-
Witam serdecznie
Zapraszamy wszystkich bywalców do ustanowienia nowego rekordu Forum...
Miło zrobić coś razem... skoro potrafimy sie wspaniale wspierać w trudnych chwilach, doradzac sobie w przeróżnych kwestiach to na pewno wirtualne spotkanie w większym gronie może okazać sie interesujące
Czas bicia rekodru ustalono na:
9 maj 2005 (poniedziałek) godz. 19:00
Szczegóły i idee przedsięwzięcia można prześledzić w temacie: Termin bicia rekordu ustalony 9 maja 19:00!
Zatem zapraszamy wszystkich do logowania się na Forum między 18:30 a 19:30
Do zobaczenia
-
Na razie to tylko poświeżam - wpadnę później coś znowu napisać-)))
Grażyna
-
Kilka przepisów SB znalezionych w necie
Pyszna zupa pieczarkowa
0,5 kg. pieczarek,
pierś z kurczaka,
warzywka które lubimy do zupy,
przyprawy
troszkę oliwy.
Pieczarki myjemy i trzemy na tarce. Na odrobinie oliwy podsmażamy pieczarki,
później dusimy je do miękkości (pieczarki wydzielają własny sok więc raczej nie
będzie potrzeby podlewania ich wodą).
W tym czasie gotujemy na piersi rosołek. Jak mięsko jest juz miękkie, dodajemy
podduszone pieczarki (wszystko co mamy w garnku, łącznie z sokiem który z nich
wypłynął) i jeszcze troszkę razem gotujemy. Przyprawiamy do smaku i mamy gotową
zupkę (wg mnie najsmaczniejsza jest taka dość pieprzna). No i dalej po prostu
pałaszujemy. Pyyyyychooootaaaaaa!!!
Zupka wychodzi dosyć gęsta więc jest naprawdę syta.
**********
Gołąbki
1 duża włoska kapusta,
1 kg pieczarek,
80 dkg mielonego mięsa
1 wielka cebula
sól, pieprz, przyprawy
Pieczarki drobno pokroić lub na chwilkę potraktować malakserem, lub potrzeć na grubych oczkach tarki.
Podsmażyć cebule na łyżce oliwy z oliwek, dodać pieczarki, dusić, póki nie wyparuje woda, dodać w międzyczasie przyprawy, sól, pieprz.
Wystudzić, dać surowe mielone mięso, wymieszać ewentualnie doprawić. Takim farszem nadziewać sparzone liście kapusty, zawijać. Na dno garnka ułożyć niewykorzystane liście, ułożyć gołąbki, zalać sosem i piec na małym ogniu,ok.45 min. lub w piekarniku.
Do gołąbków robię sos pomidorowy.
Na odrobince oliwy podsmażam cebulkę i daję pomidory krojone z puszki lub świeże, sól i pieprz, i co tam będzie brakowało z przypraw.
**********
sałatka South Beach z tuńczykiem
SAŁATKA
tuńczyk ok 170g
1/3 szkl ogórka
1/3 szkl awokado
1/3 szkl selera
1/3 szkl rzodkiewki
szklanka sałaty
SOS:
4 łyżki oliwy z liwek (extra vergine)
2 łyzki soku z cytryny
2 ząbki drobno posiekanego czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki, posiekane warzywa. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny. Dobrze trochę ją schłodzić, żeby składniki sie "przegryzły"
**********
Minikotlety mielone
1 średnia cebula (w oryginalnym przepisie jest dymka)
400 g mieszanego mięsa mielonego własnej roboty!!!
1 jajko
1-2 łyżeczki musztardy
ok 3-4 łyzek natki pietruszki
sól, pieprz kolorowy grubo zmielony, (do smaku) 4 łyżki stołowe oliwy
100 g ziaren białego sezamu.
Cebule pokroić, ugnieść razem z jajkiem, mięsem i pietruszką. doprawić musztardą, pieprzem i solą. Piekarnik nagrzać do 200 st. C 2 łyżki oliwy wlac na blachę do pieczenia. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w sezamie i ułożyć na blasze. Skropić resztą oliwy. Piec ok 15 min., na górnej połce piekarnika, w tym czasie raz obrócic.
warianty:
do środka każdego kotlecika można włożyć kostkę sera żótego,
pietruszke można zasąpić innym ziołami,
można dodać rozdrobniony ugotowany szpinak (wtedy nie dodaje się musztardy)
kotleciki mozna również smarzyć zamiast piec
**********
Sałatka dwukolorowa z papryki:
po 2 czerwone i zółte papryki,
mała cebula,
2 średnie kiszone ogórki,
kilka liści kapusty pekińskiej,
ząbek czosnku,łyżeczka oliwy z oliwek,sól,pieprz.
Paprykę umyć,oczyścić z gniazd nasiennych,zalać wrzątkiem. Po 2 minutach osączyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać,posiekać,przelać wrzątkiem na sitku. Ogórki pokroić w kostkę,kapustę w paseczki. Warzywa ułożyć w salaterce,oprószyć solą i pieprzem. Oliwę wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem,polać sałatkę.
**********
babeczki jarzynowe quiche
300g mrożonego szpinaku
3 jajka
40g startego sera żółtego light(3/4 szkl)
40g zielonej lub innej papryki pokrojonej w kostkę(1/4szkl)
połowa cebuli pokrojonej w kostkę(1/4szkl)
3 krople ostrego sosu paprykowego
Wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć do foremek jak na babeczki wysmarowanych tłuszczem i piec w temp. 180st ok 20 min.
RADA:
Kupiłam szpinak mrożony 450g, po odmrożeniu i wyciśnięciu było 350g, dobrze jest go odcisnąć przez ściereczkę ale nie do końca żeby babeczki nie były zbyt suche
Zamiast sosu paprykowego dodałam chili
foremki lepiej wyłożyć papierem do pieczenia - ja miałam kłopot z ich wciągnięciem - musiałam zamrozić i później z nimi walczyć żeby wyszły
**********
Sernik na zimno
serek Fidura 3% (duży)
jogurt naturalny zott (bez cukru)
słodzik
aromat waniliowy
2 łyżki żelatyny
Żelatyne rozpuścić w 200 ml wody (gorącej), ostudzoną zmieszać z resztą składników.
Przełozyć do salaterek. Można też zrobić kakaowy( dodac kakao) lub straciatella (dodać startą gorzka czekoladę)
**********
deser a'la tiramisu
Utrzeć jedno żółtko z odrobiną słodziku w proszku, dodać aromat migdałowy, a
następnie powoli dodawać serek naturalny homogenizowany (0% tłuszczu i cukru,
43 kcal w 100 gr, kupiony w Carrefour). Białko ubić na sztywno i delikatnie
wymieszać z masą twarożkową. Nałożyć do pucharków, posypać gorzkim, czarnym
kakaem i płatkami migdałowymi.
**********
SMACZNEGO
-
Witam
Zgodnie z obietnicą daną Asi 0606 parę przepisów:
CHLEB PITA
ok.1,5 szklanki letniej wody
3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki fruktozy
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki drożdży instant
Wyrabiamy ciasto ze wszystkich składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Formujemy rulon dł. ok. 30 cm,kroimy na 8 części.Każdą wałkujemy na plcuszek fi 15cm.Odkładamy pod ściereczką na ok. 30min.Rozgrzewamy piekarnik do 230 st.C.Wyrośnięte placki pieczemy 4-5 min.Upieczone wkładamy do papierowej torebki.Można zamrozić.
RAZOWE KLUSKI
o.5 kg razowej mąki zmiksować z taką ilością wody,aby powstało w miarę gęste ciasto.Kłaść łyżką na wrzątek. Gotować ok. 10 min.
Podawać jako dodatek do zup, lub osobne danie z warzywami.
NALEŚNIKI Z ORZECHAMI
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
szklanka maślanki
łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody
jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mielonych orzechów
2 łyżki oliwy
Do roztrzepanego jaja dodajemy kolejno wszystkie składniki - orzechy na końcu.Smażymy na gorącej patelni/oliwę dodajemy do ciasta i już nie natłuszczamy patelni/ - podajemy solo / dl a niebędących na diecie z cukrem pudrem/ lub z owocami lub startą gorzką czekoladą
RAZOWE NALEŚNIKI
3 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka jogurtu naturalnego 0%
3 szklanki mleka 0,5%
2 jajka
3 łyżki oliwy
szczypta soli
FARSZ
0,5 kg truskawek
4 łyżki miodu
Ubijamy jaja,mieszamy z jogurtem i cały czas ubijając dodajemy mąkę z solą i mleko.Odstawiamy na 15 min, po czym smażymy naleśniki.
W rondlu rozpuszczamy miód, dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki, starannie mieszamy - ciepła masą smarujemy naleśniki.
Oczywiście można odpuścić sobie miód, podać z samymi owocami albo chudym twarogiem lub farszami warzywnymi czy grzybowymi - polecam Mozna poeksperymentować np. dodając do ciasta starty żółty ser i przyprawy jak do pizzy
To na dzisiaj wszystko
Smacznego
Grażyna
-
To znowu ja
ZIELONA ZUPKA
brokuły
groszek / od II fazy/lub zielona soczewicę /w I fazie/
szpinak
fasolka szparagowa
feta light
cayenne,imbir,sól,pieprz
Warzywka gotujemy/ fasolkę gotujemy osobno/, miksujemy z fetą, doprawiamy do smaku i dodajemy fasolkę - świetna na ciepło i na zimno-)))
Warianty - zamiast fety rozpuszczamy topioną krówkę smieszkę,albo posypujemy startym serem
Na razie poświeżyłam wątek
Jutro znowu coś wpiszę-)))
-
I jeszcze cóś
Dorsz po prowansalsku
Dorsz po prowansalsku / Samo Zdrowie
Przygotowanie: 45 minut.
Składniki: 150 g filetów z dorsza - po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki - pół cukinii - 2 małe cebulki - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy z oliwek - 3 plasterki cytryny - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, świeżo mielony pieprz.
Wartość kaloryczna: 300 kcal.
Wykonanie:
1. Papryki pokrój w dość dużą kostkę, cukinię w plastry, cebulę w ćwiartki, a czosnek w cienkie plasterki.
2. Pokrojone warzywa smaż krótko na rozgrzanej oliwie i przełóż do naczynia do zapiekania.
3. Rybę przypraw solą i pieprzem, połóż na warzywach, obłóż plasterkami cytryny i posyp ziołami prowansalskimi.
4. Rybę z warzywami zapiekaj w gorącym piekarniku w temp. 180° C przez pół godziny
Zupa szczawiowa z lodem
Samo Zdrowie
Dla sześciu osób. Przygotowanie: 20 minut. Gotowanie: 10 minut. Schładzanie: 1 godz.
Składniki: 350 g szczawiu - cytryna - 3 ząbki czosnku - 1/2 ogórka - 5 jaj - szczypta ostrej papryki, sól.
Wartość kaloryczna: jedna porcja = 90 kcal.
Wykonanie:
1. Przejrzyj szczaw, opłucz go pod zimną wodą i posiekaj.
2. Zagotuj 1,5 l wody razem z solą i papryką. Kiedy zacznie wrzeć dorzuć szczaw i gotuj przez 10 minut.
3. Z trzech jaj oddziel żółtka i przełóż do miski. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Powoli wlewaj do miski gorącą zupę, przez cały czas mieszając, by nie ścięły się żółtka.
4. Odstaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki. Pozostałe 3 jajka ugotuj na twardo i podziel na połówki.
5. Tuż przed podaniem dorzuć do wazy ugotowane jajka, ogórka skrojonego w kostkę, rozgnieciony czosnek i 6 kostek lodu.
Nasza rada: zupę szczawiową możesz serwować w połówkach melonów, przyozdabiać świeżym szczawiem, jajkami lub cytryną.
Schabowe sznycelki w orzechach
Schabowe sznycelki w orzechach / Samo Zdrowie
Przygotowanie: 50 minut.
Składniki na 4 porcje: 400 g schabu - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - jajko - łyżka gazowanej wody mineralnej - 2 łyżki masła - sok z cytryny - sól, pieprz cayenne.
wartość kaloryczna, jedna porcja: 350 kcal.
Wykonanie:
1. schab pokrój w plasterki, lekko zbij tłuczkiem, skrop sokiem z cytryny, oprósz cayenne, odstaw na 1/2 godziny
2. roztrzep jajko z wodą mineralną i solą, obtocz w nim sznycelki, a potem w posiekanych orzechach
3. smaż na maśle po 4 minuty z każdej strony.
Dla potrzeb SB masło zastępujemy oliwą-)))
Pomidory faszerowane tuńczykiem
Pomidory faszerowane tuńczykiem / Samo Zdrowie
Przygotowanie: 15 minut.
Składniki na 4 porcje: 4 pomidory - puszka tuńczyka w sosie własnym - 2 ząbki czosnku - 4 łyżki majonezu light - zioła prowansalskie - cytryna - świeżo zmielony pieprz.
Wartość kaloryczna, jedna porcja: 150 kcal.
Wykonanie:
1. pomidory umyj, osusz, przekrój na połowy i dokładnie wydrąż, a następnie przekręć je, aby osączyć z soku
2. do osączonych połówek pomidora włóż po połowie łyżki majonezu, posyp ziołami prowansalskimi i pieprzem, a następnie napełnij osączonym z zalewy tuńczykiem
3. z wyszorowanej, sparzonej cytryny zetnij cienkie paseczki skórki. Pomidory skrop sokiem z cytryny i posyp paseczkami skórki z cytryny.
Polędwica z grzybami
INTERIA.PL
4 plastry polędwicy wołowej; 4 duże boczniaki; 2 pomidory; 1 ząbek czosnku; 2 jajka; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2-3 łyżki oleju; sól, pieprz.
Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - łatwe.
Czas przyrządzenia - 50 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 195 kcal.
Zawartość tłuszczu - mała.
Przyrządzanie
A. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Mięso umyć, osuszyć.
B. Na patelni rozgrzać olej - obsmażyć polędwicę z obu stron na silnym ogniu. Przełożyć ją na talerz, oprószyć solą i pieprzem.
C. Grzyby, czosnek oraz szczypiorek włożyć na pozostały ze smażenia tłuszcz. Razem smażyć przez 3 minuty. Wrzucić pomidory, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Po czym smażyć przez 3 minuty.
D. Mięso ponownie wyłożyć na patelnię - chwilę dusić na wolnym ogniu, tak, by potrawa była gorąca. Polędwicę przełożyć na talerze, obok podać grzyby, polać sosem. Potrawę serwować z łagodnymi surówkami.
Nasza rada
Jeśli zamiast boczniaków wolimy użyć pieczarek, trzeba ich wziąć dwa razy więcej
Pstrąg z migdałami
1 pstrąg lub dwa filety na osobę; 1 łyżka sparzonych i obranych migdałów lub płatków migdałowych; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżka masła lub oleju; sól, pieprz; świeża mięta i cząstki cytryny do przybrania.
Sprawioną rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Zdejmujemy z patelni, ale nie dopuszczamy do ostygnięcia. Na patelnię wrzucamy migdały i smażymy, aż pięknie się zezłocą.
Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę i listki świeżej mięty. Polewamy masłem z migdałami. Do smażonych migdałów dobrze jest dodać "naparstek" koniaku lub winiaku.
Jak widać pokopiowałam troche-)))
Papatki
Grażyna
-
Dzisiaj znowu mam zamiar trochę pokopiować-)))
Pasta z warzyw śródziemnomorskich
W sierpniu, kiedy świeżych warzyw jest pod dostatkiem i sa one dojrzałe i aromatyczne warto przygotowac sobie pyszną pastę na długie miesiące jesieni i zimy
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
1 bakłażan
1 czerwona papryka
2 duże pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
tłuszcz do duszenia
sól, słodka papryka w proszku
Bakłażany w oleju
Smażone plastry bakłażana z drobno posiekanym czosnkiem w mieszance oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek
Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pasteryzowania
Składniki:
1 kg bakłażanów
4 ząbki czosnku
tymianek
olej słonecznikowy
sól
Sposób przyrządzania:
Bakłażany pokroić w plastry o grubości 1 cm. Czosnek posiekać i smażyć na oleju na złoto. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni smażyć bakłażany po 2-3 minuty z obu stron.
Usmażone plastry bakłażanów układać ciasno w słoikach i delikatnie przyciskać, aby usunąć zbędny tłuszcz.
Dodać tymianek suszony i zalać olejem wymieszanym z oliwą z oliwek. Słoiki dokładnie zakręcić, następnie ustawić na blasze i wstawić do piekarnika na 40 minut.
Podawać na przystawkę, posypane posiekanym czosnkiem i skropione cytryną.
Bakłażany w ziołach
Bakłażany należą do tej grupy warzyw, których raczej nie spożywamy na surowo. Dlatego na zimę lepiej je "wpakować" w słoiki niż zamrozić... To drugie mogłoby się zresztą zakończyć małą kulinarną katastrofą...
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
1 kg bakłażanów
250 ml oliwy z oliwek
garść z suszonych ziół (bazylia, tymianek, oregano)
Sposób przyrządzania:
Bakłażany pokroić na plastry o grubości 1 cm (nie obierać ze skórki!!!), ułożyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku, uprzednio posmarowawszy oliwą. Posypać połową ziół - piec na złoty kolor. Po 10 minutach plasterki bakłażanów przewrócić na drugą stronę, posmarować oliwą, posypać resztą ziół. Gdy obie strony bakłażanów są juz rumiane wyjąć je i lekko ostudzić. Nakładać do słoików umieszczonych uprzednio na 15 minut w piekarniku. Zalać oliwą z oliwek. Słoiki napełniać tak, aby zostało około 2 cm poniżej gwintu. Dokładnie zakręcić, wstawić na 15 minut do piekranika nagrzanego na temperaturę 120 stopni.
Uwagi:
Doskonałe na przystawkę posypane żółtym serkiem lub podawane z plasterkami pomidorów. Można też stosować bakłażany jako dodatek do potraw.
Fasolka z pomidorami i czosnkiem
Lekkie, łatwe i przyjemne - danie w sam raz na lato.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
750 g zielonej fasolki
2 cebule
6 ząbków czosnku
4 duże pomidory
6 łzyek oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej bazylii
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Fasolkę umyć i oczyścić, dłuższe strąki przekroić na pół. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy. Do cebuli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fasolę i dusić przez dwie, trzy minuty, często mieszając. Zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości fasolki, tak aby prawie cała woda wyparowała. W tym czasie sparzyć pomidory, ściągnąć skórki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w kostki. Pomidory dodać do fasolki i ostrożnie mieszając dusić przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, polać dwiem łyżkami oliwy i posypać posiekaną bazylią.
Faszerowane jajka na szpinaku
Efektowny włoski pomysł na faszerowane, podsmażane jajka na twardo podawane na liściach blanszowanego szpinaku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 jaja
500 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka ziołowego twarożku
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąc zółtak i wymieszać je z posiekaną pietruszką i czosnkiem, parmezanem i twarożkiem. Doprawić do smaku. Przygotowaną masą napełniać połówki jaj, a wierzch uklepać łyżeczką.
Szpinak zblanszować, polewając na sicie najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dokładnie osączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę. Jaja smażyć najpierw od spodu, a potem podsmażyć od strony z nadzieniem. Na tłuszcz po wyjęciu jajek wrzucić szpinak, doprawić sokiem z cytryny, solą i gałką. Dusić 3-4 minuty.
Na półmisku ułożyć liście szpinaku, a na nich jajka.
Faszerowane jajka na szpinaku
Efektowny włoski pomysł na faszerowane, podsmażane jajka na twardo podawane na liściach blanszowanego szpinaku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 jaja
500 g świeżego szpinaku
1 ząbek czosnku
mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki tartego parmezanu
1 łyżka ziołowego twarożku
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Jaja ugotować na twardo w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyjąc zółtak i wymieszać je z posiekaną pietruszką i czosnkiem, parmezanem i twarożkiem. Doprawić do smaku. Przygotowaną masą napełniać połówki jaj, a wierzch uklepać łyżeczką.
Szpinak zblanszować, polewając na sicie najpierw wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dokładnie osączyć.
Na patelni rozgrzać oliwę. Jaja smażyć najpierw od spodu, a potem podsmażyć od strony z nadzieniem. Na tłuszcz po wyjęciu jajek wrzucić szpinak, doprawić sokiem z cytryny, solą i gałką. Dusić 3-4 minuty.
Na półmisku ułożyć liście szpinaku, a na nich jajka.
Gremolata
Pierwotnie ta kombinacja ostrych smaków podawana była razem z cielęciną. Okazuje się, że równie dobrze sprawdza się jako dodatek do lekkich dań z grilla.
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
otarta skórka z 2 cytryn
3 ząbki czosnku
pół szklanki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwagi:
Przygotowywać bezpośrednio przed podaniem.
Leczo
Najbardziej znane u nas węgierskie danie. My podajemy je w wersji bezmięsnej, za to z dodatkiem cukini.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
3 czerwone papryki
2 zielone lub żółte papryki
3 duże cebule
pół kilograma mięsistych pomidorów
30 dag cukini
3 łyżki oleju
po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
Sposób przyrządzania:
Cebulę oczyścić, pokroić na grube półplasterki. Zeszklić w dużym rondlu na rozgrzanym oleju. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dusić na małym ogniu często mieszając przez około 5 minut. Pomidory gotować przez 1 – 2 minuty we wrzątku, a następnie obrać ze skórki. Pokroić niezbyt drobno i dodać do duszących się warzyw. Wrzucić tez pokrojoną w kostkę cukinię. Dokładnie wymieszać, wsypać ostrą słodka paprykę oraz doprawić solą.
Dusić przez około 5 minut bez przykrycia do chwili aż pomidory się rozpadną, a papryka pozostanie nadal jędrna.
Uwagi:
Podawać z ciepłą bagietką i kieliszkiem czerwonego, węgierskiego wina.
Mrożone piure z dyni
Dynia jest wspaniałą podstawą wielu potraw. Świeża dostępna jest niestety tylko przez dwa - trzy miesiące. Czemu jednak nie rozkoszować się jej smakiem przez cały rok?
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
dynia
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, a jeśli jest większa - na ósemki. Dokładnie wydrążyć środek z nasionami. Pozostały miąższ cienko obrać ze skórki, a następnie poklroić na mniej więcej centymenrowe kawałki. W dużym rondlu rozgrzać olej i na niezbyt gorący wrzucić dynię. Podlać wodą i dusić na małym ogniu do miękkości. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem, a gdy ostygnie - zmiksować. Tak przygotowane piure wkładać do plastikowych pojemników lub torebek do mrożonek i - gdy jest zupełnie zimne- zamarażać. Mrożonkę można przechowywać co najmniej przez kilka miesięcy, a po rozmrożeniu używać do sosów, nadzienia, zapiekanek czy zup.
Marynowany camembert
Ciekawa mała przekąska do piwa oraz do wina popularna u naszych południowych sąsiadów
Czas przygotowania: 10 minut + 2 dni chłodzenia
Ilość porcji: 4
Składniki:
2 serki camembert
pół szkalnki oleju słonecznikowego
2 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
10 jagód jałowca
2 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
Sposób przyrządzania:
Seki pokroić w ćwiartki. Ułożyć w słoju o dużej średnicy. Wrzucić do niego ziarna pieprzu, listki laurowe, jagody jałowca, czosnek pokrojony w plasyteki oraz kawałeczki paryki. Zalać olejem, szczelnie zamknąć i przez dwa dni chłodzić w lodówce.
Marynowany kalafior
Zostrzający apetyt dodatek do potraw wg tradycyjnej receptury
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 duży kalafior
pół marchewki
1 mała cebulka
1 żabek czosnku
1 papryczka chilli
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
liście laurowe
pół szklanki octu spirytusowego
sól, pół łyżeczki cukru
Sposób przyrządzania:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i blanszować prze 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić. Nakładać do wyparzonych słoików wraz z plasterkami marchewki, cebuli, czosnku, kawałkami papryczki ziołami. Zalać octem wymieszanym z półtorej szklanki octu, cukrem i połówą łyżeczki soli. Dokładnie zakręcić. Pasteryzować przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Mieszane pikle
Kolorowa mieszanka różnych warzyw w octowej marynacie
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
200 g małych ogóreczków
1 marchew
pół kalafiora
4 małe cebulki
po 1 żółtej i czerwonej papryce
pęczek koperku
sól
450 octu ziolowego
po dużej łyżce ziaren pieprzu i gorczycy
Sposób przyrządzania:
Ogórki oczyścic i umyć. Marchewke umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Kawałki marchewki i różyczki kalafiora blanszować we wrzącej wodzie. Paprykę umyć i pokroić na małe kawałki. Koperek umyć, oberwać listki.
Warzywa i koperek ułożyć warstwami w wyparzonych słoikach. Ocet zagotować z 450 ml wody, 2 łyżkami soli, pieprzem i gorczycą. Wrzącą mieszanką zalać warzywa i szybko zakręcić słoiki. Przechowywać do trzech miesięcy.
Papryka kiszona
Kto powiedział, ża paprykę można tylko marynować? Oto alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za intensywnym smakiem octu.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 kg papryki
3 czuszki
4 ząbki czosnku
4 listki laurowe
3 łyżki ziaren kopru
2 łyżeczki ziaren kminku
po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
oki. 1,5 litra wody
2-3 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Paprykę dokładnie, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki. Czosnek obrać i pokroić w piórka. Czuszki oczyścic z gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Wodę zagotować z przyprawami. Słoiki wyparzyć, np. wkładając na 10 minut do gorącego piekarnika (ok.120 stopni). W słoikach układać paprykę, przekładając czosnkiem i kawałkami czuszek. Zalać przestygniętą nieco zalewą. Dokładnie wytrzeć gwint słoików i mocno zakręcać. Pasteryzować przez ok. 20 minut w gorącym piekarniku.
Papryka marynowana
Doskonała zaostrzająca apetyt przystawka lub drobny dodatek do potraw, a na dodatek żródło witamin na długie miesiące zimy i przedwiośnia.
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
kilka strąków różnokolorowej papryki
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
3-4 listki laurowe
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
1 szklanka octu spirytusowego 10%
4 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki. Słoiki wyparzyć, wstawiając np. na 10-15 minut do nagrzanego do 120-130 stopni piekarnika. Czosnek i cebulę obrać oraz pokroić w piórka. Paprykę układać w słoikach warstwami, przekładając cebulą, czosnkiem, przyprawami. Do wrzącej wody dodać ocet, sól, cukier i oliwę. Gdy nieco przestygnie, zalewać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki mocno zakręcać. Pasteryzować przez około 20 minut np. w gorącym piekarniku.
Papryka w oleju
Przygotowując kilka słoiczków papryki można się cieszyć jej smakiem nawet w środku zimy dodając ją do potraw lub podając jako przystawkę posypaną ziołami czy posypanym czosnkiem.
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki:
papryka
oliwa z oliwek
Sposób przyrządzania:
Paprykę oczyscić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż na 3-4 kawałki. Ułożyć na blasze w piekarniku pod rozgrzanym grillem skórką do góry. Przypiekać do czasu aż skórka lekko zbrązowieje. Wyjąć z piekarnika. lekko wystudzić i delikatnie zdjąć skórkę. Tak przygotowaną paprykę nakładać do słoiczków, które wcześniej na kwadrans umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Zalewamy oliwą z oliwek. Słoiczków nie napełniamy do końca, tak by zostało 2cm poniżej gwintu wolnego miejsca. Przed zakręceniem pukamy w denko, aby usunąć powietrze, dokładnie zakręcamy, wstawiamy do piekarnika o temperaturze 120 stopni na 40 minut
Paprykarz z pieczarkami
Najpopularniejsze grzyby na Węgrzech to pieczarki. Najpopularniejsza przyprawa to papryka.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
pół kilograma pieczarek
dwie cebule
trzy łyżki oleju
jedna czubata łyżka papryki w proszku
sól
Sposób przyrządzania:
Posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym oleju (w oryginale jest to smalec, ale my proponujemy nieco lżejszą wersję). Zdjąć z ognia i wsypać paprykę, a następnie dodać pokrojone w paski pieczarki oraz łyżkę papryki i pół łyżeczki soli. Dusić przez około 20 minut często mieszając, dodając niewielką ilość wody
Ratatouille
Pyszny gulasz warzywny rodem z Prowansji, który równie dobrze sprawdza się jako danie główne, jak i dodatek do potraw.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
500 g dojrzałych pomidorów
2 cebule
2 czerwone papryki
1 duży bakłażan
2 cukinie
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 listki laurowe
tymianek
sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić i zdjąć skórkę. Pokrajać na spore kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrajaną w krążki cebulę na rozgrzany na patelni tłuszcz. Dodac paprykę pokrajaną w cienkie paski. Smażyć przez 5 minut. Dorzucić bakłażany pokrojone w grubą kostkę oraz pomidory. Po 2-3 minutach dodać cukinię pokrajaną w plasterki, przeciśnięty czosnek, liście laurowe i reszte przypraw. POdawać z bagietką.
Uwagi:
Gdy nie można zdobyć wystraczająco aromatycznych i mięsistych pomidorów, można użyć pomidorów z puszki
Ryba po chińsku
Nieco zakakujące połączenie morskiej ryby oraz pieczarek i typowo orientalnego sosu
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
4 filety z mintaja lub innej morskiej ryby
1 cebula
500 g pieczarek
1 ząbek czosnku
łyżka imbiru
łyzka uprażonego ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyzki oleju
Sposób przyrządzania:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z przecisniętym przez praskę czosnkiem i imbirem smażyć przez chwilę aż zmiękną. Nastepnie dodać oczyszczone i pokrojone grzyby i dalej smażyć przez 2-3 minuty. Dodac dwie łyzki wody, sól, pieprz i sos sojowy. Dusić przez pięć minut. Część przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć płaty ryb, a na nich resztę grzybów. Pieć w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu rybę wraz z grzybami i sosem przełożyć na ogrzane talerze i posypać uprażonym sezamem.
Soja z pieczarkami
Pełnowartościowe, kompletne i zaskakująco smaczne danie
Czas przygotowania: gotowanie i przygotowanie 3h20min
Ilość porcji: 5
Składniki:
150 g soi
400 g pieczarek
2 marchewki
1 duże seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczki ostrej papryki
350 ml wywaru z soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz, sos sojowy
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania
Sposób przyrządzania:
Moczoną przez noc soję odcedzić, włożyć do garnka, zalać dużą ilością świeżej wody i gotować bez przykrycia przez ok. godziny. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować tak długo aż soja będzie miękka, czyli ok. 2 godziny. Ugotowaną soję odcedzić, zachowując ok. 350 ml wywaru.
Warzywa i pieczarki obrać i opłukać. Kalarepkę, pietruszkę, marchewkę i seler pokroić w drobne słupki. Dymkę pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W dużym garnku rozgrzać olej, wsypać paprykę, imbir i czosnek i smażyć chwilkę. Wsypać pokrojone warzywa i pieczarki. Smażyć przez 5 minut. Dodać ugotowaną soję. Wlać wywar wymieszany z mąka ziemniaczaną, winem, pastą pomidorową i sosem sojowym. Dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję udekorować szczypiorkiem.
Sos jogurtowy z orzechami
Idealny dodatek do wszystkich potraw z grilla
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
250 g jogurtu naturalnego
2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, tymianek)
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Orzechy i zioła drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Tatar z wędzonego łososia
Idealna przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem.
Czas przygotowania: 10 minut + 1/2 h chłodzenia
Ilość porcji: 2
Składniki:
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odorbiną sosu majonezowego.
Jak widać zaczynam wklejać również przepisy na przetwory.Smacznego!!!
-
Znalazłam niezły jadłospis na całe 14 dn iI fazy, dla tych które nie lubia same kombinować
Jadłospis fazy I (14 dni)
1.
Śniadanie
2 babeczki jarzynowe, quiche, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa (np. Honey Bush czy Rooibos), ewentualnie ze słodzikiem
Quiche: 300 g mrożonego szpinaku włóż na 2,5 minuty do mikrofalówki. 12 foremek do babeczek wysmaruj tłuszczem. Wymieszaj w misce 3 jajka, 3/4 szklanki startego sera żółtego light, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki, 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli i 3 krople ostrego sosu paprykowego. Rozdziel masę do foremek. Piecz w temp. 180°C ok. 20 minut.
Przekąska
Plaster (ok. 30 g) sera mozzarella light lub camembert light
Obiad
Kawałki piersi kurczaka z grilla (ok. 100 g) z sałatą rzymską (lub inną) polaną 2 łyżkami balsamicznego sosu winegret.
Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light, np. Krówka Śmieszka
Kolacja
Łosoś z rusztu (ok. 150 g) z rozmarynem, Szparagi gotowane na parze, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki i kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy i octu, solą i pieprzem. Łosoś: wymieszaj łyżeczkę oliwy, soku z cytryny, posiekanych liści rozmarynu oraz sól, pieprz i posiekany ząbek czosnku. Mieszanką natrzyj łososia, piecz na grillu ok. 6 minut.
Deser
Krem waniliowy :1/3 opakowania (50 g) serka light Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego i odrobiną słodziku do smaku.
2.
Śniadanie
2 jajka smażone na odrobinie oliwy, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie ze słodzikiem
Przekąska
1-2 roladki z indyka: plaster gotowanej piersi z indyka ułóż na liściu sałaty posmarowanej majonezem z kolendrą (przepis poniżej). Dodaj szalotkę (odmiana cebuli) lub małą cebulkę i wąski pasek papryki. Zwiń w ciasną, podobną do cygara roladkę. Majonez z kolendrą: zmiksuj na gładką masę 3/4 szklanki majonezu light, 2 łyżki kolendry (np. Kamis), łyżkę soku z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego, ząbek czosnku.
Obiad
Sałatka South Beach z tuńczykiem: włóż do miski tuńczyka w sosie własnym z puszki (ok. 170 g), posiekane warzywa: 1/3 szklanki ogórka, 1/3 szklanki awokado, 1/3 szklanki selera, 1/3 szklanki rzodkiewki, szklankę sałaty. Polej sosem z oliwy i soku z cytryny.
Sos: wymieszaj 4 łyżeczki oliwy z oliwek (extra vergine), 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki drobno posiekanego czosnku, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Przekąska
Seler z trójkącikiem serka topionego light
Kolacja
Pieczona pierś kurczaka, Pieczony bakłażan z papryką, Sałatka z: warzyw liściastych, ogórka, papryki i pomidorków koktajlowych, przyprawiona 2 łyżkami sosu winegret. Bakłażan z papryką: w naczyniu do zapiekanki umieść obrany, przepołowiony i pokrojony w plasterki bakłażan, 3 papryki (2 czerwone, 1 zielona) pokrojone w grube paski, cebulę w plasterkach. Polej warzywa 1/4 szklanki oliwy (extra vergine) i posyp świeżą bazylią (wg uznania). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz 20 minut.
Deser
Krem cytrynowy: ubij na parze żółtko z kroplą esencji cytrynowej i wy-mieszaj z ubitym na pianę białkiem ze szczyptą słodziku. Krem możesz jeść na gorąco lub schłodzony.
3. Śniadanie
Omlet z pieczarkami, Szklanka soku warzywnego, Kawa bezkofeinowa lub herbata bezteinowa, ewentualnie z odrobiną odtłuszczonego mleka i słodzikiem Omlet: wymieszaj 2 jajka na jednolitą masę. Wylej ją na patelnię teflonową posmarowaną oliwą. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go 1/4 szklanki pokrojonych pieczarek i 1/4 szklanki wiórków sera mozzarella light. Smaż do czasu, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp omlet posiekaną natką.
Przekąska
Plaster żółtego sera light
Obiad
Ryba w jarzynach: filet z dorsza natrzyj pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny (do smaku), a następnie upiecz w folii. Podawaj z duszonymi warzywami z 1/3 opakowania mrożonki wielowarzywnej (sprawdź, czy w składzie są jedynie warzywa dopuszczalne w I fazie), przyprawionymi łyżką przecieru pomidorowego i ziołami (wg upodobań).
Przekąska
Pasek papryki i plaster sera żółtego light, owinięte w liście sałaty
Kolacja
Stek z polędwicy wołowej, czyli rozbity kawałek mięsa, przyprawiony i usmażony na patelni posmarowanej oliwą, Brokuły gotowane na parze, Purée South Beach Purée: 4 szklanki różyczek kalafiora (może być mrożony) ugotuj do miękości na parze. Zmiksuj z 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Deser
Krem kawowy: 1/2 szklanki serka czekoladowego Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, szczyptą bezkofeinowej kawy rozpuszczalnej i odrobiną słodziku . Schłodzony deser posyp startą kostką gorzkiej czekolady.
4.
Śniadanie
Jajko sadzone na bekonie z dodatkiem czerwonej fasolki, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Przekąska
Serek homogenizowany Figura 3% z ogórkiem
Obiad
Sałatka szefa kuchni: na liściu sałaty połóż plaster gotowanej szynki wieprzowej, plaster wędliny drobiowej i sera niskotłuszczowego. Skrop oliwą z oliwek i octem winnym, przypraw do smaku świeżymi ziołami.
Przekąska
Garść pistacji
Kolacja
Sola z fasolką i sałatką Ryba: filet z soli włóż na 30 minut do marynaty (wymieszane: sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka imbiru, posiekany ząbek czosnku i łyżka posiekanej cebuli). Upiecz w piekarniku. Zjedz z ugotowaną fasolką szparagową (szklanka) i sałatką.
Sałatka: kilka rzodkiewek pokrój w plasterki, dodaj pokruszoną fetę light, starty ogórek, łyżeczkę ziół prowansalskich. Skrop oliwą.
Deser
Krem ze skórką cytrynową: 1/3 opakowania (50 g) serka Rolmlecz wymieszaj z 1/4 łyżeczki olejku waniliowego, 1/4 startej skórki cytrynowej i słodziku.
5.
Śniadanie
Sałatka śledziowa z fasolką, Szklanka soku wielowarzywnego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach), Sałatka: ugotuj szklankę fasolki szparagowej. Podziel płat śledziowy na kawałki i wymieszaj z fasolką, pokrojoną cebulą, pokrojonym gotowanym jajkiem, łyżką tartego chrzanu, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Przekąska
Szaszłyk serowy: nadziej naprzemiennie 1/8 papryki, trójkącik sera topionego light, 1/4 pomidora.
Obiad
Zupa pieczarkowa, Polędwica wołowa z rusztu, Sałatka: z sałaty, ogórka, zielonej papryki oraz kilku pomidorków koktajlowych, doprawiona odrobiną oliwy, octu i soli.
Zupa: szklankę pokrojonych pieczarek skrop sokiem z cytryny i razem ze średnią cebulą uduś w garnku. Zalej szklanką bulionu warzywnego, dopraw majerankiem.
Przekąska
Kawałek wędzonego łososia, świeży ogórek
Kolacja
Pieczony kurczak z gotowanym szpinakiem, Sałatka warzywna z sosem winegret (patrz: kolacja dzień 3.) Kurczak: połówkę średniej piersi natrzyj czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i oliwą z oliwek. Piecz w temp. ok. 220°C. Podawaj ze szpinakiem zmieszanym z łyżką sera żółtego light i posypanym zmielonym orzechem włoskim.
Deser
Krem rumowy: pucharek bitej śmietany light z odrobiną olejku rumowego, posypanej gorzkim kakao.
6. Śniadanie
Jajecznica na wędlinie ze świeżymi ziołami, 2/3 szklanki soku pomidorowego, Kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach)
Przekąska
Plaster sera żółtego light, ogórek kwaszony
Obiad
Sałatka z kapusty: ćwierć główki kapusty drobno poszatkuj, dodaj do niej pokrojoną w paseczki świeżą paprykę, pokrojone tak samo 2 plastry wędliny drobiowej i kilka łyżek osączonej czerwonej fasoli z puszki. Przypraw sosem z 2 łyżek musztardy, łyżki oliwy oraz łyżeczki soku z cytryny.
Przekąska
1/2 szklanki niskotłuszczowego serka wiejskiego z drobno pokrojonymi ogórkiem i pomidorem
Kolacja
Pstrąg z rusztu z warzywami: filet z pstrąga (ok. 150 g) natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku lub na ruszcie. Podawaj z warzywami przygotowanymi w następujący sposób: małą cukinię, kabaczek i paprykę pokrój w kawałki. Przypraw do smaku wybranymi ziołami i skrop oliwą. Piecz w piekarniku, w temperaturze 220°C.
Deser
Mus waniliowy: w misce umieszczonej w gorącej wodzie rozpuść łyżkę żelatyny (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu). Dodaj kroplę esencji waniliowej i jajko ubite z odrobiną słodziku na kogel-mogel. Podgrzewaj, intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Podawaj lekko schłodzony.
7. Śniadanie
Omlet z wędzonym łososiem, Sok wielowarzywny, kawa lub herbata (takie same jak przy poprzednich śniadaniach) Omlet: na patelni, na łyżeczce oliwy, uduś pokrojony w plastry pomidor. Dodaj 2 pokrojone w paski plastry łososia (ok. 200 g) i zalej roztrzepanymi jajkami (wystarczą 2). Przypraw solą, pieprzem i estragonem.
Przekąska
Twarożek z rzodkiewkami
Obiad
Sałatka z kurczaka: połówkę ugotowanej piersi kurczaka pokrój w kostkę, wymieszaj z kiełkami sojowymi i drobno pokrojonymi 2 cebulkami dymkami. Podawaj na sałacie skropionej oliwą z oliwek i octem winnym.
Przekąska
2 plasterki niskotłuszczowej mozzarelli z 2 plasterkami pomidora, skropione octem balsamicznym (lub innym) i oliwą z oliwek, posypane czarnym pieprzem
Kolacja
Pieczona cielęcina, Sałatka: z sałaty, ogórka i zielonej papryki z oliwą z oliwek, octem, przyprawami, Cielęcina: udziec cielęcy pokrój w plastry (ok. 200 g każdy). Natrzyj solą, pieprzem i oliwą, zrumień na małym ogniu ze wszystkich stron. Dodaj cebulę pokrojoną w ósemki, seler naciowy (ewentualnie 1/2 średniego, korzennego), kilka suszonych grzybów i zalej szklanką bulionu warzywnego. Przypraw oregano, tymiankiem, zagotuj. Przełóż do brytfanki i piecz do miękkości. Doskonale smakuje na gorąco oraz na zimno.
Deser:
Krem rumowy: dwa żółtka utrzyj ze słodzikiem (ok. 1/4 łyżeczki). Dodaj kropelkę aromatu rumowego.
8.
Śniadanie Omlet z brokułami, Napoje jak w 2. dniu diety, Omlet: na łyżeczce oliwy uduś talarki cebuli. Roztrzep 2 jajka z pieprzem, solą i szczyptą sody oczyszczonej. Wymieszaj ze szklanką brokułów i cebulą. Masę wlej na patelnię. Kiedy omlet zacznie się ścinać, posyp go startym serem żółtym light.
Przekąska
"Roladka" z cielęciny: plaster zimnej cielęciny (ugotowanej lub usmażonej) posmaruj musztardą i przełóż sałatą. Włóż do środka ćwiartkę ogórka konserwowego. Zwiń mięso w rulonik.
Obiad
Sałatka fasolowa: uduś na łyżce oliwy kilka opłukanych i pokrojonych w plasterki pieczarek. Zalej je łyżką octu jabłkowego (lub innego) i odstaw na 30 minut do "przegryzienia". Następnie dodaj 1/2 szklanki białej fasoli i pokrojoną w paski paprykę. Dopraw solą i pieprzem. Zjedz na liściach sałaty z kawałkiem sera camembert light.
Przekąska
Gałązka selera naciowego i plaster serka topionego light
Kolacja
Rozbita i przyprawiona solą i pieprzem polędwica, smażona na łyżce oliwy z pokrojoną w plastry cebulą, posypana rozmarynem (najlepiej świeżym), Gotowany kalafior, Mieszanka sałat, np. rzymska, lodowa, roszponka, polana oliwą i octem, posypana czarnym pieprzem i solą
Deser
Beziki z bitą śmietaną: 3 białka ubij ze słodzikiem na sztywną pianę. Wymieszaj ze szczyptą proszku do pieczenia. Na papierze pergaminowym zrób kleksy z piany. Bezy piecz w temperaturze 110°C, aż zrobią się suche. Możesz zjeść je z odrobiną bitej śmietany light.
