-
witam
dietka w porzadku.
wczoraj nie było mnie na watku, ale nie grzeszyłam, byłam troche zmeczona bo załatwiałam strasznie duzo spraw.
dzisiaj dzien zaczał sie od biegania. aha przeczytałam na watku lukusa ( chyba) ze efektowniejsze sa cwiczenia na czczo wiec mam nadzieje ze nie zrezygnuje z rannego biegania.
jak narazie tylko kawka wyladowała w moim zoładku ale jak tylko skoncze pisac to pedze na sniadanie bo juz 12.40
mam na dzisiaj wielkie plany tzn wymeczyc sie
chciałabym zrobic abs, posladki, rece i rowerek 30 min, ale nie wiem czy mi sie uda bo juz mam zmeczone nogi po bieganiu ale fajnie by było zrobic tak duzo ( jak dla mnie to duzo
)
kurcze na koncie pustki wczoraj wydałam ostatnie pieniadze na zelazko fryzjerski (300 zł) jest rewelacyjne, to co iałam poprzednio to uuuuu kicha. oczywiscie mam krecone włosy ale nie tak jakbym chciała wiec sobie prostuje ale jak to moje włosy pod wpływem wilgoci sie ponownie faluja, wiec musze sie zaopatrzyc jeszcze w jakąś odzywke zpobiegajaca, widziałam taka ale za 150 ml chcieli 100zł wiec nie nie az tak mi nie odbiło.
a to przepisik moze nie strasznie dietetyczny ale napewno dobre ikiedys spróbuje bo uwielbiam kurczaka.
Składniki:
- 1 cukinia
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka rodzynek
- 2 łyżki orzechów laskowych
- 1 pierś kurczaka
- 200 g dyni
- 1 melon
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- świeży tymianek
- 100 g ryżu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
1. Ryż gotujemy na bardzo miękko, odsączamy i studzimy.
2. Orzechy laskowe prażymy w piekarniku, przekładamy na lnianą ścierkę i pocierając, zeskrobujemy skórkę. Oczyszczone orzechy siekamy.
3. Do ryżu dodajemy: orzechy, siemię lniane, mąkę pszenną, jajo i posiekany tymianek; mieszamy.
4. Z powstałej masy formujemy na łyżkach małe kluski. Oprószamy je mąką i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
5. Kurczaka kroimy w kostkę 2x2 cm, doprawiamy solą i pieprzem.
6. Cukinię kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w taką samą kostkę jak kurczaka.
7. Obieramy dynię i kroimy w identyczne kawałki.
8. Na oliwie z oliwek przesmażamy kolejno (oddzielnie): dynię, cukinię i kurczaka z dodatkiem kilku gałązek świeżego tymianku.
9. Łączymy warzywa i kurczaka i dusimy kilka sekund, dodajemy rodzynki.
10. Zdejmujemy z ognia i zalewamy jogurtem; podgrzewamy delikatnie, ale nie gotujemy.
11. Melona obieramy i kroimy na cząstki; oprószamy mąką i przesmażamy na złoty kolor na oliwie z oliwek.
12. Podajemy z kluskami ryżowymi i smażonym melonem; dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Karol Okrasa, „Gotuj z Okrasą”, Edipresse Książki, Warszawa 2006
pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
Zasady na forum
Zakładki