-
6 osób powyżej powiedziało, że chodzi o 100gram przed ugotowaniem, a Ty nadal nie zrozumiałaś, więc co da kolejne powtórzenie tego samego?
-
Kaloryczność woreczka ryżu surowego (100 g) = kaloryczności ryżu po ugotowaniu = ok. 360 kcal. Po ugotowaniu ryż jest cięższy, bo "napił" się wody. Jak wiadomo woda ma 0 kcal i przez to nie wpływa na kaloryczność ryżu.Ta sama prawidłowość dotyczy innych produktów sypkich, np. kaszy gryczanej.
Podziel sobie ryż z woreczka (100g) na trzy porcje po 33 g, ugotuj 1 porcję i dostarczysz organizmowi 120 kcal.
Powtórzyłam to co moje poprzedniczki - juz nie wiem czy prościej można.
-
-
Z tej wypowiedzi wynika że jak producent nie napisze Ci "w 100gramach produktu po przyrządzeniu..." to znaczy, że kaloryczność jest podana dla takiej postaci w jakiej kupiłaś produkt (na zupach w proszku jest czasem dla gotowego, a czasem dla proszku - to samo galaretki, budynie itp.) (dla makaronów, ryżu, kasz, grochu i fasoli prawie zawsze jest podana wartość dla 100gram produktu surowego)
-
-
o rany !! tak ciezko to zrozumiec????????? torebka ryzu - 100 g - 350 kcal. I juz ! jak ugotujesz to ryzu jest wiecej !! czy to jest takie ciezkie do zrozumienia ??????? <oburzona>
-
-
Odp: ryz - jak z ta waga?
Jeżeli chodzi o ryz na redukcji, to najlepszy jest albo brązowy albo ryż basmati, ze względu na niski indeks glikemiczny. Na pewno przyda się osobom, które np. mają insulinooporność. Co do diety opartej o wartości kaloryczne, która jest bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa, to taką jest keto [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki