-
Hellou!
za chwile wyrzucicie mnie z tego forum za okupowanie miejsca :D :D :D
na początek wariacje na temat menu w I fazie:
Śniadaniaok.7mej
:arrow: omlet z jajka z cebulkąi pieczarkami + pomidor
:arrow: 2 jajka na miękko+pomidor+sos jogutowo-majonezowy
:arrow: serek wiejski z dodatkami / warzywka wg stanu posiadania/
:arrow: pasta z makreli wedzonej posmarowana na paprykę lub liść pekinki
:arrow: 2 parówki fitness z Sokołowa+ ogórek kiszony
przekąskiok.10tej
:arrow: garstka orzeszków lub pistacji - odkryłam orzeszki Light z Aromatu smażone bez tłuszczu i nie solone
:arrow: papryka,pomidor,ogórek,kalarepa itp.
:arrow: plasterek lub trójkącik serka np.krówka śmieszka light lub hochland czy zott
lunchok.13tej
:arrow: sałatki - baza - dowolna sałata,lub kapusta,ogórek,rzodkiewka,szczypiorek,oliwa
dodatki do wyboru 3-4 - pomidor,fasola biała lub czerwona,jajako na twardo,papryka,chuda szynka drobiowa lub gotowana lub pieczona pierś z kurczaka lub indyka,odtł.żółty ser,feta light,cebula,tuńczyk w sosie własnym
obiadokolacjaok.16-17tej
:arrow: mięsko/pierś z kurczaka,indyka,schab,polędwica lub ryba/ z warzywami
:arrow: bigos
:arrow: omlet z warzywkami+sałata z sosem vinegret
Można wieczorkiem dodać jeszcze ok.19tej przekąskę lub deser na wypadek późniejszego głodu na zasadzie lepiej zapobiegać nix potem się męczyć :D ale z doświadczenia wiem,że po 3-4 dniach nie odczuwa się głodu,a raczej z łakomstwa lub przyzwyczajenia cos by jeszcze człoweik wszamał :oops:
Na razie tyle
Grażyna
[/b]
-
NA POCZATEK TROCHĘ OBIADKOW NA I FAZĘ4 porcje
ryba z czosnkiem i cebulką
:arrow: 75 dag ryby/dorsz,mintaj/
:arrow: 2 łyżki oliwy z oliwek
:arrow: 3 dymki ze szczypiorem
:arrow: 5 ząbków czosnku
:arrow: 1/2 cytryny
:arrow: sól. biały pieprz
1. Rybę podziel na nieduże kawałki.Dymke oczyść,opłucz,pokrój.Czosnek posiekaj.
2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dymke i czosnek,podsmaż 3 min.,przypraw
do smaku.
3. Włóż rybę,przykryj i dus 10 min.podawaj z plasterkami cytryny.
Kurczak na ostro1 porcja
:arrow: piers z kurczaka
:arrow: 1 cebula
:arrow: 1/2 czerwonej papryki
:arrow: 1/3 papryczki chilli/może być suszona/
:arrow: pomidor
:arrow: 2 ząbki czosnku
:arrow: kilka czarnych oliwek
:arrow: łyzka oliwy
:arrow: sól,pieprz
1. Piers podziel na duże kawałki,oprósz sola i pieprzem,zrumień na oliwie.
2. Cebulę pokrój w ćwiartki,paprykę w duże prostokaty,pomidor w ósemkę,czosnek w
i oliwki w plasterki.
3. warzywa dodaj do miesa,dopraw i duś pod przykryciem ok.20 min.
RYBA DUSZONA W POMIDORACH1 porcja
:arrow: 200g ryby morskiej
:arrow: duzy pomidor
:arrow: 40g pasty pomidorowej
:arrow: sok z cytryny
:arrow: sól,pieprz,natka pietruszki
:arrow: oliwa do posmarowania naczynia
Rybę oczyscić,skropić sokiem z cytryny lub natrzeć majerankiem z solą.naczynie posmarować oliwą.Rybę obłożytć plsterkami obranego ze skórki pomidora,dusić ok.20 min.lub mikrofalować 3min. na max mocy.przed podaniem posypać natką.
KLASYCZNE LECZOco najmniej 6 porcji-)))
:arrow: 1kg malinowych pomidorów
:arrow: 1kg zielonej papryki
:arrow: 1 kg cebuli
:arrow: 0,4 kg drobiowych parówek
:arrow: słodka i ostra papryka,chilli,sól
:arrow: oliwa z oliwek
Zaczynamy od przesmażenia parówek, potem dodajemy kolejno rozdrobnione - paprykę,cebulę i pomidory bez skorki - dusimy do miękkości doprawijąc do smaku.
w wersji bez wedliny nadaje się do pasteryzowania w słoikach :D
GULASZ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ4 porcje
:arrow: 40 dag polędwicy pokr.w kostke o boku 2 cm
:arrow: duża cebula pokrojona w kostke
:arrow: mały pomidor lub łyżeczka koncentratu
:arrow: mała żółta lub zielona papryka
:arrow: łyżka oliwy
:arrow: 1/2 łyżeczki słodkiej i szczypta ostrej papryki
:arrow: 1/2 kg fasolki szparagowej w sezonie zółtej lub mrożonej - opcja
Na oliwie przesmażamy mięsko dodajemy jarzynki, doprawiamy i dusimy do miękkości.
JEŻELI KOMUS BARDZO BRAKUJE ZIEMNIAKÓW to oprócz laskowego kalafiora może przygotować
MUS Z SELERA
obrany seler gotujemy w mleku 0% z solą do miękkości.Miksujemy z posiekanymi orzechami włoskimi i sokiem z cytryny.Ew. dodajemy slodzik do smaku./w oryginalnym przepisie dodaje sie cukier do gotowania/
Gulasz z orzeszkami ziemnymi
podsmazyć chude mięsko,dodać pokrojona paprykę,pomidora lub przecier,papryke w proszku,sól,pieprz i orzeszki - zalać bulionem. Dusic do miekkości.
Pierś w pieczarkowym sosie4 porcje
:arrow: 60 dag piersi
:arrow: 20dag pieczarek
:arrow: serek topiony light
:arrow: przyprawy,cebula,oliwa
Na oliwie przesmazamy cebule i kawałki kurczaka na rumiano,dodajemy starte pieczarki,przykrywamy i dusimy.Przyprawiamy,dodajemy serek i mieszamy aż sie rozpuści.
TYLE NA DZISIAJ :shock:
SPADAM DO DOMCIU
Grazyna
-
Grażynko jesteś........ boska! Dzięki!!!! :D
Ja tez postaram się cosik dodać od siebie w weekend :) MIŁEGO DNIA :D
-
Grażynko za żadne skarby świata nikt cię stąd nie wyrzuci :D Anikas prawdę napisała, JESTEŚ BOSKA :!: :!: :!: Na razie siedzę w pracy ale w domku będę studiowała przepisiki :D
-
-
Grażyna super!
dzikujemy Ci i jak cos masz to dawaj...
hm ja postaram sie jutro wpisac jakies fajne przepisy montignacowe ktore beda pasowac do SB... [znalazlam ksiazke z przepisami:D]
trzymajcie sie
-
Cze Dziewczynki!!!
Dzieki za ospowiedz:) Szkoda, ze nie mozna tych fixow uzywac, bo sa przepyszne :? :oops: A co do tego Twojego wlasnej produkcji buliony, Grażyna, to chyba tak zrobie, bo jesli nie mozna uzywac kostek, co zawsze bylo swietnym rozwiazaniem dla mnie, to jakas baze trzeba miec. no coz, jakos przezyje. Chyba:)
A swoja droga to faktycznie Twoje przepisy sa swietne!!!:)
Ja narazie mam od zawalenia nauki, wrrrr
Buzka Dziewuszki
-
hej, a ja dzisiaj juz po zakupach, kupiłam sobie książkę o dietce SB dzisiejszą nockę poświęcam na czytanie, może jutro będe mogła pochwalić się większą wiedzą i co nieco podrzucić przepisików :D Pozdrawiam, a teraz siedzę w pracy, więc poczytam naprawde w nocy wtedy kiedy już będzie spokój w hotelu , buziaki
-
Witam plażowiczki!
Co do tych wszystkich fixów i gotowców to też nie dajmy sie zwariować :roll: Generalnie uważam,że ŻADNA przesada nie jest wskazana i na przykład jak mam gotowa mrożonkę Orientalną warzyw na patelnię to nie wydłubuję z niej marchewki, bo jest jej niewiele i myślę,ze jest skutecznie zneutralizowana oliwą i np. dużą ilością pieczarek :?
Ale przyznaję,że od czasu stosowania SB, a w czerwcu minie rok jak po raz pierwszy zastosowalam I fazę do sierpnia ubyło mi 10 kg - tak się utrzymywaloo do świąt BN, kiedy to waga zaczęła sie podnosić, bo praktycznie zmowu wróciłam do dawnych nawyków typu kanapki o 23ciej po powrocie z pracy :oops: Wtedy stwierdziłam,że należy grzecznie wrócić na SB i na STAŁE zmienić nawyki :D I dlatego tu jestem i wspieram i jestem wspierana przez Was...
jutro przepisów c.d./dzisiaj zapomniałam mojego zeszytu.../
Pozdrawiam
Grażyna
-
A ja obsesyjnie wydłubywałam kukurydzę z mojej sałatki którą zrobili mi w pracy :oops: , ale jestem w I fazie Sb i nie chciałam niczego popsuć, ale chyba przesadziłam bo jakbym zjadła kilka ziarenek to by się ic nie stało :D, ale jak nie mam czasu to nie przesadzam i dziś ugotowałam szybką zupkę jarzynową na kostce rozsołowej :D
A wczoraj zrobiłam sobie jajka wg mojego widzimisię :D Ugotowałam jajka na twardo , przekroiłam na pół i wyjęłam żółteczko, które wymieszałam z podsmażonymi na odrobinie oliwy ze startymi na tarce (grube oczka) pieczarkami, ze szpinakiem i czosnkiem, do tego dodałam trójkącik serka light krówka śmieszka i mnóstwo szczypiorku i ziółek (kupuję mrożone mieszanki Frosty- polecam gorąco :!:) tak sporządzonym nadzieniem wypełniłam jajeczka i posypałam startym orzeszkiem brazylijskim :!: Według mnie było pyszne, a do tego myślę że zgodnie z zasadami diety fazy I :D
pozdrawiam
-
:)
hej dziewczyny :) mam prosbe czy morzecie podac pare pomyslow na jakies przekaski... ale zeby wymagaly one jak najmniej przygotowania, tak jak naprzyklad ser zmieszany z ogorkiem czy cos takiego :) jak wpisuje na google to mi nic nie chce znaleźc :evil: mam nadzieje ze wy mi pomozecie i bedziecie wyszukiwarka lepszą niż google :P
-
Witam!
Zgodnie z prosbą Emilus pomysł na przekąskę
DIP CESARSKI
:arrow: 5 dag mielonych orzechów włoskich
:arrow: ogórek wąż
:arrow: 4-5 łyżek ketchupu
:arrow: natka,gałka muszkatołowa,sól,pieprz
Obrany ogórek miksujemy z ketchupem i mieszamy z resztą składników :D
A teraz troche pomysłów na zupy :D Agaston ich prawie nie zamieszcza,pewnie z racji klimatu, ale u nas myslę,że dobra zupka nie jest zła - zwłaszcza np. do pracy czy szkoły :D
baza do zupek w moim wydaniu zawsze jest taka sama - zaczynam od przesmażenia na oliwie jarzynek,czyli:
:arrow: kiszonych ogórków z cebulką+bulion+duża ilość świeżego koperku+prazony słonecznik
:arrow: jasna część pora pokrojona w platerki,podsmażona,zmiksowana+bulion+omletowy makaron/czyli cieniutki omlet,poktrojony w paseczki, dodtkowo może być wzbogacony w dodatki typu pieczarki czy papryka,czy mrożony szpinak/
:arrow: startego selera,podduszonego na bulionie,doprawionego chrzanem,skórką cytrynową i przyprawami,podana z kleksem jogurtu i posypana startym serem/odtł.oczywiscie :D /
:arrow: wczesniej wspominana brokułowa z fetą
:arrow: gazpacho, czyli sok pomidorowy doprawiony do smaku+ posiekane :cebulka,papryki,pomidory,ogórek wąż i mnóstwo czosnku
:arrow: szpinakowa z czosnkiem i jajkiem na twardo
:arrow: mexicana - pulpety z chudego mielonego ew. pierś z kurczaka+papryka+cebula+czosnek+fasola biała lub czerwona+przecier pomidorowy,doprawiona na pikantnie
tyle na dzisiaj - uciekam praca mnie ściga
Do jutra
Grażyna
-
Witam Dziewczynki :P :P :P :P :P :P :P :P
Na prośbe Anikas9 podaje przepis na mój wczorajszy obiadek.
Filet z kurczaka pokroić w cienkie paseczki , posolić , lekko doprawić i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonego fileta dodać pokrojone pieczarki ( ja daje ich dużo , bo bardzo lubię) i dalej podsmażać . Na końcu dodać czerwoną fasolę z puszki. Podawać na ciepło albo na zimno. Danie bardzo sycące , mi smakowało.
I jeszcze przepis na sałatkę:
Ogórek kiszony i papryke pokroić , dodać czerwoną fasolę z puszki i serek feta light pokrojony w kostkę. Sałatka pyszna - nadaje się do pracy.
