WITAM WAS KOCHANE

DZIEKUJE ZA TE PACZKI MOZNA CHYBA ZROBIC Z POLOWY PRODUKTOW

Surówka z brokułów

Składniki: 30 dag brokułów, 1 średnia cebula, 1 duże jabłko, 2 łyżki siekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki). sok cytrynowy, olej, sól, pieprz.

Brokuły umyć i namoczyć na kilkanaście minut w słonej wodzie. Odcedzić, osączyć. Podzielić w poprzek na drobne kawałki. Obrać cebulę i jabłko. Cebulę drobno posiekać, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych otworach. Wszystkie składniki połączyć, skropić sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z olejem. Surówkę można wzbogacić drobno posiekanym jajkiem.

Surówka z buraczków

Składniki: 30 dag buraków, 15 dag jabłek, śmietana, sok z cytryny, chrzan, sól, cukier.

Buraki i jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce skrapiając sokiem z cytryny. Doprawić śmietaną wymieszaną z chrzanem, solą i cukrem.

Surówka z pieczarek i jajka

Składniki: 3 jajka, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule, majonez, sól, pieprz.

Jajka ugotować na twardo. Pieczarki sparzyć w kwaśnej i osolonej wodzie. Cebulę obrać, przekrajać na połówki. Wszystkie składniki pokrajać w grubą kostkę. Wymieszać i doprawić soląi pieprzem. Zalać majonezem.

Galaretka kefirowa z malinami

Składniki: 1 pojemnik (220 ml) kefiru 2%, 1/3 szklanki wody, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, o, 5 łyżeczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka malin.

Do wrzącej wody wsypać żelatynę dokładnie mieszając do rozpuszczenia. Chłodną lecz jeszcze płynną żelatynę dodać do kefiru. Dołożyć owoce i cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu rozlać do kokilek.

Milky Way

Składniki: serek homogenizowany waniliowy, 1/2 szklanki mleka, cukier, brzoskwinie z puszki, 5 dag rodzynek, drobne kawałki czekolady.

Ser wymieszać z mlekiem i cukrem tak aby powstał gęsty krem. Na dnie półmiska ułożyć połówki brzoskwiń, przestrzeń wokół napełnić kremem. Oprószyć rodzynkami i czekoladą.

Sałatka delikatna

Składniki: 2 jabłka, 4 jaja na twardo, 2 kiszone ogórki, majonez, sól, pieprz, łyżka posiekanego koperku.

Jaja ugotować i posiekać. Jabłka i ogórki obrać, usunąć gniazda nasienne, skroić w małą kostkę. Majonez wymieszać z zieleniną, doprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać z majonezem.

Sałatka Waldorf

Składniki: 250 g selera, 250 g winnych jabłek, 1 banan, 100 g łuskanych orzechów, 2 łyżki soku cytrynowego. Sos: 80 g majonezu, 1 łyżka soku cytrynowego, 4 łyżki (50 ml) słodkiej śmietany.

Seler obrać, umyć i pokroić na plastry, a następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalać małą ilością wrzącej wody, dodać łyżkę soku cytrynowego i gotować 5 minut. Wyjąć z wody. Powinien być lekko trwardy i jędrny. Odcedzić, wystudzić. 2 jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Z banana zdjąć skórkę, pokroić na plasterki i skropić łyżką soku z cytryny, aby nie sciemniał. Przygotować sos. Majonez wymieszyć z sokiem z cytryny i 4 łyżkami słodkiej śmietany. Owoce przełożyć do salaterki, dodać połowę orzechów, zalać przygotowanym sosem, wymieszać i mocno oziębić. Przed podaniem włożyć do pucharków i posypać pozostałymi orzechami.

Sałatka z porów

Składniki: 3 jaja, 2 pory, ogórek kiszony, natka pietruszki, majonez, musztarda, sól, pieprz.

Pory pokroić w cienkie plasterki. Ugotowane na twardo jajka i ogórek pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Połączyć składniki, doprawić majonezem, musztardą, sólą i pieprzem.

NO MACIE SPORO - SA DOBRE ,SZYBKO SIE JE ROBI I ZAWSZE COS Z TEGO JEST W DOMU