Wapń spośród wszystkich składników mineralnych ma największy udział w budowie organizmu. Wapń i fosfor, pozostając ze sobą we wzajemnym stosunku dwa do jednego, zapewniają prawidłowy stan kości i zębów. Wapń i magnez utrzymują prawidłową czynność układu sercowo-naczyniowego. wapń w organizmie niemal w całości odkładany jest w kościach i zębach. Wapń pochodzący z rozpadu starych komórek kostnych jest ponownie wchłaniany w prawie 20 procentach i przeznaczony do budowy nowych komórek. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wapnia jest dostateczna ilość witaminy D w organizmie. Aby zapobiegać tak powszechnemu zjawisku związanemu ze starzeniem jak
osteoporoza
(rzeszotnienie kości), wapń jest potrzebny na każdym etapie życia. W organizmach młodych ludzi minerał te wykorzystywany jest do maksymalnego zwiększenia masy kostnej, czyli ilości tkanki kostnej, na starość zapobiega jej zbyt szybkiej utracie. Kości są najgrubsze w trzeciej dekadzie życia, a największy przyrost ich masy ma miejsce w wieku dorosłym. Dlatego tak ważne,
szczególnie dla dziewcząt
jest nagromadzenie odpowiedniego zapasu wapnia w organizmie przed okresem pokwitania, a najpóźniej przed 25 rokiem życia. Zapobiega pojawiającemu się z wiekiem nadciśnieniu tętniczemu krwi. Wapń jest szczególnie skuteczny w przypadku starszych osób, u których wzrost ciśnienia tętniczego krwi związany jest z nadmiernym spożyciem sodu (np. sól kuchenna). Naukowcy twierdzą, że kobiety przed monopauzą powinny spożywać około 1000 miligramów wapnia dziennie, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na ten składnik i utrzymać prawidłowy stan kości. Po menopauzie zalecane jest spożywanie już 1500 miligramów wapnia.
Hamuje rozwój nowotworów.
Jest to kolejna korzyść płynąca z przyjmowania odpowiednio dużych ilości wapnia - zahamowanie mnożenia się komórek, w których mogą powstać komórki nowotworowe. W świetle badań z Uniwersytetu Minnesota, dzienna dawka 2 mg wapnia wpływa na normalizację procesu powstawania komórek w jelicie grubym w przypadku osób szczególnie narażonych na rozwój nowotworu w tej okolicy. Do tej pory opublikowano już wiele prac sugerujących przecinowotworowe działanie wapnia. Obniża poziom cholesterolu w krwi. Wapń działa na układ pokarmowy, zmniejszając wchłanianie cząsteczek tłuszczów. Tłuszcze zwierzęce są szczególnie bogatym źródłem cholesterolu, dlatego też nazywa się je czasem "bombą cholesterolową". Najlepszym więc sposobem niedopuszczenia do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi jest ich unikanie albo zmniejszone wchłanianie przez układ pokarmowy. Właśnie ten mechanizm wykorzystuje wapń.
Korzyści
- kształtuje kościec i zęby
- utrzymuje prawidłową pracę serca
- łagodzi bezsenność
- bierze udział w metabolizmie żelaza
- uczestniczy w przekazywaniu impulsów w obrębie układu nerwowego
Magnez
Nie warto narażać się na ryzyko, jakie niesie ze sobą zbyt niskie spożycie magnezu. Pierwiastek ten pozwala dłużej zachować młodość i ochrania serce. Nawet niewielkie niedobory magnezu powodują skrócenie długości życia i zwiększają tempo starzenia się organizmu. Z jednej strony z wiekiem pojawia się tendencja do spożywania produktów zawierających mniej magnezu, a z drugiej spada zdolność wchłaniania tego pierwiastka w układzie pokarmowym. Niedobór magnezu, jak wykazały doświadczenia prowadzone na zwierzętach, powoduje znaczne przyspieszenie procesów starzenia sie organizmu. Badania prowadzone we Francji sugerują, że główną przyczyną przyspieszenia procesów starzenia się organizmu przy niedoborze magnezu jest zwiększenie aktywności wolnych rodników w komórkach. Same komórki również wydają się być bardziej podatne na zniszczenia dokonane przez wolne rodniki. Osoby, którym
dieta dostarcza zbyt mało magnezu, są bardziej narażone na choroby serca - wynika z około dwudziestu doświadczeń prowadzonych na dużych populacjach na całym świecie.
.
Zakładki