9. Śniadanie
Jajecznica z wędliną drobiową, Napoje jak w 1. dniu diety
Przekąska
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
Obiad
Sałatka grecka: wymieszaj 8 liści sałaty porwanej na kawałki, plastry ogórka, kawałki pomidora, 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 1/2 szklanki odtłuszczonej fety, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę oregano i szczyptę soli.
Przekąska
Garść orzeszków ziemnych
Kolacja
Polędwica z soczewicą: pokrojoną cebulę usmaż na łyżce oliwy. Dodaj 1/2 szklanki soczewicy, kawałek polędwicy (200 g), pokrojony w kostkę, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś ok. 20 minut. Połącz z ugotowaną fasolkę szparagową, dopraw do smaku.
Deser
Krem cytrynowy (przepis z 2. dnia)
10.Śniadanie
Omlet z 2 jajek z szynką i cukinią, Napoje jak w 2. dniu diety
Przekąska
Mozzarella z ogórkiem i świeżą bazylią
Obiad
Sałatka nicejska: zmieszaj szklankę ugotowanej fasolki szparagowej z pokrojonymi: pomidorem, papryką, ogórkiem, 2 jajkami na twardo, puszką anchois, kilkoma czarnymi oliwkami, puszką tuńczyka w sosie własnym, kilkoma orzechami włoskimi. Polej sosem przygotowanym z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, czosnku i przypraw.
Przekąska
Serek wiejski light z koperkiem
Kolacja
Sznycle wołowe, Brokuły gotowane na parze, Sznycle: obsmaż plastry szynki wołowej na łyżce oliwy z oliwek. Podlej bulionem warzywnym i uduś do miękkości.
Deser
Krem migdałowy: miskę wstaw do gorącej wody. Wlej do niej łyżkę rozpuszczonej żelatyny (przygotowanej wg przepisu na opakowaniu), dodaj jajko ubite ze słodzikiem. Mieszaj, aż masa zgęstnieje, dodaj 3 łyżki bitej śmietany light, posyp płatkami migdałowymi.
11.
Śniadanie
Omlet serowy, Napoje jak w 2.dniu diety, Omlet: 2 jajka ubij ze szczyptą soli, pieprzu i świeżym lubczykiem. Wylej na patelnię i dodaj łyżkę pokruszonej fety light.
Przekąska
Roladki z wędliny, sera i sałaty
Obiad
Pieczone dzwonko łososia, Gotowany kalafior, Sałatka, np. z mieszanych warzyw liściastych, ogórka, zielonej papryki i pomidorów, polana sosem winegret
Przekąska
Garść pistacji
Kolacja
Pierś z indyka w imbirze, Gotowane brokuły i fasolka szparagowa, Indyk: mięso natrzyj marynatą sporządzoną z łyżki soku z cytryny, ząbka czosnku, łyżeczki imbiru i pieprzu. Odstaw na 10 minut i usmaż do miękkości na oliwie z oliwek (ok. 8 minut).
Deser
Bezy z bitą śmietaną light (przepis z 8. dnia)
12.
Śniadanie
Omlet z brokułami i szynką, Napoje z 1. dnia diety, Omlet: na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż drobno pokrojony plaster szynki. Roztrzep 2 jajka z solą i pieprzem. Dodaj szklankę różyczek brokułów. Masę wlej na patelnię i usmaż omlet.
Przekąska
Twarożek wiejski light z pomidorem i oregano
Obiad
Sałatka z tuńczyka z warzywami: osącz rybę z zalewy. Rozdrobnij widelcem i wymieszaj z: pokrojonym ogórkiem kwaszonym, cebulą, łyżeczką oliwy z oliwek i soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj na liściach sałaty.
Przekąska
Plaster sera żółtego light
Kolacja
Ryba z estragonem, Szpinak z jajkiem i czosnkiem, Ryba: filet z dorsza skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, pieprzem i estragonem. Zawiń w folię aluminiową. Upiecz rybę na grillu lub w piekarniku. Szpinak: na patelni teflonowej odparuj szklankę mrożonego szpinaku, dodaj jajko i pokrojony czosnek. Wszystko wymieszaj.
Deser
Krem kawowy (przepis z 3. dnia)
13.
Śniadanie
Jajka smażone na chudym bekonie, Napoje jak w 2. dniu diety, Przekąska, Seler naciowy, cząstką serka kiri light
Obiad
Szaszłyki z polędwicy: kawałki mięsa, cebuli, pomidora i papryki nadziej na szpad-ki, przypraw. Piecz w piekarniku (temp. ok. 200°C) 15 minut. Zjedz z sałatką warzywną dozwoloną w I fazie diety.
Przekąska
Twarożek wiejski light z cząstką awokado
Kolacja
Potrawka z wołowiny i fasolki szparagowej, Sałata z oliwą, solą i pieprzem Potrawka: podsmaż na oliwie pokrojoną szynkę wołową i cebulę. Dodaj szklankę bulionu warzywnego i duś do miękkości. Dołóż ugotowaną fasolkę. Podgrzewaj kilka minut.
Deser
Krem waniliowy (przepis z 1. dnia)
14. Śniadanie
Jajecznica z grzybami i cebulką, Napoje jak w 1. dniu diety
Przekąska
Plaster wędliny drobiowej posmarowany majonezem i posypany kiełkami
Obiad
Indyk z kapustą włoską: pierś indyka natrzyj oregano, czosnkiem, pieprzem i solą. Skrop sokiem z cytryny i upiecz w folii aluminiowej. Na oliwie podsmaż lekko 2 orzechy włoskie, pęczek posiekanej dymki i 1/4 łyżeczki curry. Dodaj poszatkowaną kapustę włoską, 1/4 szklanki bulionu warzywnego. Duś, aż wszystkie składniki zmiękną.
Przekąska
Plaster sera żółtego light
Kolacja
Kolorowe danie rybne: na łyżce oliwy podsmaż po strąku papryki czerwonej i zielonej, pokrojonych w kostkę, oraz cukinię pokrojoną w plasterki. Warzywa oprósz łyżeczką słodkiej papryki, dodaj kilka łyżek czerwonej fasoli, dopraw solą i pieprzem. Następnie dołóż pokrojoną na kawałki gotowaną rybę (np. mintaja) i wymieszaj. Jeśli nie lubisz ryby gotowanej, zastąp ją wędzoną lub z rusztu.
Deser
Pucharek bitej śmietany light
[/b]
-
Coś widzę ,że tylko ja odwiedzam ten wątek
-
Grażynko ja też odwiedzam, wczoraj druknęłam sobie caly jesteś boska
buziaczki!
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki