Konwersacja pomiędzy tardiska i Yoginka77

16 Wpisy w profilu

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
  1. Mówisz i masz ja też jestem eksperymentatorką kulinarną hihi... Rzeczywiście kasza jaglana ma najwięcej witamin i wspaniale ochrania nasz układ pokarmowy, mnie osobiście wyleczyła ze stanów wrzodziejących żołądka (czego zresztą nabawiłam się w ciąży) no ale zdaję sobie sprawę że nie każdy lubi tego typu drobne kasze. A to mój przepis na "zielony sos": kawałek pory, kilka pieczarek, szpinak mrożony lub świeży, garść zielonego groszku, łyżka oliwy na której na początku podsmażam delikatnie pora, a na koniec trochę jogurtu żeby zabielić lekko (poza tym szpinak lubi dodatek białka)... oczywiście sól, lub wegeta, trochę pieprzu, obowiązkowo czosnek żeby nadać smak szpinakowi, ja dodaję jeszcze curry i dość często pieprz cayenne ( ale warto spróbować własnych przypraw ulubionych) i już całkiem na koniec posiekany koperek i pietruszkę.
  2. o jak dobrze, dzięki za przepisy. Będę miała na dzień skrobiowy. Ja zazwyczaj robiłam ją wg pięciu przemian do zupy śniadaniowej (z cytryną i różnymi nasionami) i to była jedyna wersja, gdzie dawałam sobie z nią radę. Uwielbiam wszystkie kasze a ta, zdaje się, że najzdrowsza, smakowo nie podchodzi mi w ogóle. Nawet w zupie to tak średnio. Ale z dyniową jeszcze nie robiłam. Zrobię. Mam jeszcze zamrożoną dynię to spróbuję. Na słodko powiadasz..., zazwyczaj to mannę zaprzęgałam do owocowo słodkich dań, ale dobra. Ja eksperymentator kulinarny to zrobię. Z warzywami niestety ciężko mi zjeść. Zjem jak muszę W papryce też próbowałam no i zjadłam, owszem, ale nie przypominam sobie, abym to powtórzyła ;D Dziękuję pięknie za pomysły. Już nie mogę doczekać się dnia skrobiowego i wersji z owocami
  3. no i jeszcze zostaje zupa dyniowa z kaszą jaglaną czyli podstawowe warzywa na zupę (marchew, seler, pietruszka, cebulka) trę na tarce, jak się chwilę pogotują dodaję dynię pokojoną w kostkę, na koniec zieleninka jakaś - kaszę gotuję osobno - 2-3 łyżki kaszy do miseczki i zalewam zupą (można też zrobić w wersji zupa-krem wtedy razem z kaszą się miksuje) dla smaku można dodać śmietanę jak ktoś używa albo chudy jogurt ach no i muszę dodać że oczywiście można do tego dodać jakieś mięso - ja nie jem więc zapominam o tym podając przepisy
  4. hej widziałam że szukasz przepisów na coś z kaszą jaglaną nie wiem w jakiej postaci próbowałaś ją jeść ale ja uwielbiam ją w wersji na słodko czyli z owocami - banan, jabłko ewentualnie dodatek rodzynek i suszonych moreli, do tego ja dodaję podczas gotowania trochę mleka sojowego ale można też dodać zwykłe mleko, no i obowiązkowo cynamon, wanilia Oprócz tego też robię kaszę z warzywami (cebulka, pieczarki, cukinia, papryka, groszek itp, dużo curry i kurkumy i co kto tam lubi...dla nieodchudzających się polecam trochę tartego sera żółtego na koniec ) - taką mieszanką warzyw z kaszą można też nadziać paprykę, bakłażana lub inne warzywko...
  5. ooo, super! Dzięki wielkie. Właśnie o coś takiego mi chodziło
  6. a proszę bardzo to mój przepis na "sałatkę zieloną": brązowy ryż ugotowany (1 torebka), gotowany brokuł, garść gotowanego groszku zielonego, 2 jajka na twardo, 2 ogórki kiszone, kawałek pora lub cebulka czerwona, kilka oliwek zielonych (jak lubisz), pół opakowania jogurtu naturalnego wymieszanego z 2 łyżeczkami musztardy, zioła do smaku i oczywiście troszkę soli
Pokazuje wiadomości od 11 do 16 z 16
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2