Pozdrawiam i zyczę miłego dnia
-
hej, a ja wczoraj zrobiłam sałateczkę :
fasolkę munga (wcześniej moczyłam przez 12 godz i ugotowałam) połączyłam z posiekaną cebulką i ziołami, do tego spora ilość szczypiorku i odrobinka majonezu (własnej produkcji), trochę soli ziołowej, sporo pieprzu i sałatka gotowa, dziś na śniadanie dodałam do niej tuńzyka smak nader ciekawy a ja czuję że do obiadu nic nie zjem - bo taka była sycąca mniam
-
Fajniutkie te wasze przepisy. Będę tu częściej zaglądać. Na razie pozdrawiam. Papa
-
dzieki za swietne przepisy :D
-
Witam Was,
Ja niestety musialam przerwac DSB, wlasciwie z kilku powodow. Glownym powodem bylo to, ze sie nienajlepiej czulam (bolal mnie brzuch i wogole jakos tak nienajlepiej moj przewod pokarmowy sie trzymal :? ), poza tym odkad zaczelam stosowac te diete (choc malo czasu minelo) dostalam dziwnych podskornych wypryskow na buzi, ktorych nigdy w zyciu nie mialam i zaczely sie pieczenia skory, a ostatnim powodem, chociaz to nie moge zaliczyc do przyczym przerwania diety, szykuja mi sie caly tydzien jakies imprezy i niestety wszystkie produkty obecne beda z jakims niedozwolonym dodatkiem:( Zreszta nie wiem czy to dieta dla mnie, ale wydaje mi sie, ze i tak kiedys wroce i sprobuje znowu:)
A narazie daje sobie spokoj i wracam do mojej ulubionej-1000:) Chyba juz zawsze bede jej wierna:)
Bede trzymac kciuki za Sb-wiczki i oczywiscie bede tu wpadac:)
Buziaczki
-
Witam!
Alishja - kazda z nas musi znaleźć sobie taki sposób na utratę wagi, który nie tylko będzie skuteczny,ale również trwały i PRZYJEMNY - inaczej nic z tego :D Takze nie przejmuj sie, trzymaj tysiaka i zaglądaj do nas :D
A ode mnie kolejna porcja przepisów na SB, ale równiez po prostu smacznych i dietetycznych :lol:
SAŁATKA SELEROWA2 porcje
:arrow: 20 dag marynowanego selera
:arrow: 3 orzechy włoskie
:arrow: łyżka obranych migdałów/ew.płatków migdałów
:arrow: 2 łyżki jogurtu naturalnego
WIEPRZOWINA Z JAJKIEM4 porcje
:arrow: 40 dag chudej wieprzowiny
:arrow: 8 grzybów mun
:arrow: 4 jajka
:arrow: 3 cebule dymki
:arrow: 1 łyżeczka imbiru
:arrow: 1 łyzka białego wytrawnego wina
:arrow: oliwa
:arrow: sos sojowy
Jajka ugotować, obrać,moczyć 10 min w sosie sojowym,zrumienić na oliwie,przekroić na połówki. Mięso pokroić,podsmażyć,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jajkami.Namoczone wczesniej grzyby pokroić w paseczki i dodac do mięsa,posypać cebulka.Wino wymieszać z imbirem,polać całość.GOTOWAĆ NA PARZE 35 min.
Pycha!!!
BEFSZTYKI WOŁOWE Z PIECZARKAMI4 porcje
:arrow: 50 dag chudej wołowiny
:arrow: jajako
:arrow: 3 cebule
:arrow: 40 dag małych pieczarek
:arrow: 4 łyżki oliwy
:arrow: łyżka ostrej musztardy
:arrow: sól,pieprz
Mięso posiekać,dodac jajko,2-3 łyżki wody mineralnej z gazem,przyprawic musztarda,sola i pieprzem.Cebulę pokroić w krążki, pieczarki oczyścić - 8 odłożyć,resztę pokroić w ćwiartki.Łyzkę oliwy rozgrzać,przesmażyć krązki cebuli - nie rumienić,zdjąć, trzymac w cieple.Włożyć pokrojone pieczarki,popieprzyć i przesmażyć. Z masy mięsnej uformować 8 befsztyków, w każdy wcisnąć po pieczarce.resztę oliwy rozgrzać i obsmażyć befsztyki na ostrym ogniu. Obłożyc cebula i pieczarkami,dosmażyć 5-7 min na małym ogniu.
KAPUSTA PEKIŃSKA Z GRZYBAMI
Kapustę pociąć w paski,zblanszować.Na oliwie udusić grzyby/dowolne/ z posiekaną dymką.Wymieszać ,doprawić.
BOCZNIAKI Z PATELNI ZE SZPINAKIEM4 porcje
:arrow: 50 dag mrożonego szpinaku
:arrow: 1 czerwona papryka
:arrow: 1 żółta papryka
:arrow: 3 cebule
:arrow: 40 dag boczniaków
:arrow: 2 ząbki czosnku
:arrow: 1/2 pęczka natki
:arrow: 4 łyżki oliwy
:arrow: 1/4 łyżeczki słodkiej papryki,sól,piperz,pieprz cayenne
Na oliwie przesmazyc pokrojąna w kostkę cebulę,dodać pokrojone w paski papryki i boczniaki - smażyć na ostrym ogniu 2-3 min,zmniejszyć płomień i dodać rozmrożony szpinak.Dosmaczyć przyprawami.podawać posypane natką.
PIECZARKI Z PATELNI Z FETĄ
:arrow: 15 dag cukinii
:arrow: 20 dag pomidorów
:arrow: 1 ząbek czosnku
:arrow: 25 dag pieczarek
:arrow: 2 łyżki oliwy
:arrow: 1/2 łyżeczki tymianku,sol,kolorowy pieprz
:arrow: 10 dag fety light
pokrojone w kostke składniki poddusic na oliwie ok.10 min.Doprawić,posypac pokruszonym serem.
SAŁATKA NA CIEPLO Z SOCZEWICY I PIECZAREK
:arrow: 20 dag soczewicy
:arrow: 30dag pieczarek
:arrow: cebula
:arrow: 2 łyżki oliwy
:arrow: sól,pieprz
Soczewicę gotujemy w wywarze z 1/2 kostki.Na patelni smażymy pieczarki z cebula,dodajemy soczewicę,solimy,pieprzymy.Zjadamy póki ciepłe, można posypać startym żółtym serem/odtłuszczonym :lol: /
i to na tyle dzisiaj - oczywiscie wszystkie przepisy na I fazę, a z dodatkiem ryżu czy makaronu na Ii lub dla reszty domowników
pozdrawiam
Grażyna
-
A ja dziś przed wyjściem do pracy namoczyłam cicietrzycę teraz poszukuję na nia przepisów, jutro coś wymodzę i wkleję :D Grażynko dzięki za nowe pomysły.
Alishja nie przejmuj się nie wszystko wszystkim odpowiada i najważniejsze jak pisze Grażynka aby się dobrze czuć :D pozdrawiam
-
Ooooo Anikas :* bardzo Ci dziękuję, za ten opis :* Chciałam zacząc ta dietę, ale nawet nie wiedziałam od czego mam zaczac co jesc itp :) Ale teraz już wiem :D Mam nadzieję, że na niej schudne :* booozka dla Was :*
-
Omlet na szynce
:arrow: 2 jajka (najlepiej wiejskie)
:arrow: 2 plastry fileta/szynki z indyka lub kurczaka
:arrow: 2 plastry sera niskotłuszczowego
:arrow: oliwa z oliwek
:arrow: sól, pieprz
Do salaterki rozbić jajka i dobrze je roztrzepać, doprawić. Rozgrzać patelnię, a następnie tłuszcz, położyć plastry wędliny i lekko podpiec na małym ogniu. Położyć na nie ser, wlać masę jajeczną i zmniejszyć płomień. Rada: patelnia i tłuszcz muszą być dobrze rozgrzane, aby omlet nie przywarł do dna. Po zrumienieniu z obu stron natychmiast wyłożyć na talerz.
Przekładanie omletu na drugą stronę sprawiało mi straszny problem, dopóki nie przypomniał mi się trik pana Makłowicza :wink: Nie mam, niestety :( 2 takich samych patelni, ale robię to z dużym talerzem (żeby się nie oparzyć :wink: ) Zsuwam ostrożnie omlet na brzeg talerza, nakładam nad niego patelnię i jednocześnie odwracam talerz do góry dnem i omlet ląduje "nieupieczoną" częścią na patelni :D :D :D
Robiłam sobie jeszcze omlet z czekoladą gorzką :D Pokrojne w kawałki 3-4 kostki wsypałam między 2 "warstwy" masy jajecznej :D I wyszło nadzienie czekoladowe :D Tak samo zrobiłam z pokrojonymi pomidorami i serem żółtym. Ale do każdego rodzaju omleta dolewam odrobinę mleka odtłuszczonego - bardziej mi smakuje :D
Kawa latte I etap
:arrow: kawa bezkofeinowa
:arrow: mleko niskotłuszczowe 1,5% -2%
:arrow: słodzik (I etap - maksymalnie 75 kal dziennie)
Kawę parzymy w kubeczku, dzbanku lub w ekspresie (polecam stosowanie filtrów papierowych kawa jest ponoć zdrowsza dzięki nim). Mleko podgrzewamy i dolewamy do kawy. Proporcje powinny być 50/50. Jeśli to konieczne słodzimy. Kawa latte wyśmienicie smakuje podana w wysokiej szklance z rurką. Jeszcze jej nie robiłam, ale uwielbiam kawę latte, więc na pewno się skuszę :wink:
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowo-sezamowym
:arrow: jedna pojedyncz piers z kurczaka
:arrow: lyzka oliwy
:arrow: cebula
:arrow: szklanka bulionu (moze byc z kostki)
:arrow: pol puszeczki koncentrartu pomidorowego (w sumie moga byc tez swieze pomidory)
:arrow: lyzka sezamu
:arrow: sol i slodka papryka w proszku (lub jakie kto woli przyprawy)
Na rozgrzanej lyzce oliwy zeszklic posiekana celule nastepnie dodac pokrojona w male kawalki i przyprawiona sola i slodka papryka piers z kurczaka. podsamazyc z kazdej strony, wlac szklanek bulionu i dusic ok. 10 min na malym ogniu, dodac przecier pomidorowy i uprazony wczesniej sezam a wszytsko dusic jeszcze 10 min. doprawic do smaku
Mam nadzieję, że tych przepisów wcześniej nie było :wink: Starałam się posprawdzać, ale jeśli były, to przepraszam i więcej nie będę :P
Tego na pierś kurczaka używałam też na 1000 z surówką (teraz z resztą też :wink: ) Jest bardzo sycąca i smaczna :D
-
GLYXOWANIE (jedzonko o malym IG)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Soczewicowy Burger z Dipem szpinakowym
-----------------------------------------------------------------
Dla 4 osob
http://www.hiermehr.de/link/soczewicowyburger.jpg
200 g czerwonej soczewicy
2 cebulki wiosenne -> takie cos
1/2 peczka natki pietruszki
2 lyzki pestek dyni (obranych)
1 jajko + 1 zoltko
2 lyzki panierki pelnoziarnistej
1/2 lyzeczki utartej skorki cytryny
szczypta przyprawy cayenne
150 gram mlodego szpinaku (w lisciach)
3 lyzki oleju rzepakowego
300 gram jogurtu naturalnego
1 zabek czosnku, sol, pieprz
1. Soczewice oplukac i zagotowac w 350 ml lekko posolonej wody. Pod przykryciem leciutko gotowac przez 15 minut, potem troche ostudzic i odcedzic wode.
2. Cebulki umyc i drobno pokroic. Natke umyc, oberwac listki i posiekac drobno razem z pestkami dyni.
3. Soczewice, cebulke, natke, pestki dyni, jajko i dodatkowe zoltko oraz panierke wymieszac i doprawic skorka cytryny, sola i cayenne. Z powstalej masy uformowac 8 duzych Burgerow.
4. Dip: Szpinak umyc i sparzyc. W malym rondlu rozgrzac lyzke oleju i poddusic w nim wilgotny szpinak pod przykryciem 1-2 minuty. Odsaczyc na sitku, potem drobno posiekac i wymieszac z jogurtem. Wycisnac do tego czosnek i dobrze doprawic sola i pieprzem.
5. Kotlety podsmazac ok 10 minut na srednim ogniu w reszcze oleju na patelni teflonowej. Podawac z Dipem szpinakowam.
krewetki z selerem
----------------------------------------------------------------------------------------------------
skladniki na 2 osoby
400 gram selera lodygowego
2 male cebule (schalotten - to sie jakos nazywa po polsku?)
1 srednie kwaskowate jablko
2 lyzki soku z cytryny
150 gram surowych krewetek (swieze lub zamrozone)
2 lyzki oleju rzepakowego
sol, cayenne
200 ml wywaru rosolowego
50 ml nieslodzonego soku jablkowego
i :? 1/2 lyzeczki roslinnego srodka wiazacego (np. Biobin) - tja, widzialam to tu kiedys w supermarkecie... ale co to na polski to nie wiem. Na pewno jakis proszek w pudeleczku, ale musi pochodzic ze sklepu BIO - zeby nie byla jakas chemia. A moze da sie w ogole bez? :)
1. Seler pociac w 1cm grube plasterki. Cebulki pokroic w drobna kostke. Jablka przeciac na osemki, pokroic na cienkie plasterki. Od razu skropic cytrynowym sokiem. Krewetki oplukac i obsuszyc papierem kuchennym.
2. Olej rozgrzac na patelni i podsmazac w nim krewetki przez 2-3 minuty. Wyjac je, posolic i doprawic przyprawa cayenne.
3. Seler i cebulke podszklic w resztce tluszczu po krewetkach. Dolac wywar i 4 minuty gotowac. Sok z jablek, kawalki jablka i srodek wiazacy domieszac i 3 minuty lekko gotowac. Dosolic, dopieprzyc. Krewetki wrzucic i podgrzac w tak powstalym sosie. Podawac z dzikim ryzem.
http://www.hiermehr.de/link/krewetkizselerem.jpg
-
hejka, shalala- cebulki to po prostu szalotki, a selerek naciowy ale ten środek wiążący nic mi nie mówi :?: musze nieco poszperać w wiadomościach i nowinkach kulinarnych.
No i oczywiście dzięki za przepisy :D
buziaki
-
Witajcie, to i ja tu trochę cosik wpiszę.. ja w sumie cenię prostotę i szybkość wykonania.. Poniższe przepisy to przepisy znalezione w wiekszości na forum czy innych stronach o SB, które planuję niedługo sprawdzić, lub już sprawdziłam, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu :D To są przepisy na I fazę SB :D
PIERŚ KURCZAKA Z SAŁATĄ
:arrow: pierś z kurczaka
:arrow: sałata
:arrow: przyprawy, w tym sos koperkowo-ziołowy i oliwa
Pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażamy na odrobinie oleju.
Główka sałaty kroimy w kawałki, polewamy sosem do sałatek knorr (najlepiej koperkowo ziołowym), do sałaty z tym sosem wrzucić tą pierś i wymieszać.
Brzmi niezbyt zachęcająco :wink: ale jest dobre tylko pierś musi być dobrze doprawiona.
**********
SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA I BROKUŁÓW
:arrow: pierś z kurczaka
:arrow: paczka mrożonych brokułów
:arrow: paczka płatków migdałowych
:arrow: sól, pieprz, oliwa z oliwek, sos sojowy
Kurczaka kroimy na małe kawałki, polewamy odrobina sosu sojowego i smażymy na oliwie, pozniej solimy i pieprzymy, zaś brokuły gotujemy (krótko,zeby nie zrobiła się miazga zielona), migdały smażymy na oliwie z oliwek.
Później wszystko razem mieszamy i poczekamy az sie przegryzie z aromatem migdałów.
**********
FASOLKA SZPARAGOWA
:arrow: 0,5 kg fasolki szparagowej
:arrow: czosnek
:arrow: cebula dymka
:arrow: 05 szklanki jogurtu naturalnego
:arrow: przyprawy, oliwa z oliwek
Fasolkę ugotować na pół twardo, na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać fasolkę, całość podgrzać i wlać jogurt (uwaga! może się zważyć! W orginalnym przepisie jest śmietana) i przyprawić do smaku .
Na wierz można posypać ew. startym serem żółtym lub startymi orzechami włoskimi.
**********
SZASZŁYKI Z KURCZAKA (ok. 3 sztuki)
:arrow: pierś z kurczaka
:arrow: pierczarki
:arrow: papryka
:arrow: cebulka
:arrow: przyprawy - pierz, sól, bazylia, przyprawa do kurczaka, oliwa z oliwek
Piers z kurczaka pokroic w kawalki, polac lekko oliwą, odstawic na godzinkę zeby sie zamarynowalo..po godzinie nabijac na szpikulce naprzemiennie z pieczarkami, papryka i cebulką, na koniec znów lekko polac oliwa i wstawic do pikarnika na 40 minut.
**********
GULASZ Z IDYCZEJ PIERSI
:arrow: filet z piersi indyczej
:arrow: zielona papryka
:arrow: pieczarki
:arrow: cebula
:arrow: czosnek
:arrow: przyprawy, oliwa
Pierś pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, paprykę pokroić w paseczki oraz cebulę i pieczarki. Dodawać kolejno do tej piersi cebulę , potem paprykę a jak to już się poddusi to na koniec pieczarki. Dusić na patelni aż to będzie miekkie, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek, no i oczywiście to przyprawić wg uznania.
**********
PYSZNA KOLACJA
:arrow: 2 jajka na twardo
:arrow: 0,5 surowej papryki
:arrow: 2-3 łyżki groszku konserwowego
:arrow: 1 pomidor
:arrow: 1 ogórek kiszony
:arrow: sól, pieprz
:arrow: 150 g jogurtu naturalnego
Wszystko pokroić, wymieszać, doprawić i ZJEŚĆ :D
**********
SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI
:arrow: serek wiejski
:arrow: 2 pomidory
:arrow: 1 średni ogórek świeży
:arrow: kilka rzodkiewek
:arrow: szczypiorek
:arrow: koperek
Pokroić pomidory, rzodkiewki i obrany ogórek. Wymieszać w miseczce, dodać serek wiejski. Posypać szczypiorkiem i koperkiem.
**********
SMACZNEGO :D
-
Witam wszystkich.
Cieszę się że jest tu tyle znajomych osóbek :-)
Postanowiłam od jutra czyli od 11 kwietnia zacząć SB. Boję się jak diabli bo będę musiała zrezygnować z wielu rzeczy.
Ale mam książęczkę o SB no i mam to forum więc mam nadzieję że sobie poradzę.
Nie mam zresztą wyjścia bo decyzja podjęta.
Jak wpadnie mi w rękę jakiś przepis to szybko się nim z wami podzielę.
CAłuski.
-
Cze to ja:)
Ja to jednak zachowuje sie jak swinia, zalozylam watek i niedosc, ze prawie nic nie wpisuje, to jeszcze ani jednego przepisu tu nie umiescilam, tylko pisalam, ze wpadne pozniej i cos wpisze.
No iteraz tez nic nie wpisze, ztn zadnego przepisu, bo akurat nie wzielam zadnego ze soba. Boze od tych wymowek to idzie sie powiesic!!!!
Ale mam nadzieje, ze nie macie mi tego zazle i ewentualnie sama tez dacie sobie rade. Co ja mowie, przeciez ja nie jestem tu taka potrzebna, to Wy tworzycie ten watek, a nie ten co go zalozyl!!!Co za glupek ze mnie:)
Dobra ja spadam narazie.
Buzka:)
-
Przepisy SB
Witam wszystkich!!! :)
Może najpierw się przedstawię :) Mam na imię Patrycja, jestem na diecie SB dopiero od 4 dni, ale już myślę, że jest naprawdę świetna.
Moje przepisy są na razie proste, ale skuteczne:
1) pierś z indyka z pieczarkami i cebulką
:arrow: pierś z indyka lub kurczaka podsmażyć na łyżeczce oliwy z oliwek (używam patelni teflonowej TEFALa, staram się jej nie zarysować, a jej plusem jest to że nie potrzeba tyle tłuszczu)
:arrow: później dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę i pieczarki (połówki, ćwiartki - obojętne, im większe części tym mniej tracą wody)
:arrow: przyprawy rzecz najważniejsza: bazylia, majeranek, odrobina curry, zioła prowansalskie
2) do powyższego dania robię surówkę (bo z surowych warzyw)
:arrow: z papryki, ogórka, sałaty, szczypiorku
(posadziłam w małych doniczkach na parapecie w kuchni pięć cebul i mam zawsze świeży szczypiorek - żółte doniczki i zielony szczypiorek :D ślicznie wygląda)
Tak wyglada mój obiadek, do tego gotuję ryż, niestety nie dla mnie :)
mój mąż je pełny obiad, a mi należy się tylko mięsko z pieczarkami i sałata :)
jak to on powiada, że jak ja się odchudzam to on nie musi :) prawda, jest wysoki i szczupły, ja przy nim (po ciąży) wyglądam jak kluseczka
po prostu faceci mają łatwiej.
Dziś na śniadanko moja córcia zjadła pół startego banana, a ja...
Następny przepis :) :
:arrow: dalej surówka z sałaty, papryki, ogórka, szczypiorku + polędwica pokrojona w kosteczkę
:arrow: wczoraj zamiast polędwicy był ser feta light 12% tłuszczu ( mlekowita) polecam albo tuńczyk bez oleju oczywiście :)
:arrow: do tego przyprawy: koperek, majeranek, bazylia, pieprz czarny.
Wczoraj wieczorem zrobiłam mężowi frytki - ślinka mi leciała, ale nie poddałam się :D zjadłam sobie ogórka z odrobiną sera feta było całkiem niezłe :)
:arrow: Jak wychodzę to robię sobie "kanapki" polędwicę lub gotowaną szynkę, do tego np papryka albo ogórek i zawijam w sałatę, fajnie smakuje i ma mało kalorii.
Opieram się na diecie south beach, koleżanka pożyczyła mi tą książkę. Wprowadzam tam własne modyfikacje, gdyż wiele rzeczy nie jest u nas dostępnych. Kartka z dozwolonymi produktami wisi na lodówce :) to pomaga
W ciągu 4 dni schudłam 1,5 kg i co najważniejsze nie mam napadów głodu 8)
Jak coś znowu wymyślę to oczywiście napiszę. Wszystko to co podałam jest na I fazę.
Anikas9 bardzo mi się podobał Twój przepis na bigos. Niby znam, a nawet nie pomyślałam, że może się przydac w SB. Rrzeczywiście łatwy do zrobiebienia, dosyć tani no i wszystkie produkty są dozwolone :D
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i mam nadzieję, że jak na pierwszy mój post to nieźle mi wyszło.
http://tickers.TickerFactory.com/ezt...5f1/weight.png
-
Witam!
Dzis kolejna porcja przepisów na I fazę :D
Na początek zupy :D
FLACZKI Z BOCZNIAKÓW
:arrow: 50 dag boczniaków
:arrow: włoszczyzna/ bez marchewki/
:arrow: cebula
:arrow: 2 ząbki czosnku
:arrow: 2 łyżki oliwy
:arrow: majeranek.liść laurowy,papryka,gałka muszkatałowa,sol,pieprz
Boczniaki oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.Na łyżce oliwy podsmażamy posiekana cebulę i dodajemy rozdrobniona włoszczyznę.krótko smażymy mieszając.wlewamy 1,5l wrzątku,wkładamy boczniaki,liść laurowy i majeranek.Gotujemy ok.20 min.Doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem,papryką,gałką,solą i pieprzem.
OSTRA ZUPA Z WOŁOWINĄ
:arrow: 40 dag wołowiny
:arrow: 3 łyżki oliwy
:arrow: 1l bulionu
:arrow: puszka czerwonej fasoli
:arrow: puszka pomidorów
:arrow: czerwona i zielona papryka
:arrow: duża cebula
:arrow: 2 ząbki czosnku
:arrow: 3 łyżeczki chilli,sól,mielony kminek
:arrow: 20m dag odł.startego żółtego sera
Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na połowie oliwy.Wlewamy bulion i dusimy ok.1h.Oczyszczona parykę kroimy w kostkę, siekamy cebulę i wraz z osączoną fasolą przesmażamy na pozostałej oliwie.Doprawiamy chilli,kminkiem i solą.Dodajemy pokrojone pomidory z sokiem.Gotujemy aż mięso będzie miękkie.Posypujemy serem.
ZUPA POROWO-SEROWA
:arrow: 2 pory
:arrow: 20 dag sera pleśniowego light
:arrow: 3 szklanki bulionu
:arrow: szklanka chudego mleka
:arrow: 2 łyżki oliwy
:arrow: tymianek,sól,pieprz
Oczyszczone,białe części pora kroimy w półplasterki.Smażymy 2-3 min. na oliwie,zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 15 min.Dodajemy rozgnieciony,wymieszany z mlekiek ser.Zagotowujemy.Doprawiamy solą,pieprzem i tymainkiem.
CHŁODNIK PAPRYKOWY
:arrow: 4 straki czerwonej papryki
:arrow: 2 pomidory
:arrow: cebula
:arrow: 2 łyzki oliwy
:arrow: 0,5l bulionu warzywnego
:arrow: sól,pieprz
Miąższ papryki kroimy w kostkę,siekamy cebulę i smażymy na złoto na oliwie,2 łyzki papryki odkładamy do dekoracji,resztę dodajemy do cebuli wraz z pokrojonymi, obranymi pomidorami,przesmażamy i zalewamy bulionem - gotujemy ok.15min.Po ostudzeniu miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Schłodzona w lodówce zupę podajemy w mmiseczkach posypaną odłożoną papryką.
hISZPAŃSKA ZUPA Z PULPETAMI
:arrow: 40 dag mielonej wołowiny
:arrow: średnia cebula
:arrow: jajko
:arrow: łyżeczka sosu tobasco
:arrow: 2 łyzki oliwy
:arrow: duża zielona papryka
:arrow: 2 ząbki czosnku
:arrow: 1l bulionu wołowego
:arrow: 1 kg pomidorów
:arrow: świeża bazylia,sól,pieprz
Wołowinę wyrabiamy z jajkiem,doprawiamy sola i pieprzem,formujemy małe pulpety.Papryke kroimy w paski/łyzkę odkładamy do dekoracji/,czosnek i cebulę grubo siekamy i podsmażamy na oliwie.Razem z pokrojonymi pomidorami dodajemy do bulionu,dusimy 20 min.Dodajemy pulpety i doprawiamy solą,pieprzem i tobasco,dusimy kolejne 20 min na małym ogniu.Dekorujemy papryka i świeżą bazylia.
C.d.n.
-
i jeszcze parę sałatek:
PIECZARKOWA ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
:arrow: 15 dag młodych liści szpinaku
:arrow: 15 dag pieczarek
:arrow: 2 pomidory
:arrow: pęczek szczypiorku
:arrow: sok z cytryny
:arrow: 2 łyzki octu winnego
:arrow: 3 łyżki oliwy
:arrow: 2 ząbki czosnku
:arrow: sól,pieprz
Listki szpinaku opłukac i odsączyć.Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.Pomidory pokroić w ćwiartki.szczypiorek posiekać.Ocet wymieszać z oliwą,dodać sól,pieprz i zmiażdżony czosnek.Energicznie ubijać tzrepaczką - surówke polać tuż przed podaniem.
MIZERIA Z SELEREM
:arrow: spory seler
:arrow: ogórek zielony
:arrow: pojemnik jogurtu nat.
:arrow: szczypta pieprzu cayenne
:arrow: biały mielony pieprz
:arrow: sok z cytryny
:arrow: ząbek czosnku
:arrow: zielona sałata do ozdoby
Seker oczyscic,umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.natychmiast skropić sokiem z cytryny.Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.Posolic i odstawic na kwadrans.następnie odcisnąc i połaczyć z selerem.Jogurt połaczyć z sola i pieprzem,dokładnie wymieszać,polać surówke - podac na liściach sałaty.
C.d.n.
-
Musze poswieżyc tem wąteczek :D
Dzisiaj pomysły na lunch do pracy czy szkoly na II fazie :lol:
OWSIANE NALESNIKI
:arrow: 2 szklanki platków owsianych
:arrow: ok. 0,6l mleka 0,5%
:arrow: 3 jajka
:arrow: 5 dag orzechów
:arrow: po 2 łyżki uprażonych pestek slonecznika i dyni
Płatki zalać ciepłym mlekiem żeby napeczniały / ok.1h/.Orzechy posiekać.Do płatków dodać jajka,wymieszać,połaczyć z pestkami i orzechami,smażyć cienkie naleśniki.
Ja daję mniej mleka, za to do ciasta dodaję na konieć gazowaną wodę mineralną/są pulchniejsze/ i 3-4 łyżki oliwy / nie trzeba lać tłuszczu na patelnię/
TORTILLE
:arrow: 45 dag pełnoziarnistej mąki pszennej
:arrow: łyżka soli
:arrow: 4 łyzki oliwy/ew. rozpuszczonej Planty/
:arrow: 280ml gorącej wody
Mąkę wymieszaj z solą,posiekaj z tłuszczem,stopniowo dolewaj wodę,wyrób ciasto,podziel na 12 części,uformuj kulki,rozwalkuj na cienkie plackipodsypując maką,wytnij kola,smaż na gorącej SUCHEJ patelni po 10 sek.z każdej strony,trzymaj w cieple/usmażone przechowujemy w lodówce owiniete lnianą ściereczką/.
NADZIENIA DO POWYŻSZYCH
:arrow: wszelkie sałatki np. z sałaty,ogórka,rzodkiewek,pomidorów ,kielków, papryki+sos jogurtowy
:arrow: z drobiowa wędliną,sałatą,pieczarkami i niesłodzonym ananasem+sos z 3 łyżek chudego twarożku,3 łyżek soku z ananasa,doprawiony solą,pieprzem,curry i cayenne
:arrow: duszone pieczarki z cebulą i tartym żółtym podtł. serem
:arrow: szpinak duszony z czosnkiem
i wszystkie inne dania typu mięsko z warzywkami - rozsmarwujemy na naśleśniku lub tortilli
rolujemy, kroimy na pół i lunch na wynos gotowy :D
c.d.n. :D
-
Hej :!:
Ja tak jak niektore dziewczynk z tąd chciałabym zacząć dietke.
I nie chcem z tym długo czekać bo chcę zacząc juz od jutra :!:
Przepisy sa cudowne wręcz tym bardziej teraz kiedy to mamy mnustwo warzywek wiosnął :D
Ja mam takie pytanko jedno. Wiem ż nie wolno jeśc ryzu. A ksze mozna :?: Patrzałam że zadna z was nie uzywała tego więc chyba nie bardzo Co :?:
eh ...
czekam na odpowiedzi.
Aaa i mam prośb. Ja teraz przez jeshcze najbliższ 3 tygodnie nie jem mięsa. Później juz będe mogła. A włąśeni te 2 tygodnie bardzo by mi się przydały. Mushe spłaszzyć sobie brzuszek. mam wazna imprezke 6 maja. A teraz nie jesm mięska i chciałam jakieś przepisy w miare normalne bez mięsa.
Da się ajkoś to załatwić :?: Juz pare widzialam i dziękuje bardzo :wink:
Zajrzę do wa jeshcze troszke późenij .. no więc pAaa
-
Odświeżam ten wąteczek :)
No Słonka wpisujcie przepisy do naszej książeczki.. jak coś nowego wyszperam to też wpiszę :) pozdrawiam Plażowiczki!
-
Jak zwykle mnie uprzedziłaś Aniu :D
najpierw bardzo spóźniona odpowiedź dla d2ieciaka - kasze ze wskazaniem na jęczmienna,gryczaną i kouskous można od II fazy SB
A teraz obiecane desery :lol:
SORBET TRUSKAWKOWY
:arrow: 0,7 kg truskawek / świeżych lub mrożonych
:arrow: szklanka soku z truskawek
:arrow: fruktoza do smaku
Truskawki jeśli świeże wstawiam na tacy do zamrażalnika, jeżeli mrożone to miksuję z sokiem zamrożonym w woreczkach do lodu tak aby powstał truskawkowy śnieg, można dosłodzić do smaku, ale mi po roku bez białego cukru truskawki wydają się dostatecznie słodkie.
Oczywiście można w ten sposób potraktować wszystkie owoce typu jagody,maliny,porzeczki czy kiwi.
Inny sposób to zamrażanie przecieru z kilkakrotnym przemieszaniem zawartości w trakcie
i jeszcze opcja super light - czyli zamrożone owoce zmiksowane z kostkami lodu :D
GALARETKA OWOCOWA
:arrow: 750g owoców jw.oprócz kiwi,bo się nie żeluje-))) ew. miks
umyte i oczyszczone owoce gotujemy/ w mikrofali na max mocy 6 min/,pozostawiamy do ostygnięcia i odcedzamy / kompocik do picia lub zamrożenia na sorbet/.Owoce miksujemy i masę przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. w lodówce można przechowywać do 3 tygodni,zamrozone conajmniej 3 m-ce...
kromeczka razowca z białym serkiem z warstwą galeretki i ozdoba z owocu - to prawie torcik nieprawdaż :?:
jABŁECZNIK
Na spód:
:arrow: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
:arrow: 2/3 szklanki mąki owsianej
:arrow: łyżeczka soli
:arrow: 1/2 szklanki wody
:arrow: 1/2 szklanki oliwy
Składniki wyrabiamy rekami , rozwalkowujemy na gr. 1 cm,wykładamy na forme i dziabiemy widelcem
Na masę:
:arrow: 6 szklanek pokrojonych jabłek
:arrow: 3/4 łyżeczki cynamonu
:arrow: 1/4 szklanki wiórków kokosowych
:arrow: 2 łyżki miodu
:arrow: 1/4 szklanki wody
:arrow: ew. 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy
Wszystkie skadniki masy mieszamy i gotuje,y ok. 5 minut,ew. zageszczamy maka ziemniaczaną.Masę wylewamy na spód i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180-200 st.
KULKI OWSIANE
:arrow: 1 p. płatków owsianych górskich
:arrow: 200 ml oliwy
:arrow: 150 ml mleka sojowego
:arrow: 200 ml miodu
:arrow: szklanka posiekanych orzechów
:arrow: 100 g wiórków kokosowych
Oliwe z mlekiem i miodem mieszamy, dodajemy platki,orzechy i polowę wiórków kokosowych, wyrabiamy mase.Lepimy kulki, które obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
Ze wzgledu na ilośc miodu raczej na III fazę, ale na pewno zdrowsze od batonów ze sklepu :D
Na dzisiaj tyle - musze częściej odwiedzać ten wątek,bo prawie zamarł :shock:
Całuski
Grażyna
-
jak zwykle swietne przepisy :D dzieki
-
Deserów c.d. :D
MUS Z MROŻONYCH TRUSKAWEK
7 mrozonych truskawek zmiksuj,ew. dodaj słodzik,wymieszaj z ubitym białkiem.Odstaw do schlodzenia
MUS Z BRZOSKWINI
zmiksuj obraną brzoskwinię, ew. dodaj słodzik i ubite białko.Rozpuść w niewielkiej ilości wody żelatynę i ubijaj aż zcznie gęstnieć.odstaw na 1/2h do lodówki.
GALARETKA Z MORELI
łyżeczkę żelatyny rozpuść w 1/2 szklanki wody z sokiem pomarańczowym i zagotuj.Ostudź dodaj słodzik i 4-5 moreli. w staw do lodówki
Modyfikacja na I fazę - zamiast soku napar pomarańczowej herbaty + namoczone suszone morele :D
Oczywiscie przepisy można modyfikować stosownie do posiadanyc owoców-)))
papatki
Grażyna
-
Na prośbę Asi zamieszczam parę przepisów z sezamem :D
PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-SEZAMOWYM
:arrow: pierś z kurczaka
:arrow: łyzka oliwy
:arrow: cebula
:arrow: szklanka bulionu
:arrow: łyżka konc. pomidorowego
:arrow: łyżka sezamu
:arrow: sól,słodka papryka
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę,dodać pokrojoną w kawałki,posoloną i napaprykowana pierś z kurczaka, dodac bulion,dusić ok.10.mmin,dodac koncentrat i uprażony wcześniej sezam,poddusic jeszcze chwilę, doprawić do smaku
PIERŚ Z KURCZAKA W PŁATKACH MIGDAŁOWYCH/SEZAMIE
pierś rozbijamy na kotlety,przyprawiamy,robimy panierkę z jajka i migdałów/sezamu.smażymy na oliwie.
SAŁATKA SZANGHAJSKA
:arrow: kapusta pekinska
:arrow: 2 kwasne jabłka
:arrow: majonez niskotl.
:arrow: musztarda
:arrow: uprażony sezam
:arrow: posiekane orzechy włoskie
składniki siekamy, mieszamy i odstawiamy do schlodzenia.
SAŁATKA MAKARONOWA Z PRAŻONYM SEZAMEM
:arrow: 30 dag filetu z indyka
:arrow: łyzka musztardy
:arrow: łyzka sosu sojowego
:arrow: 5 łyżek oliwy
:arrow: 6 dag makaronu sojowego
:arrow: 2 łyżki prażonego sezamu
:arrow: łyzka pasty ajwar
:arrow: mała czerwona cebula
:arrow: mały zielony ogórek
:arrow: 10 dag kielków sojowych
:arrow: liście sałaty
:arrow: sól/pieprz
1.Mieso pokroić w plasterki.Musztardę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i sosem sojowym,parynata polać mięso i odstawic min.na 1 h,a lepiej na noc-)))
2. Przygotowac makaron wg przepisu.
3.Sałatę porwać na kawałki
4.Na łyżce oliwy uprażyć sezam, dodać ajwar i ocet, wymieszać.
5.Cebule i ogórek pokroić w słupki.Warzywa,kiełki i makaron wymieszać z sezamem.
6. Mięso usmażyć na pozostałej oliwie, ostudzic,pokroić w ukośne paski.Warzywa i makaron układac na przemian z sałata do pucharków lub salaterek, na wierzchu ułożyc mięso.
Składniki oczywiście można modyfikować w zależności od stanu posiadania i upodoban.
Tyle na dzisiaj - uciekam do domu :D
-
i jeszcze jeden:
fasolka szparagowa w sosie sezamowym
Składniki na 4 porcje
• 1/2 kg obranej zielonej fasolki szparagowej
• 2 łyżki + 1 łyżeczka ziaren białego sezamu
• kawałek świeżego imbiru (5-6 cm)
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka mirinu
• 3 łyżeczki cukru
Etapy przygotowania
1. fasolkę wrzucamy na wrzątek (w dużym garnku) i gotujemy przez 2 min.; osączamy i "hartujemy" bardzo zimną wodą; osączamy ponownie
2. 2 łyżki sezamu prażymy przez 3-4 min. na suchej patelni
3. uprażone ziarna tłuczemy w moździeżu na gładką masę
4. imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do pasty sezamowej, mieszamy wszystko z sosem sojowym, cukrem i mirinem
5. fasolkę polewamy sosem i posypujemy 1 łyżeczką ziaren sezamu
6. fasolkę można przygotować dzień wcześniej i marynować w sosie przez noc
oczywiscie dla potrzeb SB rezygnujemy z cukru :lol:
-
żeby ubiec pytania nie wiem co to jest mirin - przepis skopiowałam jak widać-)))
G.
-
Odświeżam watek bo strasznie cięzko byo go znaleźć.
ja nie znam żadnych przepisów ale chętnie tu wchodze szukać inspiaracji.
Najważniejsze żeby jadłospis nam się nie znudził a do tego potrzeba urozmaicenia.
Pozdr.
-
czesc
fajny watek.w sobote napisze jakies przepisy bo nie moge ciagle tylko wasze spisywac :wink: