DIETETYK - ZAKLINACZ KALORII
Jeśli gotowanie Cie nie przeraża, a do tego jesteś ciekawa, dlaczego cukier jest słodki, to może warto pomyśleć o studiowaniu na wydziale technologii żywności i zywienia?
Ukończenie tego kierunku sprawi, że staniesz się "chodzącą encyklopedią" wiedzy o jedzeniu. Będziesz potrafiła nei tylko planować dietę dla ludzi zdrowych i chorych (np. otyłych), ale też projektować nowe produkty spożywcze oraz oceniać, czy proponowane w mediach kolejne diety-cud są bezpieczne, zdrowe i skuteczne. Nauczysz się również badać stan żywności dostępnej w sklepach. A jeśli sama w przyszłości zechcesz produkować żywność, zdobędziesz umiejętności z zakresu organizowania produkcji spożywczej łącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz będziesz wiedziała, jak przeprowadzić jej kalkulację ekonomiczną.
Oficjalna nazwa, nadana przez Ministerstwo Edukacji Narodowej, "technologia żywności i żywienie człowieka" kryje w sobie dwie różne specjalności. Studenci technologii żywności uczą sie technik wytwarzania żywności. - Natomiast "żywienie człowieka" dotyczy wpływu żywności (węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikroelementów itp.) na organizm, jego zdrowie i funkcjonowanie - wyjaśnia prof. Krzysztof Surówka z Katedry Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych Wydziału Technologii Żywności krakowskiej Akademii Rolniczej. W warszawskiej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego istnieją nawet dwa odrębne wydziały: Wydział Techniki Żywności oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Na pozostałych uczelniach nie ma osobnych wydziałów dla różnych specjalności. Dlatego zapytaj, czy w ofercie jest specjalność o zywieniu człowieka, abys nei trafiła na wydział, gdzie studenci zdobywają wiedzę tylko techniczno-technologiczną dotyczącą przetwarzania, utrwalania, rpzechowywania i kontroli jakości zywności. Chyba że właśnie to Cię interesuje.
WARUNKI PRZYJĘCIA NA STUDIA
Jeśli zdajesz w tym roku nową maturę i wybierasz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji warszawskiej SGGW, to spodziewaj się konkursu świadectw. Uczelnia weźmie pod uwagę Twoje oceny z matematyki, biologii lub chemii. Osoby, które zdawały starą maturę, czeka pisemny egzamin z dwóch do wyboru przedmiotów (matematyka, chemia lub biologia). Z kolei na tę samą uczelnię, ale na Wydział Technologii Żywności, osoby ze starą maturą zdają pisemnie matematykę lub chemię. Maturzyści z nową maturą zostaną przyjęci na podstawie konkursu swiadectw. Wydział Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie przyjmie kandydatów a podstawie konkursu świadectw. W przypadku nowej matury będą brane pod uwagę przedmiotyu obowiązkowe, język obcy nowożytny oraz dwa przedmioty do wyboru spośród biologii, matematyki, chemii i fizyki z astronomią, zaś starej - biologia, chemia lub matematyka, język obcy nowożytny(do wyboru). W Akademii Rolniczej we Wrocławiu, jeśli na swiadectwie nie ma oceny z wymaganego przedmiotu(matematyka, fizyka, chemia, biologia), czeka Cię egzamin.
CO DALEJ?
Specjalności technologii żywności: techniczno-przyrodnicza oraz przyrodnicza mają swoje przedmioty podstawowe i specjalistyczne. Na wydziale Technologii Żywności SGGW spodziewaj się m.in.: chemii ogólnej i nieorganicznej, chemii organicznej, fizyki, matematyki, podstaw informatyki, statytyki i rysunku technicznego. Przedmioty specjalistyczne to: chemia żywności, analiza i ocena jakości żywności, biochemia, mikrobiologia techniczna i żywności, technologie zywności, maszynoznastwo i inżynieria przemysłu spożywczego, a także żywienie człowieka z toksykologią, ekonomika, podstawy rachunkowści czy projektowanie produktu itd. Na tym wydziale można wybrać następującą specjalizację dyplomową: biotechnologię i mikrobiologię żywności, biotechnologię mleka, ocenę jakości żywności, inżynierię żywności, organizację produkcji, technologię mięsa, technologię owoców i warzyw, technologię tłuszczów i koncentratów spożywczych lub technologię zbóż. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW (czyli studia przyrodnicze) ma w oferice inne przedmioty podstawowe, np.: anatomię i fizjologię człowieka. Przedmioty specjalistyczne to: żywienie człowieka, dietetyka, towaroznastwo spożywcze, technologia gastronomiczna, socjologia żywienia lub ustawodawstwo żywnościowe. Nazwy przedmiotów brzmią sucho, lecz często kryją się za nimi po prostu kulinarne eksperymenty(pieczenie chleba, ciast, gotowanie) lub... badania na zwierzętach. Ucząc się przedmiotu biologiczna ocena żywności, studenci SGGW Wydziału Nauk o Żywieniu hodują w zwierzętarni szczury (jedno zwierzę na dwóch studentów), dostarczając im określoną karmę. W czasie badania analizują kał i mocz szczurów. Po 2-3 tygodniach usypiają je zastrzykiem i robią sekcję zwłok, by zbadać wpływ podawanej im żywności na narządy wewnętrzne.
PRAKTYKI
Studenci Akademii Rolniczej we Wrocławiu mają obowiązkowe 8-tygodniowe praktyki. Odbywają się one w krajowych zakładach produkcyjnych lub przetwórczych. Studenci zapoznają sie z urządzeniami instalacyjnymi, wyposażeniem zakładów przetwórczych, liniami do produkcji zywności oraz maszynami i technologiami. Wrocławska akademia pomaga odbywać także praktyki zagraniczne w Wielkiej Brytnii, Włoszech, Niemczech, Stanach Zjednoczonych czy Szwajcarii. Coraz więcej przyszłych technologów żywności załatwia sobie zagraniczne praktyki na własną rękę. A solidny praktykant może na miejscu otrzymac propozycję pracy. Praktyki odbywa się nie tylko w przemyśle spożywczym. Studenci przyglądają się pracy kontrolerów żywności w PIH i sanepidzie, którzy analizuja żywność nieświeżą, podejrzewaną o nieprawidłowy skład.
ZAWÓD PRZYSZŁOŚCI to z całą pewnością technolog żywności. - Ale nie zawsze wystarczy ukończenie jednego kierunku. Dlatego zdarza się, że studenci filologii zachodnich zdają na technologię żywnośc - mówi dziekan Wydziału Nauk o Żywności wrocławskiej Akademii Rolniczej, prof. Józefa Chrzanowska. Doskonałe opanowanie języka i konretny kierunek, na który jest zapotrzebowanie, to gwarancja znalezienia dobrej pracy w UE lub za oceanem. Absolwenci tego kierunku moga pracować także w firmach doradczych i placówkach naukowo-badawczych badających żywność oraz dopuszczających ją do obrotu.
Tomasz SIECHNIEWICZ
[
i teraz takie tam różne tabelki i inne dodatki - przyp. Jagci]
CEL: KARIERA
Technologia żywności i żywienia człowieka pozwala na:
zawód technologa w zakładzie spozywczym - możesz nadzorować przebieg produkcji, np. oranżady, mleka, alkoholu czy wędlin;
założenie własnej firmy i produkowanie żywności;
pracę w charakterze projektanta nowych produktów;
pracę inspektora lub kontrolera w sanepidzie lub Państwowej Inspekcji handlowej;
bycie dietetykiem i ustalanie pacjentom, np. z otyłością czy cukrzycą, odpowiedniej diety;
zawód handlowca żywnością.
DOBRE KOMBINACJE
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA + DZIENNIKARSTWO = redaktor w kolorowych pismach o gotowaniu lub w działach o dietach
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA + PIELĘGNIARSTWO = opiekun w domach spokojnej starości, hospicjach, sanatoriach, przedszkolach (zwłaszcza prywatnych)
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA + ZARZĄDZANIE I MARKETING = szef firmy produkującej żywność lub restauracji
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA + EKONOMIA = pracownik lub wasciciel firmy zajmującej się hurtem żywności
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA + HANDEL ZAGRANICZNY = właściciel lub pracownik firmy importującej i eksportującej żywność
TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA + TURYSTYKA I REKREACJA = właściciel gospodarstwa agroturystycznego, osoba zarządzająca zbiorowym żywieniem w hotelu, domu wczasowym
ILE ZAROBISZ?
Absolwent, który znajdzie pracę w przemysle, dostanie ok. 1,1 tys. zł netto
(kwota, którą dostajesz na rękę). Z upływem lat zarobki rosną i w zależności od branży wynosza od 3 do 4 tys. Wiele osób [rzejmuje firmy po rodzicach lub pracuje w rodzinym biznesie (np. piekarnie), ich dochód to od 2 do kilkunastu tys. zł.
Osoba, która zdecydowała się zostać na uczelni i
pracować naukowo, zacznie od 1,5-2 tys. zł na miesiąc.
W poradni leczenia otyłości
dietetyk zarabia ok. 1 tys. zł. Jeśli ma własną firmę, może luiczyć na 3-10 tys. zł miesięcznie.
A MOŻE DIETETYKA NA AKADEMII MEDYCZNEJ?
W pięciu akademiach medycznych (w Białymstoku, Bydgoszczy, Katowicach, Lublinie, Warszawie) możez studiować dietetykę jako specjalność kierunku zdrowie publiczne. Sa to trzyletnie studia licencjackie, ale można je kontynuować na magisterskich studiach uzupełniających, zdobywając tytuł magistra kierunku zdrowie publiczne.
UCZELNIE/KIERUNKI/ADRESY/TELEFONY
UCZELNIE PAŃSTWOWE
UNIWESYTET WARMIŃSKO-MAZURSKI W OLSZTYNIE
Wydział Nauki o Żywności
pl. Cieszyński 1, 10-957 Olsztyn, tel. (89) 523 34 01
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
AKADEMIA ROLNICZA W KRAKOWIE
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122, 31-149 Kraków, tel. (12) 662 47 49
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
AKADEMIA ROLNICZA W LUBLINIE
Wydział Rolniczy
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin, tel. (81) 445 69 46
ww.ar.lublin.pl
AKADEMIA ROLNICZA IM. A. CIESZKOWSKIEGO
Wydział Technologii Żywności
ul. wojska Polskiego 20, 60-637 Poznań, tel. (61) 848 70 96
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
AKADEMIA ROLNICZA W SZCZECINIE
WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI I RYBACTWA
ul. Kazimierza Królewicza 4, 71-550 Szczecin, tel. (91) 423 10 61
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO W WARSZAWIE
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa, tel. (22) 593 70 50, faks (22) 847 15 62
Wydział Technologii Żywności
ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa, tel. (22) 593 75 50
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
AKADEMIA ROLNICZA WE WROCŁAWIU
Wydział Nau o Żywności
ul. Norwida 25/27, 50-375 Wrocław, tel. (71) 320 51 06
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
PAŃSTWOWA WYŻSZA SZKOŁA ZAWODOWA
ul. Kasprowicza 1, 37-500 Jarosław, tel. (16) 621 02 04
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
UCZELNIE NIEPAŃSTWOWE
WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARCZA W PRZEMYŚLU
ul. Stawowa 27, 37-700 Przemyśl, tel. (16)672 02 31 lub (16) 678 02 32
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
WYŻSZA SZKOŁA SUWALSKO-MAZURSKA
ul. M. Curie-Skłodowskiej 5, 16-400 Suwałki, tel. (87) 565 81 28 do 36
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[
jeszcze opinie różnych osób - przyp. Jagci]
JUSTYNA CHORĄŻKA
V rok SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
To przypadek zdecydował, że studiuję żywienie człowieka, ale jestem bardzo zadowolona. Już teraz mogę pomagać pacjentom wybrać odpowiednią dietę. Na zajęciach praktycznych z dietoterapii i dietoprofilaktyki samodzielnie przygotowuję różne warianty diet dla konkretnych osób.
LESZEK WRONKA
I rok Wydział Nauki o Zdrowiu, specjalność dietetyka, Akademia Medyczna w Warszawie
Wybrałem ten kierunek, gdyż chciałem się dowiedzieć jak najwięcej o żywieniu człowieka. Ukończenie Akademii Medycznej umożliwi mi pracę w służbie zdrowia oraz prowadzenie własnych badań w tej dziedzinie. Po licencjcie zamierzam studiować na kierunku zdrowie publiczne.
RENATA KUC
I rok Wydział Technologii Żywności SGGW
Wybierając ten wydział, kierowałam się przede wszystkim swoimi zainterestowaniami związanymi z żywieniem człowieka i produkcją żywności. Zdecydowałam sie na SGGW, ponieważ widać, ze ta uczelnia się rozwija - każdy wydział ma nowy budynek, wszystko jest świetnie zorganizowane. Poza tym jest tu bardzo wyskoi poziom.
Zakładki