-
sałatka z cukinią(grillowana)
skladniki:
1 cukinia
2 małe cebule
10-15 dag wędzonej piersi z indyka lub gotowanej szynki
sół, pieprz i inne przyprawy(od nich zalezy praktycznie efekt koncowy
kilka kropel oliwy z oliwek
Cebulę pokroić na krążki, a nastepnie porozdzielać na piórka. Cukinię pokroić na cieniutkie plasterki. Szynkę pokroić w paski. Wszystko wymieszać z paroma kroplami oliwy z oliwek (gdy chcemy mieć danie o jeszcze mniejszej liczbie kcal, to nie dodawajmy oliwy), solą pieprzem i przyprawami, lub ziołami. Sałatkę podzielić na 4 porcje, każdą z nich zawinąć w kieszeń z folii aluminiowej. Piec na grill'u jakies 10 min, przewracając w między czasie.
-
jeszcze mam przepisik na pyszne kotleciki. Robilam je wczoraj na obiadek dla rodzinki:
-2 srednie cukinie
-4 ziemniaki
-2-3 zabki czosnku
-3 spore cebule
-około 1 szklanki mąki
-2 jaja
-2 łyżki świeżych posiekianych ziół (np. tymianek, natka, bazylia,koperek)
-kilka ząbków czosnku (ilość zależy od upodobań)
-4łyżeczki musztardy
-pieprz, sól
- kubek kwaśnej śmietany (200 g) (moze byc jogurt naturalny)
-słodka i ostra papryka w proszku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
-Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce . Osączyć na sicie z nadmiaru wody.
-Cukinię umyć, obrać, usunąć pestki, a miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, wymieszać i odstawić aby cukinia puściła sok, który po chwili należy odlać.
-Miąższ z cukinii połączyć ze startymi ziemniakami, z drobno posiekaną cebulą, ziołami, szczyptą ostrej papryki, roztrzepanymi jajami, mąką, zmiażdżonym czosnkiem,2 łyżeczkami musztardy. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, a jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać mąki
-Smażyć małe placuszki, na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
-podajemy polane sosem z kwaśnej śmietany, wymieszanej z drobno posiekaną cebulą,koperkiem lub natka,2 łyzeczkami musztardy, doprawionej solą, pieprzem i słodką papryką.
Koniec Smacznego
Niestety baaardzo kaloryczne,ale mozna wprowadzic "delikatne" zmiany i smietane zastapic jogurtem, smazyc na teflonie. Tylko z ta maka jeszcze przydaloby sie cos wykombinowac... No ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic nawet w czasie dietki,a rodzinka sie zachwycala,wiec jest pyszniutkie :P
-
A próbwałyście już pasztetu z cukini? Może nazwa nie brzmi zachęcajaco, ale własnie go zrobiłam i muszę przyznać, ze jest bardzo dobry
-
A można prosić o przepis na taki pasztet?
Nie chciałabym robić nowego tematu więc tu dołączam kolejne pytanie o przepisy tym razem z brokułów i brukselki. Jak przyrządzacie te warzywa?
-
Proszę bardzo:
Pasztet z cukini
3 szklanki startej na grubej tarce cukini
3 jajka
20 dag pieczarek
20 dag żółtego sera
1,5 szklanki tartej bułki
0,5 szklaanki oleju
3 cebule
papryka
Po starciu cukini odciskamy ją. Ser oraz pieczarki scieramy na grubej tarce. Kroimy drobno cebule i z niej również odciskamy sok. Scieramy na grubej tarce papryke (ja ją drobniutko pokroilam). Wszystkie skladniki laczymy ze soba i wylewamy na blaszke. Czas pieczenia nie był podany, pieklam go na oko tzn. az do zarumienienia sie wierzchniej warstwy.
Smacznego
-
Dziękuję
-
Ja polecam szszłyki z cukinią-na patyczki nadziewamy plasterki cukini, pieczarek,cebuli,papryki,ogórków kiszonych. Mozna też dać małe plasterki pierśi kurczaka i mamy pyszny obiadek. Wszystko pokropić oliwą i posypac przyprawą grillową i do piekarnika (albo na grilla jak jest okazja). Polecam!
-
słuchajcie, a ja mam takie pytanie, bo byłam w 3 sklepach i w 3 powiedziano mi inaczej. Kóra to jest cukinia, a który kabaczek? Jedno zielone, drugie żółte. Na półce w sklepie widziałam dzisiaj podpis "cukinia zielona", a wydawało mi sie zawsze, że cukinia to jest ta żółta. Może to jakaś odmiana po prstu była, a może ja jestem w błędzie? W innym sklepie sprzedawczyni sprzedała mi to zielone coś, mówiąc, że jest to kabaczek... Jak to jest?
-
Qwerq,juz wyjasniam ani w sklepie podpis ne byl mylny,ani Ty sie nie mylisz,bo cukinia moze byc i zielona i żółta. Moja mamcia z reszta jak ja marynuje to daje i tą i tą, wtedy to ładnie,kolorowo wygląda w słoiczku Kabaczek zas troszeczke podobny jest ksztaltem do cukinii,ale ma bialy kolorek. Ostatni z tej rodzinki,patison tez jest bialy,ale juz ma kompletnie inny kształt+ mniejsze od cukinii, okrągłe warzywko z takimi "wgnieceniami",coś a'la babka no nie umiem inaczej wytlumaczyc
-
Chwila, chwila, chwila... eeeeeeeeeee.... Patison i dynia, to wiem. Natomiast jeszcze raz: jedno jest żółte ale bywa i odmiana zielona, a drugie jest zielone. Teraz pytanie: ktore to które? Bo chodzi mi o kabaczek. Jaki jest kabaczek?
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki