Od kwietnia przechodzę na dietę Montignaca
zobaczymy jak mi będzie szło 3majcie mocno kciuki


Dobre i złe węglowodany:

Dobre węglowodany to głównie węglowodany złożone, które nie przyczyniają się do podnoszenia poziomu cukru we krwi.
Są to wszystkie produkty o niskim stopniu przetworzenia, czyli:
nieoczyszczone zboża
ryż pełnoziarnisty
warzywa strączkowe
większość warzyw i owoców

Złe węglowodany znajdują się w produktach poddanych oczyszczeniu oraz innych rodzajach obróbki. Należą do nich m.in.:
cukier
biała mąka
biały ryż
ziemniaki
kukurydza

Zasady diety MM:
nie należy jednocześnie spożywać posiłków węglowodanowych z tłuszczowymi
unikać jasnego pieczywa i innych produktów wysokoprzetworzonych
wyeliminować z diety: cukier, biały ryż, zmieniaki, słodzone napoje gazowane, słodycze, alkohol
unikać mocnej kawy i herbaty
ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych
makaron gotować na półtwardo, najlepiej wybierać makarony razowe
celebrować każdy posiłek, dokładnie przeżuwając każdy kęs
posiłek tłuszczowy można spożyć dopiero po upływie około 3 godzin po posiłku węglowodanowym
posiłek węglowodanowy można spożyć dopiero po upływie około 4 godzin po posiłku tłuszczowym
wypijać około 1,5-2 litrów płynów dziennie, mając na uwadze, aby nie pić bezpośrednio przed i w trakcie posiłku
spożywać dużo warzyw ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego

Jadłospis według MM
Śniadanie skomponowane z produktów należących do grupy wyłącznie dobrych węglowodanów o IG=35 lub niższym, z małą ilością produktów białkowych lub ich pozbawione
Obiad oparty przede wszystkim o potrawy bogate w białko i tłuszcz
Kolacja składająca się z potraw węglowodanowo-białkowych lub białkowo-tłuszczowych

pory spożywania owoców zalecane jest, aby spożywać je na pół godziny przed posiłkiem; owoce zjadane po posiłku mogą być przyczyną złego samopoczucia, ponieważ są szybko trawione, a zjedzone po posiłku zbyt długo zalegają w żołądku, fermentując
nie wolno spożywać słodyczy, dozwolona jest wyłącznie w niewielkich ilościach czekolada o zawartości kakao powyżej 70%
całkowicie zabronione są produkty zawierające jednocześnie tłuszcz i węglowodany, taki skład najczęściej występuje w produktach gotowych.

[img]http://files.******a.pl/gfx/news/big_137.jpg[/img]

Produkty o IG<35:
chleb jęczmienny
czarna fasola
czarna fasola namoczona przez noc, gotowana 20 minut
czekolada gorzka
czereśnie
fasola Mung
jabłka suszone
marchew surowa
jogurt 0% tłuszczu
jogurt owocowy o obniżonej zawartości tłuszczu z cukrem
mleko odtłuszczone
morele suszone
otręby
soczewica

Produkty o IG>60:
zupa z zielonego groszku
ziemniaki
wafle ryżowe
sacharoza
marchew gotowana
ryż biały
rodzynki
pizza
słodycze
kasza jaglana ugotowana
daktyle suszone
chleb biały pszenny