-
Cukinia
Witam wszystkich
Robicie jakieś potrawy z cukinii?? mam tego warzywa mnóstwo na działce i zupełnie już brak mi pomysłów co z niego zrobić do tej pory robiłam leczo, ale ileż można
oczywiście, szukam pomysłów raczej niskokalorycznych
pozdrawiam serdecznie
-
Ja tnę na takie długie plastry ( wzdłuż), posypuję ziołami prowansalskimi i kładę na patelnię teflonową. Bardzo mało kalorii, a smaczne. Możesz do tego jakieś mięsko typu filet z kurczaka ( tak samo przyrządzony) i popić maślanką lub kefirem 0% tłuszczu. :P
Bardzo lubię cukinię, też mam jej sporo
pozdrawiam
-
podlaczam sie pod pytanie
-
Przepis z neta ale jadłam jest rewelacyjna jak zrobisz jeszcze z jogurtem 0% zapycha ma ma bardzo mało kaloryjek
SAŁATKA
Składniki:
1 główka sałaty,
10 dag obranej młodej cukinii,
1/2 szklanki sosu jogurtowego z czosnkiem,
koperek
Wykonanie:
Sałatę oczyścić, umyć, osaczyć, porwać na kawałki. Cukinię utrzeć na tarce o drobnych otworach, delikatnie wymieszać z sałatą. Przyprawić sosem jogurtowym z czosnkiem i koperkiem.
ZUPA KREM Z CUKINI
Składniki:
4 cukinie,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 duże miękkie pomidory,
2 małe twarde pomidory,
litr bulionu "wegetariańskiego",
gałka muszkatołowa,
sok z 1/2 cytryny,
oliwa z oliwek do smazenia
Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić naoliwie z oliwek, dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Cukinie pokroić w kostkę, połączyć z cebulą i dusić pod przykryciem około 5 minut. Następnie przełożyć do garnka, dodać bulion. Pomidory sparzyć, obrać i wrzucić do zupy. Gotować powoli przez około 10 minut. Zmiksować. Dodać drugi wyciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz.Przed podaniem dodac pomidorek pokrojony w kostke.
Tez robiłam mniam ale ja nie miksuje wole jak pływaja wieksze kawałeczki
-
a ja polecam placki smażone z cukinii - samo zdrowie
200 g obranej cukinii
4 łyżki otrąb
1 jajko
pieprz
bazylia
jak widać, wszystkie składniki są "zdrowe"
cukinię drobno potarkować, wymieszać z jajkiem (żółtko musi być!), dodać otręby i przyprawy. Smażyć na patelni teflonowej (bo nie musimy dodawać tłuszczu) wychodzi tak ok. 180 kcal, ja robię 6 placków (średnica 2 cm)są bardzo smaczne, takie chrupiące i pyszne (za sprawą otrąb, bo mąki nie dodaję)
spróbujcie do tego jogurt naturalny, pomidor i ogórek...mniam!!!
-
Mniaaaaaaaaaaam! xixatushka69 to brzmi pysznie! Musze zrobic!
-
Wielkie dzięki za odpowiedzi. placki z cukinni robiłam wczoraj na obiad tylko ze z mąką, następnym razem spróbuje z otrębami bo to rzeczywiscie zdrowiej!
wszystkie przepisy napewno wypróbuje bo juz brak mi pomysłów na obiady
czekam na wiecej przepisów
pozdrawiam
-
a ja cukinię (wcześniej obraną) scieram na tarce i wrzycam na patelnie, na której wcześniej 9 bez dodadku tłuszczu) udusiałm cebulę z papryką( po prostu wlałam wodę na patelnię) i tak się to dusi chwilkę, a potem łyżeczkę przecieru pomidorowego, przyprawy.. i pycha! najlepsze z ryżem, ale samo też ok... A zimne- na chlebek, jako "pasta'
-
U mnie w domu robi się coś takiego:kroi sie cukinię na plastry około 1 cm i obtacza w jajku i tak jak kotlety sie smaży,ale ja to odstawiłam bo to chłonie cholernie dużo tłuszczu!!!Fakt,jest pyszne....Ja zazwyczaj wrzucam takie plastru na gorący bylion z koncentratem pomidorowym(tak tylko troche na dnie) i tez jest pyszne albo zapiekam
-
Zapiekana cukinia: przekrajamy ją wzdłuż na pół.Wykrajamy pasek z pestkami, a to miejsce faszerujemy podsmażonym mielonym mięsem, ugotowanym już ryżem oraz warzywami wg preferencji, ja osobiście wkrajam zawsze czerwoną papryczkę, dodaję trochę cebuli i doprawiam pietruszką, pieprzem, odrobiną soli oraz innymi przyprawami również wg preferencji . Cukinię wraz z farszem układamy najlepiej w ceramicznym półmisku oraz wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Aby danie było jeszcze smaczniejsze możemy przykryć cukinię z farszem plasterkami sera, np. idealnie nadaje sie do tego parmezan. Ale ten sposób dodaje kalorii :P Tak przygotowana cukinia jest naprawdę pyszna Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki