-
pracocholiku zrób to sam....
idea jest prosta. Jestem bardzo zajętą osobą, nie mam czasu na przyrządzanie domowych wykwintnych obiadków. Do pracy wychodzę o 5 wracam najwcześniej koło 18 a bywa że później, więc wszystkie posiłki poza śniadaniem jem w pracy. Stąd pomysł, na szybkie nieskomplikowane dania które można wziąć z sobą do pracy. Będę dopisywac tu moje przepisiki. A jeśli znacie takie przepisy zapraszam do dołączenia się )))
Dania muszą być:
- szybkie(10-20 min) i proste do sporządzenia.
- muszą dać się zapakować w jeden pojemniczek.
- muszą być daniami dietetycznymi.
Pomysł wątku powstał dzięki suzik76 - mam nadzieję, że nie obrazisz się, że robię to w takiej formie.
KURCZAK Z WARZYWAMI. - czas przygotowania 15 min. 235 kcal.
- kupujemy:
* pierś z kurczaka około 100gram
* mieszankę warzywną "wżywa na patelnię" Azja/Hortex lub inna ( dla mniej zapracowanych polecam zrobić taką mieszankę samodzielnie)
* papryka w proszku lub lepiej przyprawa do potraw delikat, warzywko/kucharek lub coś podobnego.
Dla posiadaczek mikrofalówek:
pierś z kurczaka obsypujemy delikatem + innymi ziołami jakie lubimy i wstawiamy do mikrofalówki na 3-4 min ( aż zrobi się biała)
wyjmujemy pierś i na jej miejsce wstawiamy 200 gram (połowa torby) warzyw na jakieś 3 min. W tym czasie kroimy mięso w niedużą kosteczkę i po 3 minutach dosypujemy do warzyw. Próbujemy. Powinno być dobre ale jeśli nie trzeba dodać delikaty lub kucharka i z powrotem do mikrofali na jakieś 2 min aż warzywa będą całkiem miękkie i zrobi się sosik, nie za bardzo płynny. Całość wkładamy do pojemniczka i zabieramy z sobą do pracy. Jeśli mamy w pracy microwelle to super podgrzewamy - jeśli nie, na zimno też jest dobre.
Wersja bez mikrofalówki.
Kurczaczka gotujemy w małej ilości wody + wegeta lub delikat, gdy męsko jest białe wyjmujemy a na jego miejsce do wywaru wsypujemy warzywka. W między czasie siekamy mięsko i dodajemy do gotujących się warzywek. Gotujemy/ dusimy, aż warzywka zrobią się mocno miękkie a sosik nie jest za płynny.
Jak znudz się nam kurczak, możemy go zastąpić 1 parówką drobiową wtedy danie będzie miało: 225 kcal
-
pomysł fajny, przepis tez, oby tak dalej
-
sałatka z indyka z kiełkami 300kcal, 15-20 min
Składniki: 100 g piersi z indyka - 100 g kiełków fasoli mung lub innych - 100 g marchewki - pół pęczka dymki - 2 łyżki sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka oliwy z oliwek - pół łyżeczki imbiru - łyżeczka miodu - ząbek czosnku - sól, pieprz.
Wykonanie:
1. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie słupki, a dymkę w skośne kawałki. Dodaj do nich połamane kiełki. Całość zalej sosem sojowym i sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw.
2. Mięso pokrój w paski, posyp solą i pieprzem, usmaż na rozgrzanej oliwie i zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię wrzuć posiekany czosnek, imbir, dodaj miód oraz 2 łyżki wody. Zagotuj i przypraw do smaku.
3. Sosem z patelni zalej kiełki z marchewką i dymką, dodaj mięso, wymieszaj i odstaw na kilka minut do ostygnięcia.
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki