Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Marchewka gotowana czy surowa???

  1. #1
    kurnik jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    14-11-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    0

    Domyślnie Marchewka gotowana czy surowa???

    Ostatnio spotkałam się z opinią, że surową marchewkę można wcinać ile wlezie, ale jeśli chodzi o gotowaną to już nie bardzo. Podobno gotowana marchew nie sprzyja odchudzaniu, mało tego - podobno tuczy?
    Wiecie coś na ten temat? Uwilebiam gotowaną marcheweczkę i bardzo zmartwiła mnie ta wiadomość

  2. #2
    sidex Guest

    Domyślnie

    niestety musze Cie zmartwic. chodzi tu o IG, czyli indeks glikemiczny. po gotowaniu w marchewce zachodza jakies nieznane mi blizej procesy. marchewka taka zyskuje wtedy moc w podnoszeniu cukru we krwi, co niestety nie sprzyja chudnieciu...

    dlatego polecam surowa marchewke. tarta jest bardzo smaczna, np z cytrynka. ale tarta na malych oczkach tarki, wtedy jest soczysta. mozesz poslodzic slodzikiem nawet wtedy to juz prawie jak deser

  3. #3
    Guest

    Domyślnie

    i jak działa na cerę

  4. #4
    sidex Guest

    Domyślnie

    no ba!
    twarz jak opalona

  5. #5
    dzana jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Mieszka w
    Warszawa
    Posty
    0

    Domyślnie

    karoten rozpuszcza sie w tluszczach, wiec proponuje odrobine oliwy z oliwek, albo chociaz orzecha wloskiego schrupac

  6. #6
    Bonia83 jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    13-09-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Witam, przepiszę tu fragment o marchewce z księgi "Czy wiemy, co jeść? Co pomaga, a co szkodzi" wydawnictwa Przegląd Reader's Digest:
    "Marchew gotowana zawiera - w przeciwieństwie do większosci innych gotowanych warzyw - więcej składników odżywczych niż surowa. Ponieważ scianki komórkowe surowej marchwii są twarde, przez co trudno je strawić, organizm człowika jest w stanie przetworzyć na witaminę A tylko 25 procent znajdującego się w niej beta-karotenu. Gotowanie rozbija błony komórkowe, co pozwala na wchłonięcie ponad połowy beta karotenu, o ile potrawa, w skład której wchodzi marchew, zawiera również tluszcz."

    Ja bardzo lubię sobie zrobić tartą marcheweczkę z tartym jabłkiem, ale ze swiadomością, że daje mi ona mniej, niż gdyby była gotowana i z obiadkiem.

  7. #7
    MlodyAniolek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    02-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    zamiast głowić sie czy lepsza surowa czy gotowana marchewka, przy czym jeszcze kazdy ma na ten temat inna opinie) lepiej wcinac raz taka,raz taka Powinnismy jesc roznorodne jedzonko, wszystkiego po troszku i na pewno wyjdziemy na tym najlepiej. inaczej to mozna zwariowac, ze wszystkich stron mowia co innego, nie wiadomo kogo sluchac... tak czy siak, marcheweczka jest zdrowa w kazdej postaci i warto ja szamac

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •