Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Cukinia

  1. #1
    Guest

    Domyślnie Cukinia

    Witam wszystkich
    Robicie jakieś potrawy z cukinii?? mam tego warzywa mnóstwo na działce i zupełnie już brak mi pomysłów co z niego zrobić do tej pory robiłam leczo, ale ileż można
    oczywiście, szukam pomysłów raczej niskokalorycznych

    pozdrawiam serdecznie

  2. #2
    Awatar Puma33
    Puma33 jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    16-04-2005
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2,633

    Domyślnie

    Ja tnę na takie długie plastry ( wzdłuż), posypuję ziołami prowansalskimi i kładę na patelnię teflonową. Bardzo mało kalorii, a smaczne. Możesz do tego jakieś mięsko typu filet z kurczaka ( tak samo przyrządzony) i popić maślanką lub kefirem 0% tłuszczu. :P
    Bardzo lubię cukinię, też mam jej sporo
    pozdrawiam

  3. #3
    Marianna1991 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    podlaczam sie pod pytanie

  4. #4
    Zuzaksc jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    10-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Przepis z neta ale jadłam jest rewelacyjna jak zrobisz jeszcze z jogurtem 0% zapycha ma ma bardzo mało kaloryjek
    SAŁATKA
    Składniki:
    1 główka sałaty,
    10 dag obranej młodej cukinii,
    1/2 szklanki sosu jogurtowego z czosnkiem,
    koperek
    Wykonanie:
    Sałatę oczyścić, umyć, osaczyć, porwać na kawałki. Cukinię utrzeć na tarce o drobnych otworach, delikatnie wymieszać z sałatą. Przyprawić sosem jogurtowym z czosnkiem i koperkiem.

    ZUPA KREM Z CUKINI


    Składniki:
    4 cukinie,
    1 duża cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 duże miękkie pomidory,
    2 małe twarde pomidory,
    litr bulionu "wegetariańskiego",
    gałka muszkatołowa,
    sok z 1/2 cytryny,
    oliwa z oliwek do smazenia

    Cebulę pokroić w plasterki, zeszklić naoliwie z oliwek, dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Cukinie pokroić w kostkę, połączyć z cebulą i dusić pod przykryciem około 5 minut. Następnie przełożyć do garnka, dodać bulion. Pomidory sparzyć, obrać i wrzucić do zupy. Gotować powoli przez około 10 minut. Zmiksować. Dodać drugi wyciśnięty czosnek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz.Przed podaniem dodac pomidorek pokrojony w kostke.

    Tez robiłam mniam ale ja nie miksuje wole jak pływaja wieksze kawałeczki

  5. #5
    xixatushka69 Guest

    Domyślnie

    a ja polecam placki smażone z cukinii - samo zdrowie

    200 g obranej cukinii
    4 łyżki otrąb
    1 jajko
    pieprz
    bazylia

    jak widać, wszystkie składniki są "zdrowe"

    cukinię drobno potarkować, wymieszać z jajkiem (żółtko musi być!), dodać otręby i przyprawy. Smażyć na patelni teflonowej (bo nie musimy dodawać tłuszczu) wychodzi tak ok. 180 kcal, ja robię 6 placków (średnica 2 cm)są bardzo smaczne, takie chrupiące i pyszne (za sprawą otrąb, bo mąki nie dodaję)

    spróbujcie do tego jogurt naturalny, pomidor i ogórek...mniam!!!

  6. #6
    Marianna1991 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    21-04-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Mniaaaaaaaaaaam! xixatushka69 to brzmi pysznie! Musze zrobic!

  7. #7
    Guest

    Domyślnie

    Wielkie dzięki za odpowiedzi. placki z cukinni robiłam wczoraj na obiad tylko ze z mąką, następnym razem spróbuje z otrębami bo to rzeczywiscie zdrowiej!
    wszystkie przepisy napewno wypróbuje bo juz brak mi pomysłów na obiady
    czekam na wiecej przepisów
    pozdrawiam

  8. #8
    asiabiedronka jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    24-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    a ja cukinię (wcześniej obraną) scieram na tarce i wrzycam na patelnie, na której wcześniej 9 bez dodadku tłuszczu) udusiałm cebulę z papryką( po prostu wlałam wodę na patelnię) i tak się to dusi chwilkę, a potem łyżeczkę przecieru pomidorowego, przyprawy.. i pycha! najlepsze z ryżem, ale samo też ok... A zimne- na chlebek, jako "pasta'

  9. #9
    Verdona jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    01-05-2005
    Mieszka w
    Świdnik
    Posty
    0

    Domyślnie

    U mnie w domu robi się coś takiego:kroi sie cukinię na plastry około 1 cm i obtacza w jajku i tak jak kotlety sie smaży,ale ja to odstawiłam bo to chłonie cholernie dużo tłuszczu!!!Fakt,jest pyszne....Ja zazwyczaj wrzucam takie plastru na gorący bylion z koncentratem pomidorowym(tak tylko troche na dnie) i tez jest pyszne albo zapiekam

  10. #10
    Guest

    Domyślnie

    Zapiekana cukinia: przekrajamy ją wzdłuż na pół.Wykrajamy pasek z pestkami, a to miejsce faszerujemy podsmażonym mielonym mięsem, ugotowanym już ryżem oraz warzywami wg preferencji, ja osobiście wkrajam zawsze czerwoną papryczkę, dodaję trochę cebuli i doprawiam pietruszką, pieprzem, odrobiną soli oraz innymi przyprawami również wg preferencji . Cukinię wraz z farszem układamy najlepiej w ceramicznym półmisku oraz wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut. Aby danie było jeszcze smaczniejsze możemy przykryć cukinię z farszem plasterkami sera, np. idealnie nadaje sie do tego parmezan. Ale ten sposób dodaje kalorii :P Tak przygotowana cukinia jest naprawdę pyszna Pozdrawiam

Strona 1 z 3 1 2 3 OstatniOstatni

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •