Zmiana nawyków żywieniowych wiąże się przede wszystkim ze zmianą produktów spożywczych, pochłanianej ich ilości oraz rozkładu w ciągu dnia. Złym nawykiem żywieniowym może być np. pochłanianie ogromnych ilości słodyczy wieczorem bądź też przykładowo niejedzienie śniadań. Może to też być jedzenie np. 2 dużych posiłków dziennie bądź też jedzenie za dużo tłustego mięsa (eh, my, Polacy).

Jakie to dobre nawyki żywieniowe? Jak zmienić złe na dobre? Oto trochę przykładów:

- jedzenie wielu posiłków dziennie (wielu, a le za to małych - im więcej i częściej, tym lepiej)

- jedzenie obfitych śniadań, średnich obiadów i skąpych kolacji (+ jedzenie między posiłkami)

- zamiana pewnych produktów, np. zamiana tłustego mleka na chude, zamiana tłustego sera na chudy, zamiana tłustego mięsa na chude, zamiana śmietany na jogurt naturalny, zamiana białego pieczywa na pełnoziarniste, ciemne

- zmiany w przyżądzaniu posiłków, np. glrillowanie mięsa zamiast smażenia na głębokim tłuszczu, sos sałatkowy przygotowany głównie z ziół, a nie np. oleju, majonezu

- odpowiednie nawadnianie organizmu (dużo wody niegazowanej, zielonej i czerwonej herbaty)

- zminimalizowanie pewnych produktów spożywczych, które znajdowały się w naszej kuchni, np. słodyczy, chipsów, fast-foodów, zimniaków, białego pieczywa

- na diecie myślę, że można zapomnieć o: tłustych sosach, tłustym mięsie, panierach, zasmażkach

- zamiast nakładania na talerz obiadowy np mięsa, sałatki i ziemniaków w tych samych proporcjach, nakładanie 2/5 sałatki, 2/5 mięsa i 1/5 ziemniaków



...i tym podobne