Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Białko

  1. #1
    MLT
    MLT jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    08-04-2004
    Posty
    0

    Domyślnie Białko

    Witam serdecznie. Mam pytanie. Jakie jest najlepsze źródło białka? Musze spożywać go w zwiększonych ilościach i dlatego pytam. Jaka jest jego zawartość w jajku kurzym. I ile w końcu takich jajek (bez żółtek) można bezpiecznie zjeść dziennie?

  2. #2
    SZEFLERA jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-07-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    Szczerze mówiąc nie wiem ile dziennie można zjeść jajek, ale dużo białka znajdziesz nie tylkow jajkach i mięsie. Ja jestem wegetarianką i głównym źródłem białka, poza jajkami, są dla mnie warzywa, głównie strączkowe. Białko znajdziesz w soji, fasoli, grochu, bardzo dużo białka jest w bobie (mniam). Z 'wynalazków' polecam korzystanie w kuchni z ziaren (soczewica, cieciorka, fasolka mung - moje 3 ulubione)
    Pozdrawiam

  3. #3
    woodman jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    17-07-2004
    Posty
    0

    Domyślnie

    Dobre źródła białka to m.in ryby, chude mięso, np. kurczak i indyk oraz sery, szczegolnie twaróg.

  4. #4
    Koconek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    26-01-2005
    Posty
    2

    Domyślnie

    Cześć

    Dużo białka znajdziesz także w produktach sojowych: mleko , tofu , pasztety sojowe itp.

    Jeśli jestes na diecie wysokoproteinowej możesz zjeść spokojnie np.
    3białka na sniadanie,
    80g chudej szynki drobiowej na 2śniadanie ,
    obiad: 150g chudej ryby(nie wędzona i nie z puszki) lub kurczaka + 100-150g gotowanego kalafiora , brokuł , szpinaku lub zielonej fasolki do wyboru +sałatę ,
    jako przekąskę 100gkalafiora lub brokuł
    i kolacja jak obiad.

    Warunkiem stosowania takiej diety jest spożywanie dodatkowo obowiazkowo 2łyzek dziennie oliwy tłoczonej na zimno (ze wzgledu na niską zawartość tłuszczów w diecie , a co za tym idzie kłopotów jelitowych przy ich niedoborze), picie min.1,5-2l wody niegazowanej niskosodowej oraz nie uzywanie soli (tak,tak rybka bez soli)!

    Idea tej diety jest wyeliminowanie z jadłospisu weglowodanów. Jest to dieta stosowana przed zawodami przez zawodowych sportowców i tu co najważniejsze:
    PODCZAS TEJ DIETY NALEŻY ĆWICZYĆ!!!

    Nie polecam jej jednak , ponieważ jest bardzo rygorystyczna , nie zmienia nawykow żywieniowych , a dodatkowo bez cwiczeń fizycznych i dalszej innej diety po jej zakończeniu gwarantuje kosmiczne jojo.

    Mozna ja zastosować jako tzw. "zachęcacz" , bo szybko traci się na wadze , ale po zakończeniu (max.2 tygodnie) trzeba nadal pozostawać na diecie np. 1000kcal.

    To tyle.Pozdrowionka!

  5. #5
    Awatar wiedzmaPL
    wiedzmaPL jest nieaktywny Znany na Dieta.pl
    Dołączył
    09-08-2005
    Mieszka w
    London Kanada
    Posty
    478

    Domyślnie

    Naturalne zrodlo zalezy czy chcesz z tluszczem czy nie. Jesli bez to produkty light.
    Indyk, piersi z kurczaka, mleko i przetwory, serki kefiry jogurty.
    Ryby - tunczyk z wody mala puszka zawiera 21 g bialka a tylko 0.7 g tluszczu.
    Sery twarde tzw zolte maja oprocz bialka duzo tluszczu wiec polecam te z mniejsza zawartoscia.
    Dobry jest koktajl : owoce jogurt waniliowy, albo ekstrakt mleko i toche protein.
    Jesli chodzi o jaja o to bialko nie zoltko. Jedz na twardo jak lubisz ale bez zoltka. Bialy ser - twarog z owocami albo ziolami.


    pozdrawiam


    wiedzmaPL

  6. #6
    BlowYa jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    28-03-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    A właśnie,że żółtko ma więcej białka niż białko jaja.....
    Tylko,że ma też więcej kalorii i cholesterolu.
    NAjlepeij jest jeśc całe jajko,wtedy jest po trochu wszystkiego,
    Tygodniowo można zjeśc cos ok.4 jajek

  7. #7
    Arianek jest nieaktywny Nowy na forum
    Dołączył
    27-05-2005
    Posty
    0

    Domyślnie

    BlowYa, ale jeśli on ćwiczy na siłowni to wypadałoby takich jajek zjeść 5 w posiłku żeby te 30 gram białka spożyć przynajmniej i dlatego je się samo białko które ma więcej i bardziej pełnowartościowe białko niż żółtko (dlatego że jajko składa się w proporcjach 2:1 dla białka, które faktycznie w 100g. ma 10 gram białek, a żółtko 15, ale jest go 2 razy mniej w jajku.)

Zakładki

Zakładki
-->

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •