

    lubię w każdej postaci:

    ćwikłę
    buraczki tarte, takie z cebulką
    buraczki smażone, takie delikatnie słodkawe
    wszystkie, wszystkie inne

    mogłabym prosic o jakies przepisy?

    bo ja nie wiem jak się do nich zabrac: gotuje sie je wcześnije, piecze, daje suowe, czy jak?

  9. #39
    grubasek1992 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-04-2006
    Posty
    79

    Domyślnie

    buraczki sa pycha
    http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/s...?p=154#post154

    waga 55 ;(
    wzrost: 163
    BMI : 20.7
    łydka: 35cm
    kolano: 38cm
    udo: 53cm
    biodra: 86cm
    przed pępkiem: 79cm
    talia: 65cm

    kolejne ważenie 31.07

  10. #40
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    no są....... podzielcie się przepisami...... proszę

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2 3 4 5 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •