Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Cukinia

  1. #11
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    sałatka z cukinią(grillowana)
    skladniki:
    1 cukinia

    2 małe cebule

    10-15 dag wędzonej piersi z indyka lub gotowanej szynki

    sół, pieprz i inne przyprawy(od nich zalezy praktycznie efekt koncowy

    kilka kropel oliwy z oliwek

    Cebulę pokroić na krążki, a nastepnie porozdzielać na piórka. Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko wymieszać z paroma kroplami oliwy z oliwek (gdy chcemy mieć danie o jeszcze mniejszej liczbie kcal, to nie dodawajmy oliwy), solą pieprzem i przyprawami, lub ziołami. Sałatkę podzielić na 4 porcje, każdą z nich zawinąć w kieszeń z folii aluminiowej. Piec na grill'u jakies 10 min, przewracając w między czasie.

  2. #12
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    jeszcze mam przepisik na pyszne kotleciki. Robilam je wczoraj na obiadek dla rodzinki:
    -2 srednie cukinie
    -4 ziemniaki
    -2-3 zabki czosnku
    -3 spore cebule
    -około 1 szklanki mąki
    -2 jaja
    -2 łyżki świeżych posiekianych ziół (np. tymianek, natka, bazylia,koperek)
    -kilka ząbków czosnku (ilość zależy od upodobań)
    -4łyżeczki musztardy
    -pieprz, sól
    - kubek kwaśnej śmietany (200 g) (moze byc jogurt naturalny)
    -słodka i ostra papryka w proszku
    - olej do smażenia

    Przygotowanie:
    -Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce . Osączyć na sicie z nadmiaru wody.
    -Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki, a miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, wymieszać i odstawić aby cukinia puściła sok, który po chwili należy odlać.
    -Miąższ z cukinii połączyć ze startymi ziemniakami, z drobno posiekaną cebulą, ziołami, szczyptą ostrej papryki, roztrzepanymi jajami, mąką, zmiażdżonym czosnkiem,2 łyżeczkami musztardy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, a jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąki
    -Smażyć małe placuszki, na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
    -podajemy polane sosem z kwaśnej śmietany, wymieszanej z drobno posiekaną cebulą,koperkiem lub natka,2 łyzeczkami musztardy, doprawionej solą, pieprzem i słodką papryką.
    Koniec Smacznego
    Niestety baaardzo kaloryczne,ale mozna wprowadzic "delikatne" zmiany i smietane zastapic jogurtem, smazyc na teflonie. Tylko z ta maka jeszcze przydaloby sie cos wykombinowac... No ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic nawet w czasie dietki,a rodzinka sie zachwycala,wiec jest pyszniutkie :P

  3. #13
    Guest

    Domyślnie

    A próbwałyście już pasztetu z cukini? Może nazwa nie brzmi zachęcajaco, ale własnie go zrobiłam i muszę przyznać, ze jest bardzo dobry

  4. #14
    Guest

    Domyślnie

    A można prosić o przepis na taki pasztet?

    Nie chciałabym robić nowego tematu więc tu dołączam kolejne pytanie o przepisy tym razem z brokułów i brukselki. Jak przyrządzacie te warzywa?

  5. #15
    Guest

    Domyślnie

    Proszę bardzo:

    Pasztet z cukini
    3 szklanki startej na grubej tarce cukini
    3 jajka
    20 dag pieczarek
    20 dag żółtego sera
    1,5 szklanki tartej bułki
    0,5 szklaanki oleju
    3 cebule
    papryka

    Po starciu cukini odciskamy ją. Ser oraz pieczarki scieramy na grubej tarce. Kroimy drobno cebule i z niej również odciskamy sok. Scieramy na grubej tarce papryke (ja ją drobniutko pokroilam). Wszystkie skladniki laczymy ze soba i wylewamy na blaszke. Czas pieczenia nie był podany, pieklam go na oko tzn. az do zarumienienia sie wierzchniej warstwy.
    Smacznego

  6. #16
    Guest

    Domyślnie

    Dziękuję

  7. #17
    kurnik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    14-11-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    0

    Domyślnie

    Ja polecam szszłyki z cukinią-na patyczki nadziewamy plasterki cukini, pieczarek,cebuli,papryki,ogórków kiszonych. Mozna też dać małe plasterki pierśi kurczaka i mamy pyszny obiadek. Wszystko pokropić oliwą i posypac przyprawą grillową i do piekarnika (albo na grilla jak jest okazja). Polecam!

  8. #18
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    słuchajcie, a ja mam takie pytanie, bo byłam w 3 sklepach i w 3 powiedziano mi inaczej. Kóra to jest cukinia, a który kabaczek? Jedno zielone, drugie żółte. Na półce w sklepie widziałam dzisiaj podpis "cukinia zielona", a wydawało mi sie zawsze, że cukinia to jest ta żółta. Może to jakaś odmiana po prstu była, a może ja jestem w błędzie? W innym sklepie sprzedawczyni sprzedała mi to zielone coś, mówiąc, że jest to kabaczek... Jak to jest?

  9. #19
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Qwerq,juz wyjasniam ani w sklepie podpis ne byl mylny,ani Ty sie nie mylisz,bo cukinia moze byc i zielona i żółta. Moja mamcia z reszta jak ja marynuje to daje i tą i tą, wtedy to ładnie,kolorowo wygląda w słoiczku Kabaczek zas troszeczke podobny jest ksztaltem do cukinii,ale ma bialy kolorek. Ostatni z tej rodzinki,patison tez jest bialy,ale juz ma kompletnie inny kształt+ mniejsze od cukinii, okrągłe warzywko z takimi "wgnieceniami",coś a'la babka no nie umiem inaczej wytlumaczyc

  10. #20
    qwerq jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    09-08-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Chwila, chwila, chwila... eeeeeeeeeee.... Patison i dynia, to wiem. Natomiast jeszcze raz: jedno jest żółte ale bywa i odmiana zielona, a drugie jest zielone. Teraz pytanie: ktore to które? Bo chodzi mi o kabaczek. Jaki jest kabaczek?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •