-
WITAM WAS KOCHANE
DZIEKUJE ZA TE PACZKI
MOZNA CHYBA ZROBIC Z POLOWY PRODUKTOW
Surówka z brokułów
Składniki: 30 dag brokułów, 1 średnia cebula, 1 duże jabłko, 2 łyżki siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki). sok cytrynowy, olej, sól, pieprz.
Brokuły umyć i namoczyć na kilkanaście minut w słonej wodzie. Odcedzić, osączyć. Podzielić w poprzek na drobne kawałki. Obrać cebulę i jabłko. Cebulę drobno posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z olejem. Surówkę można wzbogacić drobno posiekanym jajkiem.
Surówka z buraczków
Składniki: 30 dag buraków, 15 dag jabłek, śmietana, sok z cytryny, chrzan, sól, cukier.
Buraki i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce skrapiając sokiem z cytryny. Doprawić śmietaną wymieszaną z chrzanem, solą i cukrem.
Surówka z pieczarek i jajka
Składniki: 3 jajka, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, majonez, sól, pieprz.
Jajka ugotować na twardo. Pieczarki sparzyć w kwaśnej i osolonej wodzie. Cebulę obrać, przekrajać na połówki. Wszystkie składniki pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać i doprawić soląi pieprzem. Zalać majonezem.
Galaretka kefirowa z malinami
Składniki: 1 pojemnik (220 ml) kefiru 2%, 1/3 szklanki wody, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, o, 5 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka malin.
Do wrzącej wody wsypać żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Chłodną lecz jeszcze płynną żelatynę dodać do kefiru. Dołożyć owoce i cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu rozlać do kokilek.
Milky Way
Składniki: serek homogenizowany waniliowy, 1/2 szklanki mleka, cukier, brzoskwinie z puszki, 5 dag rodzynek, drobne kawałki czekolady.
Ser wymieszać z mlekiem i cukrem tak aby powstał gęsty krem. Na dnie półmiska ułożyć połówki brzoskwiń, przestrzeń wokół napełnić kremem. Oprószyć rodzynkami i czekoladą.
Sałatka delikatna
Składniki: 2 jabłka, 4 jaja na twardo, 2 kiszone ogórki, majonez, sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku.
Jaja ugotować i posiekać. Jabłka i ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, skroić w małą kostkę. Majonez wymieszać z zieleniną, doprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać z majonezem.
Sałatka Waldorf
Składniki: 250 g selera, 250 g winnych jabłek, 1 banan, 100 g łuskanych orzechów, 2 łyżki soku cytrynowego. Sos: 80 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 4 łyżki (50 ml) słodkiej śmietany.
Seler obrać, umyć i pokroić na plastry, a następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalać małą ilością wrzącej wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować 5 minut. Wyjąć z wody. Powinien być lekko trwardy i jędrny. Odcedzić, wystudzić. 2 jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Z banana zdjąć skórkę, pokroić na plasterki i skropić łyżką soku z cytryny, aby nie sciemniał. Przygotować sos. Majonez wymieszyć z sokiem z cytryny i 4 łyżkami słodkiej śmietany. Owoce przełożyć do salaterki, dodać połowę orzechów, zalać przygotowanym sosem, wymieszać i mocno oziębić. Przed podaniem włożyć do pucharków i posypać pozostałymi orzechami.
Sałatka z porów
Składniki: 3 jaja, 2 pory, ogórek kiszony, natka pietruszki, majonez, musztarda, sól, pieprz.
Pory pokroić w cienkie plasterki. Ugotowane na twardo jajka i ogórek pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Połączyć składniki, doprawić majonezem, musztardą, sólą i pieprzem.
NO MACIE SPORO
- SA DOBRE ,SZYBKO SIE JE ROBI I ZAWSZE COS Z TEGO JEST W DOMU 
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki