Bewiczku, ja tak dla zdrowotności piwko czasami /przepłukuje moczowody/
Spotkanie dolnoślązaczeksuper
Tylko co ja z takimi chudzielcami jak Wy będę robic? Jak mnie zobaczycie to pewnie piwka zabronicie :P , frytki wyrwiecie z ręki
, fafelka zdepczecie i postawicei na stoliku mineralną,niegazowaną :P i jabłuszko na zakuskę :P . Bede słuchać rozmów jakie fajne ciuchy widziałyście w rozm,38
a o rozm 46 ani słowa :P Ale mimo wszystko zastanowie się![]()
![]()
Wkleje cos o suszkach, które uwielbiam.
wcinaj bakalie
Fakt, są kaloryczne, ale na te kalorie składają się głównie "dobre" tłuszcze oraz węglowodany i błonnik. Wszystko to jest niezbędne dla twojego zdrowia. Włącz więc do menu po garstce orzechów i bakalii.
SUSZONE OWOCE
daktyle
dobra porcja trzy sztuki 60 g = 165 kcal; białko 1,2 g; tłuszcz 0,3 g; węglowodany 45 g; błonnik 5 g bonus! 30 mg magnezu (10% dziennego zapotrzebowania), fruktoza (nie podnosi poziomu cukru we krwi), miękki błonnik (syci, wiąże toksyny i tłuszcz, nie drażni jelit) pogryzaj je, gdy brakuje ci energii i masz dużo stresów najlepiej smakują jako przekąska, z twarożkiem, płatkami śniadaniowymi, sałatkami owocowymi, naleśnikami
figi
dobra porcja jedna sztuka 35 g = 100 kcal; białko 1,3 g; tłuszcz 0,4 g; węglowodany 27 g; błonnik 4,5 g bonus! 60 mg wapnia; 10% twojego dziennego zapotrzebowania na błonnik pogryzaj je, gdy masz wielką ochotę na słodycze, cierpisz na zaparcia, masz niestrawność najlepiej smakują jako przekąska, z serami: białym, pleśniowym i żółtym, w ciastach (keks)
morele
dobra porcja trzy sztuki 90 g = 277 kcal; białko 5,4 g; tłuszcz 1,2 g; węglowodany 72 g; błonnik10 g bonus! 7000 Kg beta karotenu: ta porcja pokryje dzienne zapotrzebowanie na wit. A; 25% twojego dziennego zapotrzebowania na błonnik pogryzaj je, gdy masz szarą cerę, o zmroku kiepsko widzisz (wit. A poprawia zdolność widzenia wieczorem) najlepiej smakują jako przekąska, w kompocie i ciastach, z mięsem
rodzynki
dobra porcja 50 sztuk 30 g = 80 kcal; białko 0,7 g; tłuszcz 0,2 g; węglowodany 21 g; błonnik 2 g bonus! kwasy owocowe (sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych); witaminy z grupy B pogryzaj je, gdy masz problemy z trawieniem albo cerą; dobre też na słabe włosy i paznokcie najlepiej smakują jako przekąska, z płatkami śniadaniowymi, w sałatkach owocowych, ciastach, slodkich deserach (np. w budyniu), z rybą (po żydowsku)
jabłka
dobra porcja cztery grube plastry 100 g = 238 kcal; białko 2 g; tłuszcz 2 g; węglowodany 62 g; błonnik 10 g bonus! miękki błonnik (syci, nie drażni jelit, wiąże tłuszcz i toksyny), kwasy owocowe (w ich obecności lepiej mnożą się dobre bakterie jelitowe) pogryzaj je, gdy masz kłopoty trawienne, wysoki poziom cholesterolu we krwi najlepiej smakują jako przekąska, w kompotach, z płatkami śniadaniowymi, w racuszkach, ciastach
śliwki
dobra porcja trzy sztuki 50 g = 135 kcal; białko 1,7 g; tłuszcz 1,2 g; węglowodany 35 g; błonnik 1,4 g bonus! celuloza (twardy błonnik pobudzający ruchy robaczkowe jelit), kwasy owocowe (sprzyjają rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych) pogryzaj je, gdy masz zaparcia najlepiej smakują jako przekąska, w kompocie, z mięsem, w sałatkach i ciastach
ORZECHY
laskowe
dobra porcja 50 sztuk łuskanych 50 g = 320 kcal; białko 7,3 g; węglowodany 7,5 g; błonnik 4,5 g; tłuszcz 31 g, w tym kwasy tłuszczowe: jednonienasycone 20,5 g, wielonienasycone 5,5 g bonus! kwas foliowy 200 Kg (50% dziennego zapotrzebowania) chrup je, gdy starasz się zajść w ciążę i gdy spodziewasz się dziecka najlepiej smakują jako przekąska, w ciastach i ciasteczkach, nadzieniach i kremach
włoskie
dobra porcja trzy sztuki łuskane 20 g = 130 kcal; białko 3,2 g; węglowodany 3,6 g; błonnik 1,3 g; tłuszcz 12 g, w tym kwasy tłuszczowe: jednonienasycone 3,5 g, wielonienasycone 8 g bonus! miedź 0,1 mg (6% dziennego zapotrzebowania) chrup je, gdy twoja skóra traci jędrność najlepiej smakują jako przekąska, dodatek do sałatek, mięs i mas tortowych
nerkowce
dobra porcja 20 sztuk łuskanych 30 g = 175 kcal; białko 5 g; węglowodany 8 g; błonnik 1,3 g; tłuszcz 14 g, w tym kwasy tłuszczowe: jednonienasycone 10 g, wielonienasycone 3 g bonus! cynk 3 mg (22% dziennego zapotrzebowania); magnez 84 mg (21% dziennego zapotrzebowania) chrup je, gdy słabnie ci apetyt na seks najlepiej smakują jako przekąska, w ciastach i nadzieniach z mięsem
pistacjowe
dobra porcja 20 sztuk łuskanych 16 g = = 95 kcal; białko 3,2 g; węglowodany 4 g; błonnik 1 g; tłuszcz 7,8 g, w tym kwasy tłuszczowe: jednonienasycone 6 g i wielonienasycone 1 g bonus! żelazo 6 mg (40% dziennego zapotrzebowania) chrup je, gdy jesteś zmęczona i senna, szybko się męczysz, masz problemy z koncentracją najlepiej smakują solone na przystawkę (byle nie za wiele: sól podnosi ciśnienie!), niesolone w pasztetach i deserach
piniowe
dobra porcja 100 sztuk łuskanych 30 g = 200 kcal; białko 5 g; węglowodany 5 g; błonnik 3 g; tłuszcz 18 g, w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 7 g, wielonienasycone 5 g bonus! żelazo 1,5 mg (10% dziennego zapotrzebowania), witamina PP 3 mg (14% dziennego zapotrzebowania) chrup je, gdy chcesz obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi najlepiej smakują w sosach (pesto), z jagnięciną, w ciastach, sałatkach owocowych i warzywnych
brazylijskie
dobra porcja 10 sztuk łuskanych 44 g = = 290 kcal; białko 2,5 g; węglowodany 5,3 g; błonnik 3,5 g; tłuszcz 27 g, w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 11 g, wielonienasycone 9 g bonus! selen: aż 0,81 g (1200% dziennego zapotrzebowania!; witamina E 2,5 mg (8% dziennego zapotrzebowania) chrup je, gdy musisz wspierać pracę układu odpornościowego najlepiej smakują z serami żółtymi; drobno zmielonymi posypuj sałatki
jak je kupować i przechowywać?
1 orzechy najlepiej kupuj w skorupce: zachowają walory odżywcze przez kilka miesięcy; łuskane po dwu tygodniach tracą witaminy, jełczeją i robią się gorzkie
2 wybieraj owoce suszone w przezroczystym opakowaniu i sprawdzaj datę przydatności do spożycia; zwracaj uwagę, czy w sklepie nie są przechowywane w miejscu nasłonecznionym (to powoduje rozkład cennych witamin, np. beta karotenu)
3 orzechy i suszone owoce przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku; orzeszki piniowe możesz zamrażać na trzy miesiące
4 zanim zużyjesz bakalie do wypieków, kremów i nadzień, zalej je wrzątkiem (zdezynfekujesz je), odcedź i wysusz; orzechy podpraż w ciepłym piekarniku: wzmocnisz ich smak
5 owoce kandyzowane, czyli konserwowane cukrem, są trzy razy bardziej kaloryczne od owoców suszonych; używaj ich z umiarem, najlepiej tylko do dekorowania potraw
Dzisiaj gdzies również przeczytałm, że nie powinno sie kupować tych tańszych bo najczęściej są poddawane suszeniu przy pomocy związków siarkia póżniej konserwowane
![]()
Zakładki